גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מחירי הדירות לא יירדו כי לא מבצעים מספיק פעולות לשינוי"

רן צדיקריו, מנכ"ל משותף ב-MSN נדל"ן: "כולם מרוויחים מעליית מחירי הנדל"ן למעט אלה שאין להם דירות ולהם אפשר לדאוג באמצעות כל מיני פתרונות אחרים. למקבלי ההחלטות במשק ולמוסדות המימון אין אינטרס להוריד מחירים"

פועלים באתר בנייה / צילום: רויטרס
פועלים באתר בנייה / צילום: רויטרס

לתוכנית "מחיר למשתכן" שמקדם שר האוצר משה כחלון אין סיכוי להצליח במתכונתה הנוכחית ומחירי הדירות בישראל ימשיכו לעלות בשנים הקרובות. כך מעריך רן צדיקריו, מנכ"ל משותף ב-MSN נדל"ן. 

בשיחה עם "גלובס" אומר צדיקריו כי "לדעתי אף פרויקט 'מחיר למשתכן' לא ייצא לפועל. הקבלנים שזוכים בפרויקטים במוצקין ובאתא החזירו את המכרזים לאוצר. אי אפשר לעמוד בזה. זה לא יכול לקרות במחירים שמשרדי האוצר והשיכון רוצים. זאת סיסמא טובה, הכוונה טובה אבל זה פופוליסטי ואף קבלן לא ייקח את זה. הקבלנים לא יכולים לעמוד בזה". 

- הפרויקט בקריית מוצקין למשל לא יכול להצליח? 

"כחלון מנצל כרגע מצוקה של קבלנים לקבל עבודה. הגדולים לא ילכו למחיר למשתכן כי אין שם רווח. הקטנים זוכים בזה אבל רואים שהם מפסידים בזה, מתחרטים ומחזירים. הכוונה מבורכת אבל המספרים לא יכולים להסתדר. אולי אם יתנו את הקרקע בחינם אבל זה לא המצב כיום. אי אפשר לבנות דירות ב-350-400 אלף שקל. הדירות שיווקו במסגרת מחיר למשתכן מזמינות צרות מאוד גדולות לרוכשים בעתיד. הקבלן, אם ילך לפרויקט הזה, יחסוך בכל דבר והאנשים שיקנו את הדירות האלה יצטרכו להשקיע הרבה מאוד כסף בעתיד בשיפוצים ושדרוגים". 

- אז צריך לתת הנחה גדולה יותר על מחיר הקרקע? 

"כן. עד היום לא עשו את זה טוב. כחלון בסך הכל עושה דברים טובים והוא עוד יעשה דברים טובים אבל נכון להיום 'מחיר למשתכן' זה צמד מילים פופוליסטיות, סיסמא ריקה עם הרבה צרות להמשך. זה טיפה מעכב את השוק היום אבל פחות מבעבר כי אנשים למדו ומבינים שעדיף לא לחכות יותר". 

- אתה מעריך שהמחירים ימשיכו לעלות? 

"אין שום ספק. כדי לבצע בלימת מחירים בישראל צריך לבצע הרבה מאוד צעדים שאני לא רואה אותם כרגע. גם אם היו מבצעים אותם היום זה היה קורה רק עוד 3-4 שנים. גם אין לאף אחד אינטרס להוריד מחירים - לאנשים שכבר קנו דירה בטח שאין אינטרס, גם לבנקים, לפוליטיקאים ולממשלה אין אינטרס כי אז תהיה ירידה בהכנסות ממסים ואולי גם למיתון במשק. כולם מרוויחים מעליית מחירי הנדל"ן למעט אלה שאין להם דירות ולהם אפשר לדאוג באמצעות כל מיני פתרונות אחרים. למקבלי ההחלטות במשק אין אינטרס להוריד מחירים". 

- אולי יצטרכו להוזיל עוד יותר את הקרקעות... 

"אי אפשר להוזיל את הקרקעות ב-40% כי אז אתה פוגע בשוק, וגם בקבלנים האחרים שפועלים באזור. תתחיל מלחמה של מגדרים, זכאים וכו'...צריך להבין גם שיש מגבלה של כוח אדם. אפשר לשחרר את כל הקרקעות במדינה אבל אין מי שייבנה את כל הדירות האלה. בינתיים הפער בין הביקוש להיצע רק הולך וגדל". 

חברת MSN נדל"ן, בבעלות גיל מולכו, היא חברת שיווק שהתחילה בשיווק קרקעות אבל מ-2013 פועלת בעיקר בתחום של קבוצות רכישה. "אנחנו כאן כדי להישאר עוד הרבה מאוד שנים. גם גינדי וחג'ג' עושים למעשה קבוצות רכישה, הם לא קבלנים. הטרנד הזה התחיל לפני כמה שנים והולך ומתחזק משנה לשנה והוא גם ימשיך להתחזק כי אפשר להשיג חסכון משמעותי לצרכנים, במקרה הזה לרוכשי הדירות. נכון, היו כמה מקרים שהוציאו שם רע לענף הזה אבל הפעילות של קבוצות רכישה כאן כדי להישאר ולדעתי גם להתחזק", אומר צדיקריו. 

השיווקים המרכזיים של החברה היו בשנה האחרונה. הפרויקט המרכזי שלה הוא פרויקט קוואטרו ברמלה, שם ל-MSN יש אופציה על 14.5 דונם במרכז העיר מבעלים של קרקע פרטי. "הפרויקט בתוך תמ"א 38, פינוי בינוי. אין מגורים על הקרקע כרגע, יש שם שטחי מסחר ישנים שצריך לפנות אותם. היום הזכויות מביאות אותנו ל-176 יחידות דיור ועוד 8,000 מ"ר מסחרי. אנחנו הולכים שם להליך תב"ע במטרה לקבל יותר יחידות", אומר צדיקריו. 

"יש לנו עוד פרויקט בקריית ביאליק, שם אושרו 28 יחידות דיור בוועדת בניין ועיר. יש לנו גם פרויקט בעפולה של דירות בגודל 22 מ"ר, זה פרויקט שהיה לו פרסום בתקשורת. מדובר בדיור לסטודנטים שהתחיל בכ-250 אלף שקל ועם 100 אלף שקל הון עצמי. זה לא רחוק מתחנת הרכבת שעומדת להיפתח בקרוב. הפרויקט בעפולה שווק כולו בהצלחה ולדעתי אנחנו נמצאים כ-3 חודשים מהיתר ובקיץ נתחיל בבנייה. עוד פרויקט חשוב שלנו הוא בפתח תקווה, כולו מסחרי. קנינו את הקרקע באופציה מחברת א.דורי ובו אנו משווקים שלושה בנייני משרדים בקריית אריה במחיר מצויין של החל מ-6,900 שקל למ"ר". 

- למה קונים אגב את הקרקע באופציה? 

"זה מאפשר לקבוצת הרכישה לחסוך כ-6% במחיר. זו לא עסקה עם מס, זה מאפשר לדלג על עוד יד באמצע. אחרי שהעסקה נסגרת באה הקבוצה וקונה ישירות מהמוכר. אז יש לנו אופציה על 3 בניינים ליד בניין גטר, מסחרי ומשרדים. רוב המתעניינים בקבוצות הרכישה שלנו הם משקיעים ולפעמים זה גם קוני דירות או בעלי מקצוע כמו עורכי דין או חברות שהפרויקט בפתח תקווה יכול מאוד לעניין אותם בגלל המיקום שלו, הוא לא רחוק מבית החולים ובית המשפט". 

"הכסף כמובן נמצא בנאמנות אצל עורך דין, ביום מימוש העסקה כולם נרשמים בטאבו ואז הולכים לליווי של בנק, מביאים קבלן מבצע, מוציאים ערבויות מהקבלן והולכים לבנייה". 

- כמה אתם חוסכים לאלה שקונים אצלכם? 

"יש מקומות שמגיעים גם ל-25%. זה מאוד תלוי בכניסה שלך לעסקה ובמחיר שאתה קונה את הקרקע. למשל בעסקה של פתח תקווה, השוק מדבר על כ-9,400 שקל למ"ר ואני מתחיל את השיווק ב-6,900 שקל למ"ר. הבדל מאוד משמעותי. גם ברמלה יש לי עסקה מאוד טובה. בדירות ברמלה לדעתי זה יהיה סביב חיסכון של 20% בסוף שזה מאוד משמעותי". 

- מה ההבדל העיקרי בינך לעומת הקבלנים? 

"הקבלנים עובדים עם הרבה מימון מהבנקים וזה מייקר להם את הוצאות העסקה והפרויקט. כבר בהעמדת הפרויקט הקבלן יכול לספוג 6% ואם הוא סוחב את הפרויקט שנתיים-שלוש קרקע במחיר של כ-100 מיליון שקל מגיעה להיקף של כ-120 מיליון שקל. רק על הקרקע. אני מרוויח רק על רכיב הקרקע כך שהקרקע היא ללא עלויות מימון כי הקבוצה מממנת את מלוא התשלום עבור הקרקע. הקבלן מנגד רוצה רווח על כל הפרויקט ולכן מגיעים להבדל מאוד גדול בסוף. אחרי שחותמים מול הקבלן אני לא רואה רווח מזה. אני תמיד משתתף בפרויקט, כלומר לוקח דירות או משרדים או שטחי מסחר, ובטח מלווה אותו עד הסוף". 

"הקבלן רוצה להרוויח בסביבות 5%-8% בכל פרויקט בשנה אז בסוף הוא יכול להגיע גם ל-24% רווח על הפרויקט. וככה מגיעים להבדלים של 18%-25% במחיר הסופי של דירות או משרדים בפרויקט". 

- אתה מלווה את הקבוצה לאורך כל הדרך ודואג שהקבלן שנבחר לא "ידפוק" את חברי הקבוצה? 

"בהחלט. בכל הקבוצות שאני מנהל אני דוחף אותן לקחת קבלנים מהשורה הראשונה. לא להתעסק עם חאפרים. יחד עם זאת, אם ועד הקבוצה מחליט ללכת עם קבלן מסוים אני לא יכול לכפות עליהם אחרת. אני לא קובע. היו בעיות בעבר עם קבוצות כי הרבה יזמים נפרדו מהקבוצה אחרי שנגמר רכיב הקרקע אבל אני לא אורח לרגע, אני באתי להרבה שנים ואת השם שלי אני אבנה על סמך מה שאני מוסר בסוף ואם נגיד התחייבתי לדירה במיליון שקל אבל בסוף הדירה תעלה 1.2 מיליון שקל זה בסוף יפגע בי מאוד בטווח הארוך. לכן אנו דואגים ומשתדלים שלא יהיו חריגות מהמחיר המשוער שנמכר ללקוח ". 

- יש גם בעיות איכות בפרויקטים. 

"נכון. אנחנו גם מלווים ובודקים את זה. בעפולה למשל אנחנו נמצאים במכרז מול קבלנים והתייעצנו עם ראש העיר לגבי קבלנים. חשוב לנו מאוד שהפרויקט הזה יצליח ויהיה איכותי למרות שמדובר בדירות סטודיו של 22 מ"ר במחיר של כ-250 אלף שקל בלבד". 

- מה לגבי העלויות של הקבלנים? 

"העלויות של הקבלנים כמעט ולא זזו ב-20 השנים האחרונות. יש ירידה מסויימת בעלויות בפרויקטים גדולים אבל זה לא משמעותי. יש עלייה בדרישות של הרוכשים לאיכות הגמר. הקונים רוצים דירות באיכות גבוהה יותר". 

עוד כתבות

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

שמחון לבלומברג: משלחת יוצאת לוושינגטון לסגור הסכם סחר. על אזהרות סוכנויות הדירוג: "תירוצים"

לדברי יועצו הכלכלי הוותיק של ראש הממשלה, ישראל וארה"ב סיכמו מסגרת להסכם סחר הדדי, ומשלחת ישראלית תיסע לוושינגטון השבוע לסגירת הפרטים ● שמחון דחה את האזהרות של סוכנויות הדירוג לפיהן צעדים להחלשת מערכת המשפט עלולים להשפיע על הדירוג

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

משרד הכלכלה מקצץ בתקציבי התוכנית להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, AP ,Sutterstock

רוקן ממשאבים: צמצום פרויקט התעסוקה של משרד הכלכלה

לגלובס נודע כי התקציב שמשרד הכלכלה השקיע בפרויקט "מנהלת המעסיקים" צפוי להצטמצם משמעותית ● כמות העובדים תיחתך בחצי, והמנהלת תיאלץ למצוא מימון ממקורות אחרים ● אלו המשמעויות

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה / צילום: Shutterstock

פי 10 בשלוש שנים: הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה

הגאות בשווקים והקפצת מחירים לקרנות הסל, הזניקו את הכנסות הבורסה ממדדי המניות והאג"ח שאותם היא מייצרת ● כעת היא במו"מ למכירת הפעילות תמורת מאות מיליוני שקלים, אך עשויה להותיר חלק ממנה לעצמה, במטרה להמשיך וליהנות מהצמיחה המהירה בתחום

16 מטוסים מלאים בנשק: הסיוע שמקבלת איראן לקראת מתקפה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בבייג'ינג נבהלו מהביקור של הגנרל האמריקאי בישראל ושלחו לבת הברית תחמושת, מערכת הלייזר "אור איתן" משנה את כללי המשחק, ויום השואה הבינלאומי מתקיים בסימן אנטישמיות הגואה באירופה • כותרות העיתונים בעולם

לוגו נתג''ז

דירקטוריון נתג"ז מינה מנכ"ל ללא ניסיון בתפקיד או בתחום תשתיות ואנרגיה

דירקטוריון נתג"ז דיווח לבורסה על בחירתו במנכ"ל חדש: קובי נודלמן, עד לאחרונה סמנכ"ל כוח-האדם של דואר ישראל ● לנודלמן אין ניסיון כמנכ"ל חברה ולא ניסיון בשום חברה בתחום התשתיות והאנרגיה; אם ייפסל, ימונה מ"מ המנכ"ל, סמנכ"ל ההנדסה שלמה קרסנר

אילוסטרציה: Shutterstock

הבית נרשם על שם האישה משיקולי מס, הגרוש דרש לקבל את הזכויות. מה קבע בית המשפט?

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם אישה בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאמה שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

השוק החדש שנפתח לתעשיות הביטחוניות הישראליות

כחלק מהידוק היחסים בין ישראל לקזחסטן, שהחל עם הצטרפות המדינה להסכמי אברהם, עובדים במשרד הביטחון על מתן אפשרות להוצאת רישיונות יצוא אליה ● הטכנולוגיות שצפויים לאפשר לייצא כוללות לא רק יכולות הגנתיות אלא גם התקפיות כדוגמת מל"טים