גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלום ושברו

מה קרה למדינות ה-BRICS? איך הן הפכו מתקוות העתיד לכלכלות מדשדשות ומושחתות?

דילמה רוסף נשיאת ברזיל / צלם: רויטרס
דילמה רוסף נשיאת ברזיל / צלם: רויטרס

זה הזמן לפטר אותם, את שרי האוצר המציגים מראה לפני הנשיא, ורוצים "שינויים מבניים מרחיקי לכת". זה קרה החודש בשני יהלומים של כתר ה-BRICS, שתי תקוות גדולות של תזמורת עולמית "רב-קוטבית", שבה יככבו גם סולנים דרומיים: ברזיל ודרום אפריקה.

הן נועדו להיות המעצמות הכלכליות הראשונות מדרום לקו המשווה, בנות-בית בכל דיון מרכזי על העתיד. הן הראו החודש, שהן מנוהלות בידי חובבנים, או אידאולוגים חסרי תקנה, או בוסים מפלגתיים ציניקנים.

דרום אפריקה היא אולי האכזבה הגדולה ביותר. מפלגת השלטון שלה, הקונגרס האפריקני הלאומי (ANC) נהנית ממונופול מלא זה עשרים שנה. הנשיא השלישי שלה הוא ג'ייקוב זומה. קשה להעלות על הדעת מישהו הראוי פחות מזומה להמשיל את דרכו של נלסון מנדלה, הקדוש המעונה שהנהיג את דרום אפריקה אל שלטון הרוב השחור. זומה הוא רודף בצע, צמא-שררה, מניפולטיבי, חסר עכבות מוסריות בהתנהגותו הציבורית והפרטית.

דרום אפריקה משלמת מחיר כבד על תלותה במחצבים ליצוא. זהבה, יהלומיה, הפחם שלה נמכרים כיום בחלק קטן של מחירם לפני עשר שנים, כאשר עמדה בשיא פריחתה. היא עשתה מעט מאוד כדי להתכונן לימי סגריר, והתוצאה היא קפיאה על השמרים, אבטלה שכלכלנים קוראים "מבנית" (שליש מכוח העבודה), ופוטנציאל עצום של אי יציבות פוליטית.

המיניסטר של שלושת השמות

זומה הפליא את כל רואיו בסגולות השיור שלו. הוא אבל הצליח להיחלץ פעם אחר פעם מסף-מוות פוליטי. אבל החודש הוא הרחיק לכת. מלהיטותו להשתלט על כל מקורות הכוח, הוא הדיח את שר האוצר שלו, נלאלנלה ננה (Nene), והחליף אותו בבן-בלי-שם, פוליטיקאי כל כך לא ידוע, עד שהודעות רשמיות נקבו בשלושה שמות פרטיים שונים בשבילו.

זה היה זמן רע לשעבד את צורכי הכלכלה לסדר היום הפוליטי של הנשיא. הראנד של דרום אפריקה איבד שליש מערכו מאז תחילת השנה, והכלכלה גדלה בשיעור של 2% ופחות. על-פי חישוב מקובל, דרום אפריקה זקוקה לצמיחה שנתית של 7%, כדי ליצור מקומות עבודה למצטרפים החדשים. במובן הזה היא דומה לסין ולהודו. הדחת שר האוצר קירבה את דרום אפריקה במידה מסוכנת אל מעמד "זבל" בדירוג של סוכנויות האשראי הבין לאומיות.

הסערה שקידמה את פני שר האוצר החדש היתה כה גדולה, כה בוטה וכה מזיקה עד שלזומה לא היתה ברירה, אלא לפטר את האיש עם שלושת השמות, ולמנות תחתיו שר אוצר כבד-משקל מתקופת כהונתו הראשונה, פראווין גורדהאן (Gordhan). הראנד התאושש במקצת, הרבית ארוכת-המועד פחתה במקצת, אבל הנזק לרצינותה של דרום אפריקה עמד בעינו.

זומה הכריז בלי ניד עפעף, או אולי עם ניד או שניים, ש"כממשלה דמוקרטית, אנחנו מטעימים את חשיבות הצורך להאזין לאנשים ולהתחשב בדעתם". יש לזומה כמעט עוד שנתיים וחצי ארוכות בשלטון, ויינתנו לו הרבה הזדמנויות להוסיף ולגדוש את הסאה. הוא פשוט אינו מסוגל שלא להתערב, וחישוביו הפוליטיים מיוסדים על פטרוניות וטובות הנאה, לא על האזנה לעצה מלומדת.

כך פוטר שר האוצר לוי

נשיאת ברזיל דילמה רוסף פיטרה החודש את שר האוצר שלה, ז'ואקים לוי. סניור לוי התנגד לפתיחת הארנקים, בניסיון להפיח רוח חיים בכלכלה הגוועת.

הנשיאה היא סוציאליסטית, ותיקת מחתרת מרקסיסטית משנות ה-60. מפלגתה עלתה לשלטון לפני 12 שנה, וניצחה בארבע בחירות רצופות, בזכות צמיחה בלתי מופרעת. סוציאליסטים, בייחוד רדיקלים, בייחוד לטינו אמריקנים, אינם טובים בניהול מדיניות צנע.

כאשר הפופולריות האישית שלה עומדת מתחת ל-10%, ומפלגתה חשודה בשחיתות מסיבית, רוסף רוצה להזרים. זה מה שעשה ברק אובמה ב-2009, ואולי הציל בזה את אמריקה ואת העולם כולו משפל. שר האוצר לוי חשב שזה הזמן למשמעת פיסקאלית, בייחוד כאשר שיעור האינפלציה בברזיל מעמיד אותה בין 25 הארצות פגועות-המחירים ביותר בעולם.

רוסף החליפה אותו בשר התכנון שלה, נלסון בארבוסה, שמיהר להבטיח "המשך היציבות הפיסקאלית". השווקים הגיבו באי-אמון, מפני שמדוע היה צריך לפטר את לוי רק כדי להמשיך את דרכו.

זבל, זבל

בין מאה הכלכלנים הבולטים ביותר בברזיל שוררת הסכמה שבשנה הבאה תוסיף הכלכלה להצטמק, בשיעור שבין 2.8% ל-3.7%. כלכלנים מתלבטים אם לקרוא לזה "מיתון", או אולי "שפל", אסוציאציה לא-נעימה על שנות ה-30. חוץ מזה, שבניגוד לשנות ה-30, ובניגוד לציפיות ההגיוניות, המחירים עומדים בסימן עליה. האינפלציה בשנה היוצאת מתקרבת ל-11%.

שתי סוכנויות דירוג, סטנדרד אנד פור בספטמבר ופינץ', הורידו בשבוע שעבר את החוב הברזיליאני למדרגת "זבל": מביש כשלעצמו, אבל בייחוד מזיק, מפני שברזיל תצטרך להבטיח ריבית קצוצה כדי לגייס כספים בשוק הפרטי. לא תהיה לבנק המרכזי ברירה, אלא להוסיף ולעלות את הרבית קצרת-המועד. היא כבר עומדת על שיעור בלתי נסבל של 14.5%.

לפי הבנק המרכזי של ברזיל, חובותיה של הממשלה שווים לשני שלישים של התוצר המקומי הגולמי. לפי אלברטו ראמוס, ראש מחקר אמריקה הלטינית בגולדמן סאקס, פרעון החובות ותשלומי הרבית מגיעים ל-20% של התמ"ג (מצוטט ב"פייננשל טיימס"), אם כי רק חלק זעום נוגע לנושים זרים.

משקיעים זרים נמלטים בהמוניהם מברזיל. קרנות, המתמחות בשוק הברזיליאני, רשמו בשנה היוצאת ירידות של עשרות אחוזים. הסכמה רחבה שוררת בין מנהלי קרנות, שביסוד המשבר בברזיל עומדת הפוליטיקה, ורק "רוב פוליטי חדש" יוכל לתקן מסלול. רוב כזה, בהכרח, יבוא ימינה ממפלגת השלטון. הבחירות האחרונות, שכבר עמדו בסימן משבר, התקרבו להניב רוב כזה. אבל ברגע האחרון הסוציאליסטים הצליחו להפיח די פחד, לגייס את המוני תומכיהם בשכונות העוני, ולחדש את המנדט של הנשיא רוסף.

אבל מאז הבחירות בברזיל, בתחילת הסתיו, התחוללו שני מהפכים אלקטורליים דרמטיים בשכנה דרומית ובשכנה צפונית של ברזיל.

בארגנטינה נבחר בתחילת החודש נשיא חדש עם סדר יום, שהשמאל הלטיני קורא לו בבוז "ניאו-ליברלי". המהלך הראשון של נשיאותו היה ניוד המטבע הלאומי והנמכת מסים ומכסים.

בוונצואלה, שבה הוכרזה "מהפכה סוציאליסטית" לפני 15 שנה, האופוזיציה הלא-סוציאליסטית נחלה באמצע החודש ניצחון עצום ממדים בבחירות לקונגרס. הנשיאות עודנה בידי השמאל הרדיקלי, ויש סימנים מדאיגים שהממשלה תנסה לעקר את הקונגרס החדש מכוחו החוקתי, אבל ברור שהוונצואלים מאסו במדיניות הכלכלית של ממשלתם.

משהו מעין זה יתכן גם בברזיל, אבל יצריך המתנה ממושכת, אלא אם כן תצלח תוכנית האופוזיציה להדיח את הנשיאה באמצעים פרלמנטריים.

אשרי מפחד תמיד

פחד מפני החלופה הוא מקור הכוח - וגם מקור השיתוק - בארצות BRICS אחרות. ANC השלטת בדרום אפריקה יוצאת נשכרת מ"רודנות האמונה ש'אין אלטרנטיבה'", כותב פרינס מאשלי, מחבר של ספר החוזה את נפילת ה-ANC. לפי שעה, התחזית הזו מעוגנת בציפיות הגיוניות, אבל לא במצב-הדעת הקיבוצי של שחורי דרום אפריקה. הם אינם מסוגלים שלא להצביע בעד התנועה, אשר ייצגה את עלבונם ואת מאווייהם במשך תשעים שנה של אפליה גזעית ממוסדת.

אין כסף לכבוש ארצות

אבל בשעה שבדרום אפריקה ובברזיל יש חירויות פוליטיות ומפלגות אופוזיציה, ולדימיר פוטין, ראש הצלע השלישית במחומש BRICS, אינו מקבל עליו את הסיכון. הוא שם לב שאופוזיציות קטנות נוטות לגדול, לפעמים בן לילה, אם הן מורשות להתקיים. ביוון, שנתיים של משבר הקפיצו מפלגת אופוזיציה זעירה מ-5% ל-36% - ולשלטון. את האופוזיציות האלה צריך להרוג כשהן קטנות, יודע פוטין.

אבל גם בשעה שאיש אינו מסכן את עריצותו, ופולחן האישיות שלו אינו יודע גבול, כלכלת רוסיה שותתת דם. ההסתמכות הרת האסון שלה על יצוא מחצבים, בייחוד נפט וגז, נותנת את אותותיה בכל תחום של פעילות. הצריכה הפרטית יורדת השנה אל הרמות של המיתון העולמי הגדול מ-2008 (נתוני OECD). השנה, כלכלת רוסיה עומדת להצטמק ב-3.8%, על-פי הערכת הבנק העולמי. הבנק נאלץ לתקן הערכה קודמת, ביוני, שחזתה הצטמקות של 2.7%. חומרת השקיעה של מחירי הנפט, שהגיעו השבוע אל 36 דולר לחבית, אולי תצריך עוד כמה תיקוני הערכות.

כדי להבין את גודל השבר הרוסי, די לזכור שהערכותיה התקציביות של רוסיה היו מיוסדות על מינימום של 61 דולר לחבית כדי לאזן את התקציב, והרבה יותר מזה, קרוב למאה דולר, כדי לעמוד במשימות פיתוח שאפתניות (כמו למשל כיבוש של ארצות שכנות).

הקרן הלאומית, שבה הופקדו יתרות התקציב העצומות של שנות העשור שעבר, מתרוקנת והולכת. על-פי חישוב אחד, הכסף בה יאזל לחלוטין ב-2017. יתרות מטבע החוץ מידלדלות, והניתוק של רוסיה משוקי ההון הבין לאומיים - תוצאת הסנקציות על פלישתה לאוקראינה - מקשה על חברות רוסיות לפרוס מחדש את חובותיהן.

תעשיית האנרגיה הרוסית משלמת מחיר כבד. לא זו בלבד שהתמוטטו הכנסותיה של גאזפרום, ענקית האנרגיה המניבה עשירית מהתמ"ג הרוסי, אלא שכסף אינו מושקע במודרניזציה של שדות הנפט. רובם מוסיפים לשאוב מבארות שנקדחו בזמן הסובייטי.

השבוע הודיע חברת הנפט Conoco, חלוצה של השקעות מערביות, כי היא מסתלקת מרוסיה. היא ניסתה את כוחה 25 שנה, בהתמודדות בלתי פוסקת נגד זיוף נמשך של כללי המשחק. זה השתלם, או לפחות היה הכרחי, כאשר היה נדמה שרק במעמקי סיביר אפשר למצוא נפט. אבל עכשיו יש די נפט בצפון דקוטה ובמפרץ מקסיקו, ולקונוקו נמאס מרוסיה.

מי שרוצים רמז על הסיבות מוזמנים לעיין בצו המעצר החוזר, שרוסיה הוציאה השבוע נגד ולדימיר חודורקובסקי, לפנים איל הנפט הגדול ביותר. הוא הוחזק עשר שנים במחנה כפיה בסיביר לפני שקיבל חנינה מסיבות הומניטריות לפני שנתיים. עכשיו, רוסיה רודפת הצדק רוצה להחזיר אותו אל הצינוק, כי גילתה שהוא לא רק גנב, אלא גם רצח. מי בדיוק משתוקק לעשות עסקים במקום כזה, אלא אם כן אין לו ברירה.

כשהודו תוכפל

הסקירה הזו לא כללה את סין ואת הודו, מקום כתיבתה של הרשימה. הסיבה הפרוזאית היא שנגמר המקום, אבל גם מפני שהמשבר בסין הוא בעל צדדים ונפח שונים מאוד מזה של שלוש הארצות הנ"ל. סין גם מגלה סימני התאוששות.

אשר להודו, היא הארץ היחידה ב-BRICS, הרושמת השנה הצלחות כלכליות. סגן שר האוצר שלה חזה השבוע, שכלכלתה תוכפל בתוך עשר שנים, ותעמוד על חמישה טריליון (5,000 מיליארד) דולר בשנה. ראש ממשלת הודו נמצא היום ברוסיה, ומגיש שם רשימת קניות נאה של טילים, טנקים וספינות מלחמה. זה היה תמיד עסק טוב, אבל זה לא יפיח רוח חדשה בלבנות היבשות של BRICS.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

לפי שווי של 12 מיליארד דולר: הגיוס הענק של חברת הסייבר Wiz

חברת הסייבר הישראלית Wiz הודיעה היום על גיוס של מיליארד דולר, בהובלת קרן ההשקעות האמריקאית אנדריסן הורוביץ והקרנות Lightspeed Ventures Partners ו־Thrive Capital ● מאז הקמתה ב־2020, וויז מחזיקה בשיאי צמיחה בתעשייה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו