גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' ששינסקי: "להעביר את ניהול כספי הפנסיה למדינה"

מציע שהמדינה תבטיח תשואה מובטחת לחוסכים לפנסיה על כל החיסכון - לפי המודל השבדי ■ התוכנית צפויה לעורר התנגדות באגפים שונים באוצר

איתן ששינסקי  / צלם: איל יצהר
איתן ששינסקי / צלם: איל יצהר

המדינה צריכה לנהל בעצמה את כספי הפנסיה בהתאם למודל השבדי של תשואה מובטחת - כך טוען פרופ' איתן ששינסקי.

בדברים שנשא היום (ב') בכנס של מרכז טאוב, אמר ששינסקי כי ב"מקום לטפל בכל פעם בנושא נקודתי אחר הקשור לפנסיה, עדיף לערוך שינוי מערכתי כולל" שיבטיח את כספי החוסכים מפני תנודתיות ודמי ניהול גבוהים.

"אני תומך במהלכים האחרונים של הממונה על שוק ההון כמו הורדת דמי הניהול והגנה על גמלאים, אבל אני חושב שצריך לשקול ללכת בעקבות מדינות שהלכו יותר רחוק. אני יודע שזה תהליך טראומתי, וזה לא יקרה ביום אחד, אבל זה עדיף על פני ניסיון לתקן בכל פעם ואז הבעיה צצה בעיה במקום אחר".

לחלופין הציע ששינסקי לשקול פתרונות נקודתיים לבעיות כמו גובה דמי הניהול. הוא ציין כדוגמה את צ'ילה, המנהלת מכרזים בין קרנות הפנסיה שבהם זוכה קרן הפנסיה שמציעה את דמי הניהול הנמוכים ביותר, כפי שצוין אתמול בדוח ה-OECD.

באשר למודל הרצוי, אמר ששינסקי כי "הדוגמה הצ'יליאנית יכולה ללמד אותנו המון. הם היו הראשונים להפריט את הביטוח הלאומי שלהם לחלוטין למודל של קרנות פנסיה בבעלות פרטיות. המודל הזה היה מוצלח מבחינת התשואות, אבל סבל מדמי ניהול ועמלות גבוהים מאוד והיה מאוד לא יעיל מהבחינה הזאת. חוסך ממוצע בצ'ילה צריך להפריש 10% משכרו (לעומת 5.5% בישראל), לשלם 3% דמי ניהול ועמלות לקרנות המצליחות. זה היה פתרון בעייתי. בבריטניה בדיוק אותו הסיפור - דמי הניהול מאוד גבוהים. במקום המודל הזה צריך לאמץ מודל אחר שלפיו מופרש סכום רעיוני ובגיל הפרישה הסכום הופך לאנונה בריבית שקובעת הממשלה (משכנתא). אני חושב שזה מודל מאוד רצוי כי אז לא צריך יותר להתעסק בעמלות".

ששינסקי אמר לאחר מכן בשיחה עם "גלובס" כי "יש מדינות כמו שבדיה, איטליה, אסטוניה, לטביה ואחרות שהלכו על שיטה אחרת לגמרי באמצע שנות התשעים - וזו הצלחה גדולה. זו שיטה של חשבונות אישיים שמנוהלים על ידי המדינה, והריבית נקבעת על ידי המדינה ללא קשר לשוק אבל עם התאמות מסוימות כשהתנאים בשוק משתנים באופן מהותי. בשבדיה, למשל, התשואה נקבעה על 5% ועכשיו הורידו קצת כדי להתאים לריבית השווקים. דמי הניהול אפסיים וזה הופך לקצבה בהתאם לריבית שהמדינה קבעה. כל הכספים מנוהלים על ידי המדינה והיא מנהלת אותם. בדרך הזו המדינה מנטרלת את משקי הבית מהתנודתיות ומסיכוני הריבית והעמלות הן אפסיות".

תוכניתו של ששינסקי צפויה לעורר התנגדות באגפים שונים באוצר, שמעוניינים להקטין את הסיכון שהמדינה לוקחת על עצמה בכספי הפנסיה. כבר היום שוררת התנגדות באגפי התקציבים והחשבת הכללית לאג"ח המיועדות שהמדינה מעניקה לעמיתי קרנות הפנסיה החדשות והוותיקות - משום שאג"ח אלה נושאות ריבית גבוהה מהריבית בשוק והמדינה נאלצת לסבסד את ההפרש בסכום שעלותו הגיעה ב-2015 ל-3.5 מיליארד שקל. על רקע התנגדות זו העריך "גלובס" בעבר כי רכיב האג"ח המיועדות יצומצם בשנים הקרובות, בוודאי אם הריבית בשוק תישאר ברמתה הנוכחית.

המודל המקובל כיום בישראל הוא מודל מופרט, כאשר חלק מכספי העמיתים בקרנות הפנסיה (30%) הוא בתשואה ריאלית מובטחת (באג"ח מדינה מיועדות) של 4.86%. ועדה בראשות מנכ"ל האוצר, שי באב"ד, המליצה לאחרונה על מודל סיכון מותאם גיל הדומה למודל הצ'יליאני. לפי המודל החדש שייכנס בהדרגה, המדינה לא תקצה אג"ח מיועדות כלל לחוסך לפנסיה עד הגיעו לגיל 50. מגיל 50 עד גיל הפנסיה יוקצו לחוסך אג"ח בהיקף 30% מהתיק, ומגיל הפרישה יגדל משקלו של רכיב האג"ח ל-60% מהתיק (באגף שוק ההון וההסתדרות המליצו להגדיל את רכיב האג"ח המיועדות ל-70%).

המדינה כבר הפסיקה להנפיק אג"ח מיועדות לקופות הגמל (ב-1987) ולביטוחי המנהלים (ב-1991 ו-1992). בקרנות הפנסיה הוותיקות יורד רכיב האג"ח המיועדות בהדרגה והוא כבר נוגע ברף ה-30%.

"הצרכנים הולכים לאיבוד בים המידע"

הכנס של מרכז טאוב בנושא מצב התחרות בישראל נערך על רקע דוח ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD, על כלכלת ישראל שפורסם אתמול. קלוד ג'ורנו, הכלכלן שחיבר את דוח ה-OECD, הביע במושב תמיכה בדברי ששינסקי. "בתחום הפנסיה יש בעיה של מידע א-סימטרי בין הצרכנים לבין הספקים, הצרכנים הולכים לאיבוד בתוך ים המידע ולא יודעים תמיד איך לבחור את הקרן שגובה את דמי הניהול הנמוכים ביותר. אנחנו סבורים שיש צורך ביותר תחרות בין קרנות הפנסיה. אחד הדברים שיכול להיעשות הוא קרנות פנסיה פסיביות המושקעות במדדים ודמי הניהול שמשלמים להם הם שברירי אחוז ממה שמשלמים לקרנות הפנסיה הרגילות. הייתי שמח מאוד לעבור לקרן כזאת, אך, לצערי, הרגולציה הנוכחית בצרפת מונעת זאת ממני".

בדוח ה-OECD שפורסם אתמול נמתחה ביקורת על היעדר שקיפות מספקת בהתחייבויות הפנסיה התקציבית של הממשלה הנאמדות במאות מיליארדי שקלים. בעיית חוסר השקיפות חריפה במיוחדבמערכת הביטחון ובגופים הציבוריים הנתמכים, ובראשם האוניברסיטאות - תופעה ש"גלובס" התריע עליה לא פעם בעבר ואף בתחקיר של העיתון שצוטט בדוח ה-OECD (פשיטת הרגל של האוניברסיטה העברית", אלי ציפורי, 13.11.14) שחשף כי האוניברסיטה העברית נמצאת למעשה במצב של פשיטת רגל כי יש לה התחייבויות של 12.6 מיליארד שקל לפנסיה תקציבית ותשלומים לפנסיה של 600 מיליון שקל מדי שנה. כמו כן, היא משלמת לבכיריה חבילות פנסיה של 8-10 מיליון שקל.

המחברים קראו לאוצר להתערב בתוכניות פנסיה תקציבית נדיבות מדי כמו זו של האוניברסיטה העברית, וכתבו כי "ייטב להעביר את ניהול הפנסיה של צה"ל, המשטרה והשב"ס ממשרדי הביטחון וביטחון הפנים לידי משרד האוצר". בנוסף קראו מחברי הדוח למדינה להעלות את שיעור ההשתתפות של העובדים המבוטחים בפנסיה תקציבית מעל ל-2% כיום. האוצר יזם בשנה שעברה העלאת ההשתתפות ל-7%, אך הדבר נתקל בהתנגדות נחרצת של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן.

ששינסקי התייחס גם לענף הבנקאות ואמר כי פיקוח על מרווחי האשראי של הבנקים לא יפתור את העיוותים שגורם המבנה האוליגופולי של הענף. לדבריו, "אני לא מתלהב מפיקוח על מחירים. הניסיון בישראל ובמקומות אחרים בעולם מראה שזה לא עובד הכי טוב. כולנו מכירים את הרווחיות של הבנקים. אני חושב שבבנקים המחיר אינו משקף את העלות המלאה של המבנה. בבנקאות זה משתקף בשכר הגבוה של העובדים ולא רק של הבכירים שבהם. עובדי הבנקים הם תמיד מספר אחד או שתיים בגובה השכר. הם יכולים לעשות את זה בגלל המבנה של השוק.

"האמצעים שעומדים בידי הרשויות לא מסוגלים לטפל בבעיית השכר הגבוה בבנקים, ולכן אני תומך בהפרדת חברות כרטיסי האשראי אבל אני סקפטי שזה יפתור את הבעיה. פיקוח על מרווחי האשראי לא יפתור את הבעיה. גם כניסת המוסדיים לשוק האשראי לא תסייע כי הם לא בנויים להלוואות למשקי הבית - ולכן אפלייתם של משקי הבית והעסקים הקטנים תימשך. הפתרון היחיד שיכול לסייע הוא לחץ תחרותי. למשל מיזוג של בנקים קטנים שיביא להקמת בנק שלישי גדול - יכול לסייע יותר".

עוד כתבות

בית רומנו הקיים / צילום: משה צור אדריכלים

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ת"א: 3 קומות יתוספו לבית רומנו שיהפוך למבנה ציבורי

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב החליטה כי הזכויות בבית רומנו יועברו מחברת YBOX נדל"ן לעירייה ● בתוך כך, המבנה ההיסטורי יהפוך למבנה בעל אופי ושימושים ציבוריים ● בתמורה, תקבל החברה זכויות למגורים בהיקף של עשרות אלפי מ"ר במקומות שונים בעיר

הסלון האווירי בדובאי / צילום: Altaf Qadri

רוסיה מציגה בדובאי: העתק של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית

בסלון האווירי בדובאי, שמתקיים בימים אלו, רוסיה מציגה לראווה גרסת יצוא של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית, אליו קיבלה רישיון בעבר ● שיתוף הפעולה בין תע"א לרוסיה נקטע כבר לפני עשור, אך זה לא מפריע לרוסים לייצר העתק במפעל אזרחי תחת שם שונה

שתי המדינות שסיפקו לישראל 70% מהנפט במהלך המלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ישראל נתפסה במלחמת "חרבות ברזל" כמבודדת, אבל בפועל 25 מדינות נרתמו למכור לה נפט במשך שנתיים; הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מאסה בהתנהלות איראן; והאיום החות'י בים האדום ממשיך לתת את אותותיו על התקשורת הבינלאומית ● כותרות העיתונים בעולם 

עומר אדם / צילום: שי פרנקו

"במשך תקופה ארוכה אני מתעניין בתחום הסייבר": ההשקעה החדשה של עומר אדם

חברת אבטחת הענן Aryon השלימה גיוס של משקיעים אסטרטגיים בהיקף של 4 מיליון דולר, מתוכם מיליון דולר גויסו מהזמר עומר אדם ● אלקטרה חתמה עם סמסונג על הסכם הפצה אסטרטגי של עשרות מיליוני שקלים ● המחזור השני של האקדמיה למנכ"ליות יוצא לדרך ● וגם: בעבר הוא כיהן כמנכ"ל מכבי חיפה, היום הוא מנכ"ל מותג הנעליים טבע נאות ● אירועים ומינויים

אושר טובול, מנכ''ל מיטב טרייד / צילום: מיטב טרייד

פעילות הטרייד של מיטב ממשיכה לצמוח, והיא תנסה להפיח רוח בפעילות ברוקראז'

חברת המסחר החוץ בנקאית הגדולה נהנתה מגיוס של 26.5 אלף לקוחות חדשים מתחילת השנה והציגה צמיחה של 26% בהכנסות ● חתמה על הסכם לרכישת פעילות הברוקראז' המוסדי של מיטב לפי שווי של 54 מיליון שקל

אמבולנסים של מד''א / צילום: דוברות מד''א

הנרצח בפיגוע בגוש עציון: אהרון כהן מקריית ארבע

חיל האוויר תקף מתחם אימונים של חמאס בדרום לבנון ● טראמפ על מכירת מטוסי ה-F35 לסעודיה: "הם יהיו די דומים לאלה שאנחנו מספקים לישראל" ● חמאס גינה את ההחלטה במועצת הביטחון ואמר כי הוא לא מוכן להתפרק מנשקו ● צה"ל מאשר: חיסלנו בעזה שני מחבלים שחצו את הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לא מצא עובד מדינה: לוין מינה שופט מחוזי בדימוס לפקח על חקירת הפצ"רית

שר המשפטים עדכן את מ"מ נציב שירות המדינה כי לא הצליח לאתר עובד מדינה מכהן בהתאם לקריטריונים שקבע בג"ץ ● כדי להתגבר על דרישה זו, לוין החליט כי שופט המחוזי בדימוס יוסף בן חמו יועסק בשירות המדינה באופן זמני לצורך הפיקוח על חקירת הפצ"רית

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

הרווח של בנק לאומי זינק ל-2.7 מיליארד שקל ברבעון; יחלק דיבידנד בהיקף שיא

לאחר שחרור מגבלת החלוקה של הדיבידנדים ע"י בנק ישראל, לאומי יחלק לבעלי מניותיו דיבידנד בסכום של 2 מיליארד שקל - הדיבידנד השוטף הגבוה אי-פעם של בנק בישראל

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

ביום הרווקים הסיני, האונליין ניצח את החנויות הפיזיות בהיקף הרכישות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של יותר מ-20% ברכישות בענפים הבולטים ב-11 בנובמבר

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

בריטניה משנה כיוון: בדרך לאמץ את המודל הדני להרתעת מהגרים לא-חוקיים

ממשלת הלייבור השיקה את הרפורמה ה"מחמירה ביותר נגד ההגירה בעשור האחרון" בעקבות הקריסה בסקרים ● על הפרק: השעיית איחוד משפחות, הענקת מקלט זמני בלבד ואיום בסנקציות כדי לגרש בהצלחה למדינות אפריקה

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

אלו הן המסקנות של משרד הבריאות בעניין התקלות בבדיקה של חברת רוש

כפי שדווח בעבר, הבדיקה של חברת רוש אשר בחנה את התאמת הגידול לטיפול הורמונלי, הייתה תקולה ונשים מסוימות נמצאו בטעות כלא מתאימות לטיפול בסרטן שד, למרות שהיו יכולות להיעזר בו ● התחקיר של משרד הבריאות, מצא כי הבדיקה נתנה תוצאה חלשה יחסית, בשל תקלה בערכת הבדיקה עצמה

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר, נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית וח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת, כדיה לוי

בג"ץ נתן זריקת עידוד ללשכת עוה"ד, שעשויה לחטוף מכה ממקום אחר

השופטים הקפיאו את החוק שקיצץ את דמי החבר שגובה לשכת עורכי הדין ואסר עליה לממן בהם את פעילותה הציבורית ● בלשכה נזהרים מחגיגות כל עוד גורל החוק לא הוכרע ● יוזמיו כבר מתכננים את הצעדים הבאים נגד הלשכה, ויו"ר ועדת החוקה קורא לעורכי הדין שלא לשלם את דמי החבר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; השקל נחלש, נייס צנחה ב-19%

מדד ת"א 35 נפל ב-1.9% ● המניות הדואליות חזרו מוול סטריט עם השפעה שלילית של כ-1% ● מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על ירידות נוספות בדרך ● בקנטור מסתכלים על הירידות בביטקוין ומזהים הזדמנויות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו מעיד בתיק 4000: אין הקבלה בתולדות המדינה לשיטפון ההתקפות עליי בתקשורת

רה"מ בנימין נתניהו החל להעיד בתיק 4000 ● עו"ד יהודית תירוש חוקרת אותו בחקירה נגדית לגבי האישום נגדו בשוחד סביב מתן הטבות רגולטוריות לקבוצת בזק שהייתה אז בשליטת שאול אלוביץ', תמורת הטיית הסיקור באתר וואלה לטובתו ולטובת משפחתו ● נתניהו: "לא הייתה שום הבנה עם אלוביץ'" ● עו"ד תירוש: "אנחנו נמצאים בתיק של היענות חריגה לבקשות סיקור; אנחנו נראה שלנתניהו הסיקור התקשורתי מאוד חשוב"

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

לטראמפ יש אינטרס להזדרז עם מכירת ה-F-35 לסעודיה. מהו?

במשך עשרות שנים, שלט במדיניות האמריקאית עיקרון ה־QME: היתרון הצבאי האיכותי של ישראל ● מה עומד מאחוריו, אילו מגבלות הוא מטיל על הנשיא - והאם העסקה עם סעודיה תסמן את סופו? ● המשרוקית של גלובס

קיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Zhanna Manukyan

בגלל "אואזיס": בריטניה תאסור בחוק ספסרות מקוונת בכרטיסים

פלטפורמות כמו Viagogo לא יוכלו למכור יותר כרטיסים במחיר העולה על מחיר הקנייה שלהם ● מניית החברה צנחה במסחר בארה"ב ● החוק תקף לאירועים חיים, כולל משחקי ספורט

דוגמאות למודעות ובהן התחזות לאנשי מפתח למטרת הונאה / צילום: צילום מסך

"המניות יעלו ב-300%": גל ההונאות הפיננסיות מתפשט במודעות גוגל

פרסומות המתחזות לאישים בכירים במטרה לבצע הונאה שטפו תחילה את הרשתות החברתיות, וכעת מופיעות ביעד חדש ● גוגל: "השקענו רבות במערכות לשיפור האיתור והאכיפה"

הנפקת פלייטיקה בנאסד''ק. המגעים עם רוביו הסתיימו / צילום: יח''צ

קשיי צמיחה: הסיבה לפיטוריהם הצפויים של מאות עובדי פלייטיקה

לצד רווחיות ודיבידנדים, חברת הגיימינג בדרך לסבב פיטורים שני בתוך שנה, הפעם גדול במיוחד ● משחקי הליבה שלה שוחקים את ההכנסות, הצמיחה מדשדשת והמניה נסחרת בשפל לעומת ההנפקה ב־2021

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

"המשקיעים לקחו קשה את התחזית": מה הוביל לצניחה במניית נייס

מניית הטכנולוגיה השלימה ירידה של יותר מ־40% בשנה האחרונה לאחר שסיפקה יעדי צמיחה שכוללים השקעות שיפגעו ברווחיה ● אופנהיימר: "המשקיעים לא אוהבים ירידה בשיעורי רווחיות והיעדר מנוף תפעולי, המעלים חשש מתחרות"

גיוס עובדים / צילום: Shutterstock, tsyhun

מחקר חדש של דיל: 75% מהחברות בישראל מצמצמות גיוסי ג'וניורים

המחקר, המבוסס על סקר רחב־היקף שנערך בקרב אלפי מעסיקים מ־17 מדינות, מצביע על צמצום חד ביכולת ההשתלבות בשוק העבודה עבור מי שנמצאים בתחילת דרכם - כאשר ישראל מובילים את המגמה העולמית