גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עתירה נגד מינוי עו"ד הלפרין לממונה על ההגבלים: הצינון לא מספיק

העתירה תוקפת הן את הסדר ניגוד העניינים עליו חתמה הלפרין, והן את המינוי שלה "לאור ניגוד העניינים הנרחב והמשמעותי בו היא נתונה", לטענת העותרים

מיכל הלפרין / צילום: רוני שיצר
מיכל הלפרין / צילום: רוני שיצר

עוד לא יבשה הדיו על הסכם ניגוד העניינים של הממונה החדשה על ההגבלים העסקיים, וכבר מוגשת לבג"ץ עתירה נגד המינוי. הבוקר (ד') הגישו עורכי הדין יצחק אבירם ושחר בן-מאיר עתירה לביטול החלטת הממשלה למנות את עו"ד מיכל הלפרין לממונה על ההגבלים העסקיים, או לכל הפחות לערוך דיון מחודש במינוי לאור הסדר ניגוד העניינים עליו חתמה.

עוד מבוקש בעתירה, לכל הפחות, להאריך את תקופת הצינון הקבועה בהסדר לטיפול בענייניים שיש בהם חשש לניגוד עניינים מצד הלפרין - הן בקשר ללקוחותיה לשעבר של הממונה החדשה והן בקשר למשרד עורכי הדין מיתר בו עבדה - לתקופה של 5 שנים לפחות.

העתירה תוקפת הן את הסדר ניגוד העניינים עליו חתמה הלפרין, והן את המינוי שלה "לאור ניגוד העניינים הנרחב והמשמעותי בו היא נתונה", לטענת העותרים. 

עורכי הדין אבירם ובן-מאיר טוענים בעתירה כי מדובר "במינוי בלתי סביר, ויותר מכך בהסדר ניגוד עניינים בלתי סביר שנחתם על רקע מינוי בלתי סביר של עו"ד הלפרין, לצורך מינויה כממונה על ההגבלים העסקיים".
השבוע, לקראת כניסתה לתפקיד של הממונה החדשה, פורסם הסכם ניגוד העניינים שעליו חתמה.

על-פי ההסדר, הממונה החדשה על ההגבלים העסקיים תהיה מנועה מלעסוק בענייני אשראי וסליקה, שירותי מיתוג ATM, הפעלת מערכת תקשורת בין סולקים למנפיקים והפצת תוכנות אשראי, ענייני תעופה וכן בתחומים שבהם חברת תנובה מהווה גורם דומיננטי בהם - זאת במשך שנה וחצי מיום כניסתה לתפקיד.

אחד הנושאים המדוברים כיום בשוק האשראי והבנקאות הוא תוכניתו של שר האוצר, משה כחלון, להפריד את חברות כרטיסי האשראי מבעלות הבנקים, על-מנת לאפשר לחברות האשראי להתחרות בבנקים על מתן אשראי בתנאים שווים. הלפרין, על-פי ההסכם הנ"ל, לא תוכל לקחת חלק בדיון זה.

נושא אקטואלי נוסף שבו עלולה הלפרין להיתקל בבעיה, ולהיאלץ להימנע מלקבל החלטות בנוגע אליו, הוא עסקת המכירה של מגה הקורסת. אם רשת יינות ביתן תבחר להגיש הצעה לרכישת מגה (וייתכן כי גם אם לא), הלפרין תהיה מנועה מלדון במיזוג זה, היות שהלפרין - כך על-פי הסדר ניגוד העניינים - ייצגה את רשת יינות ביתן במסגרת עבודתה במשרד עורכי הדין מיתר. 

עוד על-פי הסכם ניגוד העניינים של הלפרין, בנוסף להימנעותה מלעסוק בנושאי שירותי סליקה ואשראי, תעופה וענייני תנובה, מנועה הלפרין מלעסוק גם בנושאים הקשורים לבן זוגה, אבנר הלפרין, מנכ"ל חברת ארליסנס (EarlySense); וכן בעניינים הנוגעים לחמיה, אבי בעלה, דני הלפרין. 

"כידוע, סוגיית ניגוד עניינים נועדה במיוחד לשם שמירת אמון הציבור בעובדי הציבור ואמון הציבור במוסדות הממשלה וליצירת הפרדה מתאימה בין המסגרת האישית לבין המסגרת הציבורית בעבודתו של עובד ציבור", כותבים העותרים בעתירתם נגד המינוי וטוענים כי "מינוי של בעל תפקיד הנמצא במצב של ניגוד עניינים ידוע מראש פוגע באופן חמור באמון שהציבור רוכש הן לעובדי הציבור והן למערכת הציבורית בכללותה, ופוגע באמון שירכוש הציבור גם בעתיד לאותו מנגנון הממונה על ענייני הציבור". 

לטענתם, הדברים מתעצמים כשמדובר בעובד ציבור שהוא בעל סמכויות נרחבות ברובן, סמכויות שהן מעין-שיפוטיות - רגולטור בעל סמכויות נרחבות; והדברים מתעצמים אף יותר כשמדובר בתפקיד - ממונה על ההגבלים העסקיים - שהגדרת תפקידו היא לפקח ולאסדר, ואף ובמיוחד להגיש כתבי אישום ולקבוע עיצומים כספיים, וליתן הוראות ביחס לגופים הגדולים ביותר במשק הישראלי, בעלי מונופולין, הסדרים כובלים ועוד.

"מדובר בבעל תפקיד שבהכרח עליו לעמוד מול כל החברות הגדולות במשק ומול כל ענפי המשק - ללא מורא, ללא פחד וללא ניגוד עניינים. והנה אותה ממונה על ההגבלים המיועדת היא-היא מי שייצגה רק לפני 'שעה' את אותם גופים כלכליים גדולים מול הרשות שביקשה להגבילם, ובלי הינד עפעף היא הופכת להיות בבת-אחת מי שאמורה לקבל החלטות מעין-שיפוטיות ביחס לאותם הגופים בדיוק - הם הלקוחות שלה", כותבים העותרים.

עו"ד הלפרין כיהנה בתפקיד היועצת המשפטית של רשות ההגבלים וכסגנית ראש רשות ההגבלים העסקיים בשנים 2006-2002. ב-2007, לאחר שהפסידה לגילה במרוץ על ראשות הרשות להגבלים, הצטרפה הלפרין כשותפה וכראשת מחלקת הגבלים עסקיים במשרד עורכי הדין הגדול בארץ - מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל.

בחודש במאי 2015 הודיע גילה על התפטרותו, על רקע התנגדותו למתווה הגז שהתגבש, ופרש מתפקידו בחודש אוגוסט. מאז התנהל בעצלתיים הליך האיתור של מחליפו, ואת תפקיד הממונה הזמני מילא עו"ד אורי שוורץ, היועץ המשפטי של רשות ההגבלים, שהפסיד להלפרין במרוץ לתפקיד. 

במסגרת הסכם ניגוד העניינים מתחייבת הלפרין להימנע מלעסוק - "לקבל החלטות, להשתתף או מלטפל בכל צורה אחרת, במישרין או בעקיפין" - בנושאים העלולים להעמיד אותה במצב של ניגוד עניינים, בכל הקשור לעניינים אישיים, עניינים של קרובי משפחה ועניינים של אנשים שיש לה זיקה אישית, פוליטית וכלכלית-עסקית אליהם. כמו כן, היא מתחייבת כי ככל שיתעורר ספק בדבר טיבו של הקשר או הזיקה - היא תתייעץ עם היועץ המשפטי של הרשות באשר ליכולת שלה לדון בנושא. 

עו"ד הלפרין מפרטת עוד שורה של חברות שאותן ייצגה במהלך עבודתה כעורכת דין במשרד עורכי הדין מיתר, ובהם סוכנות הביטוח מדנס, אדמה פתרונות לחקלאות, סימנס גרמניה, אל-על נתיבי אוויר לישראל, Glaxo Smith Kline גי-פור-אס פתרונות אבטחה, טמבור, סיסקו סיסטמס, יינות ביתן, ליימן-שליסל, סטורנקסט, מוצרי שלם אריזות, פי-גלילות מסופים וצינורות נפט, מרכז סליקה בנקאי (מס"ב), בנק איגוד, קבוצת לאומי, Stratasys Ltd, פוקס, תנובה, שבא שירותי בנק אוטומטיים, ונטו מ.ע.

בענייני לקוחות אלה - וכן כל הלקוחות העיקריים של משרד מיתר - מתחייבת הלפרין שלא לעסוק במשך כשנה וחצי, ממועד סיום ההתחשבנות שלה מול משרד מיתר על שירותיה; וכן מתחייבת להימנע מלעסוק בנושאים של לקוחות אחרים שבהם טיפלה במשרד, שאינם כלולים בקטגוריה של לקוחות.

ואולם, לטענת עורכי הדין אבירם ובן-מאיר, תקופת צינון זו אינה מספיקה. "בכל הכבוד, תקופת 'הצינון' שנקבעה בהסדר הניגוד עליו חתמה עו"ד מיכל הלפרין היא בבחינת לעג לרש. תקופה של שנה וחצי של איסור עיסוק מנוגדת לכל היגיון של מניעת ניגוד עניינים ובמיוחד במקום הספציפי בו תיקים, חקירות, דרישות ובדיקות מתנהלים למשך תקופות ארוכות של שנים רבות".

לטענתם, נוכח תפקידה ובעיקר הסמכויות שמקנה החוק לממונה על ההגבלים, ונוכח ההשפעה המשמעותית שיש להחלטות מעין-שיפוטיות שלה על הגופים הכלכליים הגדולים ביותר במשק, שהיו רק לאחרונה לקוחותיה הישירים - חובה לקבוע תקופת צינון בת 5 שנים, בדומה לכלל החל בעניין זה על שופטים או לכל הפחות תקופה קרובה לכך.

"כל החלטה של הממונה על ההגבלים לאסור או להתיר, כל החלטה של הממונה על ההגבלים לדחות החלטה ואף כל החלטה שלא להחליט על, למשל, מונופול או הגבל עסקי או צמצום סמכויות או ענישה וכו' - היא החלטה שיש לה משמעות כספית של עשרות ומאות מיליוני ואף מיליארדי שקלים", נכתב בעתירה, ועוד נטען: "מדובר בסמכות מקיפה, הן סמכות חקירתית וענישתית פלילית ומינהלית, הן בקביעת קביעות אזרחיות ושיפוטית, הן בסמכות אזרחית והן בסמכות מול בית הדין להגבלים עסקיים. לכן יש להקביל את הממונה מבחינת הסמכויות שלה, לא לשופט שלום אלא לשופט מחוזי. אבל אפילו שופט שלום מנוע במשך 5 שנים מלדון בלקוחותיו בהם טיפל טרם המינוי שלו! לטעמנ, כלל זה אמור לחול במפורש על המשיבה 5". 

לאור זאת, טוענים העותרים, "גם החלטת הממשלה למנות את עו"ד הלפרין לממונה על ההגבלים, והחלטת שר הכלכלה להמליץ על המינוי שלה דווקא, מבלי לבחון כלל את סוגיית ניגוד העניינים, היא החלטה בלתי סבירה באופן קיצוני, שראוי לבטלה - או לכל הפחות להורות לדון בה מחדש לאור ולאחר תיקון הסדר ניגוד העניינים והתאמתו לדין הרצוי ולדעתנו גם המצוי". 

לקוחותיה של הממונה החדשה

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם