גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקח מפרשת נתיבי ישראל

יש להסמיך את רשות החברות הממשלתיות להגיש תביעה נגזרת נגד דירקטורים שהתרשלו בפיקוח

חברת נתיבי ישראל / צילום: תמר מצפי
חברת נתיבי ישראל / צילום: תמר מצפי

רשיות השחיתות והשוחד בחברות הציבוריות לא פוסקות. הידיעה האחרונה כי המשטרה חוקרת חשד לשחיתות ושוחד בקרב 20 חשודים, בהם בכירים בחברת נתיבי ישראל, מעלה תמיהות על תפקוד הדירקטוריונים בחברות.

העובדות המדהימות המתגלות סביב מעצרם של כ-20 בכירים בחברת נתיבי ישראל מעלות שאלות נוקבות בדבר דרכי השמירה על נכסי המדינה המופקדים בידי חברות ממשלתיות. המדינה מפריטה חלק ניכר מפעילויותיה ומעבירה אותן לחברות, כאשר שומר-הסף מטעמה הוא הדירקטוריון, שתפקידו לפקח על התנהלות המנכ"ל וההנהלה.

בתחילה הייתה זו מע"צ, שהפכה לחברה הלאומית לדרכים, שהשתנתה לחברת נתיבי ישראל. בכתבה ששודרה לפני כשנתיים בערוץ 2, בשם "הדירקטורים אדישים - המיליארדים נוזלים", אמרה הכתבת הנמרצת עמליה דואק כי 70 מיליארד שקל זה הסכום האסטרונומי שמגלגלות כ-100 חברות ממשלתיות בישראל, בהן הנמלים, נתיבי ישראל ועוד רבות אחרות. מי שאמור לדאוג שהחברות יתייחסו בדרך הראויה לכספי הציבור הם חברי הדירקטוריון המתמנים על-ידי השרים. אבל כשהכסף הוא ציבורי, הוא לא פעם נוזל בין האצבעות ונעלם.

הכתבה בערוץ 2 התייחסה בהרחבה לנתיבי ישראל, המפרסמת מדי שנה מכרזים במאות מיליוני שקלים. בכל מכרז שהיא מוציאה, העלות נקבעת מראש, והקבלן לא אמור לחרוג ממנה. באחד המכרזים באזור הצפוני, של כביש 90, זכה קבלן פרטי. העלות הוערכה ב-1.3 מיליון שקל, ועל מחיר זה הוא זכה במכרז. אך משהושלם הפרויקט, טען הקבלן כי העלויות תפחו ליותר מ-18 מיליון שקל, והחברה נדרשה לשלם סכום זה.

הנושא הועלה ל"ועדת החריגים" אשר אישרה את התשלום הנוסף. אלא שאז נעשה מעשה חריג ואמיץ על-ידי מי שכיהן כיועץ המשפטי של החברה. היועץ העביר מכתב לרשות החברות הממשלתיות, וכתב כי "הוחלט לאמץ את חוות-הדעת החיצונית של היועץ ההנדסי החיצוני... חוות-הדעת לא נבדקה על-ידי מי מגורמי ההנדסה בחברה. ההחלטה אינה סבירה ואינה ראויה, במיוחד לאור ההסתייגויות שהוצפו וההשתלשלות הבעייתית".

בדוח של רואה חשבון חיצוני, שבחן לאחר מכן את ההתנהלות בחברה, נקבע כי "בדיקות חריגים לעניין כביש 90, בוצעו שלא בהתאם לקוד האתי ובהיעדר נוהל תואם בידי מהנדס חיצוני. כך, למשל, לא הוגדרו גבולות הגזרה של הבדיקה. נמצאו מקרים שבהם לא הוצג מידע רלבנטי לוועדת המכרזים בטרם התכנסותה".

על פניו נראה כי הליכי המכרז האמור היו פגומים, החריגה מהמכרז לא התנהלה כנדרש, והתשלום לקבלן היה עשרות מונים יותר גבוה ממה שהוסכם במכרז. כלומר, הליך מאוד לא תקין.

כאן פעלה רשות החברות הממשלתיות כנדרש - התערבה כצעד חריג, והתשלום הוקפא.

רכוש המדינה מופקד בידי הדירקטורים, אשר רבים מהם אינם ערים ואינם מודעים לתפקיד האחראי והחשוב המוטל עליהם. הם מצידם גם לא מודעים, או נוטים להתעלם, מהאחריות האישית ההולכת וגוברת על דירקטורים בחברות ציבוריות, כמו גם בחברות פרטיות שמחוץ למגזר הציבורי. אחריות הדירקטורים בחברה ממשלתית זהה לחלוטין לאחריותם בחברות שאינן ממשלתיות, אם כי אמצעי התביעה שונים.

כאמצעי יעיל ומצליח, חוק החברות מאפשר לבעלי מניות להגיש תביעה נגזרת נגד דירקטורים שכשלו. דהיינו, בעל המניות בחברה פונה ומבקש מבית המשפט כי יותר לו להגיש תביעה נגד הדירקטורים בשם החברה, תביעה שאותה מנהל בעל המניות.

אפשרות זו, שהותרה רק בחוק החברות החדש יחסית (תחולה משנת 2000), פתחה פתח ענק של תביעות. עורכי הדין ותובעים פוטנציאליים תרים בזכוכית-מגדלת אחר כל תקלה בחברות, וממהרים להגיש תביעה נגזרת נגד הדירקטורים, הליך הגובר מיום ליום ותורם ליעילות ולפיקוח מוגבר על הדירקטורים ועל החברה.

לעומת הקורה בחברות בורסאיות, בחברה ממשלתית שכשלה הדירקטורים מניחים, כנראה, שהמדינה אשר מינתה אותם לא תפנה לבית המשפט בהליך של תביעה נגזרת נגדם, והתוצאה היא שהם מקדישים פחות זמן לחברה ולבעיותיה, והם גם פחות ערים לחובה הבסיסית של דירקטור כלפי החברה, חובת הזהירות וחובת האמונים.

מן הראוי לשקול את הסמכת רשות החברות הממשלתיות, העושה בשנים האחרונות עבודה טובה וחשובה, להגיש בשם בעלת המניות, המדינה, בקשה לתביעה נגזרת נגד דירקטורים שהתרשלו בפיקוח. סמכות דומה הוקנתה בחוק לרשם ההקדשות - להגיש תביעה נגזרת בעניינה של חברה לתועלת הציבור.

אך מעבר ובנוסף לכל, יש לתמוך ולעודד את המאמצים החשובים של רשות החברות הממשלתיות לבחור בדירקטורים מיומנים, למנוע את התופעות של מינויים פוליטיים וקשרי שלטון, אשר עדיין קיימים, וכן לדרוש הכשרה מכינה ועדכון שוטף כתנאי למינויים של שומרי-הסף בחברות הממשלתיות.

■ הכותב מכהן כיו"ר איגוד הדירקטורים בישראל ומרכז את הקורסים להכשרת דירקטורים באוניברסיטת תל-אביב (להב).

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"