גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרטים חדשים על מהפכת המדדים שמתכננת הנהלת הבורסה

כחצי שנה לאחר שהציגה את תוכניתה לעידוד מחזורי המסחר במניות, ולאחר דיון עם השחקנים בשוק, מציגה הבורסה בת"א את הרפורמה המעודכנת - שבמסגרתה דגש מיוחד על הזיקה לישראל ■ המטרה: יישום כבר השנה

בורסת תל אביב / צילום: תמר מצפי
בורסת תל אביב / צילום: תמר מצפי

5.5 חודשים לאחר שהבורסה בת"א פרסמה לראשונה את תוכניתה המקדמית לשינוי מדדי הבורסה וליצירת כמה מדדים חדשים, היא מפרסמת היום את התוכנית המעודכנת, שאותה ניסחה לאחר דיונים עם נציגים רבים משלל השחקנים הפעילים בשוק ההון הישראלי. במסגרת השינויים ביחס לתוכנית המקורית, שאותה הוציאה לשם דיון בנושא, מצמצמת הבורסה את הקיטון המוצע במשקלה של חברה מסוימת ממדד הדגל של הבורסה, תוך שהיא מרחיבה את מדד הדגל החדש שהיא מתכננת להשיק, ושפונה בעיקר למשקיעים זרים, ומכניסה לתוכו גם את שני הבנקים הגדולים.

באוגוסט השנה פרסמה הבורסה, בניהולו של יוסי ביינארט, את היוזמה לשיפור הנזילות ומחזורי המסחר באמצעות רתימת המסחר הפסיבי ההולך וגדל, באמצעות תעודות הסל והקרנות המחקות, על-ידי שינוי מדדי המניות והרחבתם, כך שיותר מניות יוכנסו לכל מדד. נוסף עך כך מדובר בהוספת שלושה מדדים חדשים (ולא רק שניים כפי שהוצע בתחילה), בהם מדד בלו-צ'יפ ישראלי. בין היתר דובר על הפיכת מדד ת"א 25 למדד ת"א 35, ועל הפיכת מדד ת"א 75 לת"א 90 (כך שמדד ת"א 100 יהפוך למדד ת"א 125).

ישנם כמה שינויים בתוכנית המוצגת עתה לעומת התוכנית המקורית. בראש ובראשונה, כפי שהבורסה מיהרה להחליט ולהדגיש עוד קודם, תיוחס חשיבות רבה לזיקה לישראל של מניות שייכללו במדדים השונים. למעשה, כבר לאחר שספגה אש אדירה מכיוון השוק, ונאלצה לשנות את דרכיה, בעקבות הפיאסקו של מנקיינד ושל הנפקות נוספות, הבהירה הבורסה כי במדדיה העתידיים תהיה חשיבות אדירה לזיקה ישראלית חזקה ואמיתית, שתהווה תנאי להיכלל במדד, ובמדד החדש, הבלו-צ'יפ 15, אף מדובר בחברות ישראליות בלבד (כאלה שהתאגדו בישראל - חזק הרבה יותר מזיקה).

המדדים העיקריים

"מאוד נקפיד על זה", אומרים היום בבורסה, ומוסיפים ש"זה לא 'סימון וי'. אנו מאמינים שהערך המוסף של מדדי הבורסה זה המיקום. הזהות הישראלית חשובה לנו, ולכן אנו מדגישים שמעכשיו צריך זיקה מהותית, וחברות זרות שקיימות במדדים יורשו להישאר במדדים כל עוד יישארו, אך אם הן ייצאו מהמדדים הן לא יורשו להיכנס מחדש".

עם זאת, השמות שנבחרו עתה למדדים פונים למשקיעים זרים. כך, בבורסה מקפידים על הזיקה לישראל, וזה אומר שמנקיינד לא תוכל להיכנס ל-35, אבל גם אומרים שהפנים לחו"ל. במסגרת זו תושק סדרת 'מדדי גלובל', כי לדברי אנשי הבורסה, "אנו כן רוצים מניות זרות פה".

ומה השינויים ברפורמה המוצעת, ביחס להצעה המקורית, לגבי הרכב המדדים? את עיקרי הרפורמה שהוצעה באוגוסט 2015 הבורסה שמרה, ואולם, ישנם כמה שינויים משמעותיים, בהם בשני המדדים המרכזיים שהבורסה מייעדת. אם בתחילה דיברה הבורסה על כך שהמשקלות המקסימליים לכל חברה במדד ת"א 35 החדש יעמדו על 4%, לעומת 10% כיום במדד ת"א 25, הרי שעכשיו הבורסה מציעה שהמשקל המקסימלי למניה מסוימת במדד יופחת ל-7% בלבד.

בהצעה לגבי מדד ת"א 90 (כיום ת"א 75) לא חלו שינויים ביחס להצעה המקורית, ומדד יתר 50 יהפוך למדד יתר 60 ויקבל שם שפונה למשקיעים חיצוניים - ת"א SME60 (חברות קטנות ובינוניות). כמו כן, מדד בלו-צ'יפ 12 שאותו הציעה הבורסה להשיק, אכן יתווסף לבורסה גם על פי המתווה הנוכחי של הרפורמה, אך הוא יכלול 15 חברות. המדד החדש, שאותו מייעדים בבורסה בעיקר למשקיעים זרים שרוצים חשיפה לישראל, לא יכלול רק חברות מענפי "ריאלי" ו"היי-טק", אלא גם מענפים אחרים, ובראשם הבנקים, כך שיכלול את שני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי (למעשה המדד החדש לא יכלול רק את חברות ההשקעות וההחזקה).

נוסף על כך, באוגוסט שעבר הציעה הבורסה להשיק מדד חדש נוסף: מדד המידקאפ שיאחד את היתר 60 ות"א 90, ושלמרות שמו יכלול חברות קטנטנות במונחים בינלאומיים. עתה הבורסה מציעה שמדד זה ייקרא מדד SME150. כמו כן, בהצעתה העדכנית מהיום מציעה הבורסה להשיק עוד מדד: ת"א רימון, שיכלול מאגר של כ-180-200 חברות במשקל מקסימלי של 1% לכל מניה.

במדדים היותר קטנים שינתה הבורסה את הצעתה הראשונה לגבי מדד ת"א ביטוח שיכלול 16 חברות ולא 7 פי שהוצע בתחילה (בעוד שהמשקל המקסימלי לחברה מסוימת במדד יפחת מ-20% ל-15%), ואילו מדד ת"א תקשורת (שיכלול גם חברות מתחום טכנולוגיות מידע) יכלול כ-21 חברות ולא 8, והמשקל המקסימלי למניה יופחת מ-20% בהצעה המקורית של הרפורמה ל-10%.

בבורסה מציעים גם להאריך את תקופת ההכשרה למניות חדשות לפני כניסתן למדדים, משבועיים כיום לפרק זמן של 7 עד 12 שבועות, וש"מניות גדולות יצורפו למדדים בתהליך הדרגתי מבוקר".

במסגרת הרפורמה ישונו עוד כללים, בהם מינימום החזקות ציבור, שיועלה ל-30% מהמניות המונפקות שיהיו בידי הציבור בחברות הוותיקות (שכבר במדדים), ו-35% לחברות חדשות שיצטרפו למדדים. זאת לעומת שיעורים של 20% ו-25% כיום, בהתאמה. נוסף על כך, יהיו דרישות למינימום סחירות ומינימום שווי החזקות הציבור כדי להיכלל במדדים. בהקשר זה נציין כי מכירת מניות שליטה על-ידי בעלי שליטה בבורסה תיעשה באופן הדרגתי, במטרה להימנע ממימוש חד מדי של מניות על מנת לעמוד בכללי ההון הצף המינימלי.

מקווים שיספיקו לרבעון הרביעי

בבורסה מציינים היום, כי "בחצי השנה האחרונה הצגנו את עקרונות המתודולוגיה החדשה של מדדי המניות וקיימנו דיאלוג אינטנסיבי עם קשת רחבה של גופים בשוק ההון... רובם המכריע של פעילי השוק קידמו בברכה את הרפורמה המוצעת, ועיקר המלצות הפעילים אומצו", אמרו.

לאור זאת, היום פורסמה הרפורמה בנוסחה החדש, שלאחר הדיון עם הפעילים בשוק. השלב הבא לאחר הערות הציבור הוא 18 בפברואר, אז עולה הרפורמה לאישור דירקטוריון הבורסה. בבורסה צופים שהמחשוב של המהלך יקרה עד התחלת הרבעון הרביעי השנה, אך מציינים שעדיין מוקדם לדעת מתי הרפורמה תצא לפועל באופן סופי. בכל אופן, בבורסה מקווים ומאמינים שזה יקרה עוד השנה.

מבחינת ראשי הבורסה מדובר במהלך משמעותי, שמטרתו לנצל את הגידול האדיר בהיקפי הכספים שמנוהלים באפיקי ההשקעה הפסיביים - תעודות סל וקרנות מחקות (שנכון לסוף 2015 נוהלו באמצעותן בישראל נכסים בהיקף כולל של כ-133 מיליארד שקל) - באופן שיביא להרחבת המסחר במספר גדול של מניות. זאת באמצעות יצירת שלל מדדים והכנסת מספר גבוה ככל שניתן של מניות ישראליות - אפילו קטנטנות - למדד כלשהו.

בבורסה מסבירים שמבחינתם יש עוד כמה יעדים לרפורמה, ובראשם הפחתת הריכוזיות במדדי הבורסה. כמו כן, מטרות נוספות הן הפחתת סיכון למנהלי מוצרי המדדים, צמצום תופעת אפקט המדד (שינוי במניה בגלל עדכוני מדדים או לקראתם) בגלל שינוי מועדי העדכונים מפעם ברבעון לפעם בחודש, וגם בגלל הפחתת תקרת המשקל של מניה מסוימת (מטפלים גם באירוע מדד של הצטרפות ראשונה למדד או היגרעות ממדד, כשבמקרים כאלה המהלך ייעשה בהדרגתיות), עידוד משקיעים זרים, הגדלה של שיעור החזקות ציבור ומיצוי הפוטנציאל של חברות גדולות וקטנות (SME), וכמובן יצירת זיקה ישראלית במדדי הבורסה.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם