גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משחקי המס

שלמה נחמה הוא רק סימפטום של שיטה רחבה בהרבה לחמוק ממס

שלמה נחמה / צילום: איל יצהר
שלמה נחמה / צילום: איל יצהר

1.

זה נראה כמו סכסוך על שומה, עוד סכסוך שגרתי כביכול בין נישום שחושב ששילם יותר מדי למדינה לבין רשות המסים שחושבת שהוא העלים מס כביכול. אבל מבחינתנו הסכסוך הזה מסמן את השיטה, שיטה שיש לה היבטים נרחבים, הן פיננסיים והן חברתיים.

השבוע התברר שהפרקליטות החליטה להעמיד לדין פלילי את שלמה נחמה, לשעבר יו"ר בנק הפועלים, בחשד להעלמת מס שבח - סיפור שנחשף ב"גלובס" על-ידי כתב המשפט חן מענית. הנה הוא בקצרה:

נחמה מכר דירתו במגדל רוטשילד 1 בתל-אביב בתחילת 2014 ב-45 מיליון שקל. על-פי הפרקליטות (ואדם הוא זכאי, כמובן, כל עוד לא הוכחה אשמתו בבית המשפט) נחמה החזיק לא דירת מגורים, אלא מה שנקרא "מעטפת דירה שאינה ראויה למגורים" ואינה מזכה בפטור ממס שבח.

לטענת הפרקליטות, נחמה ועורכי דינו פעלו לשיפוץ ארעי וזמני בנכס, בעודם מודעים לכך שרוכש הנכס יהרוס את השיפוץ כשיקבל חזקה בכנס. זאת, בלי שהשיפוץ השפיע על מחיר הנכס, שנקבע עבור מכירת המעטפת בלבד. במילים אחרות, זה מה שמשתמע מטענות הפרקליטות: נחמה ארגן איזשהו שיפוץ קוסמטי, לא משמעותי כלל לערך הדירה, כדי לחמוק מתשלום מס שבח שמוערך במיליוני שקלים, שהרי נחמה הרוויח על הדירה עשרות אחוזים בגלל העלייה המסחררת במחירי הנדל"ן בשנים האחרונות.

2.

מי שלא מכיר את ההיסטוריה של שלמה נחמה, במיוחד את ההיסטוריה שלו עם רשות המסים, הנה תזכורת לדברים שכתבנו פה בעבר: לנחמה היה כישרון לא מבוטל להיצמד לתד אריסון בעיתוי המושלם ולקבל חבילת מניות שאיש לא דמיין לעצמו. הוא שימש יו"ר בנק הפועלים מאמצע 98' עד תחילת 2007 - אז הראתה לו שרי אריסון את הדלת. לאורך התקופה (מ-1991 עד 2006) הוא גם שימש מנכ"ל אריסון השקעות, שהחזיקה בגרעין השליטה בבנק הפועלים. במהלך 2006 הוא מימש כ-15% ממניות אריסון השקעות שניתנו לו על-ידי תד אריסון בחינם כנראה. התמורה המוערכת של חבילת המניות האדירה הזאת: כ-600 מיליון שקל.

בשלב הזה התחילה המחלוקת עם רשות המסים, ששורטטה פה בעבר בקווים גסים, כי הרי הפרטים המלאים אינם גלויים: רשות המסים טענה שמדובר בהכנסות מעבודה ולכן נחמה חייב במס הכנסה "רגיל", כלומר כמו שאר בני התמותה, כמו כל שכיר שמרוויח בדרגת המס הגבוהה - מס של כ-50%. נחמה, באמצעות יועציו, טען: מה פתאום? זו מכירה הונית, פיננסית, שאינה חלק מהשכר הרגיל ואינה חלק מעבודתי, ולכן היא חייבת במס נמוך בהרבה - כ-25% ואף פחות מכך. השורה התחתונה: רשות המסים כנראה דרשה מנחמה תשלום של כ-300 מיליון שקל.

הדיל הסופי: הנחה של 28% (זה הנתון היחיד שהתיר בית המשפט לפרסם במסגרת הדיונים המשפטיים בין רשות המסים לנחמה). כלומר נחמה שילם 210-220 מיליון שקל, תספורת מס של כ-80-90 מיליון שקל. אלה, אנחנו מדגישים, הערכות שלנו בלבד. המספרים האמיתיים אינם שקופים ורק נחמה, עורכי דינו ונציגי רשות המסים שמטפלים בשומה שלו יודעים זאת.

איש מהשורה הרי לא יכול ולא מסוגל להבין זאת: נחמה קיבל את המניות כחלק מהסכם העבודה ויחסי העבודה שלו עם תד אריסון ולכן הוא היה אמור לשלם מס כמו כל שכיר שמקבל שכר ממעסיקו. נכון? לא נכון. לשכירים אין מרחב הגמישות שיש לנחמה, ולשכירים אין עורכי הדין ורואי החשבון של נחמה, אלה שמכירים את דיני המס לפרטי פרטים, גם את הפרצות, כי בהרבה מקרים הם היו שותפים לגיבושם.

3. וכאן אנחנו מגיעים לשיטה, השיטה ששלמה נחמה הוא רק מייצג שלה ושותפים לה לא מעט אנשים שעומד לרשותם מגוון האפשרויות כמו של נחמה כדי לשלם כמה שפחות מסים. לפניכם העקרונות של אותה שיטה:

כולנו שונאים לשלם מס, העשירים שונאים הכי הרבה

דבר אחד אנשים שצברו הון עתק, שונאים יותר מכול: לשלם מס לקופת המדינה. כולנו שונאים לשלם מסים, אבל עשירים שונאים זאת יותר, ולהם אכן יש יכולת לשלם פחות. ככל שההון שלך גדול יותר, גם המוטיבציה שלך להפחית את תשלומי המס גדולה יותר. כל האמצעים כשרים, לפעמים זה נעשה במסגרת החוק, לפעמים על הגבול ופעמים אחרות מחוץ לחוק.

הכלי הכי אפקטיבי למזעור המס: חברה בע"מ

חברה בע"מ, מלבד יתרונותיה בכלכלה חופשית כישות הנושאת בסיכון על-חשבון בעלי מניותיה ומאפשרת לקיחת סיכונים כביכול, היא מפעל אדיר לתכנוני המס. בין אם רושמים את החברה בארץ ובין אם רושמים אותה בחו"ל (במטרה מוצהרת למזער את תשלומי המס) או שהחברה משמשת כחברת ארנק (אגב, כמה וכמה עיתונאים בכירים שמדברים נהדר על פערים חברתיים משתמשים בטריק הזה), המטרה היא אחת: לשלם פחות מס.

ברמה התאגידית וברמת הנישום הפרטי, הכלי הזה הוא גן עדן לרואי וחשבון ולעורכי דין שיכולים "לשחק" במנגנון הזה כדי להפחית את תשלומי המס ללקוחותיהם. הטריקים הולכים ומשתכללים אם יש לנישום כמה עיסוקים ועסקים, למשל הקמת חברה ועוד חברה ועוד שרשור של החברה. השרשור מגוון את תכנוני המס ופותח אופציות אינסופיות להפחתת חבות המס מהטעם הפשוט הבא: פעמים רבות אפשר להזיז את הכסף מחברה לחברה ככל שרוצים בלי שהדבר ייחשב אירוע מס, כיוון שדיבידנדים בין-חברות פטורים ממס.

מגוון האפשרויות הזה מאפשר גם יצירתיות רבה. תאגידים רוכשים דירה, כלי רכב יקרים, כרטיסי טיסה ואף תמונות יקרות לקישוט הדירה ומעמידים אותם לרשות בעלי המניות. הכול על שם התאגיד. גם הוצאות תחזוקה והוצאות אחרות, כי דחיפת הוצאות שונות ומשונות (בין היתר הוצאות תלושים פיקטיביות) תורמת להפחתת המס. התאגידים הללו, למרבה הפלא, עובדים מהבית, כתובתם היא הבית, ואנו משוכנעים שלא מעט דירות יוקרה נרכשו במתכונת הזאת והן בבעלות תאגידים.

הכלי הכי אפקטיבי של החברה בע"מ: תכנוני המס

האנשים שתמיד קופצים למוחנו כשמדברים על העלמות מס הם בעלי המקצוע הקטנים. בפועל, הם רק חלק קטן מהחגיגה. דורון ארבלי, לשעבר מנהל רשות המסים, גילה את הסוד הידוע הזה בעבר. לדבריו, רק 20% מהעלמות המס הם של בעלי המקצוע הקטנים, אלה שמבקרים בבתים, אלה שכולם רכשו מהם שירות בשלב זה או אחר, בין אם שיעורים פרטיים לילדים ובין אם תיקון של מכשיר חשמלי. רבים ודאי עשו זאת במזומן, בלי חשבונית, כי כך נוהגים כ-ו-ל-ם, אולי מתוך תחושה שאם המדינה "מסדרת" אותם במס גבוה זו מצווה "לסדר" את המדינה חזרה באמצעות העלמות מס. אבל כאמור, מה שכולם מכירים הוא רק 20% מהחגיגה השחורה. את שאר ה-80% רוב הציבור לא מכיר, אבל הם מוכרים היטב בברנז'ה הכלכלית. הכוונה היא כמובן לתכנוני המס, לתחמוני המס וללוליינות המס של התאגידים.

אפשר, אם כך, לחלק את "חגיגות" המס באופן הבא: 20% הם של עובדי הצווארון הכחול, שחלקם, אם לא רובם, עסוקים במלחמת הישרדות יומיומית, ו-80% הם של אנשי הצווארון הלבן, שרובם צוברים כך עוד ועוד עושר עצום. זו המאסה הקריטית של "מאגר" השתמטות המס בישראל.

רגע, רגע, תגידו, מה הבעיה, הרי תכנוני המס הם חלק מכללי המשחק במסגרת החוק, ואם החוק מאפשר זאת, אז מה הבעיה שלנו? הרי כל בר דעת היה משלם פחות מס אם החוק היה מאפשר זאת. מה, להתנדב לשלם מס?

אז זהו, שזה לא ממש הסיפור, אף שזה מה שמספרים לנו מי שרוצים לחשוב שנאמין לו.

המאכערים המעונבים ומתכנני המס: ליגת העל של רואי החשבון ועורכי הדין

כל אותם אנשי צווארון לבן משובח למיניהם משתמשים בחבורה מעונבת, מחויטת, שהיא למעשה ליגת העל של רואי החשבון ועורכי הדין, מהטופ של הטופ של הפירמות בישראל, מגובים בחוות דעת מלומדות ביותר ובכוח ובהשפעה הגדולים ביותר במסדרונות רשות המסים. אין זה מפליא שנחמה, למשל, השתמש בעורכת דין שהיא בכירה לשעבר ברשות המסים (גם היא צפויה לעמוד לדין).

זו השיטה: פקודת המס מאפשרת למומחי המס לחגוג עליה, לחגוג על הפרצות שבה, באמצעות תכנוני מס יצירתיים וחוצי גבולות, על הגבול הדק מאוד שבין מותר לאסור, ולהרוויח ממנה מיליונים על מיליונים על מיליונים (רואי החשבון ועורכי הדין הרי מקבלים אחוזים על כל שקל שלא נכנס לקופת המס, פרי תכנון המס ה"יצירתי" שלהם). הדלת המסתובבת חוגגת כאן: אנשי רשות המסים, שמכירים היטב את הפקודה, מוצאים עצמם בתום הקריירה הציבורית באופן טבעי במשרדים הגדולים ואצל מומחי המס הגדולים וממשיכים לנצל את נכות חוקי המס. כולם רוצים לשמר את השיטה, לשמר את החגיגה ולדאוג גם שאיש לא ידבר על זה יותר מדי.

היכולת של רשות המסים לעקוב אחרי התכנונים הללו היא קלושה, מספר תיקי השומה שנבדקים הוא זניח ורוב הבדיקות שכן מתבצעות הן תוצאה של הלשנות. אם תיקים בכל זאת מגיעים לבית המשפט, הם לא שקופים בשם הפרטיות של הנישום, והסיפור נגמר בפשרה כי זה הרי תמיד צריך להיות במישור ה"אזרחי", כפי שנוהגים לומר אנשי אותה חבורה מחויטת ומעונבת, בדיוק כפי שהיא אומרת במקרה של נחמה.

התרומות כמסך עשן: חוסכים במס עשרות ומאות מיליונים, תורמים בקושי כמה פרומילים

לחבורת רואי החשבון ועורכי הדין שעסוקה בתכנוני המס היצירתיים יש מנהג קבוע: בכל פעם שהם מתראיינים, הם טוענים שישראל אינה מפרגנת למצליחיה, שהמדינה מבריחה את משקיעיה ורשויות המסים מתעקשות להגניב יד ארוכה לכיסי העשירים. נו, באמת. מה כל זה קשור לתשלום מס אמת? אנחנו מפרגנים לכל הצלחה, אבל מה הקשר לתשלום מסים?

ויש עוד נוהג: אותם אלה שזכו לתספורת מס נוהגים לדבר גבוהה-גבוהה על פערים חברתיים וכישלון הממשלה בטיפול באי-שוויון ההולך וגובר. כעדות לכנות דבריהם הם תורמים פה ושם כמה "גרושים" למען החברה כביכול, סכומים זניחים יחסית לכסף שהם חסכו במס. אז בואו נעשה דיל: שיפסיקו לתרום ויפסיקו להצטדק, ויתחילו לשלם מס אמת. החברה תרוויח מזה הרבה יותר.

שלמה נחמה / איור: גיל ג'יבלי

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"