גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטול מודעות בעמוד החיפוש בגוגל ייקר את הפרסום?

הנפגעות העיקריות יהיו החברות הקטנות, שמהן ענקית החיפוש התחילה דרכה

ביטול הצגת המודעות בחלק השמאלי של המסך בתוצאות החיפוש בגוגל בתצוגת מחשב הנייח והטאבלט צפוי להביא לעליית ממוצעת במחירי הפרסום של 30%-40% - כך מעריכים היום (ג') בכירים בסוכנויות הדיגיטל והמדיה. על-פי ההערכות, העליות בקטגוריות הנחשבות לעתירות שיווק דיגיטלי עלולות להגיע אפילו למאות אחוזים.

גוגל הודיעה לאחרונה כי היא מתעתדת לבטל את המודעות שהתפרסמו עד כה בצד העמוד של תוצאות החיפוש, וכי מעתה ניתן יהיה לפרסם רק 4 מודעות מעל לתוצאות חיפוש האורגניות (במקום 3), ו-3 מודעות נוספות מתחת לתוצאות החיפוש האורגניות.

השינוי נכנס לתוקף ברוב העולם ב-19 בפברואר, אך בממשק העברי צפוי השינוי להיכנס בהדרגה. מטרת המהלך היא להתאים את תצורת התוצאות והפרסומות במסכים גדולים לתצורת התצוגה בטלפונים ניידים.

הפרסום בגוגל עובד בשיטה של בורסה. באופן טבעי המיקומים המבוקשים ביותר הם המיקומים הגבוהים - המניבים את תנועת הגולשים הגבוהה ביותר ואת שיעור ההקלקות הגבוה ביותר. כפועל יוצא מכך הם גם המיקומים המניבים עבור גוגל את עיקר ההכנסות. המיקומים הנמוכים אמנם מניבים פחות תנועה והקלקות, אך הם זולים משמעותית ושימשו עד עתה פתרון לעסקים שהתקציב שלהם מוגבל.

עד השינוי הנוכחי היה בדף חיפוש 13-14 מקומות פרסום אפשריים - מה שעורר ביקורת רבה על הדרך הארוכה שצריך הגולש לעבור בדרך לתוצאה האורגנית הראשונה. צמצום מקומות הפרסום ל-7 מקטין למעשה את מלאי הפרסום שמציאה גוגל בכ-40%, וכמקובל, כשהמלאי מצטמצם, הביקוש עולה, ועלייה בביקוש משמעותה עליית מחירים.

אופיר כהן, המשנה למנכ"ל יוניברסל דיגיטל, סבור כי הסיבות שהביאו את גוגל לבצע את השינוי נעוצות בגידול בהיקפי החיפוש במכשירים ניידים בלבד, לעומת ירידה במחשבים נייחים. כך, ברמת המאקרו קיימת כבר היום מגמה של ירידה בביקוש, ולא מן הנמנע כי המהלך של גוגל הוא לצמצם את ההיצע לא כדי להעלות מחירים, אלא כדי לבלום את ירידת המחירים במחשב. אך הסיבה המרכזית, להערכתו, היא הכוונה להציג ממשק משתמש אחיד בין המובייל למחשב הנייח, בשילוב עם הירידה בביצועי הפורמטים של מודעות הצד והצורך לאזן את שיווי המשקל בין הביקוש להיצע.

לדבריו, חברות רבות קטנות וגדולות בונות את העסקים שלהן על התנועה שגוגל שולחת, ושינויים בגוגל הם דרמטיים עבורן. "נוצרה תלות מאוד מורכבת של חברות בתנועה מגוגל ובמערכת הפרסום שלה, והיקפי תקציבים הולכים וגדלים המופנים לאפיק זה, שהוא כמעט בכל סיטואציה האפיק היעיל ביותר לקידום תנועה שהופכת למכירות, פניות למוקדי מכירות וכדומה".

עד שייווצר שיווי-משקל חדש

כהן סבור כי עבור זירות היפר-תחרותיות (כמו ביטוח וכספים), שבהן המפרסמים מוכנים לשלם הרבה כדי להופיע ולקבל את הנוכחות והתנועה, סביר להניח שתהיה אינפלציה משמעותית במחירי הפרסום, וזאת עד שיגיעו למחיר שיווי משקל חדש לכל זירה.

לטענתו, אם יש סגמנט שייפגע די בוודאות אלה המפרסמים הקטנים - הלחם והחמאה שממנו גוגל התחילה עוד לפני שהמותגים הגדולים גילו אותה. עסקים קטנים שהם בעלי אמצעים מוגבלים, ובמקרים רבים מנסים גם היום "לגנוב סוסים" במיקומים מעט יותר נמוכים מהשלישייה המובילה - עשויים למצוא את עצמם נפלטים מהמשחק של החיפוש.

גם עומר כהן, מנכ"ל חברת הפרפורמנס Ocean מקבוצת TMF, סבור כי המחירים יעלו, אך לדעתו "מנהלי קמפיינים בגוגל יצטרכו עכשיו להיות הרבה יותר יצירתיים ולמצוא פתרונות ל'לונג טייל' כדי להוזיל עלויות. עדיין המפרסמים הגדולים והבינוניים ישלמו ככל הנראה את המחירים הגבוהים, וזה עדיין ישתלם להם. מי שייעלם מהמפה הזו הם המפרסמים הקטנים שיצטרכו לבדוק אם עליית המחיר הופכת את הקמפיין שלהם להיות ב-ROI (החזר השקעה) שלילי".

אדיר רגב, מנכ"ל חברת הדיגיטל GO, סבור כי את השלכות הקמפיין מתחילים לראות בשטח כבר כעת: "אנחנו כבר מתחילים לראות עלייה במחירים. הבעיה היא שלוקח זמן לקלוט מה קורה. אף אחד לא מעלה בבת-אחת את המחירים שהוא מוכן לשלם ב-200%. זה תהליך. כל אחד מעלה קצת, מנסה לבדוק איפה זה ממקם אותו מחדש בתוצאות פרסום.

"מהניסיון שלי, בתעשיות היותר אגרסיביות בשיווק באינטרנט המחירים יקפצו במהירות, בחלק אחר זה ייקח יותר זמן, אבל כולם יחוו עלייה במחירים בשנה-שנתיים הקרובות. למפרסמים אין הרבה אלטרנטיבות. מנוע החיפוש של גוגל הוא מנוע החיפוש הגדול בעולם. בישראל הוא שולט ב-95% מתוצאות החיפוש, וכך גם בהרבה מאוד מדינות אחרות בעולם.

"בשנים האחרונות גוגל מנהלת מלחמה לזכות בנתחי שוק נוספים בתחום של באנרים באתרים ופרסום בווידאו, ונראה שעכשיו היא חוזרת למקסם ערך מביצת הזהב שלה - מנוע החיפוש. אם זה בזכות השינויים בהרגלי הצריכה והמעבר שלנו למובייל, או אם זה בזכות הצורך לשפר את הדוחות הכספיים למשקיעים - בסופו של דבר כל המפרסמים ישלמו יותר על הפרסום בענקית החיפוש".

עוד כתבות

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקרית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

השר ברקת נגד החלטת השר סמוטריץ' להכפיל את הפטור ממע"מ: "לא נערכה בחינה כלכלית. יפגע בצמיחה"

שר הכלכלה טוען במכתב ששלח הערב לשר האוצר שהכפלת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי אינה מבוססת נתונים ועלולה לפגוע בעסקים קטנים ובצמיחה של המשק ● בין החלופות שהוא מונה: הפחתת מע"מ על חשמל ומים או קביעת מע"מ דיפרנציאלי על ירקות ופירות

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל

שלמה קרעי, הליכוד הוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת, 08.12.25 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

הרפורמה בתקשורת של קרעי: מה העובדות שמאחורי השינויים?

בשבועות האחרונים שמענו שלל טענות בעד ונגד הרפורמה בתקשורת שמוביל השר קרעי ● האם לגוף החדש שיקום באמת יש זיקה פוליטית, מה תהיה מעורבות הממשלה ברייטינג, ואיך תושפע מזה עצמאות גופי החדשות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

טסלה, אקספנג וטויוטה. ''דגמי בסיס'' מוזלים / צילום: יח''צ

הדגמים המוזלים של טסלה והחשמלית החדשה של טויוטה מגיעים לישראל. כמה הם יעלו?

יצרניות הרכב החשמלי החלו להשיק "דגמי בסיס" חדשים ומוזלים שפונים לקהל יעד רחב יותר ● חברת טלקאר החלה לשווק את הטנדר החשמלי החדש של חברת KMG ● "שגריר" מכניסה לישראל מסחריות חשמליות ● ומותג הרכב השלישי במספר בישראל של קבוצת צ'רי הסינית הושק רשמית ● השבוע בענף הרכב

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הירידות בוול סטריט החריפו לקראת הנעילה: ברודקום צללה 11%, השקל נחלש

נעילה שלילית באירופה ● מניות הקנאביס קפצו בעקבות כוונת טראמפ להקל על הרגולציה ● הסקפטיות סביב תחום ה-AI נמשכת: אורקל נפלה במעל 10% בעקבות הדוחות, ברודקום צנחה על אף שפרסמה תוצאות חזקות ● מחיר הנפט עלה לשיא של מעל שבעה שבועות ● הביטקוין נסחר סביב 90 אלף דולר

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל

כך הפך שיפוד טוסיקים לסמל ההצלחה הקולינרית של פלורנטין

שלוש מסעדות שכדאי להכיר ברביעיית פלורנטין ● "לונל" מביאה לשכונה ביסטרו שף צרפתי-תימני עם פרשנויות יצירתיות למנות מהמטבח של סבתא ● "סיח" מציעה שיפודייה מודרנית שמבוססת על ליקוט, התססות ונתחים לא שגרתיים ● "מפגש שאבי" הוא פופ-אפ של טבחית-נוודת שמגישה אוכל מסורתי ואינטימי בסטייל מקומי

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"

ג'נסן האונג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, ועמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח בישראל, במפגש עם אבינתן אור ונועה ארגמני

שורד השבי אבינתן אור נפגש עם מנכ"ל אנבידיה במטה החברה בארה"ב

המפגש התקיים במהלך ביקור של צמרת ההנהלה הישראלית במטה החברה בקליפורניה, כאשר אבינתן הגיע למקום בליווי בת זוגו, נועה ארגמני, שנחטפה עמו מהנובה ● ערב חטיפתו לפני יותר משנתיים, עבד אבינתן בצוות פיתוח הספקטרום של כרטיס התקשורת של אנבידיה

הדמייה  פרויקט east&. תחרות קשה / צילום: ויו פוינט

כמעט חצי שנה אחרי טופס 4, רוכשי דירות במגדל בתל אביב עדיין לא מצליחים להביא את הכסף

יזמי פרויקט &East מכרו 271 דירות, אבל מסרו רק 251 מפתחות מאז אישור האכלוס לפני כמעט חצי שנה, בגלל קושי של קונים להשלים את העסקה ● במקביל, אחת מכל חמש דירות בפרויקט עדיין לא מוצאת רוכש ● עוד דוגמה למצבו העגום של שוק הדיור

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

עוזי סופר, מנכ''ל אלפא תאו / צילום: אלפא תאו, מיכאל טולוב

חברת הביומד הישראלית שזינקה בוול סטריט בעקבות ניסוי בטיפול בסרטן המוח

הניסוי החדש הקפיץ את מניית אלפא טאו ב-21% מתחילת השבוע ● החברה עומדת להגיש את הטכנולוגיה שלה לאישור שיווק ביפן, אם יתקבל, יהיה זה המוצר המסחרי הראשון של החברה שעדיין אין לה הכנסות

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"

מימין: יובל כספית, עומר לוי ונועה טקה / צילום: צילום מסך יוטיוב

20 המשפיעניות המצליחות ביותר בישראל, ולמה אין ברשימה גברים

שוק המשפיענים מגלגל בארץ כמעט 400 מיליון שקל בשנה, ולצד טיפוח ואופנה מתחזק בקטגוריות כמו פיננסים ובריאות, בעוד מותגי הרכב והגיימינג עדיין חלשים בתחום ● בחברת יומנז, המתמחה בכלכלת יוצרים, מצביעים גם על היציאה מהסושיאל לעבר שילוט חוצות וטלוויזיה