גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: האם המודעות התזונתית מחלחלת גם לדור הצעיר?

על רקע פרשת הבשר המעובד, סקר ערוץ ניקלודיאון ו"גלובס" מציג נתונים מעודדים: הנוער הישראלי מודע ברובו לערכים התזונתיים הנמוכים של נקניקיות ודומיהן ■ היכן הבעיה? בזמינות של מוצרי בשר מעובד בבית

נקניקיות  /צילום: IMAGEBANK/THINKSTOCK
נקניקיות /צילום: IMAGEBANK/THINKSTOCK

חובבי פירות וירקות, אוכלים פעם בחודש המבורגר מחוץ לבית אבל יודעים שזה לא בריא ולא אוכלים נקניקיות במזנון בית הספר - האם השינויים במודעות להרגלי תזונה בריאים מחלחלים אל הדור הצעיר באמת? סקר שנערך עבור "גלובס" בשיתוף ערוץ ניקלודיאון מבית ענני תקשורת מגלה כי לפחות ברמה ההצהרתית, קיימות לא מעט נקודות אור בהרגלי התזונה של הילדים - גם אם נראה כי ההורים מתקשים לוותר לגמרי על השימוש במוצרי בשר תעשייתיים כחלק ממערך התזונה המשפחתי.

השאלות הוצגו בעמוד הפייסבוק של ניקלודיאון - עמוד הזוכה לכ-150 אלף לייקים וחשיפה שמגיעה לכמיליון ילדים בשבוע. על הסקר השיבו 547 משיבים בין הגילאים 8-18 (רוב הילדים שענו על הסקר בגילאי 11-14, מתוכם 63% בנים). כמעט מחצית מהמשיבים גרים באזור המרכז.

"מה אתם יודעים על הערך התזונתי של המבורגרים ונקניקיות?", נשאלו הילדים משתתפי הסקר. 54% ידעו להשיב שזה "ממש לא בריא", 26% הסתפקו ב"קצת לא בריא", 9% לא ידעו להשיב ו-5% סבורים שמדובר במזון מזין וטוב.

ורד יפה-חאיק, דיאטנית ומטפלת בהשמנת ילדים, לוקחת את ההצהרות מעט בעירבון מוגבל: "הם יכולים לדבר ולדעת הרבה על הנושא", היא אומרת, "אבל ברגע שיהיה מולם משהו שהם אוהבים, הם לרוב ירצו לאכול אותו. הפער בין מה שידוע לבין מה שנעשה גדול, כשהידע והעמדות לא בהכרח משקפים מעשים בפועל. לכן השינוי האמיתי מתחיל בעיקר בבית ובסביבה שמזינה את הילדים - לא הייתי סומכת רק על הרצון או הידע שלהם".

מה הם אוכלים וכמה?

כמה יוצא לכם לאכול נקניקיות והמבורגרים בקיוסק או במזנון בביה"ס, נשאלו עוד. 44% שללו לחלוטין אפשרות כזו , אולי, בין השאר, בזכות התוכנית של משרד החינוך להוצאתם מהתפריט במזנוני בתי הספר. 21% עושים זאת "לעתים רחוקות מאד" ו-8% - כמעט כל יום.

אכילת מזון מהיר מחוץ לבית חביבה כמובן על הילדים, כשכאן כובש ההמבורגר את הפסגה עם העדפות של 26% מהילדים, ורבע נוסף מהנשאלים מעדיפים פיצה. נקניקייה בלחמניה, מעודד אולי לגלות, היא המאכל - בחוץ החביב רק על 2% מהנשאלים.

התדירות שבה סועדים הילדים במסעדות או רשתות מחוץ לבית משתנה: כרבע מהנשאלים אוכלים בחוץ "לעתים רחוקות מאוד", רבע נוסף - פעם בחודש ו-22% - פעם בכמה חודשים. 11% מהילדים הנשאלים אוכלים בחוץ מדי שבוע ושיעור דומה - אף פעם לא. 4.5% העידו כי כמעט כל יום הם אוכלים ברשת מזון מהיר.

היציאה, אגב, נעשית לרוב עם ההורים (אצל 56% מהילדים), ואצל השאר בעיקר עם חברים.

האם אוכלים אצלכם בבית בשר תעשייתי מעובד, נשאלו הילדים - שניצל, נקניקיות או המבורגר מהסופרמרקט? כן, השיבו 25% מהמשיבים, אבל לעתים רחוקות. אולם במקביל להם מורגלים חמישית מהמשיבים באכילה יומיומית של מוצרי בשר מוכנים וחמישית נוספים - פעם בשבוע. שיעור דומה הצהיר כי לעולם לא אוכלים בביתם מוצרים מהסוג הזה.

ומה לגבי ירקות ופירות?

שאלות אחרות התייחסו לאכילת פירות וירקות וגילו כי 65% "אוכלים כל מיני ירקות בכל צורה אפשרית".

17% אוכלים אותם רק בסלט ו-6%, מנגד, "לא נוגעים בירקות בכלל". אחוזים מועטים מגלים אהדה רק למלפפון חמוץ או לרוטב עגבניות לפסטה - וריאציה כזו ואו אחרת של ירק, אם ממש מתעקשים.

על הערך התזונתי של פירות וירקות העידו 92% כי זה מזין וטוב לנו ואילו השאר לא ייחסו יתרונות לפירות וירקות.

ומה הכריך האהוב על ילדי בית הספר? את המקום הראשון קטף כריך חביתה (22%), בתחרות צמודה עם שוקולד (20%). גבינה צהובה, פסטרמה וחומוס פופולריים אף הם.

הכול מתחיל בהורים

"המשפחה והעמדות של המשפחה קודמות לכל", אומרת יפה-חאיק. "אם שמים על זה דגש בבית האוכל שמגיע לילדים יהיה אחר, מזין. לצערנו, יש עדיין הרבה משפחות שבהן המודעות לנושא לא גבוהה מספיק או שפשוט אין כוח לריב עם הילד, בעיקר אם הוא לא אכלן גדול - העיקר שיאכל. אבל צריך לזכור שהבית הוא הכי חשוב: המסרים, המגוון הקיים. אפילו לא לדבר על זה בהתחלה אלא רק להגיש. בהמשך, כשגדלים, גם לדבר עם הילדים על החשיבות של תזונה נכונה ומה שעומד מאחורי הדברים".

"אותו הדבר קורה גם במערכת החינוך: מוסדות ההזנה הם דבר מורכב. שם האיכות תלויה במטבח שמספק את האוכל, ועל גבול הבלתי האפשרי לא להגיש מעובד בתקציב הקיים. מה גם שאם הילד לא אוכל מספיק, כשהאוכל שונה, כועסים על הצהרון, ואז חוזרים למכנה המשותף הנמוך של שניצל ושוקיים, למרות שבשורה התחתונה הכל עניין של גישה ושל הגשה.

"החברות התעשייתיות אכן עושות מאמץ-על לשפר מוצרים", אומרת יפה-חאיק, "אבל זה עדיין לא אידאלי. בענייני תזונה יש ספקטרום רחב, אין אמת אחת. יש מי שחושבים שבשר לא טוב ויש מי שסבורים שצמחונות היא דבר גרוע. ועדיין, כמה שיותר טבעי יותר טוב, הבסיס הוא תמיד מזון בלי תוספים".

"ברמה האישית", אומרת שירלי אורן, סמנכ"לית התוכן של ניקלודיאון, "היו נתונים ששימחו אותי - הילדים חיים את העולם הזה ומודעים לדברים, הם לא מנותקים מהעולם ואם משהו עולה לכותרות בקרב המבוגרים הם שומעים עליו. נראה שהם מבינים את המשמעות של בשר מעובד, בטח מדברים איתם על זה בבית או בכיתה. מצד שני ילדים - לא יפסיקו לאהוב משהו בגלל שלא בריא. הם נאמנים לעצמם, לכיף שלהם ולטעם שלהם".

הנושא, מספרת אורן, מחלחל גם לתכנים הטלוויזיוניים, וגם בערוץ עצמו עמלים על הפקת סדרה המתרחשת דווקא בין כותלי מסעדה למזון מהיר, "מבלי לעודד את הכיוון הזה", היא מבטיחה.

אזלו התקציבים לתוכנית הלאומית המוצלחת "אפשריבריא"

מצער לראות כי דווקא אחד המיזמים המוצלחים יותר שהיו כאן בשנים האחרונות - אפשריבריא, שמו - בא אל קצו באחת, עם הפסקת הזרמת תקציבים במהלך 2015. בעלי התפקידים הקשורים לתוכנית הלאומית, שלה חברו יחדיו משרד הבריאות משרד החינוך ומשרד התרבות - פוטרו במהלך השנה האחרונה, על אף ההצהרות המקוריות בדבר תקצוב ארוך טווח.

"תוכנית כזו חייבת להתקיים בעידן כשלנו", אומרים גורמים שהיו פעילים במסגרתה בעבר, "כל כך הרבה פעולות חשובות החלו במסגרתה - כמו הפעילות המקיפה מול תעשיית המזון להפחתת כמויות הנתרן, פעילות ברוכה בגני ילדים לצמצום צריכת המתוקים ולשינוי תודעה, חינוך לאכילת פירות וירקות, התחלת הרחקת מזונות לא בריאים מבתי הספר, פעילות הסברתית נגד שתיית מזונות מתוקים ועוד".

במשרד הבריאות מתרצים: "החלטת הממשלה בנוגע לתכנית אפשריבריא התייחסה לשנים 2011-2015. בשנתיים האחרונות עברה התכנית קיצוץ תקציבי, אך למרות זאת התוכנית המשיכה לפעול במתוכנת מתאימה בעזרת כלים רגולטוריים ושיתוף פעולה עם משרדי החינוך והתרבות והספורט וארגונים רבים אחרים. בימים אלו נעשית עבודה לתכנית חומש לשנים 2016-2020. הנושא נמצא במקום גבוה בסדר העדיפויות של המשרד, התוכנית תקודם ויוקצו לה משאבים".

האם יוצא לכם לאכול ירקות

הכי אוהבים לאכול

מקדונלד

נקניקיות

עוד כתבות

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

על רקע המו"מ - נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין את ראשנו"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן