גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כצמן ונחמה: האחים אדלסבורג "עקצו" אותנו ב-500 מיליון שקל

ממסמכים שהגישה דורי לביהמ"ש עולה הסיבה לסכסוך בין הצדדים, שהביא גם לכישלון ניסיונה של גזית גלוב למחוק את קבוצת דורי מהמסחר ■ לפי הטענות, זורלו גבתה מעין דמי תיווך מהקבלנית שנבחרה להחליף אותה, והיא חלקה אותם עם אדלקום - מאחורי גבן של שתי השותפות הנוספות בתחנת הכוח

חיים כצמן / צילום: יונתן בלום
חיים כצמן / צילום: יונתן בלום

ימים ספורים לאחר כישלון הצעת הרכש שהגישה ענקית הנדל"ן גזית גלוב למניות הציבור בקבוצת דורי שבשליטתה - בעקבות מהלך מונע שביצע איש העסקים אורי אדלסבורג, שותפה של הקבוצה בתחנת הכוח הפרטית דוראד - נחשפה היום (ד') הסיבה לסכסוך בין הצדדים: תביעה המתנהלת במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, ובה טענות דרמטיות וחמורות של דורי כלפי אדלסבורג על "עוקץ" בסך כחצי מיליארד שקל בדוראד.

במרכז הבקשה לתיקון התביעה ואישורה כתביעה נגזרת, שהוגשה אתמול (ג'), עומדות טענות חמורות של דורי אנרגיה (שבבעלות קבוצת דורי וחברת אלומיי). החברה טוענת לקנוניה, במסגרתה קשרה חברת אדלקום של האחים אדלסבורג, יחד עם שותפה נוספת בדוראד - חברת זורלו הטורקית - קשר לכאורה עם הקבלן שהקים את תחנת הכוח, לניפוח סכום חוזה ההקמה של התחנה, תוך קבלת חלק מן ההפרש "בדלת האחורית" באמצעות נאמנות הרשומה באיי הבתולה.

דוראד מפעילה תחנת כוח פרטית המוסקת בגז טבעי, וממוקמת באזור אשקלון. דורי אנרגיה מחזיקה 18.75% ממניות חברת דוראד. בדורי אנרגיה מחזיקה כאמור מלבד קבוצת דורי גם אלומיי קפיטל, שבשליטת שלמה נחמה, חמי רפאל ורן פרידריך. יתר בעלי המניות בדוראד הם האחים אדלסבורג (באמצעות אדלקום) המחזיקים 18.75%, חברת קו צינור אילת אשקלון (קצא"א) הממשלתית (37.5%) וחברת זורלו הטורקית (25%).

זורלו הייתה אמורה להיות החברה שתקים את תחנת הכוח מלכתחילה, בנוסף להיותה בעלת מניות משמעותית בדוראד. ואולם, לאור התמורות ביחסי ישראל טורקיה בשנים האחרונות, ושינוי מדיניות ממשלת טורקיה בעקבות משט המרמרה, שהגבילה את הקשרים הכלכליים עם ישראל, היא נדרשה לוותר על חוזה ההקמה ולהביא קבלן אחר תחתיה.

טענתה של דורי אנרגיה, באמצעות עורכי הדין דוד לשם ותום גולדרייך ממשרד ניר כהן, לשם ושות', היא כי זורלו גבתה מעין דמי תיווך מהקבלנית שנבחרה לבסוף - חברות וודגרופ האמריקאית - ושאת דמי התיווך חלקה עם אלדקום, מאחורי גבן של שתי השותפות הנוספות בתחנת הכוח (דורי אנרגיה וקצא"א הממשלתית), בהתאם לסיכום מוקדם לכאורה בין אדלקום לבין זורלו.

עוד נטען כי וודגרופ, שביצעה את הפרויקט, נקשרה בחוזה ההקמה לכאורה על בסיס הצגת מצגים שקריים ותוך חתימת הסכם חסוי, לפיו חלק מן הסכום, 140 מיליון דולר, יושב לזורלו. מתוך סכום זה, חלק בסך 80 מיליון דולר נשאר בידי זורלו, ו-60 מיליון דולר הועברו לאדלקום - הכול לכאורה.

הטענות נתמכות לכאורה במיילים שונים, במצגת שהוצגה לדירקטוריון זורלו ובנוסח של ההסכם החסוי שצורף לבקשה לתיקון התביעה.

"לקרוא ולא להאמין"

"מהחומר החדש עולה כיצד התחלקו השותפות למעשה המירמה ומעשה הגזל", נטען בבקשה. "חלקה של זורלו היה 80 מיליון דולר, וחלקה של אדלקום 60 מיליון דולר".

עוד נטען כי "מן החומר מצטיירת תמונה נוראה, שלפיה מי שניצח על יצירת הקשר בין זורלו לוודגרופ ועל עיצוב ההסדרים הסודיים בין הצדדים, הוא מי שכיהן ומכהן כדירקטור בחברה מטעם אדלקום, אורי אדלסבורג. אדלסבורג היה המוציא והמביא במגעים שהובילו להסכם החסוי, תוך שהצדדים נפגשים במקומות שונים בחו"ל, מנהלים תכתובת ענפה על תנאי העסקה ועל חלוקת השלל, והכול בחשאי ותוך הסתרה מתוכננת היטב של הדברים מן החברה ומיתר בעלי המניות שלא היו שותפים לקנוניה".

אלדסבורג עצמו, נטען בבקשה, הוסיף לחומרת הדברים כאשר נמנע מלהצהיר על העניין האישי שלו בעסקה, כאשר הובאו הדברים לאישור בדירקטוריון דוראד, ואף הכחיש מפורשות כל ניגוד עניינים כשנשאל על כך.

"אין ניגוד עניינים, אפשר להגיד כל מיני דברים שהם בגדר דימיון, וחמי (רפאל, ג' מ') מאוד טוב בזה. אני חושב שעדיף להשאיר את זה בעולם הדימיוני שבו הוא חי", צוטט אדלסבורג כשהוא מתייחס לטענות בישיבת הדירקטוריון ממאי האחרון.

מחיר חוזה ההקמה של התחנה, שנחתם כאמור במקור עם זורלו, עמד בתחילה על סכום של כ-680 מיליון דולר, ואולם, לטענת דורי אנרגיה, הסכום נופח ביותר מ-200 מיליון דולר סביב 2008, כאשר את רקע להעלאת המחיר הוא תיאום בין אדלסבורג לבין זורלו.

דורי אנרגיה מציגה בבקשה תכתובת לכאורה בין אדלסבורג לבין חמיט אוזסלן, מנכ"ל זורלו, וגורמים נוספים בחברה הטורקית, ממנה עולה כביכול כי הצדדים מנסים למצוא צידוק להעלאת המחיר. כל זאת, לטענת דורי אנרגיה, כשתכתובות אחרות, לרבות מצגות פנימיות של זורלו, מצביעות על הסיכום המוקדם לכאורה בין זורלו לבין אדלקום, לפיו זורלו תממן את רכישת חלקה של אדלקום בדוראד באמצעות "דמי ייעוץ" בסך כ-60 מיליון דולר.

"לקרוא ולא להאמין, אדלסבורג, הדירקטור, נציגה של בעלת מניות בחברה, שאמור לייצג את אינטרס החברה, מייעץ לזורלו (אף היא בעלת מניות בחברה) ולאנשיה (חלקם דירקטורים בחברה באותה עת) כיצד לשנות נתוני יסוד בהצעת המחיר לחברה, על-מנת שניתן יהיה להצדיק תוספת של כמעט 200 מיליון דולר במחיר הסכם ההקמה", נטען.

חברת דוראד, זורלו ואדלקום טרם הגיבו לבקשה.

ברקע: הכישלון במחיקה מהמסחר

הסכסוך בין קבוצת גזית גלוב, בעלת השליטה בקבוצת דורי, לבין אורי אדלסבורג, נחשף בתחילת השבוע, לאחר שהאחרון טירפדו את הצעת הרכש שהגישה גזית גלוב למניות הציבור בקבוצת דורי, במטרה למחוק אותה מהמסחר בבורסה.

מדובר בכישלון צורב מבחינת גזית גלוב, לאחר שבעקבות שיחות עם הגופים המוסדיים המחזיקים במניות קבוצת דורי היא שיפרה את הצעתה המקורית ב-27%. הכישלון גרר חילופי האשמות חריפים בין ענקית הנדל"ן לבין אחד הגופים המוסדיים הגדולים ביותר - בית ההשקעות פסגות, שהחזיק בכמחצית ממניות המיעוט בקבוצת דורי (כ-8%).

לאחר שבעלי השליטה בגזית גלוב, חיים כצמן ודורי סגל, בחרו שלא להשוות את הצעת המתווך באופן מיידי, מכר בית ההשקעות את החזקותיו בקבוצת דורי לאותו גורם עלום, שמאוחר יותר התבררה זהותו - אורי אדלסבורג, כאמור, מבעלי השליטה באדלקום, שותפה של קבוצת דורי בתחנת הכוח דוראד. אדלסבורג לא נענה להצעת הרכש, וכתוצאה מכך בוטל המהלך כולו, ומניות קבוצת דורי ימשיכו להיסחר בתל-אביב.

בעלי המניות בדוראד

עוד כתבות

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון