גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמרון: יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי תפגע בשאר החברות בו

טיב ההסכם יאפשר לר"מ בריטניה לשכנע את הציבור הבריטי לתמוך בהישארות באיחוד ■ סקרים לקראת משאל עם בנושא מראים פער קטן בין התומכים למתנגדים

דיוויד קמרון / צלם: רויטרס
דיוויד קמרון / צלם: רויטרס

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון פותח את שבוע המו"מ האחרון שלו על עתיד בריטניה באיחוד האירופי, עם מסר לעמיתיו האירופיים: יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי תפגע גם בכם.

הטיעון כי האיחוד האירופי בן 28 המדינות ייחלש כתוצאה מיציאתה של המדינה בעלת הכלכלה השנייה בגודלה באיחוד, מעניק לקמרון כוח מיקוח במאמציו לגבש עסקה שתשנה את תנאי חברותה של בריטניה לקראת משאל העם שייערך במדינה על הישארות או יציאה מהאיחוד האירופי. עם הנקודות השנויות במחלוקת נמנית הסוגיה באיזו מידה ישפיעו התקנות הפיננסיות בגוש האירו על הסיטי של לונדון. שיא המו"מ יהיה בפסגת מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל ב-18-19 בפברואר.

יציאתה של בריטניה תפגע בכלכלת אירופה ואף עלולה לחולל זעזועים נוספים בשוקי ההון האירופיים, לאחר שמניות הבנקים האירופיים רשמו את פתיחת השנה הגרועה ביותר מאז 1987. כמו כן עלולה פרישתה של בריטניה לשחוק את יוקרתו של האיחוד האירופי ולערער את מעמדו בפורומים בינלאומיים כמועדון העשיר ביותר בעולם. יציאת בריטניה מגוש האירו עלולה גם לשמש זריקת עידוד לגורמים פופוליסטיים במדינות שונות שידרשו שמדינותיהם יילכו בעקבות בריטניה.

מאז שהאיחוד האירופי פרסם בתחילת החודש את תגובתו לדרישותיה של בריטניה, עוסקים קמרון ובכירים אחרים בממשלתו בסבב אינטנסיבי של מאמצים דיפלומטיים לשכנע את כל 27 החברות האחרות באיחוד לאשר את ההסכם. קמרון רוצה להישאר באיחוד האירופי, אך עליו לשכנע את המפלגה השמרנית והציבור הבריטי.

אם יאושר ההסכם, הוא יגביל את ההטבות הסוציאליות לאזרחי האיחוד האירופי שאינם בריטים, יגן על תעשיית השירותים הפיננסיים הבריטית ויעניק סמכויות רבות יותר לפרלמנטים הלאומיים. כמו כן יהווה ההסכם צעד ראשון שיבטיח את הישארותה של מדינה שדוגלת באופן מסורתי במדיניות השוק נטול הגבולות כאמצעי להיאבק בפרוטקציוניזם, ושתורמת זה זמן רב תרומה נטו לתקציב האיחוד האירופי.

נשיא המועצה האירופית, דונלד טאסק, שמשימתו לשכנע מנהיגים אירופיים לתמוך בהסכם, תיאר בשבוע שעבר את המו"מ כ"שביר", אך מרבית הממשלות כבר אותתו על נכונותן למנוע את יציאת בריטניה כל עוד דרישותיו של קמרון לא ישפיעו באופן שלילי על שאר החברות באיחוד. רבים מהמנהיגים חוששים מההתנגדות הגוברת לאיחוד האירופי במדינותיהם, בייחוד בצרפת שבה מרעיפה מפלגת הימין הקיצוני, החזית הלאומית, שבחים על מדיניותו של קמרון כלפי האיחוד האירופי.

ההסכם הסופי, שאותו יגבשו המנהיגים בפסגה, רחוק מהשלמה. דיפלומטים רשמו התקדמות מסוימת בעשרת הימים האחרונים, אך כמה מרכיבי מפתח בהסכם עדיין פתוחים מכיוון שכמה מדינות פועלות לקדם את האינטרסים של עצמן בתחומים שונים, כגון כיצד להגן על זכויות ההצבעה של חברות איחוד שאינן כלולות בגוש האירו בסוגיות פיננסיות וכלכליות.

צרפת, גרמניה וכמה מדינות אחרות "חושדות" כי מה שבריטניה רוצה באמת הוא להעניק לסיטי של לונדון זכות וטו על תקנות האיחוד האירופי, לדברי צ'רלס גרנט, מנהל המרכז לרפורמה אירופית. גם אם יגובש הסכם, הוא לא יועיל אם העם הבריטי יחליט לשים קץ לחברותה בת 43 השנים של בריטניה באיחוד במשאל עם שעשוי להיערך כבר ביוני. סקרי דעת הקהל מראים כי תוצאות משאל העם עלולות להיקבע על חוט השערה.

שאלות ותשובות

- מה הרקע למצב הנוכחי?

בריטניה המתינה 16 שנים כדי להצטרך לשוק האירופי המשותף שהוקם ב-1957, וגם אז היו כבר מי שטענו שהיא צריכה לפרוש ממנו. לפני משאל העם על החברות ב-1975, רוב הפוליטיקאים והעיתונים הניחו שהישארות באיחוד תהיה התרחיש המיטבי לכלכלה, והמשאל אכן הסתיים ברוב של שני שלישים לטובת חברות. ב-1993 כמעט נפלה ממשלתו של ג'ון מייג'ור כאשר כמה מחוקקים שמרנים הצביעו נגדו בנושא חתימת אמנת מסטריכט, שהרחיבה את שיתוף הפעולה ויצרה את האיחוד האירופי, EU.

ה"אירוסקפטים" ("ספקני האיחוד") מנעו מבריטניה הצטרפות למטבע האירופי האחיד ב-1999. הם חשו אחר כך שהם צדקו לנוכח משבר החובות של גוש האירו. האיחוד צירף 8 מדינות מזרח אירופיות ב-2004, ויצר בכך נהירת מהגרים לבריטניה, שהעיקה על השירותים הציבוריים. חלקם של תושבים ילידי חוץ באנגליה ו-וויילס הגיע ל-13.4% מהאוכלוסייה ב-2011, בערך פי שניים מהשיעור ב-1991. בשנים האחרונות, המהגרים מתפתים להגיע לבריטניה בזכות צמיחה כלכלית כפולה מזו שבגוש האירו. בריטניה היא המדינה השלישית בגודלה באיחוד האירופי במונחי תוצר ואוכלוסייה, אחרי גרמניה וצרפת.

- מה קמרון רוצה להשיג כעת?

קמרון מעוניין שבריטניה תישאר באיחוד, אך מעמיד כמה דרישות מראשי המדינות. ארבעת היעדים המרכזיים שלו הם: 1. משילות כלכלית - הכרה מפורשת בכך שהאירו אינו המטבע היחיד של האיחוד האירופי כדי להבטיח שמדינות שאינן משתמשות בו לא יהיו בנחיתות מהותית. בריטניה מעוניינת בערובות לכך שצעדים נוספים לאיחוד פיננסי לא ייאכפו על מדינות שאינן בגוש האירו, ושבריטניה לא תצטרך להשתתף בחילוץ של מדינות אירו. 2. תחרותיות - קביעת יעד לצמצום נטל הרגולציה המוגזמת ולהרחבת השוק האחיד. 3. הגירה - הגבלת גישה להטבות סוציאליות של מהגרים מתחומי האיחוד האירופי בבריטניה, עובדים ושאינם עובדים. ספציפית, הממשלה מעוניינת שמהגרים יוכלו לקבל הטבות מסוימות רק אם הם תושבים במדינה במשך ארבע שנים. מנכ"ל האוצר הבריטי מזהיר שהגבלות כאלה עלולות להוות אפליה. 4. ריבונות - בריטניה תוכל להתנתק מהשאיפה של האיחוד ל"איחוד מלא ככל האפשר" של עמי אירופה, כדי שהיא לא תהיה חלק מההשתלבות הפוליטית. הפרלמנטים הלאומיים יקבלו סמכות לחסום חקיקה של האיחוד.

- מה המצב בבריטניה כרגע?

לאחר החתימה על ההסכם בין המדינות, יתקיים בבריטניה, ככל הנראה באמצע 2016, משאל עם על השאלה אם להישאר באיחוד האירופי. רוב הסקרים מראים שרוב הבריטים מעדיפים להישאר באיחוד, אם כי כמה סקרים מצביעים על ירידה בתמיכה בהישארות.

- מה טוענים המתנגדים והתומכים?

האירוסקפטים הבריטים אומרים שהאיחוד האירופי רוצה להפוך למדינת-על שמגבילה את הריבונות הלאומית. הם אומרים שלבריטניה יש השפעה עולמית גם ללא חברות באיחוד האירופי - מושב קבוע במועצת הביטחון של האו"ם - והם יוכלו להשיג אמנות סחר טובות יותר ללא חסידי המגננה הכלכלית באיחוד.

חסידי החברות באיחוד טוענים שהאיחוד הוא שוק היצוא הגדול ביותר של בריטניה, וחברות רב-לאומיות מתמקמות בבריטניה כדי למכור למדינות אחרות באיחוד ללא מכסים. בריטניה גם נהנית מתנועת עובדים חופשית, שמעמידה לרשות המעסיקים מאגר של כוח אדם זול ומיומן.

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: "רוצים להגיע להסכם, לא בכל מחיר"

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים