גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: האם המודעות התזונתית מחלחלת גם לדור הצעיר?

על רקע פרשת הבשר המעובד, סקר ערוץ ניקלודיאון ו"גלובס" מציג נתונים מעודדים: הנוער הישראלי מודע ברובו לערכים התזונתיים הנמוכים של נקניקיות ודומיהן ■ היכן הבעיה? בזמינות של מוצרי בשר מעובד בבית

נקניקיות  /צילום: IMAGEBANK/THINKSTOCK
נקניקיות /צילום: IMAGEBANK/THINKSTOCK

חובבי פירות וירקות, אוכלים פעם בחודש המבורגר מחוץ לבית אבל יודעים שזה לא בריא ולא אוכלים נקניקיות במזנון בית הספר - האם השינויים במודעות להרגלי תזונה בריאים מחלחלים אל הדור הצעיר באמת? סקר שנערך עבור "גלובס" בשיתוף ערוץ ניקלודיאון מבית ענני תקשורת מגלה כי לפחות ברמה ההצהרתית, קיימות לא מעט נקודות אור בהרגלי התזונה של הילדים - גם אם נראה כי ההורים מתקשים לוותר לגמרי על השימוש במוצרי בשר תעשייתיים כחלק ממערך התזונה המשפחתי.

השאלות הוצגו בעמוד הפייסבוק של ניקלודיאון - עמוד הזוכה לכ-150 אלף לייקים וחשיפה שמגיעה לכמיליון ילדים בשבוע. על הסקר השיבו 547 משיבים בין הגילאים 8-18 (רוב הילדים שענו על הסקר בגילאי 11-14, מתוכם 63% בנים). כמעט מחצית מהמשיבים גרים באזור המרכז.

"מה אתם יודעים על הערך התזונתי של המבורגרים ונקניקיות?", נשאלו הילדים משתתפי הסקר. 54% ידעו להשיב שזה "ממש לא בריא", 26% הסתפקו ב"קצת לא בריא", 9% לא ידעו להשיב ו-5% סבורים שמדובר במזון מזין וטוב.

ורד יפה-חאיק, דיאטנית ומטפלת בהשמנת ילדים, לוקחת את ההצהרות מעט בעירבון מוגבל: "הם יכולים לדבר ולדעת הרבה על הנושא", היא אומרת, "אבל ברגע שיהיה מולם משהו שהם אוהבים, הם לרוב ירצו לאכול אותו. הפער בין מה שידוע לבין מה שנעשה גדול, כשהידע והעמדות לא בהכרח משקפים מעשים בפועל. לכן השינוי האמיתי מתחיל בעיקר בבית ובסביבה שמזינה את הילדים - לא הייתי סומכת רק על הרצון או הידע שלהם".

מה הם אוכלים וכמה?

כמה יוצא לכם לאכול נקניקיות והמבורגרים בקיוסק או במזנון בביה"ס, נשאלו עוד. 44% שללו לחלוטין אפשרות כזו , אולי, בין השאר, בזכות התוכנית של משרד החינוך להוצאתם מהתפריט במזנוני בתי הספר. 21% עושים זאת "לעתים רחוקות מאד" ו-8% - כמעט כל יום.

אכילת מזון מהיר מחוץ לבית חביבה כמובן על הילדים, כשכאן כובש ההמבורגר את הפסגה עם העדפות של 26% מהילדים, ורבע נוסף מהנשאלים מעדיפים פיצה. נקניקייה בלחמניה, מעודד אולי לגלות, היא המאכל - בחוץ החביב רק על 2% מהנשאלים.

התדירות שבה סועדים הילדים במסעדות או רשתות מחוץ לבית משתנה: כרבע מהנשאלים אוכלים בחוץ "לעתים רחוקות מאוד", רבע נוסף - פעם בחודש ו-22% - פעם בכמה חודשים. 11% מהילדים הנשאלים אוכלים בחוץ מדי שבוע ושיעור דומה - אף פעם לא. 4.5% העידו כי כמעט כל יום הם אוכלים ברשת מזון מהיר.

היציאה, אגב, נעשית לרוב עם ההורים (אצל 56% מהילדים), ואצל השאר בעיקר עם חברים.

האם אוכלים אצלכם בבית בשר תעשייתי מעובד, נשאלו הילדים - שניצל, נקניקיות או המבורגר מהסופרמרקט? כן, השיבו 25% מהמשיבים, אבל לעתים רחוקות. אולם במקביל להם מורגלים חמישית מהמשיבים באכילה יומיומית של מוצרי בשר מוכנים וחמישית נוספים - פעם בשבוע. שיעור דומה הצהיר כי לעולם לא אוכלים בביתם מוצרים מהסוג הזה.

ומה לגבי ירקות ופירות?

שאלות אחרות התייחסו לאכילת פירות וירקות וגילו כי 65% "אוכלים כל מיני ירקות בכל צורה אפשרית".

17% אוכלים אותם רק בסלט ו-6%, מנגד, "לא נוגעים בירקות בכלל". אחוזים מועטים מגלים אהדה רק למלפפון חמוץ או לרוטב עגבניות לפסטה - וריאציה כזו ואו אחרת של ירק, אם ממש מתעקשים.

על הערך התזונתי של פירות וירקות העידו 92% כי זה מזין וטוב לנו ואילו השאר לא ייחסו יתרונות לפירות וירקות.

ומה הכריך האהוב על ילדי בית הספר? את המקום הראשון קטף כריך חביתה (22%), בתחרות צמודה עם שוקולד (20%). גבינה צהובה, פסטרמה וחומוס פופולריים אף הם.

הכול מתחיל בהורים

"המשפחה והעמדות של המשפחה קודמות לכל", אומרת יפה-חאיק. "אם שמים על זה דגש בבית האוכל שמגיע לילדים יהיה אחר, מזין. לצערנו, יש עדיין הרבה משפחות שבהן המודעות לנושא לא גבוהה מספיק או שפשוט אין כוח לריב עם הילד, בעיקר אם הוא לא אכלן גדול - העיקר שיאכל. אבל צריך לזכור שהבית הוא הכי חשוב: המסרים, המגוון הקיים. אפילו לא לדבר על זה בהתחלה אלא רק להגיש. בהמשך, כשגדלים, גם לדבר עם הילדים על החשיבות של תזונה נכונה ומה שעומד מאחורי הדברים".

"אותו הדבר קורה גם במערכת החינוך: מוסדות ההזנה הם דבר מורכב. שם האיכות תלויה במטבח שמספק את האוכל, ועל גבול הבלתי האפשרי לא להגיש מעובד בתקציב הקיים. מה גם שאם הילד לא אוכל מספיק, כשהאוכל שונה, כועסים על הצהרון, ואז חוזרים למכנה המשותף הנמוך של שניצל ושוקיים, למרות שבשורה התחתונה הכל עניין של גישה ושל הגשה.

"החברות התעשייתיות אכן עושות מאמץ-על לשפר מוצרים", אומרת יפה-חאיק, "אבל זה עדיין לא אידאלי. בענייני תזונה יש ספקטרום רחב, אין אמת אחת. יש מי שחושבים שבשר לא טוב ויש מי שסבורים שצמחונות היא דבר גרוע. ועדיין, כמה שיותר טבעי יותר טוב, הבסיס הוא תמיד מזון בלי תוספים".

"ברמה האישית", אומרת שירלי אורן, סמנכ"לית התוכן של ניקלודיאון, "היו נתונים ששימחו אותי - הילדים חיים את העולם הזה ומודעים לדברים, הם לא מנותקים מהעולם ואם משהו עולה לכותרות בקרב המבוגרים הם שומעים עליו. נראה שהם מבינים את המשמעות של בשר מעובד, בטח מדברים איתם על זה בבית או בכיתה. מצד שני ילדים - לא יפסיקו לאהוב משהו בגלל שלא בריא. הם נאמנים לעצמם, לכיף שלהם ולטעם שלהם".

הנושא, מספרת אורן, מחלחל גם לתכנים הטלוויזיוניים, וגם בערוץ עצמו עמלים על הפקת סדרה המתרחשת דווקא בין כותלי מסעדה למזון מהיר, "מבלי לעודד את הכיוון הזה", היא מבטיחה.

אזלו התקציבים לתוכנית הלאומית המוצלחת "אפשריבריא"

מצער לראות כי דווקא אחד המיזמים המוצלחים יותר שהיו כאן בשנים האחרונות - אפשריבריא, שמו - בא אל קצו באחת, עם הפסקת הזרמת תקציבים במהלך 2015. בעלי התפקידים הקשורים לתוכנית הלאומית, שלה חברו יחדיו משרד הבריאות משרד החינוך ומשרד התרבות - פוטרו במהלך השנה האחרונה, על אף ההצהרות המקוריות בדבר תקצוב ארוך טווח.

"תוכנית כזו חייבת להתקיים בעידן כשלנו", אומרים גורמים שהיו פעילים במסגרתה בעבר, "כל כך הרבה פעולות חשובות החלו במסגרתה - כמו הפעילות המקיפה מול תעשיית המזון להפחתת כמויות הנתרן, פעילות ברוכה בגני ילדים לצמצום צריכת המתוקים ולשינוי תודעה, חינוך לאכילת פירות וירקות, התחלת הרחקת מזונות לא בריאים מבתי הספר, פעילות הסברתית נגד שתיית מזונות מתוקים ועוד".

במשרד הבריאות מתרצים: "החלטת הממשלה בנוגע לתכנית אפשריבריא התייחסה לשנים 2011-2015. בשנתיים האחרונות עברה התכנית קיצוץ תקציבי, אך למרות זאת התוכנית המשיכה לפעול במתוכנת מתאימה בעזרת כלים רגולטוריים ושיתוף פעולה עם משרדי החינוך והתרבות והספורט וארגונים רבים אחרים. בימים אלו נעשית עבודה לתכנית חומש לשנים 2016-2020. הנושא נמצא במקום גבוה בסדר העדיפויות של המשרד, התוכנית תקודם ויוקצו לה משאבים".

האם יוצא לכם לאכול ירקות

הכי אוהבים לאכול

מקדונלד

נקניקיות

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"