גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוכשים את הלא נודע: טרנד "השיווק בהפתעה" צובר תאוצה

אנשי השיווק בישראל גילו שהצרכנים אוהבים ריגושים והפתעות, והם מציעים אותם בשלל מיזמים בתחומים שונים ■ כך הרגה הסקרנות את החשש מפני חתול בשק

רעיון הצרכנות הסודית או השיווק בהפתעה מיושם בעולם ובשנים האחרונות גם בארץ, וכיום הוא צובר תאוצה בקשת של ענפים: מתיירות פנים, דרך מסעדה "סודית" ועד פינוקים לכלב - הכול הולך. אנשי השיווק יוזמים עוד ועוד אפדשרויות, והצרכנים קונים בלי לשאול שאלות.

בימים אלה מתקיימות הארוחות הסודיות בקמפיין Secret Dinner של מחלבות גד. 25-30 סועדים יזכו ב-8 ארוחות יבשל שף ידוע, ויגלו מי השף שיכין את הארוחה רק כשיסבו לשולחן יחדיו. הרעיון נמכר כלחמניות טריות, ולא נשאר ולו מקום אחד פנוי. גם המחיר לא הרתיע: 350 שקל לסועד.

"חובבי הקולינריה מחפשים ריגושים. כשהם הולכים למסעדה, הם יודעים מה הם מקבלים, אבל זה עולם שיש בו כל-כך הרבה גירויים והמקום ההרפתקני הוא שחשוב, מעניין ומרגש", אומרת בטי קאיין ממשרד יחסי הציבור פאבליקה, מיוזמי הרעיון. "נוצר באזז ושיח בגלל הסוד. היו כאלה שקיוו ליפול על שף מסוים מתוך הרשימה, אבל כל השפים שנכללו בה היו מהטובים בארץ. קשה היה לעשות את זה עם שמות פחות מוכרים".

"המטרה הייתה לאתגר את השפים ואת הקהל. להביא משהו שעוד לא היה פה. אנשים גם לא ידעו ליד מי הם יישבו, והעובדה שלא נשארה לנו אפילו ארוחה אחת למכור מעידה על כך שהצרכנים צמאים לריגושים", מוסיף גיל שגב, סמנכ"ל השיווק של מחלבות גד.

טיסה ל"שום מקום"

טרנד המלונות הסודיים קיים כבר לא מעט שנים - אך מה שהתחיל כגימיק נחמד שמטרתו "לתבל" את החופשה, הפך לחלק מדרך שגרתית לחסוך בעלויות גם בנסיעות עסקים שגרתיות.

כשר' נסע לפני כחודשיים לאיסטנבול, הוא ביקש להתארח במלון Sofa Hotel - מלון 5 כוכבים שבו הוא נוהג ללון כשהוא מגיע לעיר. במועד שבו תכנן לנסוע, המחיר ללילה עמד על כ-140 אירו, תעריף שאותו היה שמח להוזיל.

בהרפתקנות מדודה יחסית הוא החליט לנסות את מזלו באתר lastminute.com במסגרת מבצעי ה-Top Secret Hotels, שם הוצע לו מלון 5 כוכבים במרכז איסטנבול בכ-100 אירו ללילה.

ר' ניסה "לשדל" את המוקדנית בשיחת טלפון כדי שתחשוף באיזה מלון מדובר. "אולי במקרה שמו מתחיל באות S?", שאל. זו צחקה ואמרה שאסור לה לחשוף את פרטי המלון עד שיבצע הזמנה, אך הבטיחה שמדובר במלון טוב.

ר' קיווה כי ההימור ובעיקר החיסכון ישתלמו לו. הוא ביצע את ההזמנה וגילה כי צדק - ההזמנה שביצע בלי לדעת היכן ילון הייתה עבור אותו מלון שבו ביקש להתארח מלכתחילה, וההרפתקנות חסכה לו 40 אירו ללילה - בתוספת סיפוק נחמד.

"מלונות הטופ סיקרט מציעים חיסכון של עד 35% ממחיר הלינה הרגיל", מבטיח האתר, ולדבריו מדובר בהצעות בלעדיות ל-lastminute.com. במילים אחרות, המסר לצרכנים הוא: סמכו עלינו ותנו לנו להפתיע אתכם - מה שיחסוך לכם כסף ויגביר את האמון בין הצרכן ובית העסק.

באתר הדקה ה-90 החליטו "לגייר" את רעיון המלונות בהפתעה. לאחרונה הם יצאו עם מיזם שמקדש את ערך הספונטניות: לילה במלון 5 כוכבים החל במחיר של 90 שקל למזמינים באפליקציית הדקה ה-90. מדובר כמובן בהזמנה של הרגע האחרון, וחלק מההצעות יהיו מלונות "סודיים", כאשר שם המלון ייחשף רק לאחר ההזמנה.

דנה לביא, המשנה למנכ"ל בקבוצת הדקה ה-90, מסבירה כי "המחיר משקף הנחה של עד 50% מהמחיר המלא. חלק מהמוצרים מסובסדים על -דינו, ובחלק מהמקרים בית-המלון מסבסד, אם נשארים לו חדרים פנויים, ברעיון של מזעור נזקים או ניהול תשואה. מדובר בתאריכים שהתפוסות הנמוכות בהם מאפשרות להציע מחיר כזה בלי לפגוע במיצוב המלון".

- אבל בסוף המלון נחשף עם המחיר שלו.

"רק בסוף. אין פה פרסום, רק מי שרכש בפועל יידע את שם המלון, וזה בסדר".

- הצרכן הישראלי יכול לרכוש מוצר שהוא בבחינת "חתול בשק"?

"הצרכן הישראלי מאוד ספונטני. הוא מחפש גימיקים ודברים מיוחדים, זה עניין של סקרנות. זה לא לגמרי סוד, משום שהלקוח יודע מהו דירוג המלון, באיזו עיר, והרי בארץ אין הרבה אפשרויות: אם ידוע שזה מלון ליד הים בדרגה טובה, נשארות כמה אופציות מצומצמות, ותיאום הציפיות הוא די סביר. יש הטיה ברורה לביקוש לנופש בחו"ל בגלל המחירים בארץ. זו דרך לעודד ביקושים לתיירות פנים".

לפני 6 שנים הציעה חברת גוליבר חופשה בהפתעה פעם בשנה, וכך 100 נופשים שילמו מראש עבור חופשה במקום לא ידוע, ושמו את גורל חופשתם בידי החברה. רק בהגיעם לנמל התעופה הם נחשפו ליעד - אחת הבירות האירופיות.

בגוליבר מספרים כי היוזמה זכתה להצלחה ורצה 4 שנים, אך בשנה שעברה ויתרו עליה. השנה ייתכן שהיא תחודש, לאור הפידבקים החיוביים של מי שהתנסו בחוויה.

נכנס יין - בסוד

בתחום הקוסמטיקה קיימים כמה מיזמים המציעים קופסת הפתעות ובה מוצרי טיפוח מותאמים אישית במסגרת מנוי חודשי. מיזמים אחרים מציעים לבעלי כלבים לפנק את ידידיהם הטובים ביותר בקופסת הפתעות חודשית.

רעיון דומה מיושם בהצלחה גם בתחום היין. המוטיב החשוב בכל המיזמים הללו הוא ההפתעה והאמון שמביעים הצרכנים במי שאורז עבורם את המוצרים בקופסה הסודית.

באתר Devine.co.il, שייבאו לישראל גלי פייברג ויעל אבידור לפני כשנתיים, חובבי יינות מקבלים הביתה מארז שבו 6 או 12 יינות מיובאים או של יקבי בוטיק ישראליים. מחיר מארז בן 6 בקבוקים הוא 378 שקל, והוא משקף מחיר ממוצע של 63 שקל לבקבוק' שערכו הריאלי, מסבירה פייברג, הוא 70-100 שקל. במנוי פרימיום משלמים 99 שקל לבקבוק שערכו 110-150 שקל. כל בקבוק נבחר בקפידה אחרי תהליך ממושך, הכולל פאנל טעימות.

לצד רעיון ההפתעה, פועל כאן עוד מניע. "הקנייה היא במסגרת מה שמכונה No Hassle Experience - כלומר, הוא מיועד למי שרוצה לשתות יין טוב שמישהו בחר עבורו, ואין לו זמן או חשק ללכת לקנות לבד", אומרת פייברג. "בתחילה חששנו שלא יאמצו פה את הרעיון שבארה"ב מיושם בהצלחה, אבל זיהינו שיש נישה של צרכנים שישמחו לחסוך מעצמם את הטרחה של ללכת לחנות יינות ולקנות יין שהוא לא בהכרח לטעמם".

לדבריה, "אנשים אוהבים את אלמנט ההפתעה והגיוון. מעגל הלקוחות שלנו גדל לאור המלצות שעוברות מפה לאוזן. סומכים עלינו בבחירת היינות, ומי שלא מרוצה יכול כמובן להחליף - אבל זה משהו שכמעט ולא קורה".

הפתעה כחול-לבן

שיווק של מוצרים ישראליים בעולם והפרגון לתוצרת המקומית הם ערכים עליונים, ואם הם משלבים הפתעה - מה טוב. אמילי ברג עלתה לישראל מקנדה, ולפני שנתיים, אחרי מבצע "צוק איתן", יזמה רעיון לשווק לתפוצות מוצרים כחול-לבן במטרה לתמוך בעסקים קטנים מישראל.

הרעיון הוא משלוח חודשי של קופסה כחולה המכילה מוצרים הנשלחים מארץ הקודש בעיקר לארה"ב ולקנדה. המוצרים הם בגדר הפתעה משתנה, והם כוללים דבש, ריבות, שמן זית, תבלינים ועוד.

את היוזמה של ברג לקחו כפרויקט קבוצת סטודנטים מהמרכז האקדמי רופין, במטרה להרחיב את מספר המנויים, העומדים על כמה מאות בודדות, באמצעות חבירה לארגונים גדולים. המחיר למנוי נע בין 36-46 דולר.

עוד כתבות

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; הנפט עולה ב-2%, נייס מזנקת ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות