גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בתמ"א חיזוק מבנים הדירה הסופית גדולה לרוב מב'הריסה ובנייה'"

יזמי תמ"א 38 נוטים לקדם פרוייקטי הריסה ובנייה, כשעל הדרך נדחק הצידה הפתרון של תמ"א חיזוק מבנים ■ אולם יש מי שטוענים כי הוא עדיף לדיירים במקרים רבים: "מבחינה תכנונית הדייר והיזם יודעים בדיוק מה יקבל כל אחד"

בנין בשיפוץ / צילום: איל יצהר
בנין בשיפוץ / צילום: איל יצהר

 *** הכתבה בשיתוף נדל"ן אורבני

בתחום ההתחדשות העירונית יזמים רבים נוטים לקדם יותר ויותר פתרון של תמ"א 38 הריסה ובנייה ודוחקים הצידה את פתרון המקור של תמ"א 38 חיזוק מבנים. לכאורה, נראה כי הבנייה מחדש עדיפה הן לדיירים, הן ליזמים והן לרשויות המקומיות, אך מסתבר כי יש כאלו אשר עדיין שומרים אמונים לפתרון המקורי, שכן במקרים מסוימים תמ"א חיזוק מבנים, כעסקת חבילה, עשויה להיות עדיפה על פני תמ"א הריסה ובנייה.

"למרות שפתרון תמ"א 38 הריסה ובנייה נראה קורץ יותר, אם משקללים את כל הגורמים, הרי שבמקרים רבים, הדיירים יבינו כי פתרון חיזוק המבנים עדיף מבחינתם", אומר אסף שולמן, שותף ויו"ר חברת אשדן יזמות ובניה, העוסקת בתחומי ההתחדשות העירונית ובעיקר בפרויקטים של תמ"א" 38. "צריך לבחון את האלטרנטיבות במובן של מה הדייר הולך לעבור בכל חלופה מרגע ההתקשרות ועד לסיום ביצוע הפרויקט. החוויה והתמורה של הדיירים לעיתים כדאיות יותר בתמ"א חיזוק", מוסיף יואב זהר, מנכ"ל ושותף בחברה.

כך או כך, שניהם מסכימים כי יש לבחון כל בניין לגופו, ובאסיפות דיירים להציע את שתי החלופות, במידה והן ישימות. אנו כחברה, מעלים את האופציה של חיזוק מבנים כריאלית ולעיתים קרובות הדיירים לבסוף בוחרים בה כעדיפה, הם מספרים.

בפרויקטים של תמ"א 38 חיזוק מבנים, רמת ההיתכנות הכוללת של הפרויקט גבוהה יותר", מפרט שולמן, "מבחינה תכנונית הדייר והיזם יודעים בדיוק מה יקבל כל אחד, כי ברוב המקרים התוספת היא קבועה ואינה ניתנת לפרשנויות כפי שמתרחש בפרויקטים של תמ"א 38 הריסה ובנייה". שולמן מתייחס בעיקר לפרשנויות השונות, זו המצמצמת אל מול זו המרחיבה, הנמצאות במרכז המאבק בין רשויות התכנון לבין היועץ המשפטי לממשלה. לדבריו, "גישות שונות אלו יוצרות אי ודאות בקרב השחקנים בענף באשר מה יקבל בסופו של תהליך הדייר, מה תהיה חבות המס של היזם ושאלות נוספות בלתי פתורות. כך שלעיתים הפערים בין מה שהובטח לבין מה שניתן לקיים מהותיים ביותר, מה שלא קורה בפרויקטים של תמ"א 38 חיזוק מבנים".

"בהרבה מקרים", מוסיף יואב, "לדיירים ישנה ציפייה שבמסגרת פרויקטים של תמ"א הריסה ובנייה, ירחיבו להם את הדירה באופן ניכר לעומת המקורית, אך לעיתים אין זה אפשרי שכן קיימות הגבלות תכנוניות הפוגמות באפשרות לעשות כן, או לפחות מעלות את החשש מפני העובדה שבסופו של תהליך הדיירים לא יקבלו את הגודל אותו רצו. בתמ"א 38 חיזוק, הבניין כבר קיים וגם אם ישנן חריגות בנייה הן תוכשרנה ומכאן שבהרבה מקרים בפרויקטים של תמ"א 38 חיזוק, שטח הדירה הסופי שמקבל הדייר גדול יותר מאשר היה מקבל בהליך של תמ"א 38 הריסה ובנייה".

שולמן מוסיף כי "יש לקחת בחשבון שבפרויקטים של תמ"א 38 חיזוק בדרך כלל כמות הדירות החדשות שמוסיפים קטנה יותר, זהו יתרון ברור של חיזוק מבנים על פני פרויקטים של הריסה ובנייה במהלכם לעיתים הבניין משלש את כמות הדיירים, מה שמשפיע על הצביון שלו, של הרחוב ושל השכונה כולה".

מעבר לאספקט התכנוני, הוא מאמין כי התהליך עצמו פשוט יותר לדייר כאשר מדובר בפרויקטים של תמ"א 38 חיזוק מבנים: "התקופה קצרה יותר הן בהקשר לבירוקרטיה וקבלת האישורים טרום הפרויקט והן באשר לתקופת הבנייה שלרוב פחות ארוכה מאשר בתמ"א הריסה ובנייה. מה גם שהדייר נשאר בדירה המוכרת שלו, ממשיך בשגרת חייו, ואינו עובר הרפתקאות ואי הנעימויות הכרוכות במעבר זמני לדירה שכורה, שלעיתים אף מרוחקת מאזור מגוריו".

 - הכל טוב ויפה, אך בסופו של תהליך, מורכב ומסובך ככל שיהיה, בפרויקטים של תמ"א הריסה ובנייה מקבל הדייר מוצר חדש מן האריזה בעוד שבפרויקטים של חיזוק מדובר במוצר משופץ.

זהר: "נכון, למעשה היתרון של תמ"א הריסה ובנייה היא הדירה החדשה. יחד עם זאת, במסגרת פרויקטים של חיזוק מבנים תהליך השיפוץ הוא יסודי ומאסיבי וכולל ביסוס מלא, טיפול בחזיתות, שיפוץ חדר המדרגות, הרחבת וחידוש הלובי, התקנת מעלית, דוודים חדשים, החלפת מערכות הדלוחין, ופתרונות תשתית כלליים".

שולמן: "בפועל כאשר מחזקים בניין הוא יכול להמשיך לעמוד איתן לתקופה נוספת של עשרות שנים. הבעיות המרכזיות הן בתשתיות הפנים דירתיות, בהן השיפוץ במסגרת התמ"א לא נוגע, אך גם לכך נותנים פתרון ומאפשרים לעיתים ביצוע שיפוץ בדירות הקיימות, במחירי עלות.. פעולה זו עלולה להאריך את תקופת הפרויקט, אך מבחינת הדיירים העיתוי שלה נכון ולכן יש אפשרות להעניק שירות זה".

- מה באשר לתכנון עירוני? רשויות מקומיות רבות מקדמות פתרונות תמ"א 38 הריסה ובנייה מתוך הבנה כי הפתרון עדיף מבחינתן?

שולמן: "ישנן ערים אשר מנסות לקדם כמה שיותר את תמ"א הריסה ובנייה באזורים מסוימים, אבל בדיעבד, במבחן התוצאה, אנו רואים כי הצפיפות גבוהה מדי וזה בא על חשבון רווחת התושבים, כך שמדובר בחרב פיפיות. על הרשויות לעשות בדיקה פרטנית באשר לנפח האוכלוסיה שניתן להוסיף באזורים השונים אל מול התשתיות הדרושות, (גנים, תנועה, ועוד) ובהתאם לכך לבחון את הפתרון האופטימלי, לאזור מבחינת התחדשות עירונית".

- קיימת הבנה בשוק כי מחירן של דירות חדשות במסגרת פרויקטים של תמ"א 38 חיזוק מבנים נמוך בכ-10% ממחיריהן של דירות מקבילות בפרויקטים של הריסה ובנייה.

יואב: "אני לא חושב שדירה חדשה בפרויקט של תמ"א חיזוק נמכרת במחירים זולים יותר ולבטח לא באחוזים כאלה. תהליך המכירה אמנם ארוך יותר, אך בסופו של דבר הביקוש הוא שקובע והמחירים בין הפרויקטים דומים. ברוב המקרים, מפרטי הדירות החדשות שאנו נותנים בפרויקטים של תמ"א חיזוק הם בסטנדרטים גבוהים יותר, כך שהמחירים של שני סוגי הדירות מאוד דומים ולראייה, במספר לא מבוטל של פרויקטי תמ"א חיזוק שחברת אשדן סיימה, מחירי הדירות היו זהים לאלו של דירות בבניינים חדשים".

*** אשדן יזמות ובניה מתמחה בביצוע קבלני של פרויקטי התחדשות עירונית ותמ"א 38

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה