גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיכול הצעת החוק לביטול חזקת הגיל הרך: מהי טובת הילד?

חה"כ גלאון ומיכאלי ניסו לצייר את דחיית הצעת החוק לביטול חזקת הגיל הרך כניצחון לזכויות הנשים; אך האם הפלת ההצעה אכן משרתת אידיאלים פמיניסטיים? ■ פרופ' שחר ליפשיץ, מומחה לדיני משפחה, מציע פתרון אחר

קולות צהלה נשמעו אתמול (ד') מקרב חברי הכנסת מן האופוזיציה למשמע ההכרזה על דחיית הצעת החוק בעניין ביטול "חזקת הגיל הרך". דחייתה של הצעת חוק ממשלתית היא הישג פוליטי לאופוזיציה ואולי הוכחה להיותה של הקואליציה רעועה. אך האם יש באמת על מה לשמוח? האם דחיית ההצעה בכלל עולה עם האידיאלים הפמיניסטיים שבהם דוגלות חברות כנסת שעמלו כדי לדחות את החוק הזה כמו מרב מיכאלי או זהבה גלאון?

חזקת הגיל הרך, המעוגנת בחוק בנוסחו היום, קובעת כי ילדים להורים גרושים שגילם פחות מ-6 שנים יהיו במשמורת האם, אלא אם בית המשפט מחליט אחרת בנסיבות מיוחדות.

הבסיס לקביעה הזו של חזקת הגיל הרך נבע מהנחה שמקורה במחקרים קלאסיים בפסיכולוגיה, לפיה התלות של פעוטות באם גדולה מהתלות באב, והקרבה לאם חיונית יותר להתפתחות הנפשית הבריאה של הילד.

ואולם, בעשורים האחרונים הראו מחקרים חדשים כי ריחוק מהאב כתוצאה מהמשמורת אצל האם אף היא עשויה לפגוע בהתפתחותו הפסיכולוגית של הילד, וכי המצב הבריא ביותר לילד הוא קרבה לשני ההורים.

לפיכך ביקשה הצעת החוק להעניק את הסמכות לבית המשפט לקבוע את צורת המשמורת בכל מקרה לגופו, מתוך תפיסה שלילד יש זכות ששני הוריו ישתתפו בגידולו.

"הנושא הזה מעורר יצרים לא רק בכנסת אלא גם אצל אנשי האקדמיה", אומר פרופ' שחר ליפשיץ, מומחה לדיני משפחה ודיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן.

לדבריו, "שאלת חזקת הגיל הרך מציפה מתחים גם סביב שאלות שנוגעות לפמיניזם. הסיטואציה שבה יש חזקה מגדרית לפיה אימהות מקבלות העדפה בגידול ילדים, יש בה משהו בעייתי, וזאת משתי נקודות מבט. הראשונה היא האפליה כנגד הגברים כתוצאה מעמדת הנחיתות שהחוק בנוסחו היום מייצר להם; השנייה היא מנקודת ההשקפה הפמיניסטית. חזקה שאומרת שילדים צריכים להיות אצל אימם, מקבעת תודעה של האמא כמגדלת העיקרית. הרי הפרויקט הפמיניסטי לא מקבל את נקודת ההנחה הזו שתפקיד האם הוא לטפל בילדים. כך שגם מנקודת המבט של מי שחשוב לו ליצור שוויון ארוך-טווח בחברה, יש פה קושי".

עו

ליפשיץ מסביר כי מתנגדי החוק בנוסח שהוצע אתמול סוברים כי גם אם הם שואפים לשוויון מגדרי, המציאות הקיימת היא כזו של חוסר שוויון. "במרבית המקרים יש לכל ילד מטפל עיקרי, כלומר אחד מבני הזוג שנדרש יותר לצורכי הילד, והמטפל העיקרי הזה הוא לרוב האמא. נשים עושות יותר ויתורי קריירה למען הילדים. לדוגמה, אנחנו יודעים ש-80% מהמשרות החלקיות מאוישות בידי נשים. מצב שבו החוק עוצם את עיניו כלפי המציאות ואומר: אין דבר כזה הורה מטפל מרכזי - הוא בעייתי".

לדברי ליפשיץ, היווצרות "פיקציה" של משמורת משותפת, כאשר במציאות אחד מן ההורים נותר זה שדואג יותר לצורכי הילדים, יכולה לגרום נזק לילדים, בין היתר משום שבמקרה כזה המשמורת המשותפת עשויה להביא לירידה במזונות הילדים שאותם היה מקבל במקרה של משמורן עיקרי - ההורה המטפל.

לישפיץ מציע פתרון שהוא פשרה בין המצב הקיים וההצעה שנדחתה. לדעתו יש להמשיך עם המוסד של משמורן עיקרי. כלומר - לא להפוך את המשמורת המשותפת לברירת המחדל. עם זאת, לשיטתו יש להדגיש או לחדד בחוק שמדובר באחד ההורים, לפי המקרה, ולא בהכרח באם. כלומר, יש להחליף את חזקת הגיל הרך בחזקת "המגדל העיקרי", הנהוגה בחלק ממדינות בארצות-הברית.

"חזקת המגדל העיקרי", מסביר ליפשיץ, "אומרת שיש לבדוק את המצב עד ליום הגירושים - האם היה דפוס של מגדל עיקרי? לדוגמה, שואלים מי היה ההורה שהיה נשאר עם הילד בבית ביום מחלה, מטפל יותר בצרכיו וכיוצא בזה, ויוצרים חזקה שהמגדל העיקרי יקבל את המשמורת. כמובן שזאת חזקה הניתנת לסתירה במקרה של הורים שמגדלים ילד באופן שווה. ונזכיר שיהיו כמובן הסדרי ראייה גם אם ייקבע משמורן עיקרי".

לטעמו של ליפשיץ, חזקת "המגדל העיקרי" מקדמת שוויון, מוחקת את התפיסה האפריורית הבעייתית מבחינה מגדרית שילד צריך להיות עם האמא רק משום שהיא אישה, אך עדיין מסתכלת למציאות, שבה ישנו ברוב המקרים מגדל עיקרי, בעיניים.

- מדוע ההנחה שמשמורת משותפת היא לא טובה?

"למשמורת משותפת יש יתרונות בלתי מבוטלים כאשר היא משקפת מציאות אמיתית, אבל כשיש הורה אחד שהוא אחראי מרכזי, העדיפות היא שהילד יהיה בחזקתו. במקרים רבים המשמורת המשותפת באה על רקע המאבק בין ההורים ומשקפת פיקציה. במקרים הקשים זה מהווה אפילו אמצעי להפחתת מזונות. חשוב גם להבין שבסוף ניתן שיקול-דעת לבית המשפט, שלומד את המקרים, ושמרבית החזקות בעניין משמורת ניתנות לסתירה".

טוב או לא טוב לנשים?

בשנים האחרונות הועלו מספר הצעות חוק לביטול או לצמצום חזקת הגיל הרך. ח"כ ציפי לבני, שרת המשפטים בממשלה הקודמת והיום מראשי האופוזיציה, קידמה בכנסת הקודמת גרסה מרוככת, שלפיה חזקת הגיל הרך תתקצר, כך שתחול בקשר לילדים עד גיל שנתיים במקום עד גיל 6 שנים.

השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל, תמכה כבר בכנסת הקודמת בנוסח שהובא לאישור הכנסת אתמול מטעם הממשלה, שהיה הנוסח המתחרה לזה שהציעה לבני. המאבקים על אופי השינוי הביאו לכך שהממשלה הקודמת התפרקה בטרם נחקק נוסח כלשהו של התיקון בעניין חזקת הגיל הרך.

חלק מחברות האופוזיציה האשימו את גמליאל אתמול בפעולה נגד השוויון החברתי, שעליו גמליאל אמונה (כך לפחות לפי התואר - יש שיאמרו הריק מתוכן - השרה לשוויון חברתי).

ח"כ זהבה גלאון, מנהיגת מרצ, ומספר חברות כנסת נוספות ניסו לצייר את דחיית החוק אתמול כניצחון לזכויות הנשים. "ההצעה הזו נותנת לגיטימציה למתקפה נגד נשים, כשאין שוויון במערכת הנישואים. נשים נסחטות, והדבר היחיד שנותר להן זה חזקת הגיל הרך. ההצעה מבקשת לפגוע גם בנשים וגם בילדים", אמרה אתמול גלאון.

ואולם, דפוסי ההצבעה הברורים - הקואליציה בעד והאופוזיציה נגד; במיוחד כשמנהיגה בולטת מהאופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, תמכה בעבר במהלך של צמצום חזקת הגיל הרך, מעלים את החשש שקול המצהלות שנשמע אתמול בכנסת נגע יותר לניצחונן של חלק מהפוליטיקאיות - ופחות לניצחונן (לכאורה) של הנשים.

ביטול "חזקת הגיל הרך" / צילום: מתוך ערוץ הכנסת

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"