גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך ילמדו רפואה בעתיד? לסטודנטים ולמתכנתים הפתרונות

סטודנטים לרפואה ומתכנתים נפגשו בהאקתון בבאר שבע למציאת פתרונות לייעול לימודי הרפואה

צוותי ההאקתון / צילום: שי שמואלי
צוותי ההאקתון / צילום: שי שמואלי

עולם הרפואה צמא לטכנולוגיות חדשות שייעלו את דרכי הטיפול, אבל מתברר שגם בבתי הספר לרפואה ובשיטות ההוראה המסורתיות יש מקום רב לחדשנות וליצירתיות. בסוף השבוע האחרון (חמישי-שישי) נערך בפארק גב ים לתעשיות עתירות ידע בבאר שבע, סמוך לאוניברסיטת בן גוריון, האקתון לשיפור שיטות הוראת הרפואה, תחת השם: innovate2educate. באירוע לקחו חלק כ-150 משתתפים, בהם סטודנטים לרפואה, מרצים ומפתחים. הרעיון לאירוע גובש כמהלך של הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטה, במטרה לאתר כלי פיתוח לדור העתיד של אנשי מקצועות הבריאות והמחקר.

בתום 30 שעות בהן שקדו הצוותים על פיתוח הרעיונות, נבחרו שלושת הרעיונות הזוכים. במקום הראשון ובפרס בסך 5,000 שקל זכה הצוות שפיתח את-3D ANTOMY, מערכת אינטראקטיבית להוראת אנטומיה באמצעות תלת מימד. הנחת המוצא של המפתחים הייתה כי מערכות תלת המימד הקיימות שבהן נעזרים ללימוד אנטומיה, לא משולבות באופן אקטיבי במערכי הלימוד. באמצעות הפיתוח החדש, יוכל המדריך לערוך מבחן ושאלות על מודל תלת ממדי.

אופיר שיר-עז, סטודנט לרפואה בשנה שביעית, שנת הסטאז', שיזם את הרעיון, מסביר: "קורס אנטומיה מחולק למבחן עם שאלות ויש בו חלק מעשי של תרגולים. סטודנטים מגיעים לחדר דיסקציה (חדר הגופות) ואז חושפים בפניהם פיזית את האיברים. הבעיה היא שלפני התרגול הזה, הסטודנטים רק לומדים מאטלס אנטומיה מפורט, כך שהם נאלצים להגיע מדו-מימד של תמונה בספר, מיד לדבר האמיתי. בנוסף, בשנים הקליניות סטודנטים נחשפים לכלי דימות ונתקלים בקושי לחבר בין האנטומיה של שנה שלישית להדמיה". כסטאז'ר לרפואה, עצם ההאקתון היה מבחינתו עולם חדש, "לפני כן בכלל לא הכרתי את המילה 'האקתון'", מודה שיר-עז, "לפתע מצאתי את עצמי מוקף מתכנתים ומהנדסים, אנשים מתחומים שונים, שמקדמים יחד רעיונות יצירתיים. הגעתי אחרי תורנות במיון, כלומר היו אלו עוד 26 שעות נטולות שינה. בסוף האירוע מצאתי עצמי עם חברים חדשים ועם רעיון מנצח".

במקום השני ובפרס של 3,000 שקל, זכה הצוות שפיתח את Sim 360 phone - מערכת המאפשרת לצלם סטודנטים עורכים סימולציות בכל מקום, באמצעות הסמארטפון, ולא רק בחדר ייעודי המצויד במצלמות. סרטונים אלה יועלו לפלטפורמה מיוחדת, שם יוכלו להיחקר בשיתוף כל הסטודנטים והמדריך. מיזם נוסף שזכה במקום זה, הוא Medetect - מערכת שמטרתה לזהות הידרדרות במצבו של מטופל, בצירוף המלצות לטיפול.

במקום השלישי ובפרס של 2,000 שקל, זכה הצוות שפיתח את MedQ - אפליקציית טאבלט המאפשרת לגשר על פערי שפה, אתגר שבו נדרשים לעמוד רופאים, ובעיקר סטודנטים לרפואה חסרי ניסיון עשיר. דנה הורביץ, סטודנטית לרפואה ממפתחי האפליקציה, מספרת: "אני סטודנטית שנה חמישית לרפואה, זו השנה הקלינית, וביומיום אני מרגישה שהתקשורת שלנו עם המטופלים היא חשובה במיוחד. כשאת עורכת ראיון רפואי, יש שאלות חשובות שמשתנות לפי התלונה, אבל לא תמיד ניתן להבין זאת או להגיד למטופל מה שצריך. באפליקציה ניתן לבחור שפת מטפל ושפת מטופל, ולבחור תלונה מתוך מבחר אפשרויות. אחרי שממלאים את התלונה העיקרית, נפתח סט של שאלות בשתי השפות. כרופאה, אני יכולה להציג אותן למטופל שבוחר בכל פעם את התשובה בשפתו". הורביץ מסבירה כי הזמן הקצר איפשר להם להציג מודל ראשוני, אולם בכוונתם להמשיך ולפתח את הרעיון. "בכוונה כתבנו את הכול בקוד פתוח. כרגע אנחנו עמוסים מאוד בלימודים, ונשמח שהמוצר הזה יתפתח, אם לא על ידינו אז על ידי מישהו אחר. לדעתי הצורך קיים במחלקות ובעיקר בחדרי מיון כשאין בהם מתורגמן".

ההאקתון התקיים במשרדי JVP Cyber Labs וזכה לתמיכת חברות פארק הה-ייטק בהן: JVP,  WIX, Wework, ו EMC. נותני החסות והשותפים באירוע הצטרפו לשורה של מנטורים מובילים מהתעשייה ומהאקדמיה שליוו את המתמודדים.

כאמור, את ההאקתון הובילו מרכז בנג'יס ליזמות וחדשנות בפקולטה לניהול ע"ש גלייזר שבאוניברסיטה, הפקולטה למדעי הבריאות, קהילת GDG באר שבע, ו-Tech7 - קהילת ההיי-טק של באר שבע והדרום בשיתוף אגף המחוננים והמצטיינים במשרד החינוך.

לדברי איתי קולס, ממיסדי Tech7: "קהילת ההיי-טק של באר שבע והדרום היא קהילה צעירה המתפתחת ללא הרף. כחלק מקהילה זו, אנו רואים חשיבות רבה בקידום היזמות והחדשנות". יואב צרויה, שותף ב-JVP Cyber Labs, הוסיף: "כמי שלקחו חלק פעיל בהקמתה של קהילת ההיי-טק של באר שבע והדרום, וכשותפים מרכזיים ביצירת האקו-סיסטם הייחודי הקיים בפארק ההיי-טק בבאר שבע, היה זה טבעי מבחינתנו לארח את ההאקתון, מתוך ידיעה כי באר שבע מייצרת הזדמנויות חשובות עבור תעשיית ההיי-טק, האקדמיה, הממשלה ויחידות הצבא, שהופכות את המקום למוקד יזמות".

עוד כתבות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס