גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרור בפריז לא מלחיץ את השווקים, הירידה במחיר הנפט - כן

מה מעיק על בורסות העולם בשבועיים האחרונים

בורסת תל אביב / צילום: תמר מצפי
בורסת תל אביב / צילום: תמר מצפי

לאותם משקיעים בבורסה בת"א שחשבו אתמול כי התקפת הטרור על פריז ביום שישי תביא עמה מפולת בשוקי המניות בעולם בפתיחת שבוע המסחר, נכונה היום הפתעה. אם באסיה עוד נרשמו בבוקר ירידות שערים בהמשך למגמה השלילית שחתמה את שבוע המסחר בניו יורק ביום שישי, הרי שבאירופה כבר נסחרו בשעות הצהריים מדדי המניות המובילים בעליות מתונות, ואותתו כי אירוע הטרור, כואב ככל שיהיה, לא שינה לפי שעה במידה ניכרת את התחזיות לגבי הפעילות הכלכלית ביבשת.

השווקים המשיכו לנוע בהשפעת הגורמים הרגילים: דוחות כספיים, נתוני מאקרו, חששות מהשפעת העלאות הריבית הצפויות בארה"ב על קצב צמיחת הכלכלה ורווחי החברות, וכמובן תנודתיות מחיר הנפט הגולמי, שכל אימת שהוא חוזר לרדת, מד הלחץ אצל המשקיעים שב לעלות.

וזה, למעשה, מה שקרה בשבועיים האחרונים בוול סטריט. ב-3 בנובמבר הגיע מחיר הנפט הגולמי לשיא דו חודשי של 47.9 דולר לחבית, אולם מאז נפל ב-15% בתוך עשרה ימים עד ל-40.74 דולר לחבית ביום שישי. במקביל, נפל מדד S&P 500 באותם עשרה ימים ב-4.1%, לאחר שקודם לכן השלים באותו 3 בנובמבר עלייה חודשית של 6.8% לרמתו הגבוהה ביותר מאז יולי השנה.

היום כבר נרשמה רגיעה (לפחות זמנית) במחיר הנפט, שרשם עלייה של כמעט 2% לרמה של 41.5 דולר לחבית, ומצב זה תרם להרגעת הרוחות גם בשוקי המניות. לקראת אמצע יום המסחר באירופה רשם מדד קאק של בורסת פאריס ירידה קלה של 0.2%, בעוד מדד FTSE 100 הלונדוני ומדד דאקס הגרמני נסחרים בעליות של 0.2% ו-0.4%, בהתאמה.

עוד קודם לכן, סיים מדד ניקיי את יום המסחר בטוקיו בירידה של 1%, כאשר בהונג קונג ירד מדד האנג סנג בשיעור חד יותר של 1.7%. מנגד, דווקא מדד בורסת שנגחאי עלה ב-0.7% כאשר בהודו עלו המדדים המובילים בכ-0.6%. בתל אביב עלה היום מדד ת"א 25 בכ-1.3% לאחר יומיים בהם איבד 3.6% מערכו (ראו הרחבה בסקירת המסחר היומית, עמ' 10). מתחילת השנה עלה ת"א 25 בכ-5%, אולם הוא עדיין נמוך בכ-11% משיאו שנקבע באוגוסט השנה.

היצע הנפט עדיין גבוה

הסיבה העיקרית לירידה האחרונה במחירי הנפט הגולמי נעוצה בעובדה שבניגוד להערכות האנליסטים מתחילת השנה, עודפי ההיצע טרם נמחקו. הדוח האחרון שפרסמה סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) גילה כי באוקטובר גדל מלאי הנפט הכולל במדינות המפותחת בעוד 13.8 מיליון חביות, לשיא של כ-3 מיליארד חביות.

לפי ה-IEA, מלאי הנפט ממשיכים לגדול משום שההיצע עדיין גבוה ב-0.7 עד 2.5 מיליון חביות נפט מדי יום מהביקוש העולמי, וזאת בשל הרצון של מדינות המפרץ הפרסי לשמור על נתחי השוק שלהן באמצעות ייצור נפט בתפוקת שיא. עם זאת, ב-IEA מעריכים כי כבר בשנה הבאה תרד התפוקה מחוץ למדינות אופ"ק (ובעיקר בארה"ב) בכ-600 אלף חביות ביום, בשל חוסר הכדאיות לפתח שדות קידוח חדשים במקומות בהם עלות הקידוח גבוהה מרמת המחיר הנוכחית של הנפט.

אולם מעבר לנפט, המשקיעים מוטרדים גם מאי הבהירות בנוגע לקצב שבו יבחר הפדרל ריזרב (פד) להעלות את הריבית בשנתיים-שלוש הקרובות. העלאה ראשונה של הריבית בדצמבר על ידי הבנק המרכזי היא כבר עניין כמעט ודאי (סבירות של 70% לפי החוזים העתידיים), אולם בכל הקשור לקצב שבו יבחר הפד להעלות את הריבית לאורך זמן, רב הנסתר על הגלוי. למרות ההערכה הרווחת לפיה הקצב יהיה איטי באופן יחסי, הרי שעל השאלה כמה איטי אין לפי שעה תשובות ברורות, ובכך לפחות כשל הפד בכל הקשור לניהול ציפות השוק.

בסוף ספטמבר פרסם הפד את הסקר הרבעוני שנערך בקרב חברי מועצת מנהלים של הבנק המרכזי ונשיאי הבנקים האזוריים. מהסקר השתקפה תחזית חציונית לפיה קצב העלאת הריבית צפוי לעמוד על כ-1% בשנה. אולם אין מדובר בתחזית רשמית ובשוק מתייחסים אליה בזהירות, ובמיוחד לאור העובדה שקצב זה נתפס לפי שעה כגבוה ביחס לאינפלציה הנמוכה בארה"ב.

יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס, ציין היום כי אומנם עדיין אין סימנים לאינפלציה (מחירי מוצרי היבוא ירדו למשל ב-0.5% באוקטובר), אולם להערכתו בפד צפויים להתפשר, ובמידה ודוח התעסוקה הקרוב יהיה מספק, יכריזו על העלאת הריבית בחודש דצמבר הקרוב.

חברון מאמין כי צפויה קפיצת מדרגה באינפלציה העולמית בתחילת 2016, כאשר מדדי המחירים ששיקפו את הצניחה החדשה שרשם הנפט בשנה האחרונה, יצאו החוצה מהתחשיב השנתי. "חייבים להסתכל לטווח ארוך יותר כשמחירי הנפט מצויים בשפל, ולכן קיימת הסתברות גדולה יותר לעלייה בתוך שנה מאשר ירידה נוספת", כותב חברון.

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, הדגיש כי נתוני המאקרו שפורסמו בשבוע האחרון סיפקו תזכורת לסביבת הצמיחה החלשה בעולם, תזכורת שהתחדדה בפרט על רקע הכוונה להעלות את הריבית בארה"ב בחודש הבא. "חברי הפד השונים שהתבטאו במהלך השבוע האחרון המשיכו 'לבשל' את השווקים להעלאת ריבית בדצמבר תוך הדגשה לכך שמדובר בתוואי מתון", הוא כותב.

אירופה בכל זאת עלולה להיפגע

גוזלן מדגיש כי תוואי הריבית המגולם בשווקים נמוך מזה העולה מדיאגרמת הנקודות (DOTS) של חברי הפד (והתחזית החציונית שנגזרת ממנה). "אמנם לא מדובר בהתפתחות חדשה, ואם כבר נראה שבאופן יחסי הערכות הפד הן אלה שהתכנסו יותר לעבר השווקים לאורך השנה האחרונה, אך מובן שפער זה אינו תורם לרגיעה בשווקים. השבוע האחרון המחיש באופן יעיל למדי את השילוב הבעייתי בפניו ניצבים נכסי הסיכון, כלומר צמיחה נחלשת מול הרצון של הפד לצאת מסביבת הריבית האפסית", ציין גוזלן. לדבריו, מסיבה זו הוא לא הופתע מהירידות האחרונות בשווקים.

לגבי המצב באירופה מציין חברון מאקסלנס כי המלחמה בטרור שם עשויה בהחלט להוביל להסלמה, שתיפגע בצמיחה ביבשת. לדבריו, ענפי התיירות משמעותיים לכלכלות הגדולות באירופה ופגיעה בהן, גם אם זמנית, תהיה קשה.

בכל הנוגע למדיניות המוניטרית שינקוט הבנק המרכזי האירופי (ECB), מציין חברון כי לפי שעה נראה שכל האפשרויות פתוחות. "הנגיד מריו דראגי טען שהצמיחה העולמית והסחר העולמי המתונים משפיעים לשלילה במיוחד על האינפלציה, שהגעתה לרמה נורמטיבית עשויה לקחת זמן רב יותר ממה שנצפה ערב צאתה לדרך של תוכנית ההרחבה. הנגיד חזר והדגיש שבמידה וב-ECB יעריכו שיעד יציבות המחירים בטווח הבינוני יימצא בסיכון, הם יפעלו בכל האמצעים והכלים העומדים לרשותם על מנת לעמוד ביעד. על אף הדברים, אם הפד יכריז על העלאת ריבית בדצמבר, אנו מתקשים להאמין שה-ECB יתפתה לנקוט צעדים מרחיבים נוספים", כתב חברון.

מחיר הנפט

עוד כתבות

עופר זיו, מנכ''ל ויתניה הפורש / צילום: דורון סהר

אחרי 16 שנה: מנכ"ל ויתניה עופר זיו עוזב את תפקידו. זה המחליף שלו

עופר זיו יסיים את תפקידו כמנכ"ל חברת הנדל"ן ויתניה בסוף מרץ 2026, ובמקומו ייכנס לתפקיד יריב בר-דעה, ששימש בתפקידו האחרון כסמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בגב-ים ● מטעם ויתניה לא צוינה הסיבה לסיום כהונתו של זיו כמנכ"ל

שמואל אלפסי, מנכ''ל אמנת / צילום: יח''צ

המניה שקפצה 50% בחודש והרווח של יורשי המייסד

מנייתה של אמנת, חברת ניהול הפרויקטים וה־IT, נסקה בכמעט 50% בחודש האחרון ● אשתקד, לפני הקפיצה הגדולה, רכש המייסד אברהם (לולו) אסף ז"ל מניות משותפו תמורת 22 מיליון שקל

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: יוסי כהן, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

המס החדש על הבנקים מתקרב לחקיקה, אבל גם באוצר לא בטוחים ביתרונות

הצוות הבין־משרדי שהקים שר האוצר בצלאל סמוטריץ' המליץ בדוח הסופי שלו להטיל מיסוי דיפרנציאלי על רווחים חריגים ● בצמרת האוצר חלוקים בין המנכ"ל וסגנו שמקדמים את מהלך המיסוי, לבין אגף התקציבים ובנק ישראל שטוענים כי מדובר בצעד בכיוון הלא נכון

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א לחברות הציבוריות: כך תוכלו לממש את הפוטנציאל של מסחר בשישי

לקראת המעבר לימי מסחר גלובליים בתחילת ינואר, הבורסה בת"א פנתה למנכ"לי החברות הציבוריות במטרה לנצל את השינוי ולהגדיל את חשיפתן למשקיעים זרים ● בין ההמלצות: לחזק פעילות באנגלית, להעמיק קשרי משקיעים בינלאומיים וליישר קו עם סטנדרט הדיווח המקובל בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

דוח חדש חושף: שיא כל הזמנים להיקף הגיוסים בדיפנס טק הישראלי

היקף ההשקעות והאקזיטים עלה ב-2025, אך מספר סבבי הגיוס ירד, וההון מתרכז בעסקאות גדולות בתחומי הסייבר וה-AI ● גם בנטרול סבבי ענק, היקף הגיוסים בסייבר בשנה החולפת גבוה מזה של 2021

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נפלה על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קרה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

ביהמ"ש קיבל את בקשת המשטרה: ארנון בר-דוד יורחק מההסתדרות עד מרץ 2026

לטענת המשטרה, ארנון בר-דוד רקם מנגנון שוחדי שמטרתו לעשות במשאבי ההסתדרות כבשלו ● השופטת דורית סבן-נוי קבעה כי החזרתו לתפקידו כיו"ר ההסתדרות תקל עליו לבצע עבירה דומה, ויהיה בה כדי לאפשר השפעה על עדים ושיבוש של החקירה ● בנוסף, ביהמ"ש האריך ב-90 יום גם את ההגבלות על עזרא גבאי, החשוד המרכזי הנוסף בפרשה

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לחימה"

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גל"צ, וזאת בניגוד לחוות הדעת של היועצת המשפטית ● שר הביטחון הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה, וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

בוול סטריט בונים על עוד שנה של עליות, אבל 7 דברים יכולים להשתבש ב-2026

הדרך לשנה רביעית ברציפות של עליות בוול סטריט, עוברת דרך שורה של דברים שעלולים להשתבש ● בין היתר: מלחמת הסחר, השקעות העתק, החובות שלקחו חברות כדי להדביק את מרוץ ה-AI והחשש ממיתון עולמי

יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו / איור: גיל ג'יבלי

תחילתו של גל? יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו

במשרד האוצר חשפו כי 6% מהעסקאות לרכישת דירות חדשות "על הנייר" ב־2023 בוטלו ע"י הרוכשים ● התופעה בולטת בעיקר במחוז הדרום, שמאופיין בשיעור גבוה של מבצעי מימון מצד הקבלנים ● הנפגעים העיקריים הם לרוב לא היזמים אלא הרוכשים עצמם, שלא מסוגלים להשלים את הרכישה ונאלצים לשלם פיצויים גדולים

הנפקת סולראדג' בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

אחרי ההתרסקות: תוצאות סולאראדג' משכנעות את השוק שהיא מתאוששת

מעטות החברות שעברו טלטלות כמו סולאראדג' ● מתואר הישראלית הגדולה בעולם ומקום של כבוד במדד S&P 500 - להתרסקות מפוארת עם מחיקה של 95% מהשווי ● כעת נראה כי המניה שינתה כיוון, וגם התוצאות מדהימות את השוק ● האם זו תחילתו של זינוק מחדש?

מימין: אריאל כהן, אייל פסו וניקש ארורה / צילום: נאבן, יח''צ, מולי גולדברג

הסכם הענק של פאלו אלטו והמניה הישראלית שצנחה ב-90% מתחילת השנה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● המשקיעים סיימו שבוע תנודתי שהסתיים בצורה חיובית הודות לנתוני אינפלציה מפתיעים ● הצניחה במניית גאוזי נמשכה גם השבוע, והיא נסחרת ברמות שפל ● מניית נאבן הצליחה לתקן את הירידות מהשבוע החולף, אך עדיין נסחרת הרבה מתחת למחיר בהנפקה ● וגם: עסקת הענק של ענקית הסייבר עם גוגל

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

המהלך של רשות ני"ע שירחיב את האכיפה למנהלים בחברות פרטיות

ועדת האכיפה המינהלית הטילה עיצומים של כמיליון שקל על חברה פרטית לקנאביס רפואי בשל טעויות בדוחות ● בהחלטתה קבעה הוועדה כי לראשונה סמנכ"ל הכספים ורואה החשבון המבקר נושאים באחריות לכשל ● ההחלטה עשויה להשפיע על לפחות 10% מהחברות בבורסה

חנות של ליאור עדיקה / צילום: איל יצהר

"חוק ליאור עדיקה" מגיע להצבעה סופית. איך ייראו הכללים החדשים?

בימים הקרובים תכריע הכנסת האם להחריג רשתות פארם קטנות ובינוניות מהרגולציה הכבדה של חוק המזון ● אבל לצד השאיפה לעודד תחרות מול סופר פארם ו-Be, ישנם לחצים של לוביסטים וחשש מפגיעה בשקיפות המחירים ● גלובס עושה סדר בתיקון שעשוי לשנות את הרגלי הקנייה שלכם