גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרור בפריז לא מלחיץ את השווקים, הירידה במחיר הנפט - כן

מה מעיק על בורסות העולם בשבועיים האחרונים

בורסת תל אביב / צילום: תמר מצפי
בורסת תל אביב / צילום: תמר מצפי

לאותם משקיעים בבורסה בת"א שחשבו אתמול כי התקפת הטרור על פריז ביום שישי תביא עמה מפולת בשוקי המניות בעולם בפתיחת שבוע המסחר, נכונה היום הפתעה. אם באסיה עוד נרשמו בבוקר ירידות שערים בהמשך למגמה השלילית שחתמה את שבוע המסחר בניו יורק ביום שישי, הרי שבאירופה כבר נסחרו בשעות הצהריים מדדי המניות המובילים בעליות מתונות, ואותתו כי אירוע הטרור, כואב ככל שיהיה, לא שינה לפי שעה במידה ניכרת את התחזיות לגבי הפעילות הכלכלית ביבשת.

השווקים המשיכו לנוע בהשפעת הגורמים הרגילים: דוחות כספיים, נתוני מאקרו, חששות מהשפעת העלאות הריבית הצפויות בארה"ב על קצב צמיחת הכלכלה ורווחי החברות, וכמובן תנודתיות מחיר הנפט הגולמי, שכל אימת שהוא חוזר לרדת, מד הלחץ אצל המשקיעים שב לעלות.

וזה, למעשה, מה שקרה בשבועיים האחרונים בוול סטריט. ב-3 בנובמבר הגיע מחיר הנפט הגולמי לשיא דו חודשי של 47.9 דולר לחבית, אולם מאז נפל ב-15% בתוך עשרה ימים עד ל-40.74 דולר לחבית ביום שישי. במקביל, נפל מדד S&P 500 באותם עשרה ימים ב-4.1%, לאחר שקודם לכן השלים באותו 3 בנובמבר עלייה חודשית של 6.8% לרמתו הגבוהה ביותר מאז יולי השנה.

היום כבר נרשמה רגיעה (לפחות זמנית) במחיר הנפט, שרשם עלייה של כמעט 2% לרמה של 41.5 דולר לחבית, ומצב זה תרם להרגעת הרוחות גם בשוקי המניות. לקראת אמצע יום המסחר באירופה רשם מדד קאק של בורסת פאריס ירידה קלה של 0.2%, בעוד מדד FTSE 100 הלונדוני ומדד דאקס הגרמני נסחרים בעליות של 0.2% ו-0.4%, בהתאמה.

עוד קודם לכן, סיים מדד ניקיי את יום המסחר בטוקיו בירידה של 1%, כאשר בהונג קונג ירד מדד האנג סנג בשיעור חד יותר של 1.7%. מנגד, דווקא מדד בורסת שנגחאי עלה ב-0.7% כאשר בהודו עלו המדדים המובילים בכ-0.6%. בתל אביב עלה היום מדד ת"א 25 בכ-1.3% לאחר יומיים בהם איבד 3.6% מערכו (ראו הרחבה בסקירת המסחר היומית, עמ' 10). מתחילת השנה עלה ת"א 25 בכ-5%, אולם הוא עדיין נמוך בכ-11% משיאו שנקבע באוגוסט השנה.

היצע הנפט עדיין גבוה

הסיבה העיקרית לירידה האחרונה במחירי הנפט הגולמי נעוצה בעובדה שבניגוד להערכות האנליסטים מתחילת השנה, עודפי ההיצע טרם נמחקו. הדוח האחרון שפרסמה סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) גילה כי באוקטובר גדל מלאי הנפט הכולל במדינות המפותחת בעוד 13.8 מיליון חביות, לשיא של כ-3 מיליארד חביות.

לפי ה-IEA, מלאי הנפט ממשיכים לגדול משום שההיצע עדיין גבוה ב-0.7 עד 2.5 מיליון חביות נפט מדי יום מהביקוש העולמי, וזאת בשל הרצון של מדינות המפרץ הפרסי לשמור על נתחי השוק שלהן באמצעות ייצור נפט בתפוקת שיא. עם זאת, ב-IEA מעריכים כי כבר בשנה הבאה תרד התפוקה מחוץ למדינות אופ"ק (ובעיקר בארה"ב) בכ-600 אלף חביות ביום, בשל חוסר הכדאיות לפתח שדות קידוח חדשים במקומות בהם עלות הקידוח גבוהה מרמת המחיר הנוכחית של הנפט.

אולם מעבר לנפט, המשקיעים מוטרדים גם מאי הבהירות בנוגע לקצב שבו יבחר הפדרל ריזרב (פד) להעלות את הריבית בשנתיים-שלוש הקרובות. העלאה ראשונה של הריבית בדצמבר על ידי הבנק המרכזי היא כבר עניין כמעט ודאי (סבירות של 70% לפי החוזים העתידיים), אולם בכל הקשור לקצב שבו יבחר הפד להעלות את הריבית לאורך זמן, רב הנסתר על הגלוי. למרות ההערכה הרווחת לפיה הקצב יהיה איטי באופן יחסי, הרי שעל השאלה כמה איטי אין לפי שעה תשובות ברורות, ובכך לפחות כשל הפד בכל הקשור לניהול ציפות השוק.

בסוף ספטמבר פרסם הפד את הסקר הרבעוני שנערך בקרב חברי מועצת מנהלים של הבנק המרכזי ונשיאי הבנקים האזוריים. מהסקר השתקפה תחזית חציונית לפיה קצב העלאת הריבית צפוי לעמוד על כ-1% בשנה. אולם אין מדובר בתחזית רשמית ובשוק מתייחסים אליה בזהירות, ובמיוחד לאור העובדה שקצב זה נתפס לפי שעה כגבוה ביחס לאינפלציה הנמוכה בארה"ב.

יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס, ציין היום כי אומנם עדיין אין סימנים לאינפלציה (מחירי מוצרי היבוא ירדו למשל ב-0.5% באוקטובר), אולם להערכתו בפד צפויים להתפשר, ובמידה ודוח התעסוקה הקרוב יהיה מספק, יכריזו על העלאת הריבית בחודש דצמבר הקרוב.

חברון מאמין כי צפויה קפיצת מדרגה באינפלציה העולמית בתחילת 2016, כאשר מדדי המחירים ששיקפו את הצניחה החדשה שרשם הנפט בשנה האחרונה, יצאו החוצה מהתחשיב השנתי. "חייבים להסתכל לטווח ארוך יותר כשמחירי הנפט מצויים בשפל, ולכן קיימת הסתברות גדולה יותר לעלייה בתוך שנה מאשר ירידה נוספת", כותב חברון.

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, הדגיש כי נתוני המאקרו שפורסמו בשבוע האחרון סיפקו תזכורת לסביבת הצמיחה החלשה בעולם, תזכורת שהתחדדה בפרט על רקע הכוונה להעלות את הריבית בארה"ב בחודש הבא. "חברי הפד השונים שהתבטאו במהלך השבוע האחרון המשיכו 'לבשל' את השווקים להעלאת ריבית בדצמבר תוך הדגשה לכך שמדובר בתוואי מתון", הוא כותב.

אירופה בכל זאת עלולה להיפגע

גוזלן מדגיש כי תוואי הריבית המגולם בשווקים נמוך מזה העולה מדיאגרמת הנקודות (DOTS) של חברי הפד (והתחזית החציונית שנגזרת ממנה). "אמנם לא מדובר בהתפתחות חדשה, ואם כבר נראה שבאופן יחסי הערכות הפד הן אלה שהתכנסו יותר לעבר השווקים לאורך השנה האחרונה, אך מובן שפער זה אינו תורם לרגיעה בשווקים. השבוע האחרון המחיש באופן יעיל למדי את השילוב הבעייתי בפניו ניצבים נכסי הסיכון, כלומר צמיחה נחלשת מול הרצון של הפד לצאת מסביבת הריבית האפסית", ציין גוזלן. לדבריו, מסיבה זו הוא לא הופתע מהירידות האחרונות בשווקים.

לגבי המצב באירופה מציין חברון מאקסלנס כי המלחמה בטרור שם עשויה בהחלט להוביל להסלמה, שתיפגע בצמיחה ביבשת. לדבריו, ענפי התיירות משמעותיים לכלכלות הגדולות באירופה ופגיעה בהן, גם אם זמנית, תהיה קשה.

בכל הנוגע למדיניות המוניטרית שינקוט הבנק המרכזי האירופי (ECB), מציין חברון כי לפי שעה נראה שכל האפשרויות פתוחות. "הנגיד מריו דראגי טען שהצמיחה העולמית והסחר העולמי המתונים משפיעים לשלילה במיוחד על האינפלציה, שהגעתה לרמה נורמטיבית עשויה לקחת זמן רב יותר ממה שנצפה ערב צאתה לדרך של תוכנית ההרחבה. הנגיד חזר והדגיש שבמידה וב-ECB יעריכו שיעד יציבות המחירים בטווח הבינוני יימצא בסיכון, הם יפעלו בכל האמצעים והכלים העומדים לרשותם על מנת לעמוד ביעד. על אף הדברים, אם הפד יכריז על העלאת ריבית בדצמבר, אנו מתקשים להאמין שה-ECB יתפתה לנקוט צעדים מרחיבים נוספים", כתב חברון.

מחיר הנפט

עוד כתבות

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל