גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מתעכבת בניית 4,000 דירות באזור יוקרתי בגוש-דן?

המדינה נכשלה בשיווק ובתכנון הקרקע, יהוד והמועצה האזורית דרום השרון מתקוטטות מי ייהנה מההכנסות בקרקע הסמוכה לסביון, התביעות נערמות בבתי המשפט ובינתיים חלפו להן 18 שנה

הקרקע בגני יהודה / צילום: איל יצהר
הקרקע בגני יהודה / צילום: איל יצהר

מכרז לקרקע בלתי מתוכננת (מקב"ת) שפירסמה רשות מקרקעי ישראל לפני קרוב ל-20 שנה (בשנת 1996) בישוב גני יהודה הסמוך לסביון, אמור היה להניב שכונה בת 4,000 יחידות דיור. לפחות חלק מהשכונה כבר יכול היה בוודאי להיות מאוכלס בימים אלו, ולשחרר בכך, ולו במעט, את לחץ הביקוש לדיור במרכז הארץ. שורת עיכובים בתכנון גרמה לכך שרשות מקרקעי ישראל נטלה מידי היזם שזכה בקרקע את זכויותיו והודיעה לו שתשווק אותה בעצמה. כעת גם מתגלע סכסוך בין עיריית יהוד והמועצה האזורית דרום השרון, לגבי הרווחים שתניב הקרקע לכשיתחילו בה מהלכי הבנייה והפיתוח.

בעתירה שהגישה המועצה האזורית דרום השרון נגד עיריית יהוד-מונוסון לבית המשפט המחוזי מרכז, באמצעות משרד עוה"ד ש' הורוביץ, מגוללת המועצה את הצד שלה בפרשה: בטקס חגיגי שהתקיים בעיריית יהוד בחודש אפריל 2010, נחתם הסכם בין העירייה לבין המועצה האזורית דרום השרון, להעברת קרקע בת 800 דונם בישוב גני יהודה מהמועצה האזורית דרום השרון לעיריית יהוד. בטקס ההוא נכחו ראש עיריית יהוד לשעבר יוסי בן דוד וראש המועצה האזורית דרום השרון מוטי דלג'ו. ההסכם, המעביר הכנסות מהקרקע שכיום נמצאת בתחום יהוד לידי המועצה, עוד לא אושר בחתימת שר הפנים, ומשרד הפנים מצהיר כי הוא טרם סיים את בחינת הסוגיה. עיריית יהוד מצידה מציגה הסתייגות מהשלכותיו על תקציב העיר.

עכשיו נלך עוד כמה שנים אחורה. מאז שנות ה-90 מקדמת רמ"י תכנון לשינוי יעוד הקרקע המדוברת מחקלאות למגורים, כשבה פוטנציאל להקמת 4,000 יחידות דיור. בשנת 1996 פירסמה רמ"י מכרז לתכנון הקרקע (מקב"ת), שבו זכתה חברת שובל אייל. ההחלטה להפקיד תוכנית התקבלה ב-2007, הוועדה המחוזית אישרה הפקדת 4,300 יחידות דיור, כשבשלב הראשון יתוכננו 800 יחידות דיור מתוכן. רמ"י, שרצתה לקדם תוכנית בעלת אופי עירוני, ביקשה מראש המועצה האזורית דרום השרון לקדם את התוכנית בתחום שיפוטה של עיר ולא מועצה. לאחר משא ומתן שנמשך שנים הגיעו יהוד ודרום השרון להבנות לגבי העברת הקרקע לשטח שיפוטה של יהוד, בד בבד עם הסכם חלוקת הכנסות בין הרשויות, שימומש לאחר הבנייה.

בעתירת המועצה נכתב כי באותם הימים ההסכם הוגדר על ידי עיריית יהוד כ"היסטורי", ונחתם על ידי ראשי הרשויות וגזברי הרשויות לאחר שאושר במועצות העיר ובוועדות התכנון המקומיות. מלבד ההסכמה להעברת קרקע מתחום שיפוט המועצה האזורית דרום השרון לתחום שיפוטה של עיריית יהוד, כלל ההסכם גם הסכמה של הרשויות לחלק ביניהן את ההכנסות מפיתוח הקרקע. אלא שכפי שמתברר היום, חלוקת ההכנסות הללו עלולה לגרום לגרעון תקציבי בסך 100 מיליון שקלים, כך לפחות טוענת עיריית יהוד-מונסון, שהפיתוח הלכה למעשה עומד להתרחש בשטחה.

הבחירות טרפו את הקלפים

בעתירה נטען כי ההסכם קבע שהיטלי השבחה שתגבה עיריית יהוד במשך 10 שנים מיום הוצאת היתרי הבנייה יתחלקו באופן שווה בין הרשויות, 65% מההכנסות מאגרות היתרי בנייה יועברו לעיריית יהוד ו-35% לדרום השרון, ורווחי התפעול השוטפים שתפיק יהוד מהנכסים הבנויים בקרקע (למעט ארנונה למגורים) יתחלקו באופן שווה בין הרשויות לתקופה של 10 שנים מיום הנפקת ההיתרים. בעתירה מדגישה דרום השרון כי לא היתה לעולם מעבירה ליהוד את הקרקע, לולא הובטח לך חלק בהכנסות. לטענת דרום השרון, היא קיימה את התחייבויותיה בהסכם, וסייעה בקידום תוכנית לבניית שכונת מגורים בעלת אופי עירוני מובהק על גבי הקרקע בשיתוף עיריית יהוד ורמ"י, וזאת מתוך כוונה שהקרקע תועבר ליהוד לאחר אישור התוכנית. דרום השרון אף פנתה בבקשה משותפת עם יהוד לשר הפנים להקים ועדת גבולות לצורך שינוי תחום השיפוט של הקרקע. באוקטובר 2013 נבחרה יעלה מקליס לראשות עיריית יהוד במקומו של בן דוד אשר חתם על ההסכם. בעתירה נטען כי מהרגע שמקליס נבחרה, נמנעה עיריית יהוד מליצור קשר עם נציגי המועצה האזורית דרום השרון בעניין זה. עוד נטען בעתירה כי בתום דיוניה של ועדת הגבולות וערב השלמת עבודתה, הודיעה לפתע עיריית י הוד לדרום השרון על ביטול התחייבותה להסכם חלוקת הכנסות בעוד את החלק בהסכם שמזכה אותה בקבלת הקרקע מדרום השרון עדיין תקף.

"הנהלת העיר פועלת כשלנגד עיניה שמירה על האינטרסים של תושבי העיר", נמסר מעיריית יהוד בתגובה לפניית "גלובס". "מועצת העיר החדשה בחנה את פרטי ההסכם באופן מקצועי ומדוקדק, וגילתה לתדהמתה כי יישומו עלול להוביל אותה לגירעון תקציבי של למעלה מ-100 מיליון שקלים, שיעברו למועצת דרום השרון".

"מנסה להתנער"

העירייה טוענת עוד כי ההסכם הוא מהלך פסול מבחינה ציבורית מאחר ושיוך מוניציפלי אינו מטבע עובר לסוחר. יישום ההסכם כלשונו מעביר למועצה השכנה הכנסות מהשטח העומד לקראת מהלך פיתוח, שבהוצאותיו ישאו תושבי העיר לבדם. לכן "מועצת העיר החליטה פה אחד שלא להמשיך במתווה הישן והמעוות שיגרום לעיר ולתושביה נזק כלכלי בלתי הפיך". דרום השרון מצידה טוענת כי משרד הפנים מעודד הסכים כאלה, ובעתירה אף מוזכרת הדוגמה של חלוקת ההכנסות בין ירוחם למועצה אזורית רמת נגב, לאחר העברת שטח עיר הבה"דים לירוחם. את הטענה לכך שקיום ההסכם יביא לקריסתה הכלכלית, דוחים בדרום השרון בכך שיהוד לא הביאה כל מסמך או חוות דעת כלכלית שיתמכו בכך. מעבר לכך, דרום השרון טוענת שידוע לה שיהוד מקדמת מגעים עם משרד האוצר ורמ"י לחתימה על הסכם גג במסגרתו המדינה תתחייב לתקצב הקמת תשתיות ומוסדות ציבור, מה שימנע את המעמסה הכלכלית על עיריית יהוד ויבטיח את הגדלת הכנסותיה, כתוצאה מגידול במספר התושבים ומתחמי התעסוקה שבשטחה.

בנוסף טוענת דרום השרון כי השינוי הפרסונלי בלשכת ראש העיר הוא השינוי היחידי שחל מאז החתימה על ההסכם, והוא אינו מוריד ממחוייבותה של כי אם יהוד היתה מודאגת באמת ממצבה הכלכלי, הרי שלשם כך נקבע המנגנון של אישור הסכם חלוקת הכנסות על ידי שר הפנים. אלא שבפועל, המציאות היא שיהוד מנסה באמת להתנער מההסכם.

"הניסיון להתנער מההסכמה בעניין חלוקת ההכנסות ובד בבד לדרוש את העברת השטח לתחום שיפוטה של יהוד תוך הסתמכות על המנדט המוגבל שניתן לוועדת הגבולות מהווה שימוש לרעה של ממש בוועדה שהוקמה מכח חוק", כותבת מועצת דרום השרון בעתירה.

ממשרד הפנים נמסר כי ועדת החקירה לבחינת שינוי גבולות בין דרום השרון, יהוד-מונוסון וסביון טרם סיימה עבודתה. מרמ"י נמסר כי החלטה לגבי קיום מקבת"ים מתקבלת על ידי מועצת מקרקעי ישראל, הקובעת את המדיניות לפיה פועלת הרשות.

ממשרד האוצר לא רצו להתייחס למסלול המקב"תים ולדיבורים על החזרתו, למרות הניסיון המר בסיבוב הקודם.

גם היזם לא מוותר: תביעה בסך 300 מיליון שקל

אם לא די בסכסוך בין שתי הרשויות לגבי הקרקע, בא גם סכסוך בין חברת שובל אייל, שזכתה בתכנון הקרקע בשנת 1996, לבין רמ"י. בשנת 2013 הודיעה רמ"י כי תשווק בעצמה את הקרקע וכי היא מפקיעה משובל אייל את התכנון, ללא פיצוי או תמורה, וזאת משום שהחברה לא סיימה את תכנון הקרקע בזמן שהתחייבה לו במכרז. שובל אייל מצידה הגישה לאחרונה עתירה בסך 300 מיליון שקל נגד המדינה, בטענה כי לא הצליחה לסיים את התכנון בגלל קשיים שהערימה עליה המדינה.

בעבר נהגה רמ"י למכור קרקעות בלתי מתוכננות ליזמים שהיו אמורים לתכנן אותן בעצמם, מתוך כוונה לזרז את הליכי התכנון בשיטה זו. לאחר שהיזם סיים לתכנן, הוא מחזיר את הקרקע למדינה, תמורת שיעור מסוים מסך יחידות הדיור שתוכננו. זו היתה הנוסחה שבה קיבלה שובל אייל את הקרקע המדוברת.

בעתירה, טוענת שובל אייל כי רכשה 20% מהזכויות תמורת 20 מיליון שקל. במשך 17 שנה קידמה תוכנית ל-4,000 יחידית דיור, והיא היתה אמורה לקבל 800 מתוכן. אלא שתנאי המכרז קבעו כי משך זמן התכנון יהיה שנתיים, ובפועל התוכנית לא אושרה עד היום, בגלל שורת עיכובים. כך למשל, המדינה היתה צריכה לאשר את סלילתו של כביש 461, שהוא כביש הגישה המרכזי לשטח, המהווה גם תנאי לאישור התוכנית כולה. רמ"י הזמין תכנון לכביש 461, שנפסל על ידי משרד התחבורה, שמצידו התנה את המשך התכנון בהכנת תוכנית אב לתחבורה לכל בקעת אונו. תנאי זה לא הוצג במסמכי המכרז, ועלה רק לאחר שהחברה היתה בעיצומה של הכנת התוכנית. המדינה גם לא הסיטה קו חשמל מתח גבוה שעובר בקרקע, שגם הסטתו מהווה תנאי לאישור התוכנית. כתוצאה מכך, האריכה רמ"י את תוקף המכרז, תמורת 4.5% נוספים מסכום הזכייה במכרז, ובנוסף בכל שנה ב-0.5% נוספים. כעת, משנטלה רמ"י את זכויותיה של רם אייל, דורשת החברה לממש את ההסכם כפי שהוצג במכרז, ולחילופין לקבל פיצויים בסך 300 מיליון שקל.

שינוי מבנה הזכויות בקרקע מסבך את חברת שובל אייל בשרשרת בעיות נוספות: בשנת 1998 היא חתמה על הסכם עם אפריקה ישראל, ולפיו אפריקה תרכוש 50% מהזכויות של שובל אייל בקרקע, בהתאם למספר היחידות שיאושרו. בחודש אפריל 2007 חתמה שובל עם עוד חברה בגין אותה קרקע: חברת י.ח דמרי קיבלה אופציה ל-25% מהזכויות של שובל. לאחר שרמ"י הודיעה לשובל אייל כי לא תהיה זכאית לממש את זכויותיה, דיווחו החברות לבורסה לניירות ערך כי הן שוקלות צעדיהן באשר להלוואות שהעמידו לטובת שובל - אפריקה ישראל העמידה הלוואה בסך 20 מיליון שקל, ודמרי בסך 17 מיליון שקל.

"זה כמו פרונקל אחד אשר מצביע על כך שהגוף כולו חולה"

בזמן שהממשלה משתעשעת פה ושם ברעיון להשיב את המקב"תים, כדי לתת ליזמים עצמם להריץ תוכניות ולפתור את מצוקת ההיצע, פרופ' רחל אלתרמן, מתכננת ערים ומשפטנית וחוקרת בכירה במוסד שמואל נאמן למחקרי מדיניות לאומית בטכניון, סבורה כי מכרזים על קרקע בלתי מתוכננת הם מנגנון תכנוני שאינו יכול להצליח כשיטה.

"מקב"ת הוא כמו פרונקל אחד אשר מצביע על כך שכל הגוף חולה", אומרת אלתרמן. "המשמעות של מקב"ת היא שהמדינה מרימה ידיים ומכריזה שאינה יכולה לעמוד במשימה ומעבירה אותה ליזמים הקטנטנים, שאולי יצליחו יותר טוב ממנה לזרז תוכניות. מדינה לא יכולה להריץ תוכניות והמדינה לא יכולה להיות בעלים של כל הקרקע. תכנון יעיל לא יכול להתבצע על ידי גוף צנטרליסטי שמחזיק בקרקע כולה. ובכל זאת, אי אפשר לקחת מונופול, ולהגיד שבתוך המונופול נותנים חלק קטן מהתכנון לגורם פרטי".

- בראש העין המקב"ת הצליח.

"זה המקום היחיד, וגם בו זה לקח 17 שנה. בנוסף לכך, גם במקרה הזה תכנון המיקרו היה של חברה פרטית, אבל ההחלטה להקים דווקא שם את השכונה היתה של המונופול, של המדינה. ואולי הכי חשוב: השכונה בראש העין לא עובדת. והיא לא עובדת כי היא לא אורבנית, מנותקת מהעיר".

- אם לא המדינה ולא גורם פרטי - מי כן?

"רק שילוב של יזמים ורשויות מקומיות יכול לייצר תכנון רציונלי, שתשתיות לא יקפצו רחוק מידי, ושלא יהיה קיטוב חברתי בין מרכז עיר לשכונה חדשה ומנותקת מהעיר. גם הסכמי הגג נגועים באותה רעה חולה. אז בטח שמקב"ת, שהוא סוג של בוטיק בתוך מונופול, לא עוזר בחצי דבר ליצירה של הרצף העירוני".

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים