גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיון נוסף בוועדת הכלכלה על חולי הצליאק - ללא מסקנות

יו"ר ארגון זכויות הצליאק, דן סולומון: "14 שנה מדברים, וכלום לא קורה. אל תספרו לנו שאין תקציב או יש תקציב – תביאו לנו פתרונות"

דן סולומון / צילום:אבי מורג
דן סולומון / צילום:אבי מורג

נציגי הציבור הרגיש לגלוטן פקדו את הכנסת לדיון נוסף באשר לגורלם בוועדת הכלכלה - ללא מסקנות אופרטיביות שמעידות על שינוי קרוב.

"ביקשתי לקיים את הדיון בנושא מכיוון שפנו אליי אזרחים רבים, בעיקר בשל מחירי המוצרים", פתחה את הדיון ח"כ נורית קורן (ליכוד). לדבריה, "הדרך להוזיל עבורם את המוצרים היא באמצעות העלאת ההיצע והורדת מכסים, כדי לפתוח את השוק ולתת הטבות קודם למשפחות קשות-יום שיש בהן חולה צליאק".

ח"כ מרב בן-ארי (כולנו) סיפרה על ניסיונה כחולת צליאק והבטיחה שינוי קרוב: "דבר ראשון זה הנושא של הסובסידיה. חברת גלעם לקמח ללא גלוטן זכתה במכרז, ולדעתי צריך להעביר את הסובסידיה מהקמח ללחם, כדי לתת לעוד יצרנים לגשת למכרז. עם משרד הכלכלה יש שיתוף-פעולה בנושא הגדלת תקציב למפעלים ייחודיים שמתעסקים במוצרים ללא גלוטן. אין עדיין שורה תחתונה של הישג, אבל אנחנו בדרך".

מדוע חולי צליאק צריכים לשלם 40 שקל לקילו קמח?

ראש השירותים לבריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו, העריך כי 0.2%-0.4% מהאוכלוסייה, בין 16 אלף ל-32 אלף חולים, מאובחנים כצליאקים, ותיאר את קשייהם: "לחם לבן ללא גלוטן, למשל, עולה 15 שקל לעומת 3.4 שקלים - רק הפער הזה שווה 200 שקל לאדם בשנה. סך-כל הפערים הם כ-3,000 שקל בשנה לאדם. עלויות חומרי הגלם והמוצרים גבוהות משמעותית".

"בעיה שנייה", הוסיף גרוטו, "היא כמות ייצור קטנה ללא יתרון לגודל, שמקשה לצמצם עלויות. לא ניתן להקל לייבא ביבוא מקביל, מפני שמדובר במזון רגיש. גם בעולם קיימים פערים במחירים".

כיום, הסביר גרוטו, מסבסדת המדינה קמח ללא גלוטן של גלעם לעלות של קמח רגיל ב-700 אלף שקל, וקיימת קצבה של 100 שקל למשפחות נזקקות עם הכנסה מתחת ל-4,000 שקל.

לדבריו, יש לסייע לרכישת מזון ללא גלוטן - מה שכרוך בתוספת תקציב של למעלה מ-90 מיליון שקל שאינו בנמצא כרגע, לצד הגברת תחרות על-ידי כניסת יצרנים ויבואנים חדשים, תוך תמיכה ביצרנים מקומיים המייצרים מזון ללא גלוטן.

"בעתיד צפויות הקלות רגולטוריות ליצרנים מקומיים, וצפוי סיוע פרטני של משרד הבריאות למפעלים המעוניינים לייצר מזון ללא גלוטן ומתקשים לקבל אישור משרד הבריאות", הבטיח גרוטו, "וכן הקלות רגולטוריות ליבואנים, כולל בחינת אפשרות ליבוא מקביל".

בעקבות הקמת הוועדה הבין-משרדית בנושא, לה שותפים משרדי הבריאות, הכלכלה, הרווחה והאוצר, ננקטו, לדברי גרוטו, שילוב מלא של תלמידים במערכת החינוך, סימון תרופות והנחיית הגשת מזון ללא גלוטן בבתי-החולים.

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), ששימש מחליף ליו"ר הוועדה, טען כי "עבור החולים, מזון ללא גלוטן זה הדבר היחיד שקיים, לכן צריך להסתכל על זה כמו תרופה. יש כאן קבוצה שעבורם זו לא בחירה, הם צורכים מזון ללא גלוטן, כי זה הטיפול היחיד למחלה שלהם. האם גם במשרד הבריאות רואים את זה ככה, בהנחה ששאלת התקציב ניתנת לפתרון?".

לכך השיב גרוטו כי יש להסתכלות השלכות רחבות: "חולי סוכרת יוכלו לדרוש להכיר במזון שלהם כתרופה, ובוועדה לא הייתה החלטה חד-משמעית בעניין הזה. בעיקרון הנטייה המקצועית שלי כן להשתלב בגישה הזו, אבל צריך להגדיר מנגנון כדי לייחד את המחלה הזו ממחלות אחרות".

יו"ר ארגון זכויות הצליאק, דן סולומון, נשא כרזות "הכול דיבורים" והסביר: "14 שנה מדברים, וכלום לא קורה. אל תספרו לנו שאין תקציב או יש תקציב - תביאו לנו פתרונות. הכול מתחיל ונגמר בכסף ובשר האוצר. אי-אפשר שמצד אחד כולם יזכו להנחות מגבינות יבוא שמשרד הכלכלה מבצע, ושוב חולי הצליאק לא יהיו חלק מזה. אני רוצה שכל חולה צליאק ישלם כמו כל האחרים על לחם ופסטה, ולא מעניין אותי איך תעשו את זה".

המשנה למנכל משרד הכלכלה, ינון אלרואי, השיב לו כי "בכל העולם מחיר המוצרים גבוה יותר ממוצר רגיל, וזה יומרני לצפות שהמחירים יהיו דומים".

"אנחנו יודעים את מגבלות התקציב", אמרה נציגת עמותת הצליאק, רקפת שפר, "אבל החובה היא קודם כל לסייע לחולים שאין להם כסף לרכוש את המוצרים. דיברתי אתמול עם אישה שלא יכולה לקנות לחם בלי גלוטן ועם אישה אחרת ששולחת את הבנות שלה לבית-ספר של ש"ס, כי שם נותנים אוכל בחינם, אבל עם גלוטן".

לדבריה, "כשבודקים את היבוא, צריך לא לשפוך את התינוק עם המים. אם יהיו מעט יצרנים ומעט מוצרים, נצא מופסדים - זה מה שהיה לפני 18 שנים, ולא היה מה לאכול. המבצעים ברשתות השיווק זה לא פתרון - צריך פתרון מוסדי מוסדר".

מנהלת איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים, גליה שגיא, הסבירה כי "מבחינת היצרנים החסמים הם חומרי הגלם היקרים ועבודה עתירת-ידיים, אין מכונות שמיועדות לעבוד עם קמח ללא גלוטן. כל המערך הוא אחר מייצור רגיל, וחייבים להבין את זה, יש לזה עלויות מאוד גבוהות. יש לא מעט מפעלים שמייצאים לחו"ל ולא מוכרים בארץ בשל סימון GMP (תנאי ייצור נאותים), זה חסם אמיתי של מפעלים שהוא פתיר. אנחנו לא נגד יבוא אבל בעד תחרות הוגנת, לכן בואו נעזור לתחרות מבית".

ח"כ איילת נחמיאס-ורבין הוסיפה כי "מעבר למחירים המופקעים, יש לטפל במקביל בסימון 'עלול להכיל' המתנוסס על אריזות מזון רבות ונמכר בחו"ל כנקי מאלרגניים למיניהם. מחקר באירלנד קבע כי 94% מהאזהרות הן אזהרות-שווא, אולם חברות מסמנות את האזהרה כדי להימנע מתביעות משפטיות".

נציג אגף תקציבים באוצר, אורי גבע, אמר כי "ככל שוועדת סל הבריאות תחליט להכניס סיוע לחולי צליאק, זה בסמכותה. אנחנו תומכים בהפחתת הרגולציה ביבוא ובייצור".

"מבחינתי מדובר במציאות בלתי נסבלת", סיכם ח"כ חנין סיכם את הדיון. "במבחן התוצאה מדינת ישראל מושכת את ידה מהטיפול בעניין - משרד האוצר לא מכניס את היד לכיס. אני מציע למדינה לא להכריז על המזון כתרופה וללכת לוועדת סל התרופות, בשל ההשלכות, אלא ללכת למהלך מתון יותר של סיוע ישיר לחולי הצליאק כמו בצרפת או בבריטניה. הייתי מציע ליו"ר הקבוע לקיים בעוד כחודשיים דיון מעקב לבדוק אם חלה התקדמות".

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?