גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גרושים"

לידיעת גרוניס: יש רופאים שהפנסיה שלהם היא רבע משכרם

השופט אשר גרוניס / צילום: שלומי יוסף
השופט אשר גרוניס / צילום: שלומי יוסף

הטור שפרסמנו כאן לפני כעשרה ימים על אמירותיו מעוררות המחלוקת של נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס בעניין פנסיית השופטים ("מחוץ לעמו", "גלובס", 14 בינואר 2016), עורר שפע של תגובות.

בכלל, לשמחתנו נושא הפנסיה מעורר בשנים האחרונות התעניינות הולכת וגוברת. מאז חשף "גלובס" חלק די גדול מהסדרי הפנסיה התקציבית - לא רק בצבא, אלא גם בשאר הסקטורים הממשלתיים - ומאז החל העיתון לעסוק באינטנסיביות בפצצת הפנסיה הצוברת (אנשים יקבלו בקושי 30%-40% ממשכרותם האחרונה), יותר ויותר אנשים מתחילים להתעניין באותו דף שנשלח אליהם לבתיהם ומגלה להם כמה הם צברו עד כה לפנסיה ומה עומדת להיות הפנסיה העתידית שלהם; יותר ויותר אנשים מתחילים להתעניין בדמי ניהול, באיכות של קרן הפנסיה, בקצבת הפנסיה הצפויה, וגם בהשוואות מעוררות הקנאה (והזעם) לאנשים שזכו לפנסיה תקציבית.

תזכורת: גרוניס אמר, בין היתר, את הדברים הבאים: "האם אנחנו רוצים ששופט או שופטת ייצאו לפנסיה בגיל 55 או בגיל 60 עם פנסיה של 10,000 שקל או 15,000 שקל? זו פשוט בושה וחרפה! בטווח הארוך כולנו נשלם ביוקר על השינוי הזה שנעשה".

גרוניס אף אמר ששופטים המתמנים לתפקידם בגיל 40 מגיעים עם זכויות שהן "גרושים", כהגדרתו, מהסקטור הפרטי. מטרת גרוניס, להערכתנו, היא להחזיר את הפנסיה התקציבית לשופטים, בין היתר על רקע הפערים הגדולים בין אלה שממשיכים לקבל פנסיה תקציבית לבין אלה שעברו לפנסיה צוברת, כתוצאה מהחלטת המדינה. לשופטים בפנסיה תקציבית יש התנאים הטובים ביותר במערכת (ראו פירוט): אם שופט כיהן לא יותר מ-5 שנים הוא זכאי ל-7% (!) מהמשכורת הקובעת (לעומת 2% בשאר המגזר הממשלתי) כפול מספר שנות כהונתו. כלומר, שופט הנהנה מפנסיה תקציבית מקבל אחרי 5 שנים 35% ממשכורתו האחרונה כקצבה - מה שאנשים העובדים 30-40 שנה וחוסכים בפנסיה צוברת לא יקבלו.

דבריו של גרוניס קוממו, כאמור, לא מעט קוראים. החלטנו להביא שתיים מהתגובות, בעילום שם לבקשת כותביהן.

1. התגובה הראשונה היא של רופאה בפנסיה, שחשפה בפנינו את תלוש הפנסיה שלה ובהמשך את תלוש השכר האחרון שלה. "אני רופאה מאז 1972", היא כותבת לנו, "מומחית בשני מקצועות. שנות הלימוד שלי כללו 15 שנים שהושקעו בהן מאמצים קשים, עבודה סיזיפית, השקעה כלכלית עצומה והשתלמות מתמדת בארץ ובחו"ל. המוסד שבו אני עובדת איננו משתתף כלל בהוצאות (שלא כמו במוסדות אקדמיים אחרים).

"יצאתי לגמלאות לפני שנה, בגיל 68. אני רופאה מומחית בשני מקצועות כירורגיים זה שנים רבות ומתוכן כ-15 שנים מנהלת מחלקה. עבודתי חייבה אותי באחריות רבה, במיוחד במעמדי. מקצוענו הוא עניין של חיים ומוות והאחריות המוטלת על כל רופא היא לא פחותה מזו של שופט, וגם לא פחותה מזו של שופט בבית הדין הגבוה לצדק. לילותינו אינם לילות והמתח רב.

"מצורף בזאת תלוש הפנסיה שלי (הרופאה מקבלת קצבה מקרן עמיתים, הקרן הוותיקה שהולאמה בפועל - א"צ). אתה יכול לראות שקצבת הפנסיה שלי מגיעה לכ-11 אלף שקל בחודש. לא מדובר בפנסיה בגיל 55, לא מדובר ב-5-10 שנות שירות! מדובר בכל החיים!

"אני אחת ממייסדות המקצוע בישראל בתחומי, והנה זה לאן שהצלחתי להגיע! מה יאמר רופא מומחה מן השורה שעובד בבית חולים שלא הצליח להיות מנהל או סגן מנהל? הפנסיה שלו נמוכה בהרבה. לעומתנו, רופא מקצועי בקופת החולים זוכה לפנסיה גבוהה פי 2-3 משלי. רופאי הקופה זוכים לנוח לפחות פעמיים בשבוע בצהריים, אינם מחויבים לתורנויות או כוננויות. רופא מקצועי לאחר חמש שנות מומחיות לערך עובד רק 38 שעות בשבוע. משכורתו דומה לזו שהייתה שלי. תלמידיי הראו לי את התלוש שלהם כדי להצדיק את נטישתם את בית החולים לטובת הקופה. משכורתי הייתה מורכבת בעיקר משעות נוספות ועבודות נוספות - תורנויות, כוננויות, שר"פ, מרפאות אחר הצהריים, ניתוחים אחר הצהריים, קיצורי תורים, שלא לדבר על לימוד סטודנטים, הכשרת מומחים, כתיבת מאמרים והרצאות ללא תשלום. במקרה הטוב התשלום כיסה את הוצאות הנסיעה בלבד.

"לפני פרישתי הייתי יוצאת מבית החולים שלוש פעמים בשבוע בין 9 ל-11 בלילה. בימים אחרים יצאתי בין 4 ל-6 אחר הצהריים. כך במשך 35 שנים, וזה לא כולל הגעה לניתוחים לפי קריאה בלילה. באופן מעשי, רופא בית חולים עובד בבית חולים ובבית (הכנת הרצאות, תכנון ניתוחים וכו') 14 שעות ביום לפחות. זו הייתה הסיבה להקמת "ארבל", ארגון רופאי בתי החולים, כדי להבחין בין האינטרסים של רופאי בתי החולים מאלו של המרפאות. ארגון זה נדרס ברגל גסה.

"כתוצאה מהתקנת השעון בבתי החולים במרכז, הרופאים לא נשארים שעות ארוכות יותר בבית החולים. ההנהלות מסרבות לשלם עבור השעות הנוספות למומחים בהעדר תקציב ורק המתמחים מתוקצבים. בבית החולים שבו עבדתי אין שעון למומחים ועבדנו שעות ארוכות ללא תשלום נוסף.

"והנה אנחנו נתונים כל העת למתקפות של התקשורת (כמוך). מרבית הרופאים זוכים למשכורת יסוד עלובה. רק המיעוט זוכה למשכורת נדיבה. חלק גדול מהם - רופאים שעובדים לפי חוזה מיוחד. אנחנו חיים רק מהעבודה הנוספת בשעות שלאחר העבודה וברפואה פרטית. עובדה היא שרוב הרופאים ממשיכים לעבוד עד גיל 80! לא מתוך תענוג אלא מתוך אילוץ.

"לקראת סוף שירותי קיבלתי הצעת עבודה ניהולית קוסמת בבית חולים גדול בבירה אירופית. משכורת גבוהה פי שלושה, ללא שעות נוספות. נאלצתי לסרב. למי יש כוח בגילי להתחיל בארץ אחרת? מה ששופט בדרגה הכי נמוכה מקבל כקצבה אני השתכרתי ברוטו בחודשים טובים במיוחד!הפנסיה מהווה רבע עד חמישית ממשכורתי בסוף ימי עבודתי. והנה השופטים מתלוננים..."

או.קיי, לפני שאתם מרימים גבה ושואלים את עצמכם מדוע הרופאה מתלוננת על קצבת פנסיה של 11 אלף שקל, כדאי מאוד להקשיב למה שהיא אומרת בין השורות. ראשית, יש מתח מובנה בין רופאי בתי חולים לרופאי קופת חולים, שאותו הזכירה הרופאה.

שנית, וזה הדבר המשמעותי יותר: יש אפליית רופאים בפנסיה. אלו שזכו לעבוד בבתי חולים ממשלתיים ואלו שזכו לעבוד בקופת חולים כללית זכאים לפנסיה תקציבית, שהיא פנסיה משודרגת בהרבה. כל השאר - ממש לא. לרופאים שאינם זכאים לפנסיה תקציבית יש תנאים שמסדירים להם פנסיה נוספת באמצעות קופות גמל (ראו הסבר בפרשנות) שמופרשות מהתוספות, אבל השורה התחתונה של אותה רופאה צריכה להדאיג, שוב, כל אחד מאיתנו. אם מנהלת מחלקה מקבלת קצבת פנסיה שהיא רבע בלבד משכרה האחרון, והשכר שלה כרופאה בכירה היה גבוה באופן משמעותי מהשכר הממוצע במשק, מה יגידו כל אלה שמרוויחים הרבה פחות?

אותה רופאה הסבירה לנו מאוחר יותר, לפרטי פרטים, איך הגיעה למצב שבו היא מקבלת קצבת פנסיה שהיא רבע-חמישית משכרה האחרון. זה נובע בעיקר משיטת חישוב המבוססת על שכר יסוד בלבד, "מחלה" שאופיינית בסקטור הממשלתי ואף בפרטי. לולא ההסדר של הפרשות נוספות משעות נוספות, היא אומרת, הפנסיה שלה הייתה נעה סביב 7,000-8,000 שקל בחודש.

השורה התחתונה של הרופאה הייתה חשובה מאוד, עם מסר ערכי: "אני חשה קצת ברע בגלל ה'תלונות' שלי, כאשר במשק יש אנשים עם פנסיה שאיננה קיימת בכלל ואין להם אלטרנטיבה לעבוד כמוני, גם אחרי צאתי לגמלאות. אני חיה טוב. דאגתי כל חיי להשקיע ולחסוך ולא בזבזתי כספים. אינני בורה בשוק ההון ולכן מצבי יחסית טוב. אינני נוטה לרוץ אחרי העדר ולא נבהלתי מנפילות בשוק. זה הציל את חסכונותיי. אם לא יקרה איזשהו אסון קריטי בחיי, צפויים לי חיים מסודרים וגם אוכל לעזור לילדיי. לו המשק הזה היה שוויוני יותר והמדינה הייתה מוסרית יותר, כמו שציפו המייסדים; לו ניתן היה לסמוך על ממשלות ישראל שידאגו לאזרחים ולא רק לחשבון הבנק שלהם (כמובן, לא כולם כאלו), אולי היינו יותר מאושרים עם פחות דאגות לעתיד. הדאגות הללו וחוסר היכולת לסמוך על השלטון שלך - הופך את האנשים לתאבי בצע יותר, מתוך חשש לעתידם".

2. התגובה השנייה היא של גמלאי צה"ל, שעובד היום במערכת הפיננסית. "גילוי נאות: אני שייך לקבוצת 'שודדי הקופה הציבורית', גמלאי צה"ל כבר 21 שנים אשר צבר גמלה של 2% לשנת שירות ולא חלם אף פעם על אפשרות ל-7% לשנה כפי שציינת בכתבה כתנאי השופטים.איני יודע מה הביא את גרוניס לומר את דבריו באותו כנס. מן הראוי היה שלובי השופטים יפעל מול מקבלי ההחלטות (משרד המשפטים, האוצר).

"גרוניס גם ציין כי שופטים שמתמנים לכהונה בגיל 40 לא צברו זכויות בעבודתם הקודמת כעורכי דין בשוק הפרטי, וגם על זה אני חולק. כל עצמאי נבון מקבל ייעוץ מרואה החשבון שלו לגבי הפרשות לקרן פנסיה וקופות גמל.

"עם זאת, אני חש אמפתיה רבה לדברים כיוון שהיום אנו חיים בתקופה שבה מתייחסים בבוז למקבלי פנסיה תקציבית ו"שודדי הקופה הציבורית". בעבר הייתה הערכה אמיתית לפועלם ולצורך בתגמול כזה. כמובן שקיימת גם הבעיה התקציבית, ואני ככלכלן מודע לה היטב.

"אז למה אני כותב לך? ראשית, כי הכתבה הייתה מעניינת. היא נגעה לי אמנם בעקיפין, אבל בהחלט הציפה פן נוסף של הפנסיה התקציבית. אני שלם עם עצמי ודרכי ולא חש אפילו לרגע צורך להתנצל על תנאי הגמלה שלי. ויש חיים אחרי הצבא".

eli@globes.co.il

תנאי הפנסיה התקציבית של השופטיםסכר שופטים ודיינים

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות