גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העולם שייך להיפסטרים: הצרכנים שמשנים את פני הכלכלה

מכירות של בירות טריות, קפה מיוחד ומוצרי טיפוח נמצאות בעלייה בשנים האחרונות, כשצעירים בעלי יכולות נכנסים לשוק יותר ויותר, מבצעים רכישות של פריטים באיכות גבוהה ומשנים את פני הכלכלה

כניסה "להיפסטרים בלבד" / צילום: בלומברג
כניסה "להיפסטרים בלבד" / צילום: בלומברג

"אני נהנה מקפה טוב, ויש לי זקן", אומר בהתלהבות אנדרו ריב שרוכב על אופניו לעבודה באיסט אנד בלונדון ונהנה מטעם בירה טרייה ולא בירה מפחית של 6 חודשים. הוא מתאר את עצמו כהיפסטר מוסווה, "בלי יומרות", לדבריו.

ריב בן ה-27 הקים את HonestBrew לפני 4 שנים כדי למכור בירות מהחבית באינטרנט. מאז ההשקה, הוא גייס 650,000 דולר ממשקיעים. הוא לא חושף את היקף ההכנסות, אבל המכירות בדצמבר היו גבוהות פי 10 ביחס לדצמבר 2014.

ריב מדגיש שבסיס הלקוחות שלו רחב בהרבה מסוג אחד של אנשים, אבל אין ספק שהלקוחות הממוצעים הם היפסטרים שצברו כוח כלכלי ב-5 שנים האחרונות, והם מוכנים לשלם יותר תמורת איכות גבוהה יותר.

ניק פרדיי, אנליסט בכיר בראבובנק, אומר כי "אנשים בוחרים איך להשתמש בכסף שלהם. האם בני דור המילניום מוציאים יותר על אוכל בהשוואה לדור הקודם? לפי הסיפורים מהשטח, הייתי אומר שכן". הביקוש העולה של לקוחות צעירים לבירה מהחבית מוכיח שהם דוחים את יצרניות המזון והמשקאות הגדולות.

למרות המחיר הגבוה של הבירה הטרייה ביחס לבירה הרגילה, מכירותיה עלו בטור הנדסי בעשור האחרון לכ-19% מסך שוק הבירה האמריקאי, על חשבון ענקיות התעשייה באדווייזר ומילר לייט.

המגמה התרחבה לכל שוק המשקאות החריפים, שבו ג'ין, וודקה ו-וויסקי אמריקאי "אמיתיים" נהנים מרנסנס, בין היתר הודות לברים ולמועדונים שבהם ברמנים מזוקנים במקרים רבים מגישים ללקוחות קוקטיילים.

אחת הנהנות מהבום של הקוקטיילים היא Fever-Tree, חברה בריטית שגובה מחירי פרימיום על מי הטוניק והמשקאות המעורבבים שלה בזכות רכיבים באיכות גבוהה - כינין מגבול קונגו-רואנדה, תפוזים מטנזניה ולימונים סיציליאניים.

מכירות החברה הזו הוכפלו ויותר מאז 2013 לכמעט 60 מיליון ליש"ט. העלייה הזו היא בניגוד מוחלט לחברת דיאג'יו, ענקית המשקאות החריפים הבינלאומיים כמו ג'וני ווקר ו-וודקה סמירנוף, שדיווחה בשבוע שעבר על גידול של 2% במכירותיה במחצית השנייה של 2015 - הגידול החד ביותר שלה זה שנים.

"אנחנו ללא ספק מוכרים יותר לגילאי עד 34. הציבור שלנו מעוניין באיכות, טעם, מקור של רכיבים ומוצר מעניין שהם יכולים לשוחח עליו עם אחרים", אומרת ססקיה מאייר, מנהלת השיווק של Fever-Tree.

מחוץ למזון ומשקאות, מוצרי טיפוח לגברים כמו מסכה לזקן, רוכבים גם הם גבוה על גל הביקוש ההיפסטרי. מכירות מוצרים אלה בעולם עלו ל-35.4 מיליארד דולר ב-2014, גידול של 8% ב-5 שנים, לפי נתוני חברת יורומוניטור. מוצרי גילוח עלו רק בשליש הקצב הזה.

כעת מתרחבים מוצרי ההיפסטרים מעבר למרכזים עירוניים כמו ברוקלין, סן פרנסיסקו ושורדיץ' בלונדון, שם הם נולדו. סין העממית מייבאת הרבה תרבות היפסטרית, במקרים רבים מדרום-קוריאה, שנהנית מגאות בעסקי מבשלות השיכר הקטנות כאשר הדור הצעיר והאמיד מחפש שינוי מהמגוון המוגבל של המשקאות ששותים ההורים.

דאגלס מקוויליאמס, כלכלן ומייסד המרכז למחקר כלכלה ועסקים בלונדון, ניסה לשערך את ההשלכה הכלכלית של ההיפסטרים ובני דור המילניום על עסקים בעיר אחרי שהוא גילה שיותר עסקים חדשים נפתחו בשנתיים האחרונות באזור מיקוד דואר אחד באיסט אנד בלונדון, EC1V, מאשר בכל מנצ'סטר וניוקאסל.

בספרו Flat White Economy, שנקרא על שם הקפה ההפוך שמועדף על-ידי "הגיקים הטכנולוגיים המתקדמים, אנשי השיווק והטיפוסים היצירתיים", כהגדרתו, מקוויליאמס צופה ששליש מהתוצר הכלכלי הבריטי יהיה תלוי בתעשייה הדיגיטלית בשנת 2025.

"להיפסטרים אין הרבה קרובי משפחה שנסמכים על שולחנם. יש להם דפוסי הוצאה שקל לזהות וטעמים הומוגניים. אבל הם אינם רוצים שאחרים יחקו אותם, ולכן הם משנים את טעמיהם, ועוברים לדברים המגניבים הבאים", הוא אומר. "אם אתה חברת מוצרי צריכה, אתה צריך לעקוב אחרי הדברים הללו".

חברות המזון והמשקאות הגדולות מנסות לקפוץ על העגלה הזו בשתי דרכים: להפוך את מוצריהן לקורצים יותר לבני דור המילניום, ולקנות מותגים שהם אוהבים, למרות שפירוש הדבר עלול להיות נשיקת מוות לאותם מותגים. קראפט, נסטלה, הרשי וג'נרל מילס התחייבו כולן להסיר את הצבעים המלאכותיים והחומרים המשמרים מכמה ממוצריהן. ג'נרל מילס השיקה גרסה נטולת גלוטן של דגני צ'יריוז הפופולריים שלה.

אנהויזר-בוש אינבב, היצרנית של באדווייזר, קנתה כמה יצרניות בירה מחביות, כמו גוס איילנד, ב-4 השנים האחרונות. מכירות הבירה הזו עלו כאשר אינבב חשפה אותה בפני בסיס רחב יותר של שתייני בירה.

ביום שישי האחרון, קבוצת המשקאות הצרפתית פרנו ריקאר הפכה למותג הגדול האחרון שנכנס לעסקי המשקאות מ"תוצרת בית" כאשר היא רכשה את השליטה במונקי 47, ג'ין משובח שמזוקק עם שורשים, גרגרי יער ומים מהיערות של באדן-וירטמברג בגרמניה וצמחים מאסיה.

אנליסטים מזהירים, עם זאת, שלהיות חלק מחברה רב-לאומית מפחית ללא ספק את המשיכה בעיני ההיפסטרים. "אם חברת זרם מרכזי שוקלת לקנות אותך, אתה כנראה גדול מספיק כדי להיות מועמד רציני להיזרק על-ידי ההיפסטרים בכל מקרה", אומר טים בארט, אנליסט ביורומוניטור.

כאשר שתי יצרניות קפה היפסטריות - סטאמפטאון ואינטליג'נסיה - נקנו על-ידי JAB, חברת אחזקות אירופית גדולה שמתמודדת עם נסטלה בשוק הקפה, הבעלים של שתיהן מיהרו להבטיח ללקוחות הנאמנים שהבעלות החדשה לא תשנה את הקפה ולא את המותג.

מכירות קאשי, מותג מזון טבעי בארה"ב, עלו בתלילות אחרי שהוא נרכש על-ידי קלוג בשנת 2000, אך לאחר מכן הן עברו לירידה חדה, בין היתר בגלל תגובה של אוהדי קאשי לעמדתה של קלוג בנושא מזונות מהונדסים גנטית.

אפילו מקדונלד'ס נכנסה לשוק ההיפסטרי עם ניסוי בקונספט חדש של סניף בסגנון קליני-מודרניסטי ומטבח שקוף במרכז הונג-קונג. סלט קינואה, פולי קפה ממקור יחיד והמבורגרים בהזמנה אישית על לוחות חיתוך מעץ מיועדים לציבור הלקוחות שנכנסים למסעדה עם מחשבי מק-בוק אייר, בג'ינס צמודים.

מבחינת ג'ונתן אופנשואו, עורך בחברת הייעוץ The Future Laboratory מלונדון, זוהי ההוכחה לכך שתרבות ההיפסטרים כבר מיצתה את עצמה. אין כיום למעשה מותג גדול שלא ניכס לעצמו באזז היפסטרי כדי לתאר מחדש את המוצר שלו.

"אם מקדונלד'ס משתבחת בעופות אורגניים, אתה יודע שהמסר כבר החמיץ", אומר אופנשואו. "השפה שנבנתה על ההיפסטרים - 'אותנטי', 'אורגני', 'תוצרת בית', 'מהמטבח של סבתא' - הפכה להיות חלולה וריקנית. הצרכנים יחסמו אותה. הם באמת ישנאו את הנרטיב הזה".

הוא מצביע על תגובת הנגד שנבנית, למשל, נגד הזוג הבדיוני שמאחורי מותג המים bespoke ("לדרישת הקונה" בתרגום המשמעות), שאיש הקולנוע פול ריצ'יו עשה ממנו פארודיה חסרת רחמים. ריצ'יו קיבל אולי השראה מהווידאו שהפיקה יצרנית הגלידות האגן-דאז בשנה שעברה, לרגל ההשקה של גלידות Artisan Collection שלה.

יצרנית הבירה הדרום-אפריקאית גראג'יסטה לגלגה על אופנת ההיפסטרים בקמפיין שלה תחת שורת המחץ: "בכל פעם שאתם שותים גראג'יסטה, להקה היפסטרית הופכת להיות מסחרית".

ההיפסטרים עצמם פתוחים פחות לדיבורים על אותנטיות או אמון. בברוקלין נפתח מסע נגד האחים המזוקנים מאסט, שטוענים ש"שוקולד האומן" שלהם מיוצר מפולי הקקאו הטבעיים ביותר. המבקרים טוענים שזו הולכת שולל, והאחים דוחים בתוקף את הביקורת הזו.

לפי שעה, הטרנד ההיפסטרי צפוי להימשך. המבחן הגדול, אומר פרדיי מראבובנק, יגיע במיתון הבא. "האם הצרכנים הללו יהיו עדיין מוכנים לשלם יותר, או שהם יחזרו למזון מסורתי?".

קשה להפוך מותג תרבות להצלחה מסחרית

לפני שדוב צ'רני נכנס לעסקי ההלבשה, מכירת חולצות טי צבעוניות לשוחרי אופנה בני 20 ומשהו לא נשמעה כמו רעיון מסחרי חזק, וגם לא תפירת אריגים שונים ביחד במפעל יקר בדאונטאון לוס אנג'לס. אבל מגע האמן של מייסד

American Apparel הפך את שניהם להצלחה מסחרית. הקטע היה מותג "נקי מסדנת זיעה" (המתפרות שבהן ייצרו בגדים בתנאים לא תנאים בתחילת המאה ה-20 בניו-יורק, וכיום מייצרים באסיה), שמנופף ביוחסין המוסריים שלו יותר מאשר החולצות מיד שנייה שנמכרו בחנויות הווינטג' ההיפסטריות.

המכירות שולשו בין השנים 2005 ו-2013, וב-2008 השיגה רשת American Apparel שווי שוק של 2.7 מיליארד דולר. אבל אחרי שנים של הפסדים, בית משפט לפשיטות-רגל דחה בשבוע שעבר את הניסיון של צ'רני להחזיר לידיו את השליטה ברשת.

הבעיות של American Apparel נבעו מניהול גרוע ומההאשמות כלפי המייסד שלה, שצ'רני דוחה, והן מדגימות את הקושי שבהפיכת מותג נגד-תרבותי להצלחה מסחרית.

רשת אחרת שעומדת אולי באתגר הזה היא Urban Outfitters, שהתרחבה ל-11 מדינות בעולם עם מכירות ביגוד קיטש נוסטלגי.

צ'רני אומר שהוא אולי רק ניסה להיות מגניב כשהוא הכריז בשנת 2010 ש"ההיפסטר הוא היסטוריה". זו הייתה השנה שבה הרשת שלו עברה להפסד.

היפסטרים במספרים

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

לפי שווי של 12 מיליארד דולר: הגיוס הענק של חברת הסייבר Wiz

חברת הסייבר הישראלית Wiz הודיעה היום על גיוס של מיליארד דולר, בהובלת קרן ההשקעות האמריקאית אנדריסן הורוביץ והקרנות Lightspeed Ventures Partners ו־Thrive Capital ● מאז הקמתה ב־2020, וויז מחזיקה בשיאי צמיחה בתעשייה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה מעורבת בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-10% לאחר הדוחות

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

הפגנות בתל אביב למען העסקה לשחרור חטופים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

דיווח: המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר לדון בעסקת החטופים

סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית