גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוסף זיכרונות עם המון פוטנציאל: הדרך החדשה של בלקברי

בלקברי שירדה מגדולתה מנסה להמציא את עצמה מחדש, בין השאר על ידי רכישת WatchDox הישראלית ■ סמנכ"ל האבטחה של החברה, דייוויד קליידרמצ'ר, מדבר על השינוי האסטרטגי ורומז שבלקברי עשויה לשתף פעולה עם סטארט-אפים ישראליים

דייוויד קלידרמצ'ר / צילום: תמר מצפי
דייוויד קלידרמצ'ר / צילום: תמר מצפי

בלקברי היא אחת מאותן חברות שעליהן ילמדו עוד שנים ארוכות בספרי מנהל עסקים וכלכלה: חברות שהתעוררו בוקר וגילו שהן אולי ממשיכות להוביל את העולם, אבל אף אחד כבר לא הולך אחריהן, אם לא מחשיבים את הלקוח מספר אחת - נשיא ארצות הברית ברק אובמה.

בוקר אחד לקתה החברה במחלה קשה שמכונה סטיב ג'ובס, שפשוט הפשיטה ממנה כמעט כל שביב של עוצמה ומוניטין שצברה במשך העשור הקודם. ב-2009 היתה בלקברי החברה הצומחת ביותר בעולם עם מכירות של 13 מיליון סמארטפונים ברבעון. היום, יש רבעונים שבהם היא מגרדת את המיליון יחידות מלמטה. לא פלא שלוקח לה זמן רב כל כך להתאושש.

ועכשיו, אם ללמוד מהביקור של סמנכ"ל האבטחה הצעיר של החברה, דייוויד קליידרמצ'ר, בלקברי מתאוששת. אם מקשיבים לקליידרמצ'ר היטב עוד מזהים את המיית הגעגוע לעמדת ההובלה של שוק הסמארטפונים, ובכלל למעמד ההוא של חברת חומרה, אבל מנגד, הוא כבר מוכר סיפור אחר. מה שבלקברי עושה, יותר מכל דבר אחר, הוא למכור פתרונות אבטחה.

"היום אנחנו חברת אבטחה. אנשים תמיד ידעו עלינו שיש לנו את המכשירים המאובטחים ביותר ואת הרשת המאובטחת ביותר, והם ממשיכים לקנות מאיתנו את השירותים האלה", הוא אומר.

בלקברי שמנוהלת על ידי ג'ון צ'ן מתבססת על מגוון של מוצרים ופתרונות כדי לקום מהעפר. החברה מוכרת, בין היתר, פתרון ארגוני המאפשר לאבטח שימוש בסמארטפונים מכל הסוגים, פתרונות IoT ועוד. במקביל, החברה עוסקת במסחור פורטפוליו הפטנטים שלה, שכולל יותר מ-4,400 פטנטים.

קליידרמצ'ר מספר על פתרונות שמייצרים חציצה בתוך הסמארטפון - לא רק בלקברי - כשבצד אחד פועלות אפליקציות סמארטפון מקובלות כמו רשתות חברתיות, ובצד השני, הבטוח, ניתן לנהל פלטפורמות מאובטחות יותר, כולל טיפול בחשבונות פיננסיים מורכבים.

חיים יפים יותר

המשתמשים שמעניינים את בלקברי ממשיכים להיות אנשי מקצוע העוסקים במידע בעל שווי גבוה במיוחד, כמו בנקאי השקעות, עורכי דין ועוד.

אתה באמת ובתמים מאמין שבלקברי יכולה להפריד בין האדם המודרני לבין האייפון שלו, אני שואל אותו. "אנחנו מספקים פתרונות גם לאנשים עם אייפון", עונה קליידמרצ'ר, "יותר ויותר אנשים וארגונים מבינים היום את הסיכון של דליפה של מידע, גניבת זהויות והיבטים אחרים של סייבר. הפתרון שלנו יודע לעזור להם, גם אם יש להם אייפון".

למרות שאנשי בלקברי מנסים להרחיק שאלות על מכירות מכשירים, כששואלים אותם אם יש היום דרך אמיתית להשתמש בסמארטפון מצד אחד ולשמור על בטיחות המידע מצד שני, קליידמרצ'ר מדבר על ה-Priv, מכשיר הדגל של בלקברי, אשר מבוסס על מערכת ההפעלה אנדרואיד, אך אינו זמין בישראל.

ה-Priv מנסה לתפוס את החבל משני קצוותיו: גם להיות מותג לייפסטייל, וגם למכור פרטיות.

ובעצם, ה-Priv, שגם נראה נהדר וגם זוכה למעטפת השיווקית המקובלת למדי בעולם הסמארטפונים - הבטחה לחיים יפים יותר - מגלם בתוכו את בעיית הזהות של בלקברי. נדמה לא פעם, שהחברה רוצה להיות גוף שממוצב כארגון סקיוריטי, הנהנה מהפריחה חסרת התקדים של בעיות הסייבר, אבל לא באמת ויתרה על החלום להיות בכיס של עשרות מיליוני משתמשים.

עד שתיפול ההחלטה, החברה עושה בשנה האחרונה שימוש בקופת המוזמנים והנכסים לטווח קצר שלה (כשלושה מיליארד דולר) כדי לרכוש טכנולוגיות משלימות. החברה הוציאה על פי פרסומים שונים 600 ל-700 מיליון דולר כדי לרכוש את Good Technologies, WatchDox הישראלית (שנמכרה תמורת 100-150 מיליון דולר), Movirtu, Secusmart ו-AtHoc, ואפשר להניח שהיא מחפשת טכנולוגיות נוספות. קליידרמצ'ר גם מעיד שלחברה יש יכולת ליצור שיתופי פעולה זריזים עם שחקניות שפיתחו טכנולוגיות מעניינות, ולהציע את מוצריהן למכירה בטווחי זמן קצרים. "זה מתאים גם לסטארט-אפים מישראל", הוא מציין.

בלקברי אמנם איבדה 95% משוויה מאז 2008, אבל קליידרמצ'ר מעיד שמי שעדיין מעריך את החברה, עושה את זה בגלל היכולת של החברה לספק פתרונות אבטחה ופרטיות. הדרך שבה בלקברי מנסה למנף את ערך המותג הזה היא בהקמה של גוף בלתי תלוי שיעריך אם מוצרים הם מאובטחים דיים.

הפעילות הזו, המכונה CHACE (Center for High Assurance Computing Excellence) כוללת שיתוף פעולה עם אוניברסיטאות ומוסדות מחקר, ומטרתה המוצהרת היא "לשנות את עולם האבטחה מכזה שמגיב וסותם פרצות, לפרואקטיבי, שיצליח למנוע פגיעות תוך שמירה על יחס עלות-תועלת".

אוסף של זכרונות

כמו רבים, קליידרמצ'ר מוחה על התבוסתנות של עולם הסייבר, שקיבל על עצמו את הצורך לסתום פרצות בדיעבד (אם כי הוא מעיד כי אין שנייה לבלקברי ביכולת לסתום פרצות אבטחה במהירות וביעילות). הוא סבור, כי יש לעבור לגישה פרואקטיבית יותר, שסותמת את הפרצות בטרם הן מתרחשות.

כיום, מרכז CHACE מתמקד בשוק הציוד הרפואי במטרה לאפשר שימוש בסמארטפונים בשוק הזה, לא רק למדידה וניטור, אלא גם להתערבות וטיפול (כמו הזרמה של מנת אינסולין יומית לחולי סוכרת). בעתיד, CHACE רוצה להיות הגוף הבלתי תלוי שמעיד על מוצרים ושירותים אם הם בטוחים ועד כמה הם בטוחים.

דומה שהפעילות הזו מייצגת את הרוח של בלקברי 2015: אחרי שאיבדה 95% משוויה וכמעט 100% מהביטחון העצמי שלה, החברה מנסה לנסח את עצמה לעצמה ולעולם מחדש. היא עדיין שווה קרוב לארבעה מיליארד דולר ויש לה מזומנים והשקעות לטווח קצר בהיקף של קרוב לשלושה מיליארד דולר. כלומר, הפעילות שלה, על סל מוצרי האבטחה, הפטנטים, הטלפונים והמותג, מוערכת בפחות ממיליארד דולר.

עד שהיא תמצא את הזהות שלה מחדש, בלקברי היא בעיקר אוסף של זכרונות, אבל עם הרבה מאוד פוטנציאל.

המספרים של בלקברי

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש