גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ יכריע בקרוב: האם חוק הפרישה מפלה מבוגרים?

סעיף 4 לחוק הפרישה קובע כי הגיל שבו ניתן לחייב עובד לפרוש מעבודתו מפאת גילו הוא 67 לגבר ולאישה ■ האם מדובר באפליה על רקע גיל שעושה עוול לעובדים רבים? ■ מדריך ומחשבון פרישה

שנים רבות חלפו מאז פול מקרטני בן ה-16 כתב את השורות "כשאהיה זקן ואאבד את שיערי, שנים רבות מעכשיו, האם עדיין תשלחי לי כרטיס ברכה לוולנטיין, ליום ההולדת, אולי גם בקבוק יין? האם עדיין תזדקקי לי, האם עדיין תאכילי אותי, כשאהיה בן 64?".

בימינו, 64 כבר לא נחשב לגיל זיקנה, ורבים מוצאים את עצמם בשיאה של קריירה גם בגילים מאוחרים. עם זאת, סעיף 4 לחוק הפרישה קובע כי הגיל שבו ניתן לחייב עובד לפרוש מעבודתו מפאת גילו הוא 67 לגבר ולאישה (נשים יכולות לפרוש גם מגיל 62, אך הן לא מחויבות בכך).

האם מדובר באפליה על רקע גיל שעושה עוול לעובדים רבים? הסוגייה הזאת מונחת כעת לפתחם של שופטי בג"ץ, והם צפויים לתת את החלטתם, שתשפיע על כל אחד ואחת מאיתנו, בקרוב.

המקרה של ריקי בכר

"ההוראה בחוק הכופה פרישה היא למעשה חריג לאיסור האפליה מטעמי גיל הקבועה בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה", אומרת עו"ד דפנה שמואלביץ, המתמחה בדיני עבודה. עם זאת, היא אומרת, הפרישה אינה אוטומטית. "החוק מאפשר לצדדים לקבוע בהסכם כי תקופת ההעסקה תהיה ארוכה מזו שנקבעה בחוק גיל פרישה, אם כי במגזר הציבורי קיימות מגבלות על כך.

פסק דין שניתן לפני כמה שנים על-ידי בית הדין הארצי לעבודה (ליבי וינברגר נגד אוניברסיטת בר-אילן), נקבע כי במקרה שהעובד מבקש את המשך העסקתו לאחר גיל הפרישה, חובה על המעסיק להפעיל שיקול-דעת ראוי ולבחון את בקשתו באופן ענייני, בהתאם לכישורי העובד (האם הוא כשיר לעבוד עדיין ותורם לעבודה), לנסיבותיו האישיות (האם יש לו תוכנית פנסיונית או מקורות הכנסה לאחר הפרישה) ולצורכי העבודה (האם הוא בתפקיד שיש לחברה עודף ממנו או שהוא בתפקיד נחוץ)".

עו

מאחר שהעסקה לאחר גיל 67 היא חריגה, על העובד מוטלת האחריות להראות שמתקיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות את המשך העסקתו, אומרת שמואלביץ.

ברוב המקרים שהגיעו עד כה לבתי הדין לעבודה נדחו תביעות עובדים להמשך העסקתם. המקרה המפורסם מכולם היה זה של ריקי בכר, שכיהן כיו"ר ועד העובדים בבנק דיסקונט, והעסקתו הסתיימה בגיל 68. "בכר פנה לבית הדין לעבודה וטען כי הבנק לא מאריך את העסקתו בגלל תפקידו בוועד. בית הדין דחה את הטענה וקבע כי בכר זכה להארכה אחת מעבר לגיל הפרישה וכן למצנח זהב של מאות אלפי שקלים, ולכן אין מקום להעסיקו מעבר לגיל שנקבע בחוק", אומרת שמואלביץ.

לאורך שנים היו חייבים בתי הדין לעבודה למלא אחר מצוות המחוקק, אך לפני כ-3 שנים הגיעה הסוגייה לפתחו של בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ, בעקבות עתירה שהגישו הפרופסורים אסא כשר, משה גביש, רות בן-ישראל ומרדכי שגב נגד מוסד הטכניון והמדינה.

הפרופסורים טוענים כי כפיית פרישה המבוססת על גיל בלבד היא אפליה לכל דבר, והיא פסולה בדיוק כמו אפליה המבוססת על דת, גזע או מין; ומבקשים להורות על ביטול סעיף 4 לחוק גיל הפרישה. העתירה קוראת לתקן את החוק, כך שהפרישה בגיל 67 תהיה לבחירת העובד, כמו בארה"ב, בבריטניה ובאוסטרליה.

בדיון שנערך בבג"ץ בנובמבר 2014, טענה עו"ד שושנה גביש, המייצגת את העותרים, כי החוק המאפשר לחייב עובד לפרוש בשל גילו סותר את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ואת חוק יסוד: חופש העיסוק.

לדבריה, "כל עוד לא תצא בשורה חדשה מבג"ץ בנושא, הסיכוי המשפטי של עובדים מבוגרים שלא להיות מופלים בחוק הוא אפסי. הדרת אדם בעל כורחו מעבודתו, בהיותו כשיר, פוגעת פגיעה עצומה בזכויותיו החוקתיות. העותרים טוענים, אם כן, כי גיל פרישה לא צריך להיות ביולוגי אלא תפקודי".

עוד ציינה גביש כי מחקר של המשרד לאזרחים ותיקים הראה כי 65% מהעובדים המבוגרים במשק רוצים להמשיך לעבוד, ואילו רק 13% מהם עובדים. לדבריהם, שינוי החוק גם לא יפגע באופן חד-משמעי בצעירים, שהרי החוק יחול על כל אדם בבוא עתו והצעירים ייהנו מאותו מודל חדש.

מנגד, המדינה טוענת כי השארת עובדים מעל גיל הפרישה תפגע בתעסוקתם של הצעירים וגם בשכבות החלשות, שכן על-פי רוב המעסיקים מעוניינים להמשיך להעסיק עובדים אחרי גיל פרישה, במקרה שהם משכילים ומיומנים ומהשכבות החזקות בחברה. כך, גם אם חובת הפרישה תבוטל, יש להניח כי העובדים מהשכבות החלשות יפוטרו בכל מקרה.

מעבר לכך, טוענת המדינה, ביטול הסעיף בחוק עלול ליצור אנדרלמוסיה תעסוקתית במשק. לפי עמדתה, גיל הוא קריטריון לגיטימי וענייני לפרישה מהעבודה, ויש בקביעת גיל פרישה אחיד תועלת חברתית רבה, הן משום שהיא חוסכת את הצורך לקיים הליכי פיטורים לעובדים מבוגרים, והן משום היא מאפשרת קידום בעבודה לעובדים צעירים.

"הזדמנות כמעט יחידה לרענון"

עו"ד שמואלביץ מצדדת בעמדת המדינה. "בעידן שבו מטילים כל-כך הרבה מגבלות על פיטורים בהסכמים קיבוציים, פרישה חובה מטעמי גיל הפכה לשריד אחרון של גמישות ניהולית שנותר למעסיק", היא אומרת.

לדבריה, "אם הליכי הפיטורים היו קלים יותר, ייתכן שהיה מקום לבחון פיטורי עובדים על בסיס תפקודי, אלא שארגוני העובדים אינם מאפשרים לעובדים ותיקים לצאת, גם כשברור שאינם מתאימים לעבודה, ודורשים לאפשר להם לעבוד עד גיל הפרישה. בתי הדין לעבודה פוסקים פיצויים גבוהים לעובד שפוטר סמוך לגיל הפרישה. כשזו המציאות, ואלה ההסדרים הקיימים - גיל פרישת החובה הוא פחות או יותר חלון ההזדמנויות היחיד שיש למעסיק לרענן את כוח-האדם אצלו".

עו"ד סיגל פעיל ממשרד אשר-חלד מציגה עמדה שונה. "עובד בגיל פרישה לא נס ליחו באופן אוטומטי רק בשל גילו", היא אומרת, "יש עובדים שהתפוקה והפניות שלהם לעבודה רק מתעצמות עם הגיל, שלא לדבר על הניסיון העשיר של עובד כזה, שיכול לתרום רבות למעסיק. אם מעסיק חושב אחרת, שיתכבד לזמן את העובד לשימוע ויסביר מדוע בנסיבות הקונקרטיות והרלבנטיות צריך לפטרו".

לדעת עו"ד פעיל, "פרישת חובה היא עונש קולקטיבי בלתי מוסרי שמסמנת אוכלוסייה עצומה בעיפרון אחד וכך פוגעת אנושות בזכויות של העובדים המבוגרים".

סיגל פעיל / צלם: יונתן בלום

פרישה מהעבודה-השוואה בינלאומית

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם