גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פתרון משולב של תמ"א 38 ופינוי-בינוי הוא עסקה משתלמת לכולם"

למרות השוני בין שני מסלולי ההתחדשות העירונית, שחקנים בתחום מציעים פתרון שישלב את שניהם ■ במסגרתו יאוחדו זכויות תב"ע ותמ"א של שני מגרשים ביותר לכדי שטח אחד עליו ייבנה מגדל רב-קומות ■ "מדובר בעסקה משתלמת לכל הצדדים"

המגדלים בשרונה / צילום: תמר מצפי
המגדלים בשרונה / צילום: תמר מצפי

*** הכתבה בשיתוף איגוד חברות התמ"א 38

ההתחדשות העירונית נחלקת לשני ענפים מרכזיים, תחום הפינוי-בינוי ותחום התמ"א 38, אשר למרות מאפייניהם הדומים, מציגים פתרונות במסלולים שונים ומקבילים שאינם מצטלבים. תחום הפינוי-בינוי, נחשב למסלול המסורבל והארוך יותר, המציג פתרון כולל יותר ברמת המאקרו. במסגרתו (במסלול המיסוי) מבקש היזם זכויות בנייה יש מאין (זכויות שאינן מוקנות על פי תוכנית מסוימת), עבור מתחם המכיל מינימום 24 יחידות דיור, ולצורך אישור התוכנית נזקק לאישורה של הוועדה המחוזית. לעומתו מסלול התמ"א 38 מקדם פתרון נקודתי ברמת הבניין הבודד, בו הזכויות מוקנות מתוקף תוכניות קיימות (תב"ע ותמ"א) ולכן די באישור הוועדה המקומית על מנת לקדמן.

למרות השוני התפישתי בין שני מסלולים מקבילים אילו של התחדשות עירונית, נשאלת השאלה, האם בתנאים ובמקרים מסוימים, נכון יהיה לקדם פתרון המשלב את שניהם לכדי "ייצור כלאיים" חדש? הכוונה היא לאחד את הזכויות התב"עיות והתמ"איות של שני מגרשים ויותר, לכדי מגרש אחד, בו ייבנה מגדל רב קומות, ולצורך אישור התוכנית תספיק אישורה של הוועדה המקומית.

לדעתם של אייל אוכמן, מנכ"ל חברת תל דן יזמות נדל"ן ויו"ר איגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית בלשכת המסחר, והאדריכל אסף שאול, בעלים שותף בחברת CPSL, ויועץ לאיגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית בלשכת המסחר, התשובה היא חיובית לגמרי.

"מדובר בעסקה משתלמת, ב-WIN WIN SITUATION "ורווח לכל הצדדים המעורבים", אומר אוכמן בנחרצות ומסביר: "היזמים יזכו לפרויקטים גדולים בהם הכדאיות הכלכלית גבוהה יותר מאשר פרויקטים רגילים, בשל מחירי מכירה גבוהים מאילו של בנייה רוויה רגילה. התושבים עצמם יזכו בשווי נכס גבוה מזה שהיו זוכים בפרויקטים של בנייה רוויה ומחוויית מגורים במגדל, ואילו הרשויות המקומיות עצמן יזכו בהיטלי השבחה מוגדלים ולכן לכולם יהיה אינטרס לקדם פרויקטים שכאלו".

- מדוע על פי פתרון זה הרשויות תהיינה זכאיות להיטלי השבחה גבוהים יותר?

אוכמן: כיום בפועל היזמים במסגרת זכויות התמ"א 38 מצליחים ברוב המקרים לייצר עסקאות נטולות היטלי השבחה או בעלי מרכיבי אגרות נמוכים מאוד, מה שפוגע באינטרס של הרשויות המקומיות לרצות ולקדם פרויקטים שכאלו. עצם העובדה כי ניתן יהיה לאחד זכויות שני בניינים ויותר למגדל אחד גבוה יגרום להשבחה במחיר למ"ר, בעיקר בשל העובדה כי הזכויות ינויידו לגובה, וככל שבונים גבוה יותר כך המחיר למ"ר עולה. כמו כן, במסגרת התיקון האחרון לפיו הרשות המקומית תוכל לאשר תוספת של עוד 20% זכויות בנייה לתוכנית, ומהם תוכל לגבות היטלי השבחה מלאים, הרי ששילוב של זכויות התב"ע עם אילו של התמ"א והתוספת של20% באישור הוועדה המקומית, ייצרו פתרון כולל ומהיר יחסית והכי חשוב יגדיל את האינטרסים של הרשויות המקומיות לקדמו".

- מה באשר להיבט התכנוני והשפעותיו על המרקם העירוני?

שאול: "למגדלים יש יתרונות תכנוניים. את המגדל בונים על תכסית קטנה בהרבה מאשר בבנייה רוויה רגילה, כך שהמבנים יהיו רחוקים זה מזה לרווחת התושבים שייהנו מיותר גינות ירוקות ומבני ציבור. כמו כן, במגדל יש הרבה יותר מקום למשחק ולגמישות ולכן העיצוב והתכנון לרוב מוצלח יותר".

- האם פתרון שכזה אינו מעמיס יתר על המידה על התשתיות?

שאול: "לא, אין פה אלמנט של תוספת תשתיות שכן אין תוספת של זכויות בנייה מעבר לאילו שהיו מתקבלים במידה והיינו בוחרים לבצע את הפרויקטים בנפרד. להיפך, מאחר והרשויות תקבלנה יותר היטלי השבחה הן תוכלנה להציע תשתיות טובות יותר".

- אך ישנם אזורים ורחובות בהם הפתרון אינו מתאים.

אוכמן: כמובן. הכוונה אינה לכפות את הפתרון, אלא לבוא ולהציג בפני הרשויות והגופים המוסמכים פתרון שיכול להיות רלוונטי במקרים מסוימים. היכן שלא ניתן, אסור לדחוף זאת בכוח, למשל ברחובות צרים וחד סיטריים עלולה להיווצר בעיה טכנית בהקמתם ובצביון שהמגדלים מעניקים למתחם. מצד שני, ישנם מספיק צירים ראשיים ורחובות דו סיטריים רחבים בהם הפתרון הוא הנכון ביותר.

עצם איחוד המגרשים יוצר פרויקט המכיל כמות רבה יותר של דיירים מפרויקט רגיל של תמ"א 38. כלל ידוע הוא שככל שיש יותר דיירים, כך גדל החשש לאי מימוש הפרויקט, האם אין בכך סכנה?

אוכמן: "מבחינתם של הדיירים בפתרון המשולב ההשבחה תהיה הגבוהה ביותר. אם ניקח לדוגמה את תוכנית הרבעים של תל אביב, הרי שכיום ברובעים 3 ו-4 בתל אביב מחיר מכירה ממוצע למ"ר של דירה חדשה בבניין סטנדרטי עומד על 40-50 אלף שקל, בעוד שבמגדל המחירים נעים סביב ה-60-70 אלף שקל, כך שעליית הערך תהווה שיקול בעד הסכמה לפרויקטים מורכבים. יחד עם זאת, טעמם של הדיירים משתנה וסביר שיהיו מקרים בהם נראה כי הרצת פתרון כולל יותר, עלול לעכב הליכים ולהיתקל בהתנגדויות ואז תמיד ניתן לחזור לפתרון המקור של פרויקטים בודדים".

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית