גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרור בפריז לא מלחיץ את השווקים, הירידה במחיר הנפט - כן

מה מעיק על בורסות העולם בשבועיים האחרונים

בורסת תל אביב / צילום: תמר מצפי
בורסת תל אביב / צילום: תמר מצפי

לאותם משקיעים בבורסה בת"א שחשבו אתמול כי התקפת הטרור על פריז ביום שישי תביא עמה מפולת בשוקי המניות בעולם בפתיחת שבוע המסחר, נכונה היום הפתעה. אם באסיה עוד נרשמו בבוקר ירידות שערים בהמשך למגמה השלילית שחתמה את שבוע המסחר בניו יורק ביום שישי, הרי שבאירופה כבר נסחרו בשעות הצהריים מדדי המניות המובילים בעליות מתונות, ואותתו כי אירוע הטרור, כואב ככל שיהיה, לא שינה לפי שעה במידה ניכרת את התחזיות לגבי הפעילות הכלכלית ביבשת.

השווקים המשיכו לנוע בהשפעת הגורמים הרגילים: דוחות כספיים, נתוני מאקרו, חששות מהשפעת העלאות הריבית הצפויות בארה"ב על קצב צמיחת הכלכלה ורווחי החברות, וכמובן תנודתיות מחיר הנפט הגולמי, שכל אימת שהוא חוזר לרדת, מד הלחץ אצל המשקיעים שב לעלות.

וזה, למעשה, מה שקרה בשבועיים האחרונים בוול סטריט. ב-3 בנובמבר הגיע מחיר הנפט הגולמי לשיא דו חודשי של 47.9 דולר לחבית, אולם מאז נפל ב-15% בתוך עשרה ימים עד ל-40.74 דולר לחבית ביום שישי. במקביל, נפל מדד S&P 500 באותם עשרה ימים ב-4.1%, לאחר שקודם לכן השלים באותו 3 בנובמבר עלייה חודשית של 6.8% לרמתו הגבוהה ביותר מאז יולי השנה.

היום כבר נרשמה רגיעה (לפחות זמנית) במחיר הנפט, שרשם עלייה של כמעט 2% לרמה של 41.5 דולר לחבית, ומצב זה תרם להרגעת הרוחות גם בשוקי המניות. לקראת אמצע יום המסחר באירופה רשם מדד קאק של בורסת פאריס ירידה קלה של 0.2%, בעוד מדד FTSE 100 הלונדוני ומדד דאקס הגרמני נסחרים בעליות של 0.2% ו-0.4%, בהתאמה.

עוד קודם לכן, סיים מדד ניקיי את יום המסחר בטוקיו בירידה של 1%, כאשר בהונג קונג ירד מדד האנג סנג בשיעור חד יותר של 1.7%. מנגד, דווקא מדד בורסת שנגחאי עלה ב-0.7% כאשר בהודו עלו המדדים המובילים בכ-0.6%. בתל אביב עלה היום מדד ת"א 25 בכ-1.3% לאחר יומיים בהם איבד 3.6% מערכו (ראו הרחבה בסקירת המסחר היומית, עמ' 10). מתחילת השנה עלה ת"א 25 בכ-5%, אולם הוא עדיין נמוך בכ-11% משיאו שנקבע באוגוסט השנה.

היצע הנפט עדיין גבוה

הסיבה העיקרית לירידה האחרונה במחירי הנפט הגולמי נעוצה בעובדה שבניגוד להערכות האנליסטים מתחילת השנה, עודפי ההיצע טרם נמחקו. הדוח האחרון שפרסמה סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) גילה כי באוקטובר גדל מלאי הנפט הכולל במדינות המפותחת בעוד 13.8 מיליון חביות, לשיא של כ-3 מיליארד חביות.

לפי ה-IEA, מלאי הנפט ממשיכים לגדול משום שההיצע עדיין גבוה ב-0.7 עד 2.5 מיליון חביות נפט מדי יום מהביקוש העולמי, וזאת בשל הרצון של מדינות המפרץ הפרסי לשמור על נתחי השוק שלהן באמצעות ייצור נפט בתפוקת שיא. עם זאת, ב-IEA מעריכים כי כבר בשנה הבאה תרד התפוקה מחוץ למדינות אופ"ק (ובעיקר בארה"ב) בכ-600 אלף חביות ביום, בשל חוסר הכדאיות לפתח שדות קידוח חדשים במקומות בהם עלות הקידוח גבוהה מרמת המחיר הנוכחית של הנפט.

אולם מעבר לנפט, המשקיעים מוטרדים גם מאי הבהירות בנוגע לקצב שבו יבחר הפדרל ריזרב (פד) להעלות את הריבית בשנתיים-שלוש הקרובות. העלאה ראשונה של הריבית בדצמבר על ידי הבנק המרכזי היא כבר עניין כמעט ודאי (סבירות של 70% לפי החוזים העתידיים), אולם בכל הקשור לקצב שבו יבחר הפד להעלות את הריבית לאורך זמן, רב הנסתר על הגלוי. למרות ההערכה הרווחת לפיה הקצב יהיה איטי באופן יחסי, הרי שעל השאלה כמה איטי אין לפי שעה תשובות ברורות, ובכך לפחות כשל הפד בכל הקשור לניהול ציפות השוק.

בסוף ספטמבר פרסם הפד את הסקר הרבעוני שנערך בקרב חברי מועצת מנהלים של הבנק המרכזי ונשיאי הבנקים האזוריים. מהסקר השתקפה תחזית חציונית לפיה קצב העלאת הריבית צפוי לעמוד על כ-1% בשנה. אולם אין מדובר בתחזית רשמית ובשוק מתייחסים אליה בזהירות, ובמיוחד לאור העובדה שקצב זה נתפס לפי שעה כגבוה ביחס לאינפלציה הנמוכה בארה"ב.

יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס, ציין היום כי אומנם עדיין אין סימנים לאינפלציה (מחירי מוצרי היבוא ירדו למשל ב-0.5% באוקטובר), אולם להערכתו בפד צפויים להתפשר, ובמידה ודוח התעסוקה הקרוב יהיה מספק, יכריזו על העלאת הריבית בחודש דצמבר הקרוב.

חברון מאמין כי צפויה קפיצת מדרגה באינפלציה העולמית בתחילת 2016, כאשר מדדי המחירים ששיקפו את הצניחה החדשה שרשם הנפט בשנה האחרונה, יצאו החוצה מהתחשיב השנתי. "חייבים להסתכל לטווח ארוך יותר כשמחירי הנפט מצויים בשפל, ולכן קיימת הסתברות גדולה יותר לעלייה בתוך שנה מאשר ירידה נוספת", כותב חברון.

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, הדגיש כי נתוני המאקרו שפורסמו בשבוע האחרון סיפקו תזכורת לסביבת הצמיחה החלשה בעולם, תזכורת שהתחדדה בפרט על רקע הכוונה להעלות את הריבית בארה"ב בחודש הבא. "חברי הפד השונים שהתבטאו במהלך השבוע האחרון המשיכו 'לבשל' את השווקים להעלאת ריבית בדצמבר תוך הדגשה לכך שמדובר בתוואי מתון", הוא כותב.

אירופה בכל זאת עלולה להיפגע

גוזלן מדגיש כי תוואי הריבית המגולם בשווקים נמוך מזה העולה מדיאגרמת הנקודות (DOTS) של חברי הפד (והתחזית החציונית שנגזרת ממנה). "אמנם לא מדובר בהתפתחות חדשה, ואם כבר נראה שבאופן יחסי הערכות הפד הן אלה שהתכנסו יותר לעבר השווקים לאורך השנה האחרונה, אך מובן שפער זה אינו תורם לרגיעה בשווקים. השבוע האחרון המחיש באופן יעיל למדי את השילוב הבעייתי בפניו ניצבים נכסי הסיכון, כלומר צמיחה נחלשת מול הרצון של הפד לצאת מסביבת הריבית האפסית", ציין גוזלן. לדבריו, מסיבה זו הוא לא הופתע מהירידות האחרונות בשווקים.

לגבי המצב באירופה מציין חברון מאקסלנס כי המלחמה בטרור שם עשויה בהחלט להוביל להסלמה, שתיפגע בצמיחה ביבשת. לדבריו, ענפי התיירות משמעותיים לכלכלות הגדולות באירופה ופגיעה בהן, גם אם זמנית, תהיה קשה.

בכל הנוגע למדיניות המוניטרית שינקוט הבנק המרכזי האירופי (ECB), מציין חברון כי לפי שעה נראה שכל האפשרויות פתוחות. "הנגיד מריו דראגי טען שהצמיחה העולמית והסחר העולמי המתונים משפיעים לשלילה במיוחד על האינפלציה, שהגעתה לרמה נורמטיבית עשויה לקחת זמן רב יותר ממה שנצפה ערב צאתה לדרך של תוכנית ההרחבה. הנגיד חזר והדגיש שבמידה וב-ECB יעריכו שיעד יציבות המחירים בטווח הבינוני יימצא בסיכון, הם יפעלו בכל האמצעים והכלים העומדים לרשותם על מנת לעמוד ביעד. על אף הדברים, אם הפד יכריז על העלאת ריבית בדצמבר, אנו מתקשים להאמין שה-ECB יתפתה לנקוט צעדים מרחיבים נוספים", כתב חברון.

מחיר הנפט

עוד כתבות

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

מפעלי ICL בים המלח / צילום: ap, Ariel Schalit

בג"ץ קבע: ICL תשלם מאות מיליוני שקלים על שאיבה מים המלח

בעקבות עתירות שהגישו אדם טבע ודין ולובי 99, בג"ץ חייב את חברת ICL לשלם על המים ששואבים מפעלי ים המלח ● היקף התשלום עשוי להגיע לכ-500 מיליון שקל משנת 2018 ועד סוף הזיכיון, שנכון לעכשיו צפוי להסתיים בשנת 2030 ● ICL בתגובה: "פסק הדין אינו מידתי וסותר את עמדת המדינה ואת לשון החוק"

קבלת ארונות חטופים-חללים על ידי כוח צה''ל / אילוסטרציה: דובר צה''ל

ארון החלל החטוף הועבר לכוח צה"ל ושב"כ

הג'יהאד האיסלאמי הודיע שאיתר חלל חטוף בצפון הרצועה ● ארונו של החטוף החלל המלווה כעת בידי כוח צה"ל - חצה לפני זמן קצר את הגבול לשטח ישראל ועושה את דרכו למרכז הלאומי לרפואה משפטית, שם יבוצע הליך הזיהוי ● מעבר רפיח ייפתח בימים הקרובים ליציאת תושבים בלבד מרצועת עזה למצרים ● העצרת הכללית של האו"ם אישרה החלטה הקוראת לישראל לסגת מרמת הגולן ● עדכונים שוטפים

מאיה לור, משפיענית ה-AI של סופר פארם / צילום: צילום מסך מאינסטגרם

סופר-פארם השקיעה 2 מיליון שקל בבניית משפיענית AI

מאיה לור היא משפיענית AI שרשת סופר‏-פארם יצרה לפני חודש ובנתה לה חשבון אינסטגרם הכולל כ-9,500 עוקבים ● "האפיון הזה נבחר כי בעולם הדור הצעיר עוקב אחרי משפיעניות וירטואליות, הוא פתוח ל-AI ומכיר את זה", אומרים ברשת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המסחר בבורסה ננעל בעליות שערים; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.9%, מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7% ● מניית דוראל הוסיפה 8% לערכה ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● מניות הנדל"ן בלטו היום לרעה ● מחזור המסחר הסתכם בכ-3.7 מיליארד שקל ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

השיא של הסינים וההצלחה של "אפס ק"מ": מסירות הרכב מתחילת השנה

מנתוני המסירות הרשמיים עולה כי בחודש נובמבר נרשמה עלייה של 22.5% במסירת רכבים לעומת נובמבר אשתקד ● בנוסף, בענף מעריכים כי סך רכבי "אפס קילומטר" שנרשמו השנה נע סביב 50-40 אלף רכבים

מייסיד MHR1, צח חרמון ויגיל מנוביץ' / איור: גיל ג'יבלי

המאבק המשפטי בחברת הנדל"ן הגרמנית מתקרב לסיום

הסכם שהוגש לבית המשפט הכלכלי מסדיר לראשונה שליטה משותפת על התאגיד ההולנדי שמחזיק במרבית נכסי MHR1 ● השליטה תעניק למשקיעים גם 50% בקבלת החלטות בתאגיד ההולנדי ובחברות-הבנות שלו

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

גיוס הון מגופים זרים והעלאת דמי ניהול: כך מנצל מיטב את הזינוק המטאורי במניה

זינוק של 1,000% במניית בית ההשקעות בשלוש שנים, תורגם לגיוס הון של חצי מיליארד שקל, בעיקר ממוסדיים זרים ● הדוחות של בית ההשקעות מלמדים כי הוא מעלה את דמי הניהול לכספים חדשים שנכנסים אליו בגמל, בניגוד למגמה בענף, אך עדיין הוא "זול" בממוצע

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את אתר יד2 באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכול התחיל, ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

טקס קבלת מערכת חץ 3 בגרמניה / צילום: Reuters, Jan Woitas/dpa

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 הושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא הוכרזה כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

איראן ממשיכה את המרוץ לגרעין בעזרת "רשתות סודיות"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המרוץ האיראני לגרעין לא הופסק, בצרפת מתלוננים שישראל פוגעת בחופש העיתונות, והשתתפות ישראל באירוויזיון עלולה להיות בסכנה ● כותרות העיתונים בעולם

יו''ר בזק תומר ראבד, הפרזנטור אסי כהן והמנכ''ל ניר דוד / צילום: אלעד גוטמן

בתוך שלוש שנים בלבד: 92% מהישראלים משתמשים בכלי AI

מסקר שנערך, עולה כי בממוצע הישראלים מקדישים 1.5 שעות לכלי AI, על חשבון גלישה רגילה, צפייה טלוויזיונית ורשתות חברתיות ● כלי ה–AI שבו משתמשים הישראלים הכי הרבה הוא ChatGPT ובמקום השני נמצא ג'מיני

פלורנטין פינת מטלון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עיריית ת"א שלחה צווים, והעליון יכריע: האם מותר לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות הבתים

תושבים עתרו לבית המשפט העליון כדי לעצור את דרישתה של עיריית ת"א לאחידות בחזיתות הבניינים ● לטענתם, העלות גבוהה, ומדובר בהרחבה שגויה של חוק העזר העירוני: "מה עם הקשישים והחד־הוריות?" ● העירייה: עומדים על הזכות לשמור על מראה אחיד, נספק סיוע כלכלי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock

תל אביב עדיין הכי יקרה בישראל, אבל מה קורה למחירי הדירות אצל השכנות?

ברבעון השלישי של 2025, הפער בין המחיר הממוצע של דירות בתל אביב לעיר השנייה בדירוג, גבעתיים, עמד על 5% בלבד ● בתקופה המקבילה ב־2022 הפער בינה לבין העיר השנייה בדירוג אז, רמת השרון, עמד על שליש ● גלובס בודק מה קרה למחירי הדירות ב־25 ערים מרכזיות בארץ

שלט אזהרת מצלמה לנהגים בנתיבי איילון / צילום: שלומי יוסף

מירי רגב מקדמת קנס של 10 אלף שקל על שימוש בטלפון בנהיגה. מה הסיכוי שזה יתממש?

בזמן שבעולם נהוג קנס של 100-300 דולר, שרת התחבורה בוחרת בקנס גבוה של 10 אלף שקל, "במקום להציג תוכנית רב־שנתית", כפי שאומרים בעמותת אור ירוק ● רשת פאפא ג'ונס פותחת עוד ארבעה סניפים ומשיקה תת־רשת חדשה, והמיזוג החדש של משרד עורכי הדין עמית פולק מטלון ● אירועים ומינויים

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור בית השקעות / צילום: יח''צ

כאב ראש של עשירים: זינוק של 275% במניית מור פגע ברווחי החברה ברבעון

בית ההשקעות נאלץ להפריש 18 מיליון שקל לעדכון התגמול ההוני לעובדים, עקב העלייה המשמעותית במחיר המניה ● מאידך נאלצו שלושת בכירי מור להחזיר 1.67 מיליון שקל לקופת החברה, בשל התנגדות רשות ני"ע ל"פריסת" התגמול ההוני שאושר להם אשתקד