גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר התאחדות העיתונאים הזרים בישראל: "מג"ב אגרסיבי מדי"

המתח עם העיתונאים הזרים עלה השבוע מדרגה, עם עיכובו של כתב "וושינגטון פוסט" ■ לוק בייקר, בכיר ברויטרס המשמש גם כיו"ר התאחדות העיתונאים הזרים בישראל, דוחה את ההאשמות על חוסר איזון ומבהיר: הבעיה היא עם המג"בניקים

האינתיפאדה המתמשכת שישראל מצויה בה בחודשים האחרונים גרמה בין היתר להסלמה במערכת היחסית העדינה גם כך בין ישראל לתקשורת הבינלאומית. טענות חוזרות ונשנות מצד גורמים ישראליים על דיווח לא מאוזן, שלא לומר שקרי, שמגיע מכיוונם של העיתונאים הזרים המוצבים בארץ ומסקרים את המצב המתוח, הגיעו בשבוע שעבר לשיא עם דיון בנושא בכנסת. ראש לשכת העיתונות הממשלתית, ניצן חן, אף הודיע כי ישלול תעודות עיתונאי מאלה שדיווחיהם לא יהיו מהימנים.

לפני יומיים, נרשמה עליית מדרגה נוספת ביחס העוין כלפי המדיה הזרה, כאשר עיתונאי "וושינגטון פוסט" בישראל, ויליאם בות', עוכב על-ידי כוחות מג"ב בשער שכם, בעת מילוי עבודתו.

"המצב הביטחוני בישראל הוא מתוח, והתקשורת הזרה נחשבת כשעיר לעזאזל או מטרה קלה", אומר ל"גלובס" לוק בייקר, ראש הדסק של סוכנות הידיעות רויטרס בישראל וברשות הפלסטינית, המשמש גם כיו"ר התאחדות העיתונאים הזרים בישראל. "לא הייתי מופתע ממה שקורה לבות', האווירה בישראל היא כזו שלוחמי מג"ב חושבים שיש להם גב פוליטי למהלכים שהם עושים. אם אנשים בממשלה אומרים שהתקשורת הזרה היא אויב, אז אין שאלה שלוחמי מג"ב בשטח יתרגמו את זה כגיבוי למעשיהם".

- המקרה הזה, שגונה על-ידי ראש הממשלה והשר לביטחון פנים, וגם נגמר בהתנצלות, זכה לפרסום נרחב. אך עד כמה מקרים כמו אלה קורים באופן תכוף?

"כראש ההתאחדות, אני שומע על כמה וכמה מקרים. כשביל נעצר, שמעתי על זה בתוך שניות. יש הרבה מקרים שאני בוודאי לא שומע עליהם, כי עיתונאים הרבה פעמים מנסים לפתור את זה בשטח. אף אחד לא צריך להטיל ספק במידת ההטרדה שעיתונאים ובעיקר זרים חווים פה. בעיקר בעבודה במזרח ירושלים".

- גם אתה חווית הטרדה כזו?

"לפני 3 חודשים ליוויתי קבוצה שעלתה להר הבית, באה המשטרה ואמרה שאני לא יכול להיות שם. הייתי בלי מכשור בכלל, רק עם מחברת. הזדהיתי כעיתונאי, ושאלתי למה אני לא יכול להיות שם, אבל השוטר קרע את חולצתי והשליך אותי משם וניסה לקחת את הדרכון שלי ולמנוע ממני לעשות את עבודתי".

- אתה מאמין שיש הוראה לפגוע באופן ספציפי בעיתונאים?

"אני לא חושב שהצבא הישראלי או המשטרה שולחים הוראה 'תטרידו את התקשורת הזרה', אבל אנשים שפועלים בשטח חושבים שהם גרים במדינה שבה אנשים מדברים באופן משולח רסן כלפי עיתונאים זרים, והם מרגישים שיש להם גיבוי פוליטי לנהוג באופן שבו לא פועלים במדינות אחרות".

"מקרים שקורים ברפובליקת בננות"

"ביום שלישי, בזמן שבות' עוכב בירושלים, הייתי בעזה", מספר בייקר עוד חוויה אישית, שעדיין טרייה. "כשיצאתי משם, לקחו אותי לחדר נפרד, ואנשי חברת האבטחה שפועלים במחסום ארז ביקשו ממני להוריד את החולצה ולהעביר אותה דרך גלאי המתכות. סירבתי, ועדיין הם דרשו ממני להרים את החולצה. הם שמו אותי בחדר חסין לפצצות, שם התבקשתי להרים את החולצה ולהראות את גופי, כשהם מדברים איתי מהצד השני. עד שהגעתי לעמדה הזו עברתי בסורק גוף מספר פעמים, ולקולגות שהיו איתי נתנו לעבור ללא בעיה. גם הפלסטיני שליווה אותי הסביר שאני עיתונאי. זה משפיל".

- אז מדוע עשו את זה דווקא לך?

"הם לא הסבירו למה, הם סירבו. הטרדה כזו היא מינורית, לא עשיתי מזה סיפור גדול, אבל היא מסוג הדברים שאתה זוכה לו ברפובליקת בננות. קרו לי מקרים כאלה רק באפריקה. זה פגיעה בזכויות האזרח שלי. יש בישראל אווירה שבה אנשים יכולים להפר זכויות אזרח".

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "במעבר ארז עוברים מאות עיתונאים בכל שנה על-פי נוהל מסודר, וכולם זוכים ליחס אדיב ומקצועי. בעת חזרתו של מר לוק בייקר מעזה לישראל, מערכות הבידוק המתקדמות במעבר העלו חשד שחייב בדיקה משלימה קצרה, והדבר נעשה בשיח שוטף ורציף עם העיתונאי. מעברו של בייקר, כולל הבידוק, ארך דקות בודדות בלבד, שבמהלכן הוא זכה ליחס מכבד והולם מצד הבודקים הביטחוניים במעבר". 

- אתה מסקר את המציאות הישראלית. אתה באמת לא יכול להבין את כוחות הביטחון הפועלים בשטח תחת לחץ עצום כדי למנוע טרור?

בייקר: "אף אחד לא רוצה שמישהו יידקר או יותקף. ישראל מתמודדת עם הדברים האלה כבר 50 שנה ועוד לפני, ועדיין כפי ההתנהגות של אנשי המג"ב בשטח היא כאילו אין להם כל ניסיון בכלל. הם לא יכולים לנהוג כך. לעכב עיתונאים זה מראה על חוסר ניסיון בשטח. אנחנו מתמודדים עם בני 19-20 שלא משתמשים ככל הנראה במודיעין כלשהו, ואמורים לשמור על הביטחון, ובמקום זה הולכים ומתעסקים עם עיתונאים, ועליהם אתם סומכים? אני לא הייתי סומך עליהם שישמרו על הביטחון. יש 4 אנשים שעומדים בשער שכם, והם מתעסקים בלהטריד עיתונאים? זה מראה על רמה נמוכה של כוחות הביטחון בשטח".

- אתה אומר דברים מאוד קשים.

"המשטרה והצבא מנסים לפתור דברים, והם באופן נדיר אגרסיביים כמו לוחמי מג"ב, שהפכו להיות בעיה. הם אגרסיביים, מטרידים ומגיעים מהר מאוד לטקטיקות ברוטליות. הם מנפצים מצלמות, ויש לכך עדויות רבות".

את תגובת מג"ב לדברים לא היה ניתן להשיג.

- ולמעשה על זה אתם מדווחים לעולם.

בייקר מתקומם על השאלה. "אבל מי עושה את הפגיעה? מי אחראי לנזק - ישראל הפוגעת בעיתונות או העיתונות שכותבת על זה? השאלה חותרת תחת העניין. אם משהו קורה, והוא שווה סיקור, העיתונאים עושים את זה באופן המאוזן ביותר שאפשר. הרבה האשמות כלפי התקשורת הזרה הן נוראות וחסרות בסיס. כשמשמיעים בעולם ביקורת כלפי ישראל בכל הקשור לשימוש בכוח מופרז, הטענות באות ממנהיגי עולם ולא מהתקשורת. וגם התקשורת הישראלית כותבת על זה, אז מה, היא גם עוינת את ישראל?".

"אין חוסר איזון"

בייקר עובד ברויטרס מאז שנת 1997, וזו הפעם השנייה שבה הוא מוצב בישראל. בפעם הקודמת הוא סיקר בישראל את מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006. בין היתר שהה לצורך עבודתו בדרום אפריקה, איטליה, לונדון, עיראק, צרפת ובלגיה. לכאן הוא שב בשנת 2014.

"ישראל היא דמוקרטיה תוססת, אני באופן נדיר מאוד מקבל תלונות על דברים שאני כותב מצד דוברי הממשלה, שתמיד משתפים פעולה. גם הצבא מנסה להיות פתוח ולשתף פעולה. הבעיה היא בשטח, ובכניסה וביציאה בעזה. גם ברשתות רוב הביקורת לא מגיעה מדוברים רשמיים, אלא מקבוצות לחץ פרו-ישראליות שיש להן אג'נדה".

- נתקלת אי-פעם בעוינות מצד אזרחים בשטח?

"אף פעם לא. לפעמים בגדה המערבית מצד פלסטינים או מתנחלים בחברון, אבל באופן כללי, אנשים מאוד פתוחים לעיתונות הזרה. הרגישות כלפי התקשורת הזרה מוזנת ברשתות החברתיות ובדיונים בפרלמנט".

- בשורה התחתונה, האם אתה מוכן להודות שיש חוסר איזון כלשהו בסיקור של ישראל על-ידי התקשורת הזרה?

"אני עיתונאי מקצועי כבר 20 שנה, וכמוני, רבים מהעיתונאים שנשלחים לפה הם רבי-ניסיון. אני עובד עם עיתונאים מקצועיים מאוד שמנסים להסביר את המורכבות של הסיפור לקהל הבינלאומי. הישראלים מאמינים שזה לא משקף את העמדות שלהם, אבל לא בשביל זה העיתונאים פה.

"אני לא רואה חוסר איזון מצד העיתונות הזרה. יש סיפורים שמתפתחים מהר, והדיווחים משקפים את ההתפתחות על הקרקע - יש דיווח על הרוגים, ואתה בתחילה לא יודע מי מת ומאיזה צד, ואתה מנסה להסביר מה קורה במהירות האפשרית. הטענות על פניות בדיווח מעצבנות. אם יש טעויות, הן מתוקנות בהקדם האפשרי. אני דוחה את הטענה לחוסר איזון".

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים