גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש לשכת עוה"ד: להוריד את שכר הלימוד במכללות למשפטים

1,127 עורכי דין חדשים הוסמכו הערב ■ בטקס הציג ראש הלשכה, אפי נוה, יוזמה לקיצוץ שכר הלימוד במכללות ■ "בעלי ההון עושקים את הסטודנטים - ואח"כ שולחים את עורכי הדין הצעירים ישירות ללשכת התעסוקה"

עו"ד אפי נוה / צילום: תמר מצפי
עו"ד אפי נוה / צילום: תמר מצפי

פתיחת המכללות למשפטים שהובילה להצפת מקצוע עריכת הדין ולכך שבישראל יש כ-62 אלף עורכי דין, אמורים היו לכאורה לגרום לירידה גדולה בביקוש לעיסוק בעריכת דין ובפופולריות שלו, אך המציאות מראה אחרת. למרות ההצפה ולמרות קשיי הפרנסה שמהם סובלים רבים מעורכי הדין, יוסמכו הערב (ג') בבנייני האומה בירושלים 1,127 עורכי דין חדשים שצלחו בהצלחה את בחינות לשכת עורכי הדין.

215 מהמוסמכים החדשים רכשו את השכלתם המשפטית בקריה האקדמית קריית אונו, 197 מהם למדו במרכז הבינתחומי בהרצליה, 125 - באוניברסיטת תל-אביב, 117 - באוניברסיטת העברית בירושלים, ו-104 למדו במכללה למינהל.

אחת מהמתמחות הצעירות שתתייצב היום נרגשת בבנייני האומה כדי לקבל את תעודת עורך הדין היא ליטל כחלון, בתו של שר האוצר משה כחלון. אולי מדובר בעוד ראייה להמשך האטרקטיביות של המקצוע.

כחלון רכשה את השכלתה המשפטית באוניברסיטת חיפה, ואת ההתמחות היא עשתה במשרד ליפא מאיר, שעוסק במגוון תחומי המשפט האזרחי. היא התמחתה במחלקת ליטיגציה תחת ניהולו של ראש המחלקה, עו"ד אלון פומרנץ. אחד התיקים שהיא טיפלה בהם נוגע להסכם פשרה בתביעה ייצוגית הנוגעת לחברת מקורות.

כחלון - כך לפי מידע שהגיע לידי "גלובס" - עברה בהצלחה רבה את בחינת הלשכה, שהייתה השנה קשה במיוחד, וקיבלה ציון גבוה בהרבה מהממוצע. כחלון סיימה תואר ראשון באוניברסיטת חיפה, וכרגע עושה את התואר השני בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

שיעור הנכשלים במבחן: 40%

לבחינת הלשכה האחרונה שנערכה ב-29 באוקטובר ניגשו 1,943 מתמחים ומתמחות, אך רק 59.7% מהם עברו את הבחינה בהצלחה. ההישגים של הסטודנטים שלמדו באוניברסיטאות ובמרכז הבינתחומי היו טובים בהרבה משל הסטודנטים שלמדו במכללות הפרטיות למשפטים.

כך, למשל, 96% מבין הסטודנטים שלמדו לתואר ראשון במשפטים באוניברסיטת תל-אביב עברו את הבחינה בהצלחה, ו-94% מהסטודנטים שרכשו השכלה משפטית באוניברסיטה העברית עברו אותה בהצלחה.

"עושק השכבות החלשות"

גם אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת בר-אילן והמרכז הבינתחומי השיגו שיעורי מעבר של למעלה מ-85% מקרב הסטודנטים שנבחנו.

לעומת זאת, רק 40% מהסטודנטים שלמדו במכללת שערי משפט ו-36% בלבד מקרב הסטודנטים שלמדו במכללת כרמל בחיפה הצליחו לעבור את הבחינה ולקבל היום את תעודת עורך הדין הנכספת.

בין לשכת עורכי הדין לבין המכללות מתנהל מזה זמן ויכוח קשה על האופן שבו צריך וניתן לטפל בהצפת המקצוע. ראשי המכללות למשפטים מתנגדים באופן נחרץ ליוזמת הלשכה בראשות עו"ד אפי נוה, שמגובה על-ידי שרת המשפטים איילת שקד, להאריך את תקופת ההתמחות משנה לשנתיים.

לדברי פרופ' יעד רותם, דיקן הפקולטה למשפטים במרכז האקדמי ברמת-גן, "אם ההתמחות תוארך, יהיה מדובר במהלך שלא רק שלא יביא לשיפור איכות מקצוע עריכת הדין, אלא ייצור חסם שימנע מאנשים מוכשרים לעסוק בעריכת דין. צריך להבין שלשכת עורכי הדין היא גוף שיש לו ניגוד אינטרסים, בין תפקידו כרגולטור שאמור לפקח מי יבוא בשערי המקצוע - לבין שאיפתו כאיגוד מקצועי לדאוג לחבריו ולצמצם את כמות הנכנסים למקצוע", תוקף רותם את עמדת הלשכה.

כשברקע ההתנצחות בין הלשכה לבין המכללות, יוזם ראש הלשכה, עו"ד אפי נוה, הצעת חוק שעלולה לפגוע קשות בכיס של המכללות הפרטיות שפועלות כגופים עסקיים לכל דבר.

בטקס ההסמכה האחרון, שנערך בהשתתפות שקד, החליט ראש הלשכה נוה לחשוף לראשונה את כוונתו ליזום הצעת חוק להורדת שכר הלימוד במכללות הפרטיות למשפטים בצורה דרמטית ומשמעותית.

בהצעה מעבירה לשכת עורכי הדין גם מסר תקיף וחד-משמעי למכללות ולבעלי ההון בישראל, לפיו מי שמתיימר לדאוג לשכבות החלשות ולפריפריה - כדאי שיתחיל במתן דוגמה אישית, ולא יגבה 30 אלף שקל עבור כל שנת לימוד מסטודנט צעיר בעיירות הפיתוח ובפריפריה.

"הגיע הזמן שנחזיר את הצדק גם לעולם האקדמי ונעצור את הקפיטליזם החזירי של בעלי ההון העושקים את השכבות החלשות בשכר לימוד שערורייתי, ולאחר מכן שולחים את עורכי הדין הצעירים ישירות ללשכת התעסוקה לקבלת דמי אבטלה. בעלי ההון לא יחגגו יותר על ילדי ישראל והשכבות החלשות", אומר ראש הלשכה.

נוה טוען כי בעלי ההון הם היחידים שמפיקים מזה שנים רבות רווחים אדירים ממצב הדברים, "בהפעילם את תעשיית המכללות ללא כל אבחנה וסינון, תוך העלאת טיעוני-סרק דמגוגיים בדבר דאגה לשכבות החלשות".

ראש הלשכה מפנה אצבע מאשימה בנוגע לאחריות למצב הקיים גם כלפי המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ולתקצוב שלה. לדבריו, יש להן אחריות ישירה לנזק הכבד שנגרם למקצוע עריכת הדין. "גם בכך נטפל באופן יסודי", הוא מבטיח.

עוד כתבות

מרכז ביג אילת / צילום: ביג מרכזי קניות

צמיחה של 16%, לא רק בישראל: הרבעון החזק של קבוצת ביג

קבוצת ביג פרסמה דוחות לרבעון השלישי והציגה גידול בהכנסות וברוב הפרמטרים ● בתשעת החודשים הראשונים של השנה ההכנסות צמחו בסך הכל בכ-18% וגם הרווח מאמיר ● "זהו רבעון שיא בתוצאות, אבל אנחנו מאוד רחוקים מהשיא", אומר המנכ"ל חי גאליס

מתנת הניחומים לישראל על אספקת F-35 לסעודיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארגונים פרו־פלסטינים ממשיכים לרדוף ספקיות אמצעי לחימה של ישראל, ערב הסעודיה תקבל מטוסי F-35 פחות מתקדמים מאלו של ישראל, ואיראן פונה לצעד חדש במאבק התודעה נגד ישראל: הקמת ערוץ טלוויזיה בעברית ● כותרות העיתונים בעולם

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר הבריטית / צילום: ap, Leon Neal

בבריטניה בוחנים: הטלת מס חדש על כל תייר שנכנס ללונדון

בריטניה מתמודדת עם "בור" תקציבי שמוערך ב–30 מיליארד ליש"ט לפחות, ומפלגת הלייבור שבשלטון נאבקת להישאר מחויבת להבטחתה שלא להעלות מסים לציבור ● לפי הדיווחים האחרונים, שרת האוצר רייצ'ל ריבס, תנסה ליצור אוסף של צעדים שיגדילו את הכנסות המדינה ואחד מהם הוא הטלת "מס תיירים" חדש

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות חדות בוול סטריט, בהובלת מניות הטכנולוגיה; אלפאבית מזנקת בכ-5%

הנאסד"ק מזנק במעל 2% ● ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים • הנפילה של אורקל ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה • במיטב מציעים את אסיה כאלטרנטיבה לשוק האמריקאי היקר

אריק טראמפ / צילום: ap, Daniel Ceng

מפולת הקריפטו עלתה למשפחת טראמפ מיליארד דולר. הבן אריק: "זו הזדמנות"

לפי בלומברג, קריסת שוק הקריפטו חתכה את ההון של המשפחה ל-6.7 מיליארד דולר בחודשיים ● אבל אלו שהשקיעו בעסקי הקריפטו של המשפחה הפסידו הרבה יותר ● אריק, הבן של הנשיא שמוביל את פעילות הקריפטו, משדר שעסקים כרגיל, "מעולם לא הייתי שורי יותר לגבי שוק הקריפטו"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

בנק ישראל הוריד את הריבית - לראשונה מאז ינואר 2024

הוועדה המוניטרית החליטה להוריד את הריבית ברבע אחוז ל-4.25%, בהתאם לצפי ● זאת, לנוכח התמתנות האינפלציה, התחזקות השקל והירידה באי־הוודאות ובפרמיית הסיכון של ישראל ● עם זאת, המשך הורדות הריבית עדיין בסימן שאלה

מימין: אלה לוי וינריב, שרית זוסמן ושירה שפירא / צילום: רמי זרנגר

"להחליט לשים זרקור על הדברים הטובים": שירה שפירא ושרית זוסמן בשיחה על שכול והכוח להמשיך הלאה

חברי הילדות ענר שפירא ז"ל, רס"ל בן זוסמן ז"ל והירש גולדברג פולין ז"ל, הפכו לסמל לגבורה בעקבות אירועי 7.10 ● האימהות של שניים מהם, שירה שפירא ושרית זוסמן, הגיעו לוועידת ישראל לעסקים של גלובס כדי לספר עליהם, על הדרך להמשיך הלאה ועל החשיבות של עשייה חיובית בחברה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנגיד מצנן את הציפייה לסדרת הפחתות: "ננהג בזהירות"

לראשונה זה קרוב לשנתיים, בנק ישראל הפחית את שיעור הריבית ב־0.25% ● הנגיד פרופ' אמיר ירון משדר בראיון לגלובס כי הוא מתכוון להיות זהיר בהחלטות הבאות ● בנוסף, הוא יצא נגד כוונת הממשלה להטיל מס חדש על הבנקים וקרא להקים ועדה מיוחדת שתבחן את הנושא

מימין: אסף זגריזק, יודפת אפק-ארזי, ינקי קוינט ורועי כחלון בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

רועי כחלון: "עובדים מסביב לשעון על הנפקת התעשייה האווירית"

במסגרת פאנל "תשתיות לישראל" בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנהל רמ"י ינקי קוינט אמר כי "מחירי הדירות יכולים להגיע לרמה שזוג צעיר יוכל לרכוש דירה בעלות סבירה" ● יו"ר נת"ע, יודפת אפק-ארזי: "פרויקט המטרו זה גיים צ'יינג'ר עשורים קדימה"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלי אאורה / צילום: תמר מצפי

הכנסות אאורה זינקו ב-65% ברבעון. מה קרה למכירות הדירות?

אאורה מסכמת רבעון עם זינוק בהכנסות וברווחים, אך מכירות הדירות מתחילת השנה עדיין רחוקות מהיעד ● בחברה מקווים שמסלול הרכישה החדש, "דירה בביטחון", יסייע להגדיל את המכירות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

גיל שויד בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האזהרה של גיל שויד: "שוק הסייבר מנותק"

בצל התמחור הגבוה של חברות סייבר והעניין מצד ענקיות הטכנולוגיה, יו"ר צ'ק פוינט גיל שויד מספר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, על האתגרים שמספקת הבינה המלאכותית לתחום, ועונה לשאלה האם הוא מתכנן לשוב לקדמת הבמה ● "בשנת 2001 הייתה בועה בעקבות מהפכת האינטרנט, אבל 20 שנה אחרי האינטרנט עדיין חי ובועט"

גיא פרופר, מנכ''ל סוגת / איור: גיל ג'יבלי

המנכ"ל שגדל בבית שבו הומצאה הבמבה ומוביל עכשיו הנפקה חדשה בשוק המזון

שורה של רכישות אסטרטגיות הפכו את סוגת לאחת מחברות המזון המובילות במשק ● כעת פועלת קרן פורטיסימו להנפיק את החברה, שמנהל גיא פרופר, לפי שווי של 900 מיליון שקל ● סוגת, שהפכה למרכזית במכירת מוצרי מזון בסיסיים, מציגה יציבות בהכנסות לצד קפיצה ברווח

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

חשש מהרווח בטווח הקצר: מניית וויקס איבדה חצי מהשווי בתוך חודשיים

דוחות Wix שפורסמו בשבוע שעבר שעבר עקפו את התחזיות, והחברה גם העלתה מעט את התחזית שלה להמשך השנה ● עם זאת, המשקיעים שמו דגש על הגידול בהשקעות שלוחץ על שולי הרווח, והמניה נפלה בשלושת ימי המסחר האחרונים ב-25%

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

בית אבות עמל בשרון של הרשת עמל ומעבר / צילום: עפל גרופ, ויקיפדיה

הושלמה הנפקת רשת עמל ומעבר: אלו בעלי המניות שמכרו מניות ב-1.24 מיליארד שקל

עמל ומעבר השלימה את הנפקת המניות הראשונית שלה לציבור והיא תתחיל להיסחר בקרוב בבורסה תחת השם עמל הולדינגס ● הגופים שמכרו מניות הם קרן פימי של ישי דוידי, דליה קורקין, פועלים אקויטי ומגדל ביטוח ● מי שעומדת בראש הרשת ואחראית לצמיחתה, דליה קורקין, מכרה 10 מיליון מניות תמורת 185 מיליון שקל

אוזניות Nothing Ear 3 / צילום: יח''צ

האם האוזניות של Nothing נכנסו לליגה של הגדולים?

האוזניות החכמות Nothing Ear 3 מנסות לספק חלופה למוצרים כמו איירפודס ו־Galaxy Buds f הן מציעות סאונד וביטול רעשים טוב, לצד מיקרופון איכותי ● מנגד, נתקלנו בבעיות בחיבוריות וגם המחיר קפץ למעלה

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א־נפט וגז נפל במעל 3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● טאואר צנחה במעל 8%, נייס עלתה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"