גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: האם המודעות התזונתית מחלחלת גם לדור הצעיר?

על רקע פרשת הבשר המעובד, סקר ערוץ ניקלודיאון ו"גלובס" מציג נתונים מעודדים: הנוער הישראלי מודע ברובו לערכים התזונתיים הנמוכים של נקניקיות ודומיהן ■ היכן הבעיה? בזמינות של מוצרי בשר מעובד בבית

נקניקיות  /צילום: IMAGEBANK/THINKSTOCK
נקניקיות /צילום: IMAGEBANK/THINKSTOCK

חובבי פירות וירקות, אוכלים פעם בחודש המבורגר מחוץ לבית אבל יודעים שזה לא בריא ולא אוכלים נקניקיות במזנון בית הספר - האם השינויים במודעות להרגלי תזונה בריאים מחלחלים אל הדור הצעיר באמת? סקר שנערך עבור "גלובס" בשיתוף ערוץ ניקלודיאון מבית ענני תקשורת מגלה כי לפחות ברמה ההצהרתית, קיימות לא מעט נקודות אור בהרגלי התזונה של הילדים - גם אם נראה כי ההורים מתקשים לוותר לגמרי על השימוש במוצרי בשר תעשייתיים כחלק ממערך התזונה המשפחתי.

השאלות הוצגו בעמוד הפייסבוק של ניקלודיאון - עמוד הזוכה לכ-150 אלף לייקים וחשיפה שמגיעה לכמיליון ילדים בשבוע. על הסקר השיבו 547 משיבים בין הגילאים 8-18 (רוב הילדים שענו על הסקר בגילאי 11-14, מתוכם 63% בנים). כמעט מחצית מהמשיבים גרים באזור המרכז.

"מה אתם יודעים על הערך התזונתי של המבורגרים ונקניקיות?", נשאלו הילדים משתתפי הסקר. 54% ידעו להשיב שזה "ממש לא בריא", 26% הסתפקו ב"קצת לא בריא", 9% לא ידעו להשיב ו-5% סבורים שמדובר במזון מזין וטוב.

ורד יפה-חאיק, דיאטנית ומטפלת בהשמנת ילדים, לוקחת את ההצהרות מעט בעירבון מוגבל: "הם יכולים לדבר ולדעת הרבה על הנושא", היא אומרת, "אבל ברגע שיהיה מולם משהו שהם אוהבים, הם לרוב ירצו לאכול אותו. הפער בין מה שידוע לבין מה שנעשה גדול, כשהידע והעמדות לא בהכרח משקפים מעשים בפועל. לכן השינוי האמיתי מתחיל בעיקר בבית ובסביבה שמזינה את הילדים - לא הייתי סומכת רק על הרצון או הידע שלהם".

מה הם אוכלים וכמה?

כמה יוצא לכם לאכול נקניקיות והמבורגרים בקיוסק או במזנון בביה"ס, נשאלו עוד. 44% שללו לחלוטין אפשרות כזו , אולי, בין השאר, בזכות התוכנית של משרד החינוך להוצאתם מהתפריט במזנוני בתי הספר. 21% עושים זאת "לעתים רחוקות מאד" ו-8% - כמעט כל יום.

אכילת מזון מהיר מחוץ לבית חביבה כמובן על הילדים, כשכאן כובש ההמבורגר את הפסגה עם העדפות של 26% מהילדים, ורבע נוסף מהנשאלים מעדיפים פיצה. נקניקייה בלחמניה, מעודד אולי לגלות, היא המאכל - בחוץ החביב רק על 2% מהנשאלים.

התדירות שבה סועדים הילדים במסעדות או רשתות מחוץ לבית משתנה: כרבע מהנשאלים אוכלים בחוץ "לעתים רחוקות מאוד", רבע נוסף - פעם בחודש ו-22% - פעם בכמה חודשים. 11% מהילדים הנשאלים אוכלים בחוץ מדי שבוע ושיעור דומה - אף פעם לא. 4.5% העידו כי כמעט כל יום הם אוכלים ברשת מזון מהיר.

היציאה, אגב, נעשית לרוב עם ההורים (אצל 56% מהילדים), ואצל השאר בעיקר עם חברים.

האם אוכלים אצלכם בבית בשר תעשייתי מעובד, נשאלו הילדים - שניצל, נקניקיות או המבורגר מהסופרמרקט? כן, השיבו 25% מהמשיבים, אבל לעתים רחוקות. אולם במקביל להם מורגלים חמישית מהמשיבים באכילה יומיומית של מוצרי בשר מוכנים וחמישית נוספים - פעם בשבוע. שיעור דומה הצהיר כי לעולם לא אוכלים בביתם מוצרים מהסוג הזה.

ומה לגבי ירקות ופירות?

שאלות אחרות התייחסו לאכילת פירות וירקות וגילו כי 65% "אוכלים כל מיני ירקות בכל צורה אפשרית".

17% אוכלים אותם רק בסלט ו-6%, מנגד, "לא נוגעים בירקות בכלל". אחוזים מועטים מגלים אהדה רק למלפפון חמוץ או לרוטב עגבניות לפסטה - וריאציה כזו ואו אחרת של ירק, אם ממש מתעקשים.

על הערך התזונתי של פירות וירקות העידו 92% כי זה מזין וטוב לנו ואילו השאר לא ייחסו יתרונות לפירות וירקות.

ומה הכריך האהוב על ילדי בית הספר? את המקום הראשון קטף כריך חביתה (22%), בתחרות צמודה עם שוקולד (20%). גבינה צהובה, פסטרמה וחומוס פופולריים אף הם.

הכול מתחיל בהורים

"המשפחה והעמדות של המשפחה קודמות לכל", אומרת יפה-חאיק. "אם שמים על זה דגש בבית האוכל שמגיע לילדים יהיה אחר, מזין. לצערנו, יש עדיין הרבה משפחות שבהן המודעות לנושא לא גבוהה מספיק או שפשוט אין כוח לריב עם הילד, בעיקר אם הוא לא אכלן גדול - העיקר שיאכל. אבל צריך לזכור שהבית הוא הכי חשוב: המסרים, המגוון הקיים. אפילו לא לדבר על זה בהתחלה אלא רק להגיש. בהמשך, כשגדלים, גם לדבר עם הילדים על החשיבות של תזונה נכונה ומה שעומד מאחורי הדברים".

"אותו הדבר קורה גם במערכת החינוך: מוסדות ההזנה הם דבר מורכב. שם האיכות תלויה במטבח שמספק את האוכל, ועל גבול הבלתי האפשרי לא להגיש מעובד בתקציב הקיים. מה גם שאם הילד לא אוכל מספיק, כשהאוכל שונה, כועסים על הצהרון, ואז חוזרים למכנה המשותף הנמוך של שניצל ושוקיים, למרות שבשורה התחתונה הכל עניין של גישה ושל הגשה.

"החברות התעשייתיות אכן עושות מאמץ-על לשפר מוצרים", אומרת יפה-חאיק, "אבל זה עדיין לא אידאלי. בענייני תזונה יש ספקטרום רחב, אין אמת אחת. יש מי שחושבים שבשר לא טוב ויש מי שסבורים שצמחונות היא דבר גרוע. ועדיין, כמה שיותר טבעי יותר טוב, הבסיס הוא תמיד מזון בלי תוספים".

"ברמה האישית", אומרת שירלי אורן, סמנכ"לית התוכן של ניקלודיאון, "היו נתונים ששימחו אותי - הילדים חיים את העולם הזה ומודעים לדברים, הם לא מנותקים מהעולם ואם משהו עולה לכותרות בקרב המבוגרים הם שומעים עליו. נראה שהם מבינים את המשמעות של בשר מעובד, בטח מדברים איתם על זה בבית או בכיתה. מצד שני ילדים - לא יפסיקו לאהוב משהו בגלל שלא בריא. הם נאמנים לעצמם, לכיף שלהם ולטעם שלהם".

הנושא, מספרת אורן, מחלחל גם לתכנים הטלוויזיוניים, וגם בערוץ עצמו עמלים על הפקת סדרה המתרחשת דווקא בין כותלי מסעדה למזון מהיר, "מבלי לעודד את הכיוון הזה", היא מבטיחה.

אזלו התקציבים לתוכנית הלאומית המוצלחת "אפשריבריא"

מצער לראות כי דווקא אחד המיזמים המוצלחים יותר שהיו כאן בשנים האחרונות - אפשריבריא, שמו - בא אל קצו באחת, עם הפסקת הזרמת תקציבים במהלך 2015. בעלי התפקידים הקשורים לתוכנית הלאומית, שלה חברו יחדיו משרד הבריאות משרד החינוך ומשרד התרבות - פוטרו במהלך השנה האחרונה, על אף ההצהרות המקוריות בדבר תקצוב ארוך טווח.

"תוכנית כזו חייבת להתקיים בעידן כשלנו", אומרים גורמים שהיו פעילים במסגרתה בעבר, "כל כך הרבה פעולות חשובות החלו במסגרתה - כמו הפעילות המקיפה מול תעשיית המזון להפחתת כמויות הנתרן, פעילות ברוכה בגני ילדים לצמצום צריכת המתוקים ולשינוי תודעה, חינוך לאכילת פירות וירקות, התחלת הרחקת מזונות לא בריאים מבתי הספר, פעילות הסברתית נגד שתיית מזונות מתוקים ועוד".

במשרד הבריאות מתרצים: "החלטת הממשלה בנוגע לתכנית אפשריבריא התייחסה לשנים 2011-2015. בשנתיים האחרונות עברה התכנית קיצוץ תקציבי, אך למרות זאת התוכנית המשיכה לפעול במתוכנת מתאימה בעזרת כלים רגולטוריים ושיתוף פעולה עם משרדי החינוך והתרבות והספורט וארגונים רבים אחרים. בימים אלו נעשית עבודה לתכנית חומש לשנים 2016-2020. הנושא נמצא במקום גבוה בסדר העדיפויות של המשרד, התוכנית תקודם ויוקצו לה משאבים".

האם יוצא לכם לאכול ירקות

הכי אוהבים לאכול

מקדונלד

נקניקיות

עוד כתבות

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה