גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיל שרון לא ינהל את דסק"ש - ובכל זאת יקבל 1.6 מיליון שקל

ביטול מינוי שרון למנכ"ל דסק"ש - עוד כישלון של אדוארדו אלשטיין שלא קרא טוב את המפה

גיל שרון / צילום: תמר מצפי
גיל שרון / צילום: תמר מצפי

איש העסקים אדוארדו אלשטיין הוסיף אתמול עוד כישלון צורב לרשימה ההולכת ומתארכת לה הוא אחראי, מאז קיבל לידיו לפני כשנתיים את השליטה בקבוצת אי.די.בי - מהלך עליו הוא מופסד כבר יותר מחצי מיליארד שקל.

זאת, לאחר שגיל שרון, מועמדו של אלשטיין לתפקיד מנכ"ל החברה הבת המרכזית של אי.די.בי, דיסקונט השקעות (דסק"ש), החליט אתמול לסגת ולוותר על המינוי, אחרי שהסכם העסקתו המנופח נדחה בידי בעלי מניות המיעוט בחברה.

מקורבי שרון טענו אמש כי בינו לבין אלשטיין התגלו פערים בתפיסות הניהול של החברה והחברות הבנות, וכי הם לא ראו עין בעין את הצעדים האופרטיביים שנקיטתם נדרשת. אותם מקורבים גם העריכו כי את המחלוקת עם בעלי מניות המיעוט בנוגע לחבילת השכר ניתן היה לפתור, בעוד שבסיבת אי.די.בי דווקא טענו כי התעקשותו של שרון על חבילת שכר עצומה של עשרות מיליוני שקלים היא שגרמה למסמוס המהלך. כך או כך, ברור שלא רק אלשטיין אלא גם שרון כשל בקריאת המפה, ולא צפה את הביקורת החריפה על הסכם התגמול שלו ואת השפעתה על בעלי המניות בדסק"ש.

דוברת דסק"ש מסרה אמש בתגובה רשמית כי החברה ושרון "הגיעו להסכמה משותפת לפיה נכון להפסיק את תהליך המינוי. זאת, עקב התארכותו וקשיים רבים שעלו במהלכו, לרבות פערים בין הצדדים, באשר לגישה הניהולית הנדרשת בקבוצה".

הסכם השכר של גיל שרון נחתם מראש לתקופה ארוכה יחסית של חמש שנים, ובגרסתו הראשונה עמד היקפו על יותר מ-70 מיליון שקל (כ-14 מיליון שקל בשנה): שכר ותנאים נלווים של 3.24 מיליון שקל בשנה, מענק שנתי בהיקף של עד 12 משכורות ובעיקר - חבילת מניות דסק"ש והחברות הבנות, שופרסל וסלקום, בשווי של כ-42 מיליון שקל.

בהמשך, ולנוכח התנגדות מחזיקי האג"ח של דסק"ש, הסכים שרון לקצץ 40% מהתמורה במניות שופרסל וסלקום, מה שהפחית את חבילת התגמול הכוללת בכ-18 מיליון שקל (לכ-11 מיליון שקל בשנה). אלא שגם הצעה "מכווצת" זו לא עברה את מבחן אסיפת בעלי המניות של דסק"ש, כאשר כמעט כל המשקיעים הישראלים, מוסדיים ופרטיים כאחד, התנגדו לה.

לאחר הודעת שרון אתמול מיהר אלשטיין למנות את איש אמונו שולם לפידות לתפקיד מנכ"ל זמני בדסק"ש, אולם הפארסה של הליך המינוי של שרון תמשיך לדבוק בו. דסק"ש גם תידרש לשלם כעת לשרון (שפרש לאחרונה מתפקיד מנכ"ל פלאפון) פיצוי בגובה של שמונה משכורות, כל אחת בגובה 200 אלף שקל, ובסך הכל 1.6 מיליון שקל. זאת, לאחר שלא הצליחה לאשר את תנאי העסקתו באסיפת בעלי המניות ולאחריה בוועדת התגמול של הדירקטוריון.

שולם לפידות, שכיהן עד כה כדירקטור בדסק"ש, נחשב למוציא ומביא של אלשטיין בישראל. כעת, הוא מקבל באופן רשמי את האחריות לפעילות החברה, לניהול החזקותיה המרכזיות - סלקום ושופרסל - ולהתמודדות עם חובות הענק שרובצים עליה, בשעה שקופת המזומנים שלה הולכת ומתכווצת מדי רבעון. לצד זאת, הוא יצטרך להוכיח שלקבוצת האנשים שסובבת את אלשטיין יש רעיון, דרך ושיטה, ולא רק כסף (שיגמר מתישהו) לפירעון חובות.

אלשטיין לא למד את הכללים

אלשטיין, איש העסקים היהודי מארגנטינה, החל את הרומן שלו עם שוק ההון המקומי בסתיו 2012 עם ההשקעה הראשונית של 25 מיליון דולר בחברת גנדן של נוחי דנקנר. בהמשך, קיבל מביהמ"ש (יחד עם שותפו לשעבר, מוטי בן משה) את שרביט השליטה בקבוצת אי.די.בי פתוח, בה השקיע עד היום יותר מ-1.5 מיליארד שקל.

אולם עד לרגע זה דומה שאיש העסקים המשופשף לא השכיל ללמוד את הכללים של שוק ההון המקומי ולשחק לפיהם. כך, רק בחודשים האחרונים הספיק אלשטיין להיקלע למספר עימותים - עם שותפו לשעבר בן משה במסגרת הליך הבמב"י ביניהם; עם נאמני הסדר החוב באי.די.בי על הצעות הרכש למניות החברה; וכעת עם בעלי מניות המיעוט בדסק"ש על שכרו המופרז של שרון - ולהפסיד בכולם.

למעשה, מלבד הזרמות הון מאסיביות לאי.די.בי, ששימשו לתשלומי חובות, אלשטיין טרם הוכיח את יכולתו להוביל מהלך אסטרטגי לשיפור מצבן של אי.די.בי ודסק"ש. בתקופתו נכשלה גם הנפקת חברת אדמה בוול סטריט, סלקום חתמה על הסכם לרכישת גולן טלקום שהסבירות לאישורו אינה גבוהה, נכסים ובנין סירבה למכור את בניין HSBC בניו יורק למרות שקיבלה הצעה מפתה בהיקף של כמיליארד דולר, ואילו תהליך של כמעט שנה למכירת כלל ביטוח הסתיים היום במפח נפש, כאשר הרוכשים הפוטנציאלים בחרו לסגת מהעסקה (ראו ידיעה נפרדת בעמוד 2).

על רקע האירועים מניית דסק"ש רשמה היום ירידה מתונה של כ-2% בלבד, אולם איגרת החוב הארוכה שלה (סדרה ו') המשיכה להיסחר בתשואה גבוהה יחסית של 11%, שמאותתת על חשש מקשיים פיננסיים בעתיד.

גיל שרון ואדוארדו אלשטיין / איור : גיל ג'יבלי

עוד כתבות

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

מימין: אודי בלום, שאולי לוטן, עוזי לוי / צילום: כדיה לוי

שלושת המנכ"לים שמצטרפים לתחרות בשדה דב: "בעתיד לא יהיה מחיר של 100 אלף שקל למ"ר במרחק 5 דקות מהים"

החברות מבנה, לוינשטיין ומטרופוליס קנו יחד מגרש בשדה דב כבר ב–2021, ועכשיו יוצאים לשיווק ● בראיון משותף מספרים המנכ"לים עוזי לוי, שאולי לוטן ואודי בלום על המאמץ לבדל את הפרויקט מכל האחרים ברובע המדובר ("בחרנו לא לבנות מגדלים") ועל המחירים הצפויים ("מתחילים ב־70 אלף שקל למ"ר")

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

התודות לטראמפ: הודו ואירופה חתמו על "אם כל העסקאות" לסחר חופשי

העובדה שהודו ניצבת כעת בפני מכסי מגן של 50% מצד ארה"ב, והאיחוד האירופי מתמודד עם מכסי מגן של 15%, סייעה לדחוף את שני הצדדים להסכמות ● בין היתר, המכס ההודי על יבוא מכוניות מסוימות יירד מ-110% ל-40%, ויתאפשר יצוא יין אירופי להודו, בעוד ההודים יוכלו לייצא לאיחוד טקסטיל, תכשיטים ומוצרים נוספים ללא מכס

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים שזרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל

יוני שסטוביץ' / צילום: יוסי כהן

50 מיליון שקל בשבוע: שסטוביץ ממשיכה להגדיל את תיק המניות

בולמוס הרכישות של יבואנית מוצרי הצריכה: השקיעה בהנפקות שביצעו מגוריט ולהב אל.אר ● בשנתיים האחרונות, השקיעה שסטוביץ מעל 200 מיליון שקל בבורסה בת"א

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

התחרות תגדל, ומה עם המחירים? סימני השאלה סביב הכניסה האפשרית של אובר

מליאת הכנסת נתנה אור ירוק ראשוני לחוק התחבורה השיתופית, אך הדרך להפעלת השירות בישראל עוד ארוכה ● סימני השאלה לגבי המודל רבים, כשהמבחן יהיה בהורדת מחירי הנסיעה ● עוד על הסוגיה - בכנס "תשתיות לעתיד" של גלובס שייערך ביום ד'

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית