גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך ערוץ בייבי למיזם התוכן הישראלי המצליח ביותר בעולם

ב-2007 נמכרה השליטה בערוץ לענקית המדיה פוקס ■ 9 שנים אחרי, הערוץ משודר ל-70 מיליון בתי-אב בעולם ■ בראיון ראשון מנהל התוכן רון אייזיק הודף את הביקורת על השימוש בערוץ כ"בייביסיטר" עבור ההורים העסוקים

בשנת 2007, כשישראל רק עשתה את צעדיה הראשונים בתעשיית התוכן הבינלאומית, נחתמה אחת העסקאות הגדולות והמשמעותיות בשוק המקומי, אם לא הגדולה שבהן. חברת טלית תקשורת, מכרה אז לענקית המדיה של רופרט מרדוק, FOX צ'אנלס אינטרנשיונל, את השליטה (51%) בערוץ שפיתחה - "בייבי TV".

כמעט עשור אחרי, בעוד שוק התקשורת יודע תהפוכות, שומר ההסכם ההוא על יציבות ומזרים עשרות מיליוני שקלים בשנה לשוק ההפקה והיצירה הישראליים. למעשה, ערוץ בייבי הישראלי שצמח בארץ במשרדים הצנועים של טלית ביד אליהו הוא כנראה מיזם התוכן הישראלי המצליח ביותר בעולם המשודר בלמעלה מ-800 פלטפורמות מובילות בכ-115 מדינות, ב-20 שפות שונות ומגיע ל-70 מיליון בתי-אב.

במידה מסוימת, אומר בראיון ראשון מנהל התוכן של הערוץ, רון אייזיק, קפצה טלית תקשורת על הקרון האחרון של הזדמנויות הפז שסיפקה אותה תקופה. הרכבת הזו, הוא אומר, כבר נסעה מזמן.

בייבי היה הראשון מסוגו בעולם", הוא אומר ל"גלובס", "הפיצוח של הצורך בהקמת הערוץ הזה לתינוקות, עלה בכמה פלטפורמות, והרכישה של פוקס, שהגיעה לאחר שהפקנו להם במשך כמה שנים, הגיעה בטיימינג מושלם של רגע לפני שנסגרו השערים בפני ספקי תוכן. הרעיון לחבור היה מאוד משמעותי עבורנו".

- מדוע נסגר חלון ההזדמנויות?

"היום הפלטפורמות יותר דפנסיביות בגלל התחרות שהלכה והתגברה, בעיקר מכיוון מהאינטרנט. המו"מ קשה מאוד, ויש פחות כסף. כולם מצטרפים לגושים הגדולים ויש הרבה פחות שחקנים קטנים שמחפשים הזדמנויות".

- מה הטיפים שהייתם נותנים למפיק ישראלי בראשית דרכו שרוצה שהערוץ שלו יהיה בינלאומי?

כאן מצטרף לשיחה מנכ"ל טלית תקשורת, עומרי בץ, ואומר, "הייתי ממליץ שיעזוב את זה. תנאי השוק שהיו ב-2005 היו שונים לחלוטין מהמצב שערוצי הטלוויזיה בתשלום נמצאים היום. היום כמעט לא רואים הצלחות חדשות, אלא אם הערוצים שייכים לחברות ענק. פעם, היית הולך ליריד התוכן במיפ ורואה שם המון ערוצים עצמאיים והיום אתה כמעט לא רואה את זה בכלל".

על-פי ההערכות, שווי העסקה לפני 9 שנים עמד על כמה מיליוני דולרים אולם בחמש השנים הראשונות הזרימה פוקס לטלית 100 מיליון דולר בעבור פיתוח והפקה שנעשים כולם בישראל, במפעל הפקה של 30 עובדים.

"הבעלים של התוכן שלנו"

"בעשור האחרון הפכנו להיות חברה מובילה בעולם בתחום הזה וכבר הרבה שנים אנחנו מספר אחת גם מבחינת כמות הפלטפורמות שהערוץ יושב עליהם, כמות המדינות והשפות", אומר אייזיק. "הצלחנו לפתח את המקום הזה שנקרא ערוץ להורים ולילדים קטנים ולקלוע לרצונות שלהם".

- מה המודל הכלכלי שלכם? אפשר להניח שהוא מבוסס על הרבה שידורים חוזרים.

"הספרייה מכילה כ-100 סדרות - וכולן שלנו. הצלחנו לבנות את הספרייה הזו ולהשיק כל שנה בין 6 ל-7 סדרות חדשות, כשטווח עלות של סדרה נע בין 3000-25,000 דולר לפרק. הרצון שלנו הוא לשמור על רמה מאוד גבוהה.

"זה נכון שהמודל הכלכלי של ערוץ בייבי ניזון בין היתר מזה שאנחנו יכולים להשתמש בתכנים שלנו לאורך שנים ארוכות, אבל זה לא שונה מערוצי ילדים אחרים. אין בזה יתרון".

- אז מה בכל זאת היתרון?

"הייחוד שלנו הוא בכך שאנחנו הבעלים של התוכן שלנו. אנחנו לא רוכשים תוכן מצד ג' כמו כל ערוצי הילדים האחרים. אנחנו מסוגלים לייצר את כל התכנים שלנו לבד והם כל כך ספציפיים שאין בנמצא מוצרים כאלה, ואם יש, הם באיכות נחותה. היכולת שלנו היא לא רק לקיים את כל הספרייה אלא גם לתכנן. אנחנו מפיקים בכל שנה סדרות כבדות ויקרות בתלת ממד".

"ברגע שהספרייה היא 100% שלנו, זה מאפשר להיות הערוץ הבלעדי של כל התוכן הזה. אי אפשר להעביר את זה לערוצים אחרים, אלא אם אנחנו מחליטים. המכירה בשליטה שלנו. המודל הבלעדי הזה עוזר בכל מה שקשור לניו מדיה ואנחנו יכולים לעשות סטרים לערוץ ככל העולה על רוחנו".

- האם לתינוקות בני יומם באמת אכפת שזה תוכן יקר וחדש?

"אנחנו לומדים יותר ככל שאנחנו מתפתחים. הידע שיש לנו שונה מהידע שהיה לנו מהיום הראשון ויש לנו צוות שעוזר לנו ללמוד. אנחנו פונים גם להורים בדיוק כמו שאנחנו פונים לתינוקות והם דורשים איכות. בתוך התחרות הגדולה שיש היום בין כל ערוצי הילדים, הדרך העיקרית לבלוט היא רק באמצעות איכות".

- מדובר רבות על זה שבני הנוער והילדים של ימינו הם שונים מבעבר. האם גם התינוקות שונים בדור הזה?

"ההורים משתנים והידע משתנה, הילדים לא. הם זקוקים תמיד לאותם דברים - בין אם הם בבוגוטה ובין אם בניו יורק - יש להם אותם צרכים".

- יש הרבה דברים שמשתנים במהלך השנים כמו המשפחה והגיוון התרבותי. איך מתמודדים עם זה?

"יש לנו מערך ניהול שבו אנחנו עובדים עם אולפנים בכל העולם ומדבבים את הערוץ לכל השפות - עושים חלק בישראל, אירופה, אסיה וגם במדינות ערב. ככל הנראה נעלה השנה עם בייבי רוסית בישראל. ההורים שלהם רוצים שהם ייחשפו לשפה הזו, וזה ידוע שילדים קולטים שפות בגיל צעיר".

"הייתה מילה שתורגמה לטורקית שם הייתה לה משמעות של קללה. הייתה לנו דמות של בובה שהיה לה טורבן על הראש ובמדינה מסוימת היא גרמה לסערה, כי לא נהוג לשים אותו על גברים כי הוא נשי, וזה מעיד על המיניות שלו. זה נוחת על קודים תרבותיים. ברור שאין אלימות או משהו שקשור לשליליות, אבל ההורים כל כך קפדנים. בגלל התקשורת היומיומית פיתחנו רגישות על ואנחנו די בטוחים בכל מה שאנחנו מעלים".

- האם לאורך השנים שמעתם מורת רוח מגורמים בעולם לגבי הישראליות שלכם?

"שום דבר. היום, להיות ישראלי אנשים יגידו שזה נותן קרדיט. כשבאנו לאוויר העולם זה היה כמו סטארט-אפ, חברה מאוד רב-לאומית ולכן זה לא היה חריג. אנחנו כמו המעבד של אינטל בתוך המחשב של HP. ברגע שיש לך ערוץ שמיועד לקהל ספציפי ואתה הראשון שהובלת מהלך כזה אתה צריך להמשיך ולהוביל אותו".

- אתה מרגיש שיש זלזול בתכנים של ילדים?

"רואים את זה בלי סוף. המון תכנים ירודים, אין שומרי שער. אני רואה את זה גם בערוצים, בלי לציין שמות, של הגדולים יותר וגם הקטנים יותר, כולם חיים בתוך המסגרות שלהם ואתה רואה את זה בהחלטות".

- יש הרבה טענות על ערוצים כמו שלכם שמשמשים כבייביסיטר.

"אני תומך במאתיים אחוז במשפט הזה, אם אני יכול לעזור להורה אז כבר עשיתי משהו טוב לבית הזה. המטרה שלנו היא ליצור לילדים תחושה טובה לגבי עצמם וכנ"ל לגבי ההורים. אני יכול לגרום לילד אפשרות להרגיש טוב עם עצמו, ואם הילד מבסוט ההורה מבסוט. לצפייה יש ערך והערך היא לתת לילד להרגיש טוב". זה לא מחליף כמובן את האחריות של ההורים לשים גבולות. אנחנו כלי שהבית משתמש בו כמה שהוא רוצה".

- אתם לא עובדים בבלעדיות באף אחת מהפלטפורמות?

"הוט ו-yes היו לקוחות נהדרים שלנו כל השנים וחשובה לנו ההצלחה שלהם. מצד שני אנחנו גם מברכים על הכניסה של סלקום, ולפני שבועיים עלינו על הפלטפורמה שלהם עם ערוץ בייבי HD. בייבי הוא מותג בינלאומי מוכר. אם מישהו מכבד אותנו אנחנו נכבד אותו".

- כשאתם בחרתם לעבוד עם סלקום, הוט ו-yes לא דרשו בלעדיות?

"התשובה היא לא. הפלטפורמות בארץ מכירות ומוקירות את בייבי ויש לו ערך עצום כלפי ההורים. לכל המותגים בעולם יש מחיר פרימיום נוסף שהפלטפורמות מוכנות לשלם עליו, ובייבי הוא אחד מהם".

לדבריו, "בייבי זו חברה רווחית ומצליחה, הולכת וגדלה. היא הייתה רווחית כמעט מיומה הראשון. צמחנו עם האמצעים שלנו. ככל שמכרנו יותר, כך יותר כסף הושקע בה. החברה בחו"ל הייתה רווחית מהיום הראשון".

שינוי בצריכת התוכן

לגבי היכולות של השוק הישראלי, אומר בץ, כי "זה נכון שהישראלים יודעים לעבוד חכם. מסדרות כמו 'פאודה' בגרוש ורבע הפיקו סדרה ברמה אמריקאית, וגם בפוקס מי שמנהל את העסק אלה לירן טלית ומיה טלית, שגרים ולמדו בחו"ל. הם מנהלים את כל האופרציה הבינלאומית ומתייעצים עם האופרציה שלנו ולא פעם התרשמו מדברים שרק ישראלים יכולים לעשות - באופרציות קטנות להשתלט על העולם".

- מה יהיה השינוי העיקרי שנראה בשנים הקרובות?

הצורה שבה צורכים את התוכן. לכל אחד יש יותר מאלטרנטיבה אחת - תראה אנשים שיש להם גם yes וגם נטפליקס, גם צורכים סלולר וגם טלוויזיה. היום יש לך ביו-טיוב סוג של תכנים שלא היה לפני יו-טיוב. נראה סוג חדש של תכנים. לדוגמה, מייצרים היום סדרות דרמה קצרות לגילאי ה-20-30. גם בתוכן אנחנו צורכים מגוון של דברים. אנשים יצרכו יותר וביותר דרכים".

- ומה נראה בערוצי התוכן לילדים?

בץ: "מחירי הערוצים יורדים, מחירים התוכן והסדרות עולים, זה מנוגד אבל זה המצב. בארץ אני יכול להגיד שבעולמות הילדים, בגלל התחרות העזה של ניקלודיאון ודיסני, ג'וניור וזום והופ, זה מייקר את הסדרות, ומצד שני הפלטפורמות מנסות להוזיל.

"גם בתחום הספורט אתה רואה את הזכויות מתייקרות פי 4. בעלי הערוצים צריכים למצוא אפיקי הכנסה נוספים - אפליקציות, מסחור, יו-טיוב".

ערוץ בייבי

שנת הקמה: 2003

בעלים: משפחת טלית וחברת פוקס

קונספט: ערוץ התינוקות הראשון בעולם

פריסה: הערוץ משודר ב-115 מדינות ב-20 שפות

עוד משהו: ישראל הייתה המדינה הראשונה בעולם שבה עלה הערוץ

עוד כתבות

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת