גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך ערוץ בייבי למיזם התוכן הישראלי המצליח ביותר בעולם

ב-2007 נמכרה השליטה בערוץ לענקית המדיה פוקס ■ 9 שנים אחרי, הערוץ משודר ל-70 מיליון בתי-אב בעולם ■ בראיון ראשון מנהל התוכן רון אייזיק הודף את הביקורת על השימוש בערוץ כ"בייביסיטר" עבור ההורים העסוקים

בשנת 2007, כשישראל רק עשתה את צעדיה הראשונים בתעשיית התוכן הבינלאומית, נחתמה אחת העסקאות הגדולות והמשמעותיות בשוק המקומי, אם לא הגדולה שבהן. חברת טלית תקשורת, מכרה אז לענקית המדיה של רופרט מרדוק, FOX צ'אנלס אינטרנשיונל, את השליטה (51%) בערוץ שפיתחה - "בייבי TV".

כמעט עשור אחרי, בעוד שוק התקשורת יודע תהפוכות, שומר ההסכם ההוא על יציבות ומזרים עשרות מיליוני שקלים בשנה לשוק ההפקה והיצירה הישראליים. למעשה, ערוץ בייבי הישראלי שצמח בארץ במשרדים הצנועים של טלית ביד אליהו הוא כנראה מיזם התוכן הישראלי המצליח ביותר בעולם המשודר בלמעלה מ-800 פלטפורמות מובילות בכ-115 מדינות, ב-20 שפות שונות ומגיע ל-70 מיליון בתי-אב.

במידה מסוימת, אומר בראיון ראשון מנהל התוכן של הערוץ, רון אייזיק, קפצה טלית תקשורת על הקרון האחרון של הזדמנויות הפז שסיפקה אותה תקופה. הרכבת הזו, הוא אומר, כבר נסעה מזמן.

בייבי היה הראשון מסוגו בעולם", הוא אומר ל"גלובס", "הפיצוח של הצורך בהקמת הערוץ הזה לתינוקות, עלה בכמה פלטפורמות, והרכישה של פוקס, שהגיעה לאחר שהפקנו להם במשך כמה שנים, הגיעה בטיימינג מושלם של רגע לפני שנסגרו השערים בפני ספקי תוכן. הרעיון לחבור היה מאוד משמעותי עבורנו".

- מדוע נסגר חלון ההזדמנויות?

"היום הפלטפורמות יותר דפנסיביות בגלל התחרות שהלכה והתגברה, בעיקר מכיוון מהאינטרנט. המו"מ קשה מאוד, ויש פחות כסף. כולם מצטרפים לגושים הגדולים ויש הרבה פחות שחקנים קטנים שמחפשים הזדמנויות".

- מה הטיפים שהייתם נותנים למפיק ישראלי בראשית דרכו שרוצה שהערוץ שלו יהיה בינלאומי?

כאן מצטרף לשיחה מנכ"ל טלית תקשורת, עומרי בץ, ואומר, "הייתי ממליץ שיעזוב את זה. תנאי השוק שהיו ב-2005 היו שונים לחלוטין מהמצב שערוצי הטלוויזיה בתשלום נמצאים היום. היום כמעט לא רואים הצלחות חדשות, אלא אם הערוצים שייכים לחברות ענק. פעם, היית הולך ליריד התוכן במיפ ורואה שם המון ערוצים עצמאיים והיום אתה כמעט לא רואה את זה בכלל".

על-פי ההערכות, שווי העסקה לפני 9 שנים עמד על כמה מיליוני דולרים אולם בחמש השנים הראשונות הזרימה פוקס לטלית 100 מיליון דולר בעבור פיתוח והפקה שנעשים כולם בישראל, במפעל הפקה של 30 עובדים.

"הבעלים של התוכן שלנו"

"בעשור האחרון הפכנו להיות חברה מובילה בעולם בתחום הזה וכבר הרבה שנים אנחנו מספר אחת גם מבחינת כמות הפלטפורמות שהערוץ יושב עליהם, כמות המדינות והשפות", אומר אייזיק. "הצלחנו לפתח את המקום הזה שנקרא ערוץ להורים ולילדים קטנים ולקלוע לרצונות שלהם".

- מה המודל הכלכלי שלכם? אפשר להניח שהוא מבוסס על הרבה שידורים חוזרים.

"הספרייה מכילה כ-100 סדרות - וכולן שלנו. הצלחנו לבנות את הספרייה הזו ולהשיק כל שנה בין 6 ל-7 סדרות חדשות, כשטווח עלות של סדרה נע בין 3000-25,000 דולר לפרק. הרצון שלנו הוא לשמור על רמה מאוד גבוהה.

"זה נכון שהמודל הכלכלי של ערוץ בייבי ניזון בין היתר מזה שאנחנו יכולים להשתמש בתכנים שלנו לאורך שנים ארוכות, אבל זה לא שונה מערוצי ילדים אחרים. אין בזה יתרון".

- אז מה בכל זאת היתרון?

"הייחוד שלנו הוא בכך שאנחנו הבעלים של התוכן שלנו. אנחנו לא רוכשים תוכן מצד ג' כמו כל ערוצי הילדים האחרים. אנחנו מסוגלים לייצר את כל התכנים שלנו לבד והם כל כך ספציפיים שאין בנמצא מוצרים כאלה, ואם יש, הם באיכות נחותה. היכולת שלנו היא לא רק לקיים את כל הספרייה אלא גם לתכנן. אנחנו מפיקים בכל שנה סדרות כבדות ויקרות בתלת ממד".

"ברגע שהספרייה היא 100% שלנו, זה מאפשר להיות הערוץ הבלעדי של כל התוכן הזה. אי אפשר להעביר את זה לערוצים אחרים, אלא אם אנחנו מחליטים. המכירה בשליטה שלנו. המודל הבלעדי הזה עוזר בכל מה שקשור לניו מדיה ואנחנו יכולים לעשות סטרים לערוץ ככל העולה על רוחנו".

- האם לתינוקות בני יומם באמת אכפת שזה תוכן יקר וחדש?

"אנחנו לומדים יותר ככל שאנחנו מתפתחים. הידע שיש לנו שונה מהידע שהיה לנו מהיום הראשון ויש לנו צוות שעוזר לנו ללמוד. אנחנו פונים גם להורים בדיוק כמו שאנחנו פונים לתינוקות והם דורשים איכות. בתוך התחרות הגדולה שיש היום בין כל ערוצי הילדים, הדרך העיקרית לבלוט היא רק באמצעות איכות".

- מדובר רבות על זה שבני הנוער והילדים של ימינו הם שונים מבעבר. האם גם התינוקות שונים בדור הזה?

"ההורים משתנים והידע משתנה, הילדים לא. הם זקוקים תמיד לאותם דברים - בין אם הם בבוגוטה ובין אם בניו יורק - יש להם אותם צרכים".

- יש הרבה דברים שמשתנים במהלך השנים כמו המשפחה והגיוון התרבותי. איך מתמודדים עם זה?

"יש לנו מערך ניהול שבו אנחנו עובדים עם אולפנים בכל העולם ומדבבים את הערוץ לכל השפות - עושים חלק בישראל, אירופה, אסיה וגם במדינות ערב. ככל הנראה נעלה השנה עם בייבי רוסית בישראל. ההורים שלהם רוצים שהם ייחשפו לשפה הזו, וזה ידוע שילדים קולטים שפות בגיל צעיר".

"הייתה מילה שתורגמה לטורקית שם הייתה לה משמעות של קללה. הייתה לנו דמות של בובה שהיה לה טורבן על הראש ובמדינה מסוימת היא גרמה לסערה, כי לא נהוג לשים אותו על גברים כי הוא נשי, וזה מעיד על המיניות שלו. זה נוחת על קודים תרבותיים. ברור שאין אלימות או משהו שקשור לשליליות, אבל ההורים כל כך קפדנים. בגלל התקשורת היומיומית פיתחנו רגישות על ואנחנו די בטוחים בכל מה שאנחנו מעלים".

- האם לאורך השנים שמעתם מורת רוח מגורמים בעולם לגבי הישראליות שלכם?

"שום דבר. היום, להיות ישראלי אנשים יגידו שזה נותן קרדיט. כשבאנו לאוויר העולם זה היה כמו סטארט-אפ, חברה מאוד רב-לאומית ולכן זה לא היה חריג. אנחנו כמו המעבד של אינטל בתוך המחשב של HP. ברגע שיש לך ערוץ שמיועד לקהל ספציפי ואתה הראשון שהובלת מהלך כזה אתה צריך להמשיך ולהוביל אותו".

- אתה מרגיש שיש זלזול בתכנים של ילדים?

"רואים את זה בלי סוף. המון תכנים ירודים, אין שומרי שער. אני רואה את זה גם בערוצים, בלי לציין שמות, של הגדולים יותר וגם הקטנים יותר, כולם חיים בתוך המסגרות שלהם ואתה רואה את זה בהחלטות".

- יש הרבה טענות על ערוצים כמו שלכם שמשמשים כבייביסיטר.

"אני תומך במאתיים אחוז במשפט הזה, אם אני יכול לעזור להורה אז כבר עשיתי משהו טוב לבית הזה. המטרה שלנו היא ליצור לילדים תחושה טובה לגבי עצמם וכנ"ל לגבי ההורים. אני יכול לגרום לילד אפשרות להרגיש טוב עם עצמו, ואם הילד מבסוט ההורה מבסוט. לצפייה יש ערך והערך היא לתת לילד להרגיש טוב". זה לא מחליף כמובן את האחריות של ההורים לשים גבולות. אנחנו כלי שהבית משתמש בו כמה שהוא רוצה".

- אתם לא עובדים בבלעדיות באף אחת מהפלטפורמות?

"הוט ו-yes היו לקוחות נהדרים שלנו כל השנים וחשובה לנו ההצלחה שלהם. מצד שני אנחנו גם מברכים על הכניסה של סלקום, ולפני שבועיים עלינו על הפלטפורמה שלהם עם ערוץ בייבי HD. בייבי הוא מותג בינלאומי מוכר. אם מישהו מכבד אותנו אנחנו נכבד אותו".

- כשאתם בחרתם לעבוד עם סלקום, הוט ו-yes לא דרשו בלעדיות?

"התשובה היא לא. הפלטפורמות בארץ מכירות ומוקירות את בייבי ויש לו ערך עצום כלפי ההורים. לכל המותגים בעולם יש מחיר פרימיום נוסף שהפלטפורמות מוכנות לשלם עליו, ובייבי הוא אחד מהם".

לדבריו, "בייבי זו חברה רווחית ומצליחה, הולכת וגדלה. היא הייתה רווחית כמעט מיומה הראשון. צמחנו עם האמצעים שלנו. ככל שמכרנו יותר, כך יותר כסף הושקע בה. החברה בחו"ל הייתה רווחית מהיום הראשון".

שינוי בצריכת התוכן

לגבי היכולות של השוק הישראלי, אומר בץ, כי "זה נכון שהישראלים יודעים לעבוד חכם. מסדרות כמו 'פאודה' בגרוש ורבע הפיקו סדרה ברמה אמריקאית, וגם בפוקס מי שמנהל את העסק אלה לירן טלית ומיה טלית, שגרים ולמדו בחו"ל. הם מנהלים את כל האופרציה הבינלאומית ומתייעצים עם האופרציה שלנו ולא פעם התרשמו מדברים שרק ישראלים יכולים לעשות - באופרציות קטנות להשתלט על העולם".

- מה יהיה השינוי העיקרי שנראה בשנים הקרובות?

הצורה שבה צורכים את התוכן. לכל אחד יש יותר מאלטרנטיבה אחת - תראה אנשים שיש להם גם yes וגם נטפליקס, גם צורכים סלולר וגם טלוויזיה. היום יש לך ביו-טיוב סוג של תכנים שלא היה לפני יו-טיוב. נראה סוג חדש של תכנים. לדוגמה, מייצרים היום סדרות דרמה קצרות לגילאי ה-20-30. גם בתוכן אנחנו צורכים מגוון של דברים. אנשים יצרכו יותר וביותר דרכים".

- ומה נראה בערוצי התוכן לילדים?

בץ: "מחירי הערוצים יורדים, מחירים התוכן והסדרות עולים, זה מנוגד אבל זה המצב. בארץ אני יכול להגיד שבעולמות הילדים, בגלל התחרות העזה של ניקלודיאון ודיסני, ג'וניור וזום והופ, זה מייקר את הסדרות, ומצד שני הפלטפורמות מנסות להוזיל.

"גם בתחום הספורט אתה רואה את הזכויות מתייקרות פי 4. בעלי הערוצים צריכים למצוא אפיקי הכנסה נוספים - אפליקציות, מסחור, יו-טיוב".

ערוץ בייבי

שנת הקמה: 2003

בעלים: משפחת טלית וחברת פוקס

קונספט: ערוץ התינוקות הראשון בעולם

פריסה: הערוץ משודר ב-115 מדינות ב-20 שפות

עוד משהו: ישראל הייתה המדינה הראשונה בעולם שבה עלה הערוץ

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגאופוליטי?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טוען כי הורדת דירוג האשראי של ישראל נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים