גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרקליט המדינה לשעבר משה לדור מצטרף לשוק הבוררויות

אל רשימת הבוררים של המוסד לבוררות עסקית מצטרף שם מפתיע: התובע הקשוח משה לדור, שחתום על ההחלטה להעמיד את אולמרט לדין ■ לדור: "אף פעם לא רציתי ללכת לשיפוט, אני מקווה שבבוררויות אמצא יותר עניין"

משה לדור / צלם: איל יצהר
משה לדור / צלם: איל יצהר

בשבוע שעבר התלונן הנשיא לשעבר של בית המשפט העליון, אשר גרוניס, על תנאי הפנסיה של חלק מהשופטים, ואמר בין היתר כי מוטב ששופט רע יישאר במערכת, על פני הדחתו בתנאי הפנסיה המוצעים לו בגיל מוקדם. גרוניס התריע כי "המדינה תשלם מחיר כבד אם זה יימשך לאורך שנים".

הדאגה של גרוניס למערכת המשפט ולשופטים היא טבעית, אבל מה שגרוניס שכח לספר הוא, שבניגוד לעובדים רבים אחרים במשק הישראלי, לשופטים שפורשים לגמלאות ישנן הזדמנויות תעסוקתיות לא מעטות, ששכר נאה בצדן. כך למשל, רבים מהשופטים שפורשים לגמלאות, משמשים אחרי הפרישה כבוררים או כמגשרים בין צדדים לסכסוכים.

לפי ההערכות, כאשר שופטים אלה משמשים כבוררים, הם מרוויחים - נוסף לפנסיה החודשית - בין 1,600 שקל ל-2,500 שקל לשעת עבודה (!) ואף יותר מכך. את השכר השעתי הנמוך יותר, מקבלים שופטי שלום בדימוס; ואילו את הסכומים הגבוהים מקבלים בוררים בעלי ניסיון רב יותר, כגון שופטים יוצאי בית המשפט העליון, ונשיאים לשעבר של בתי המשפט, שמשמשים כבוררים.

הבוררים מועסקים, על-פי רוב, באמצעות מוסדות פרטיים שמתמחים בניהול הליכי בוררות וגישור. המוסדות הללו מעסיקים עשרות שופטים בדימוס, משפטנים ועורכי דין בכירים, שבאמצעות הבוררות מתפרנסים היטב גם בשנות הפנסיה.

היום (א') הודיע "המוסד לבוררות עסקית" של איגוד לשכות המסחר, בראשות שופטת העליון בדימוס, אילה פרוקצ'יה, על צירופם של משפטנים בולטים חדשים לצוות הבוררים של המוסד.

מדובר, בין היתר, בשופט בדימוס של בית המשפט העליון, יצחק אנגלרד; בנשיאה לשעבר של בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד; במבקר המדינה לשעבר, השופט מיכה לינדנשטראוס; בסגנית נשיא בית המשפט המחוזי לשעבר, רות שטרנברג-אליעז; ובשופט המחוזי בירושלים לשעבר, יהונתן עדיאל.

המעבר של השופטים בפנסיה לבוררות, הוא עניין כמעט שגרתי. עם זאת, ישנו שם נוסף, שמפתיע למצוא ברשימת הבוררים החדשה והנוצצת של המוסד לבוררות עסקית - והוא של פרקליט המדינה לשעבר, עו"ד משה לדור.

נזכיר, כי לדור הוא הפרקליט שחתום על ההחלטה להעמיד לדין את רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט, בפרשות טלנסקי וראשונטורס. לדור סיים שש שנים סוערות כפרקליט המדינה בדצמבר 2013, ומאז הוא היה עסוק בעיקר במתן הרצאות במוסדות לימוד שונים ובייעוץ, בין היתר לגורמים בחו"ל.

בתגובה לשאלה - מדוע החליט לפנות לבוררות, אמר היום (א') לדור ל"גלובס", כי "העלו בפניי את האפשרות הזאת, וחשבתי לעצמי שזה יכול להיות תואם את האספירציות המקצועיות שלי. אני עושה היום כל מיני דברים, ויש רק דבר אחד שברור שאני לא עושה, וזה - לא לובש חולצה לבנה, עניבה, וגלימה שחורה, ולא הולך לבתי המשפט".

לדור אומר, כי קיים שוני גדול בין התפקידים שמילא בפרקליטות לבין עבודת הבוררות, אך מציין כי יש גם קווי דמיון בין התפקידים. "ישנו דמיון בכמה מובנים. כשאתה מגבש עמדה עבור המדינה, אתה בדרך-כלל בוחן את העמדה של אלה שפנו אל המדינה, או של אלה שהמדינה פונה אליהם, ומעמידה אותם לדין, וכל זאת אל מול גורמי הרשות שמופקדים על הטיפול בנושא.

"לא פעם בעברי, בעיקר בעברי הרחוק יותר, כפרקליט מחוז ירושלים, אפילו היה נראה כאילו אני מקיים סוג של בוררות, כי אתה יושב בראש שולחן שבנוי בצורת טי, עם כלל הצדדים, שומע אותם, ומתפקד כמעין מגשר או בורר בין כלל העמדות, ומנסה לראות אם אפשר להגיע להכרעה מוסכמת. כל זאת, תוך ניסיון לגבש עמדה שלפי השקפתך תהלום את מה שנכון שהמדינה תאמר".

- היות שאתה בן 71, וכבר לא תוכל לכהן כשופט בבית המשפט העליון, האם הבוררות מהווה פיצוי לאי-היכולת להתמנות לשיפוט?

לדור: "אף פעם לא רציתי ללכת לשיפוט. אני מקווה שבבוררות אמצא יותר עניין".

- בסדרת כתבות תחקיר שפורסמה ב"גלובס" נמתחה ביקורת על כך שהבוררות הפכה להליך לעשירים; ואילו "עמך" מכלים זמנם בבתי המשפט, כשהאמידים מקבלים טיפול יעיל, מהיר וחשאי על-ידי שופטים ומשפטנים בדימוס.

לדור: "אני הייתי מתבונן על הדברים מהזווית ההפוכה - בדרך-כלל, הסכסוכים אצל אלה שידם אינה משגת, הם הרבה יותר צנועים בהיקף הכספי שלהם ובמשקל החומרי שלהם. אין להם אינטרס לפנות להליך הבוררות, שהוא ככל הנראה יקר יותר מאשר האגרה שהם משלמים במזכירויות בתי המשפט, כדי להתדיין בפני השופטים. כלומר, צריך להיות היקף כספי מסוים לסכסוך, כדי שצדדים יחשבו שמוצדק לקיים אותו בהליך בוררות, ויעדיפו אותו על פני פתרונו בבתי המשפט".

כחיזוק לטיעון הזה, מספר לדור על קרוב משפחה שלו, שהסתכסך לאחרונה עם גורם אחר, על סכום של כ-30 אלף שקל, והקרוב הגיש נגד הגורם תביעה לבית המשפט. "כשהוגשה התביעה, הצד השני, אמר 'רגע, יש לנו בהסכם סעיף בוררות'. בית המשפט החליט לפעול על-פי הסעיף, ושלח את קרוב משפחתי ואת הצד השני להתדיין בפני בורר.

"אני אמרתי לעצמי, שזה כשלעצמו צריך להרתיע את קרוב המשפחה מלהמשיך ולנסות לממש את זכויותיו, כי ההליך הזה הוא אולי יקר מדי". יחד עם זאת, מציין לדור, כי "לא בלתי אפשרי לקיים הליכי בוררות באופן מזורז ופחות פורמלי, ובצורה זולה יותר".

כשאתה רואה את פרקליט המדינה, שי ניצן, מקבל החלטות, למשל, לגבי תיקי אהוד אולמרט, זה גורם לך להתגעגע לאקשן?

לדור: "קודם כול אני לא מתראיין כלל בנושאים הללו, ואני לא אומר דבר על פרקליט המדינה או על הנושא ששאלת לגביו. לגבי ההרגשה, נכון שכשמסיימים תפקיד של פרקליט המדינה, ישנה ירידת מתח. אני נשארתי בפרקליטות במשך כל-כך הרבה שנים, כי זה היה באמת שירות אדיר. תחושת העשייה שאתה מזדהה איתה כל-כך לאורך שנים, הייתה נכס עבורי, והיא נכס עבור רבים אחרים במערכת הזו, שמבינים על מה אני מדבר. זה פחות ברור לאנשים מחוץ למערכת".

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים