גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש לשכת עוה"ד: להוריד את שכר הלימוד במכללות למשפטים

1,127 עורכי דין חדשים הוסמכו הערב ■ בטקס הציג ראש הלשכה, אפי נוה, יוזמה לקיצוץ שכר הלימוד במכללות ■ "בעלי ההון עושקים את הסטודנטים - ואח"כ שולחים את עורכי הדין הצעירים ישירות ללשכת התעסוקה"

עו"ד אפי נוה / צילום: תמר מצפי
עו"ד אפי נוה / צילום: תמר מצפי

פתיחת המכללות למשפטים שהובילה להצפת מקצוע עריכת הדין ולכך שבישראל יש כ-62 אלף עורכי דין, אמורים היו לכאורה לגרום לירידה גדולה בביקוש לעיסוק בעריכת דין ובפופולריות שלו, אך המציאות מראה אחרת. למרות ההצפה ולמרות קשיי הפרנסה שמהם סובלים רבים מעורכי הדין, יוסמכו הערב (ג') בבנייני האומה בירושלים 1,127 עורכי דין חדשים שצלחו בהצלחה את בחינות לשכת עורכי הדין.

215 מהמוסמכים החדשים רכשו את השכלתם המשפטית בקריה האקדמית קריית אונו, 197 מהם למדו במרכז הבינתחומי בהרצליה, 125 - באוניברסיטת תל-אביב, 117 - באוניברסיטת העברית בירושלים, ו-104 למדו במכללה למינהל.

אחת מהמתמחות הצעירות שתתייצב היום נרגשת בבנייני האומה כדי לקבל את תעודת עורך הדין היא ליטל כחלון, בתו של שר האוצר משה כחלון. אולי מדובר בעוד ראייה להמשך האטרקטיביות של המקצוע.

כחלון רכשה את השכלתה המשפטית באוניברסיטת חיפה, ואת ההתמחות היא עשתה במשרד ליפא מאיר, שעוסק במגוון תחומי המשפט האזרחי. היא התמחתה במחלקת ליטיגציה תחת ניהולו של ראש המחלקה, עו"ד אלון פומרנץ. אחד התיקים שהיא טיפלה בהם נוגע להסכם פשרה בתביעה ייצוגית הנוגעת לחברת מקורות.

כחלון - כך לפי מידע שהגיע לידי "גלובס" - עברה בהצלחה רבה את בחינת הלשכה, שהייתה השנה קשה במיוחד, וקיבלה ציון גבוה בהרבה מהממוצע. כחלון סיימה תואר ראשון באוניברסיטת חיפה, וכרגע עושה את התואר השני בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

שיעור הנכשלים במבחן: 40%

לבחינת הלשכה האחרונה שנערכה ב-29 באוקטובר ניגשו 1,943 מתמחים ומתמחות, אך רק 59.7% מהם עברו את הבחינה בהצלחה. ההישגים של הסטודנטים שלמדו באוניברסיטאות ובמרכז הבינתחומי היו טובים בהרבה משל הסטודנטים שלמדו במכללות הפרטיות למשפטים.

כך, למשל, 96% מבין הסטודנטים שלמדו לתואר ראשון במשפטים באוניברסיטת תל-אביב עברו את הבחינה בהצלחה, ו-94% מהסטודנטים שרכשו השכלה משפטית באוניברסיטה העברית עברו אותה בהצלחה.

"עושק השכבות החלשות"

גם אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת בר-אילן והמרכז הבינתחומי השיגו שיעורי מעבר של למעלה מ-85% מקרב הסטודנטים שנבחנו.

לעומת זאת, רק 40% מהסטודנטים שלמדו במכללת שערי משפט ו-36% בלבד מקרב הסטודנטים שלמדו במכללת כרמל בחיפה הצליחו לעבור את הבחינה ולקבל היום את תעודת עורך הדין הנכספת.

בין לשכת עורכי הדין לבין המכללות מתנהל מזה זמן ויכוח קשה על האופן שבו צריך וניתן לטפל בהצפת המקצוע. ראשי המכללות למשפטים מתנגדים באופן נחרץ ליוזמת הלשכה בראשות עו"ד אפי נוה, שמגובה על-ידי שרת המשפטים איילת שקד, להאריך את תקופת ההתמחות משנה לשנתיים.

לדברי פרופ' יעד רותם, דיקן הפקולטה למשפטים במרכז האקדמי ברמת-גן, "אם ההתמחות תוארך, יהיה מדובר במהלך שלא רק שלא יביא לשיפור איכות מקצוע עריכת הדין, אלא ייצור חסם שימנע מאנשים מוכשרים לעסוק בעריכת דין. צריך להבין שלשכת עורכי הדין היא גוף שיש לו ניגוד אינטרסים, בין תפקידו כרגולטור שאמור לפקח מי יבוא בשערי המקצוע - לבין שאיפתו כאיגוד מקצועי לדאוג לחבריו ולצמצם את כמות הנכנסים למקצוע", תוקף רותם את עמדת הלשכה.

כשברקע ההתנצחות בין הלשכה לבין המכללות, יוזם ראש הלשכה, עו"ד אפי נוה, הצעת חוק שעלולה לפגוע קשות בכיס של המכללות הפרטיות שפועלות כגופים עסקיים לכל דבר.

בטקס ההסמכה האחרון, שנערך בהשתתפות שקד, החליט ראש הלשכה נוה לחשוף לראשונה את כוונתו ליזום הצעת חוק להורדת שכר הלימוד במכללות הפרטיות למשפטים בצורה דרמטית ומשמעותית.

בהצעה מעבירה לשכת עורכי הדין גם מסר תקיף וחד-משמעי למכללות ולבעלי ההון בישראל, לפיו מי שמתיימר לדאוג לשכבות החלשות ולפריפריה - כדאי שיתחיל במתן דוגמה אישית, ולא יגבה 30 אלף שקל עבור כל שנת לימוד מסטודנט צעיר בעיירות הפיתוח ובפריפריה.

"הגיע הזמן שנחזיר את הצדק גם לעולם האקדמי ונעצור את הקפיטליזם החזירי של בעלי ההון העושקים את השכבות החלשות בשכר לימוד שערורייתי, ולאחר מכן שולחים את עורכי הדין הצעירים ישירות ללשכת התעסוקה לקבלת דמי אבטלה. בעלי ההון לא יחגגו יותר על ילדי ישראל והשכבות החלשות", אומר ראש הלשכה.

נוה טוען כי בעלי ההון הם היחידים שמפיקים מזה שנים רבות רווחים אדירים ממצב הדברים, "בהפעילם את תעשיית המכללות ללא כל אבחנה וסינון, תוך העלאת טיעוני-סרק דמגוגיים בדבר דאגה לשכבות החלשות".

ראש הלשכה מפנה אצבע מאשימה בנוגע לאחריות למצב הקיים גם כלפי המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ולתקצוב שלה. לדבריו, יש להן אחריות ישירה לנזק הכבד שנגרם למקצוע עריכת הדין. "גם בכך נטפל באופן יסודי", הוא מבטיח.

עוד כתבות

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

חזית המדע / צילום: Shutterstock

לפני שאתם נכנסים לאמבטיית קרח, כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזאת

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

אחרי זינוק של 100%: בעל השליטה בפמס מכר מניות בעסקת ענק

בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח של 15% בחברה הביטחונית; גם לאחר המהלך ימשיך להחזיק במעל מחצית מהמניות

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

המניה שלה לא זזה: מה עובר על מיקרוסופט והאם היא תצליח לסגור את הפער

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

נואה ווייל קוטף את גלובוס הזהב על משחקו ב''הפיט'' בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

ההיגיון העסקי של הדרמה הרפואית: איך ד"ר אחד שווה יותר מעשרה דרקונים

ענקיות הסטרימינג מנסות לייצר "אירועים" טלוויזיוניים עם סדרות שעולות סכומים מטורפים כדי לצרף מנויים חדשים ● ובינתיים "הפיט" של HBO Max, שנחת בישראל, מוכיחה שוב שהפרוצדורה הרפואית הישנה והטובה היא עדיין אחד הנכסים המניבים ביותר על המסך

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית, ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למניה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה, והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל־כך

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

אחרי שנתיים ללא יו"ר: הממשלה תאשר היום את מינוי יפתח רון-טל ליו"ר רש"ת

מינויו של יפתח רון-טל ליו"ר מועצת רשות שדות התעופה צפוי להיות מאושר היום בישיבת הממשלה, לאחר שוועדת המינויים אישרה את מועמדותו בכפוף להסדר ניגוד עניינים ● המינוי מגיע לאחר תקופה ממושכת שבה לא כיהן יו"ר קבוע לרשות

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

7 דברים שכדאי לוודא - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

חגיגת המימושים בבורסה, והשכירים שהפכו למיליונרים – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● סקירה שפרסם בנק אוף אמריקה, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית ● וגם: יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט