גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לו הייתי עופר

מה קורה לאדם מן השורה שמסתבך עם רשות המסים?

צדק חברתי / איור: תמיר שפר
צדק חברתי / איור: תמיר שפר

א.

אני אמנם חי והוא פחות, הוא אמנם היה עשיר ואני פחות, אבל השבוע הזדהיתי עם סמי עופר ז"ל. כשנחשפתי לזעם הציבורי שהתעורר סביב המאבק של יורשיו, אייל ועידן, מול רשות המסים - אחרי מה שהוגדר כהתקפלות של המדינה מול משפחת עופר, אחרי שרשות המסים דרשה כמיליארד שקל ובסופו של דבר התפשרה על כ-100 אלף - לא יכולתי שלא להיזכר בהיתקלות דומה שהייתה לי עם אותה רשות לפני כמה שנים.

יום אחד קיבלתי מכתב - וכשאני אומר "קיבלתי", אני מתכוון ל"מצאתי מכתב אדום מאיים מודבק על הדלת שלי" - שאני חייב סכום-עתק של למעלה מ-300 אלף שקל. כמובן שלא היה בזה שום דבר, ואחרי לא מעט דפיקות לב מואצות, איסוף מסמכים, המתנות אין-סופיות למענה טלפוני, תחנונים לפקידים ותשלומים לרואה חשבון ולעורך דין שלא דומים בכלום לפיני רובין, בסוף שילמתי משהו כמו עשירית - אבל לא לפני שעיקלו לי את החשבון והרסו לי את החיים לתקופה מוגבלת.

אל תבינו אותי לא נכון - אני הכי בעד לקחת מהעשירים כמה שיותר, ובמיוחד מסוג העשירים הזה שעשה את הונו מאוצרות הטבע של כולנו. אבל לצד העובדה שאני נגד העשירים, אני נגד רשויות המס שנוהגות להפריז, לאיים, להפחיד ולדרוש דרישות לא הגיוניות, במיוחד ממי שלא יכול לעמוד מולן.

את שנאתי הנצחית הרוויחו הרשויות בחוסר יושר מתמשך. מנת האימה שהם האכילו אותי לא תישכח לעולם. גם לא אשכח את פקיד השומה שישב מולי, ואל מול דמותי הרועדת מפחד אמר בבריונות: "אתה לא תיק המאה".

אני מאמין שזכותו וחובתו של כל אזרח לעשות ככל יכולתו ובמסגרת החוק כדי לשלם כמה שפחות מס. מהבחינה הזו, אין לי שום טענה אל יורשיו של סמי עופר. כל אחד אחר היה מגן על הונו באותו מידה של ציניות. הטענה שיש לי היא אל המדינה: היא זו שיצרה - או לכל הפחות לא מנעה - את הפרצה שדרכה הושחלו כמעט מיליארד שקל. הרי ידוע שפרצה קוראת לעורך הדין כמו שהסירנות קראו לאודיסאוס.

ב.

הטענה שיש לי, ולכם, אל המדינה היא פשוטה: כשזה מגיע לכסף - ולא רק - היא חזקה על חלשים וחלשה מול חזקים. אני לא מכיר את הפרטים, אבל אני מוכן להתערב על ארוחת הבוקר הקרובה של הילדים שלי ששום פתק אדום לא הודבק על דלתות יורשיו של סמי עופר, שחשבון הבנק שלהם לא עוקל, ששום פקיד לא התייחס אליהם בגסות ובאלימות, שלא עידן ולא אייל חיכו שעות למענה טלפוני, שהם לא עמדו בשום תור. כל התענוגות הנ"ל שמורים לאנשים רגילים כמונו.

אבל כל מי שלא זכה לחיים כמו של האחים עופר, מכיר טוב מאוד את הסיטואציה, והסיטואציה פשוטה: ישראל היא שתי מדינות לשני עמים. זה שיש לו וזה שאין לו, זה שיכול להרים טלפון וזה שלא. ראינו את זה כל-כך הרבה פעמים, לעזאזל, כמעט וטחו עינינו. התרגלנו.

הסיפור של עיזבונו של סמי עופר הוא לא רק סיפורם של בניו המתוקים - כן! גם עידן עופר היה פעם ילד מתוק ששאל למה ולמה כשפרצופו מרוח בשוקולד - הוא הסיפור של כולנו. כי הכול כמו פרקטל, אותה צורה גיאומטרית קסומה המורכבת מעותקים מוקטנים של עצמה החוזרים על עצמם שוב ושוב. מדינת ישראל תמשיך לחיות לא רע, או לפחות אותו הדבר, גם בלי מיליארד השקלים של עופר. אבל היא לא תוכל להמשיך לחיות כשהיא שבה וחוזרת ומבדילה בין אזרח לאזרח.

ג.

ומעניין לעניין באותו עניין: השבוע אישרה ועדת החוקה של הכנסת לקריאה ראשונה את "חוק ההדחה", לפיו ניתן להדיח חבר כנסת ללא הגבלת זמן מהכנסת ברוב של 90 חברי כנסת. אני אומר חבר כנסת, אבל כולנו יודעים שהכוונה היא לחבר כנסת ערבי. זו הרי כל סיבת החוק ומהותו. אם מישהו יכול לדמיין מצב שבו חבר כנסת יהודי שיתבטא, נניח, בעד סירוב פקודה במקרה של פינוי יישובים ויודח מהכנסת - אתן לו את ארוחת הבוקר של ילדיי מהסעיף הקודם (היא עדיין חמה).

מוכרחים להודות כי סילוק חבר בכנסת ישראל שתומך במאבק מזוין נגד ישראל אינו מהלך לחלוטין נטול היגיון. אבל, וזה בעצם כמה "אבלים" חשובים: א) אני לא נבחרתי על-ידי הציבור לאייש את עמדתי; ב) יש הבדל מהותי בין דיבורים למעשים; ג) ואולי הכי חשוב: הרוב צריך להתחשב במיעוט יותר משהמיעוט צריך להתחשב ברוב. לא תמיד זה קל, הרבה פעמים זה מתסכל, אבל ככה זה צריך להיות.

כל ההסתייגויות תקפות. במיוחד השלישית. אפילו היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, הזהיר כי החוק יביא "לסיכול רצון הבוחרים" שהביאו לבחירת חבר הכנסת.

נכון שהתעצבנתם יחד איתי כשהמדינה ויתרה ליורשי עופר על מיליארד שקל? נכון שזה גרם לכם לחוסר אמון במערכת? נכון ששאלתם מה זה צריך להיות שיש דין אחד לעשירים ודין אחר לכולנו?

אז עכשיו, חישבו על אזרח כמוכם וכמוני בדיוק, רק ערבי, שנתקל בהצעת החוק הנ"ל. זה הרי בדיוק, אבל בדיוק, אותו הדבר. בעצם, זה לא בדיוק אותו הדבר, זה עוול כפול: האזרח הערבי נדפק פעמיים - פעם כאזרח, פעם כערבי. כאזרח הוא נדפק כמונו גם על-ידי ההון וגם על-ידי המערכת, וכערבי הוא נדפק גם על-ידי הרוב היהודי.

נכון שהבנתם אותי ואולי אפילו הזדהיתם כשהצהרתי על חוסר האמון שלי ועל שנאתי הנצחית לרשויות המס? אז איך אתם יכולים שלא להבין ואולי אפילו להזדהות עם חוסר האמון - וכן, גם עם הכעס ועם השנאה - של האזרח הערבי כלפי רשויות המדינה? אף אחד לא יכול לאהוב את מי שמפלה אותו. הגישו פינג'ן והגידו: אם במקום להיוולד יהודים הייתם נולדים ערבים, האם הייתם חשים אחרת? ואל תגידו לי, או להם, שבסוריה המצב יותר גרוע. זה לא רלבנטי.

ד.

ומעניין לעניין לעניין השלישי באותו עניין. השבוע התפרץ עוד פולמוס, הפעם פחות נפיץ לכאורה, סביב דור ה-Y (בני ה-21 עד 34). הסוציולוגים עוז ותמר אלמוג פרסמו ספר שבו טענו כי מדובר באנשים (ואני מצטט): אנוכיים, מרוכזים בעצמם, ילדותיים, עילגים רגשית, מסוגרים, חסרי אמפתיה, פסיביים, דיכאוניים, מנוכרים, תלותיים, חסרי חזון, חיים על-פי קלישאות, רודפי לייקים ועוד ועוד השמצות.

לטעמי, זה די עלוב להתייחס ככה לאנשים צעירים, בטח ובטח לדור שכל-כך הרבה זכויות רשומות לו. הם הביאו את המחאה החברתית, הם התאגדו, הם העלו את הרגישות למיעוטים לסדר היום, הם עברו מלחמות ואינתיפאדות ופיגועים, הם חיים בסביבה כלכלית וחברתית מאוד לא יציבה ועוד. בעיניי הם אדירים. בטח הרבה יותר מהדור שלי, דור ה-X, שהוא הרבה יותר מעפן.

מעצבן אותי שמתייחסים אליהם ככה. ולא פחות חשוב: מה רוצים מהם? מה, הם לא רואים מה שקורה עם משפחת עופר? הם לא רואים מה שעושים לערבים? להורים שלהם? לציבור העובדים? הם רואים בדיוק מה קורה פה - אז איך אפשר לצפות מהם למינימום של אמון במערכת? הם מבינים, כמוני, שישראל היא שתי מדינות לשני עמים. זה שיש לו וזה שאין לו. בסופו של דבר, חברה היא איזון הדדי של אמון. בלעדיו, אין כלום.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם