גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קניון הזהב מתרחק מימי הזוהר - ובעלי החנויות תוקפים את הבעלים

הקטנת שטחי מעברים, מרחבים מוגנים נעולים ואפילו צווי הריסה לבנייה בלתי חוקית ■ סכסוך משפטי בין הבעלים לבין בעלי החנויות בקניון הדגל מציג את המתחים בענף המסחר, בעיקר לנוכח התחרות המתעצמת וההאטה הכלכלית

קניון הזהב / צילום: איל יצהר
קניון הזהב / צילום: איל יצהר

מזה כמה חודשים מתנהל סכסוך בין בעלי חנויות לבעלי קניון הזהב בראשון-לציון. הסכסוך מציף לא מעט סוגיות נפיצות בענף המסחר, ודאי לנוכח העובדה שהוא מתנהל באחד הקניונים הגדולים והפופולריים בישראל - הכולל 450 חנויות ולא פחות מ-58 אלף מ"ר.

קניון הזהב הוקם ב-1995 וסימן את הפיכת ראשון-לציון ל"עיר הקניונים", בעידוד ראש העירייה דאז מאיר ניצן. להבדיל מרשתות של קניונים השולטות בענף המסחר (עזריאלי, קניוני עופר, ביג ועוד), מדובר בקניון בודד שאינו חלק מרשת. בעלת השליטה הגדולה היא חברת הביטוח מגדל, שבשנת 2008 רכשה 75% מהשליטה מהאחים משה ויגאל גינדי, תמורת 1.25 מיליארד שקל. שני האחים עדיין מנהלים את הקניון ומחזיקים ב-25% ממנו. מבנה הבעלות החריג, הניהול על ידי הגינדים, והעובדה שבעלת השליטה היא חברת ביטוח שבסך הכול חיפשה עסקת תשואה מניבה לחוסכיה, יכלו אולי לבשר על הבעיות.

ראשית, עובדה מעניינת העולה מהסכסוך היא כי ייעוד הקרקע המצוין בתוכנית בניין עיר של הקניון מוגדר "תעשייה" ולא "מסחר". הקניון אפילו לא פועל במסגרת היתר לשימוש חורג. אז איך זה בכל זאת חוקי? בעירייה מתעקשים שהכל תקין בפעילות הקניון, מאחר שבשלל רשימת השימושים המותרים בקרקע, בין מוסכים לאולמות אירועים, ובין מבני ציבור למפעלי תעשייה, מוגדרים גם "שימושים מסחריים" באותו ייעוד תעשייתי. אז מדוע אף אחד לא פועל לשינוי ייעוד הקרקע למסחר כחוק? לא ברור.

נוסף לכך, אחוז בודד של חנויות בקניון נמכר בזמנו על ידי משה ויגאל גינדי לפרטיים. טענה נוספת שעולה בדיון היא שאף שהבנייה הסתיימה לפני יותר מ-20 שנה, טרם נרשמו בטאבו זכויות הבעלים שרכשו חנויות, מאחר שהוא לא נרשם עדיין כבית משותף.

אלא שעיקר הסערה בחודשים האחרונים היא על רקע היתר שקיבלה חברת דירות יוקרה שבבעלות הגינדים מהוועדה המקומית, לערוך שינויים בקניון. הבקשה כללה שינויים פנימיים בקניון הקיים, לרבות "ביטול מעבר קיים בקומת הקרקע לצורך הגדלת חנויות". לטענת בעלי חנויות ותיקים בקניון, שהגישו ערר לוועדת הערר המחוזית על מתן ההיתר, מקור השינויים ברצונם של בעלי הקניון להגדיל את חנות האופנה מנגו, זאת בבינוי על שטחי המעברים. בקשה של בעלי החנויות לחשוף את החוזה שנחתם עם הרשת סורבה, ועל כך הוגשה תביעה לבית המשפט בבקשה לחשוך את ההסכם. התביעה טרם הוכרעה.

עבודות ללא היתר

בעלי העסקים בקניון טוענים בערר כי גינדי כבר ביצעו עבודות בנייה בשטחי המעברים בקניון, זאת ללא היתר בנייה, ובגינן אף הונפקו צו הפסקת עבודה וצו הריסה על ידי הוועדה המקומית. אלא שלטענת בעלי העסקים, העבודות נמשכו להתבצע ללא היתר, ופקחי הוועדה המקומית משום מה לא הבחינו בכך, למרות שנשלחו אליהם יום-יום תמונות המתעדות את הבנייה. במקביל ביקשו משה ויגאל גינדי בקשה להיתר בנייה המכשיר את העבודות שבוצעו.

הוועדה המקומית החליטה לדחות את ההתנגדויות ולהנפיק לגינדי היתר בנייה. על כך הגישו בעלי העסקים ערר לוועדת הערר המחוזית באמצעות עו"ד נועם קולודני. בערר מציינים בעלי העסקים כי מדובר בהיתר המכשיר עבודות שכבר בוצעו ללא היתר בנייה ובסגירת מעברים בניגוד לתב"ע החלה על הקניון. "הוועדה המקומית כשלה בתפקידה לאכוף את הדין בתחומה ועל כן מתבקשת דחיית הבקשה להיתר על הסף", מציינים בעלי העסקים בערר. לטענת בעלי העסקים, מתן ההיתר יפגע בנכסיהם ובזכויותיהם ויפגע אנושות בניהול עסקיהם.

עוד טוענים בעלי העסקים כי ההיתר שהונפק יגרע משטחי המעברים בקניון. בחוות דעת של האדריכל אייל אפל שצורפה לערר צוין כי מעבר הולכי הרגל המשמש גם כדרך מילוט ומחבר את מדרגות המילוט עם דלתות היציאה, נחסם ומוסב לשטח מסחרי ולהגדלת חנויות ובניגוד לתקנות הבטיחות וכיבוי האש. במספר מקומות ברחבי הקניון הוצרו מעברים לטובת הגדלת חנויות, באופן שמקשה על מעבר אנשים, בפרט במועד חירום, שריפה או שעת מלחמה.

מדובר בתופעה שמוכרת בקניונים רבים: המעברים הרחבים שמיועדים לתנועה חופשית מולאו ללא היתר בדוכנים ואזורי ישיבה של מסעדות ובתי אוכל, כך שלא מתאפשרת תנועה חופשית של הולכי רגל. לא זו בלבד אלא שהדבר נוגד באופן הברור ביותר את הוראות התב"ע, הקובעת שימוש של עד 10% משטחי המעברים.

מחוות הדעת של אפל עולה כי במסגרת הבקשה להיתר מבוקשת הפחתה של השטח העיקרי בהיקף 2,442 מ"ר והגדלת שטחי השירות בהיקף 6,913 מ"ר, כך שסך כל שטחי השירות מסתכם ב-12,219 מ"ר. "זוהי חריגה של 3,210 מ"ר מהשטח המותר על פי התב"ע, הקובעת סך של 9,000 מ"ר שטחי שירות", צוין בערר. "נדמה כי לנוכח הוספת שטחי החנויות, הדוכנים וסגירת המעברים, דווקא השטח העיקרי היה אמור לגדול על חשבון שטחי השירות, ולא להפך".

"הבקשה נעשתה לאחר שמבקשי ההיתר ביצעו כבר את העבודה ללא היתר, בניגוד לצו הפסקת עבודה ולאחר שהומצא להם צו הריסה", מציינים בעלי העסקים בערר, וטוענים כי אישור הבקשה בא אך ורק להכשיר עבירות שכבר בוצעו. "הבנייה המבוקשת פוגעת פגיעה קשה בלתי מידתית ובלתי סבירה בסביבתה הקרובה בכלל ובחנויות העוררים בפרט, תוך שהיא יוצאת נזקים בטיחותיים, מסחריים ותכנוניים קשים".

בעלי העסקים טוענים כי הבינוי שבוצע לא רק סיפח את המעבר לטובת חנויות עתידיות, אלא אף הסיט את כל קו חזית החנויות על חשבון שטח ציבורי. לטענתם, הבנייה בוצעה ללא הליך תכנוני וללא שקולים מהותיים רלוונטיים הקשורים בהוצאת היתר בנייה, כמו כיבוי אש. לטענתם, מכיבוי אש נמסר שהשינויים בוצעו שלא בידיעתם.

וכאמור, החשש של בעלי העסקים הוא כמובן בעיקר מהפגיעה הכלכלית: "העוררים הם בעלי זכויות החנויות, לרבות בחלק יחסי מהשטחים המשותפים. סיפוח חלקים מהשטחים המשותפים לטובת פלוני מהווה משום גזל זכויותיהם הקנייניות".

עוד הם טוענים כי הנהלת הקניון משכירה שטחים משותפים לצדדים שלישיים, ובכך נהנית מרווח כפול. גם כשמכרו חנויות לבעלי העסקים, וגם כשהם משכירים חלק מהשטח וגובים בגינו דמי ניהול. למרות השינויים בשטחים המשותפים, דמי הניהול ותחשיב השטח המשותף אינם משתנים. כך שחברת הניהול גובה דמי ניהול כפולים על שטחים משותפים, גם מבעלי החנויות, וגם מהצד השלישי לו הושכרה חנות. "למרות שינויי השטחים, השכרת המרחבים המוגנים למחסנים, הרחבת שטחי חנויות, לא שונה תחשיב יחס ברוטו נטו ודמי הניהול נגבים באופן זהה".

"הוצג אופק"

גינדי סירבו להגיב לכתבה.

מעיריית ראשון-לציון נמסר כי "הוועדה המקומית החליטה לאשר את הבקשה, מאחר שהוצג בפניה אופק תכנוני המאפשר את הכשרת השטחים המבוקשים. בגין ביצוע העבודות הוגשה על ידי כמה בעלי חנויות עתירה מינהלית, בטענה כי העירייה אינה אוכפת את החוק. במהלך הדיון המליץ השופט לעותרים למחוק את העתירה מאחר שסבר כי אין לה בסיס - וכך אכן היה. המדיניות שהוכתבה ע"י היועץ המשפטי לממשלה בעניין צווי הריסה מינהליים היא להמתין ולא להגיש כתב אישום בד בבד עם הוצאת הצו - אלא להמתין תקופת זמן סבירה על מנת לברר האם בוצע הצו מבחינת הריסת הבנייה או לחילופין קבלת היתר. במקרה הנדון, בסמוך להוצאת הצו אישרה הוועדה את הבנייה, ולכן סברנו שלא יהיה ראוי להגיש מיד כתב אישום אלא להמתין עד לתוצאות החלטת ועדת הערר".

"כל המרחבים המוגנים נעולים ואינם תקינים"

אחת הטענות שהעלו בעלי העסקים בערר נוגעת למרחבים המוגנים בקניון.

"שטחי המרחבים המוגנים סגורים לשימוש הקהל הרחב ומושכרים למחסנים נעולים, זאת ללא היתר וללא ידיעת פיקוד העורף", נכתב בערר.

לערר גם צורף דוח מיגון שערך המומחה דני אברם מחברת אני מוגן, שבו ציין כי כל המרחבים המוגנים שנבדקו אינם פנויים והם מוחזקים על ידי שוכרי חנויות או עסקים אחרים בקניון.

"כל המרחבים המוגנים שנבדקו אינם תקינים בלשון המעטה, מוזנחים באופן מחפיר, ולא ראויים לשהייה ממושכת", מציין אברם בדוח שכתב. "לכל המרחבים הללו מנגנון נעילה אישי בניגוד חמור להוראות פיקוד העורף, כאשר המפתח נמצא בידי השוכרים השונים ואינו זמין באופן מיידי. המרחבים המוגנים אינם יכולים להכיל את כמות האנשים הנדרשת בשעת חירום על פי גודלם".

בעניין זה יש לציין כי הוועדה המקומית של ראשון-לציון כבר הודיעה למשה ויגאל גינדי מנהלי הקניון כי אם לא יפנו את המקלטים עד ה-6 בינואר, יוצא צו סגירה לקניון. נכון להיום, פינו גינדי והשוכרים בקניון חלק מהמקלטים, ועל בסיס פינוי חלקי זה החליטה הוועדה המקומית שלא להוציא צו סגירה לקניון.

האגף החדש נוצץ, האגף הוותיק מוזנח

לערר צורפה כאמור חוות דעת של האדריכל אייל אפל, שמסביר כי הקניון בנוי משני אגפים: האגף הדרומי הישן והאגף הצפוני החדש. "באופן ברור נראה כי האגף הצפוני מעוצב ומשומר בקנה מידה אחר מהאגף הדרומי שנראה מיושן ומוזנח", מציין אפל.

"ההבדל מתבטא לא רק בעיצוב ובאופי החנויות אלא גם ברוחב המעברים ובאווירה הכללית. בעוד האגף הצפוני הומה אדם, האגף הדרומי מתאפיין בתנועה דלילה של אנשים".

עוד מציין אפל בחוות הדעת כי קומת המרתף שנבנתה כמקלט הוסבה רובה ככולה למחסנים. כתוצאה מכך, נחסמו חלונות ופתחי אוורור והמקום סובל מצחנה עזה שמתפשטת ברחבי הקומה ובשטחים הסמוכים למדרגות לקומת הקרקע. בעירייה הדגישו בעניין כי בראשית החודש בוצעה ביקורת מטעמם במקום, ונמצא שכ-90% מהמקלטים פונו מציוד ונמצאים כשירים, וניתנה אורכה לפינוי כלל המקלטים עד סוף ינואר.

אפל טוען כאמור כי בכמה מקומות בקניון הוצרו מעברים לטובת הגדלת חנויות והדבר גורם לכך שפחות אנשים עוברים במסדרונות ומוסיף לתחושת הזנחה וניכור באגף הדרומי. המעברים תחושת הצפיפות גם היא מוגברת עקב ריבוי הדוכנים. לדבריו, "הבקשה להיתר גם אינה עומדת בקריטריונים הבסיסיים של עמידה בתנאי התב"ע בחריגה בשימוש מסחרי בקרקע".

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים


נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי