גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיכרונות מהיכל נוקיה: עורך ynet על האבולוציה של אתרי התוכן

עורך ynet ערן טיפנברון במאמר ל"גלובס" על ההיערכות לעידן המובייל, תסריט הבלהות שלו לגבי פייסבוק ובמה ישראל הקדימה את העולם

מערכת ynet, 2012 / צילום: דור מלכה
מערכת ynet, 2012 / צילום: דור מלכה

שנים רבות הוסבר מיעוט ההשקעות הזרות בישראל כך: ישראל היא מדינה בסיכון, ואין לדעת מה יקרה בה מחר. לאור זאת, דווקא הצמיחה המדהימה בהשקעות זרות בישראל ב-10 השנים האחרונות מעניינת: היא אמנם נותרה מדינה שאיש אינו יודע מה יקרה בה מחר, אבל העולם כולו הפך ל'ישראלי'. הוא משתנה בקצב מטורף, והיכולת לחזות את המציאות בעוד שנה או שנתיים הופכת ללא קיימת בכלל.

ב-7 השנים האחרונות אני עומד בראש ynet, בתחילה כמשנה לעורך ולאחר מכן כעורך ראשי. הובלתי בו את המסע מאתר שנראה כמו עיתון לאפליקציה שיש לה אתר, ואל שיווק תוכן בשלל פלטפורמות. כל אלה אפשרו לי לזקק כמה תובנות לגבי התנהלות נכונה של מוצר וארגון במים סוערים.

בעסקים היעדר יכולת לחזות את העתיד זה כמובן בעיה. היא הולכת ומסתבכת בעולמות מוטי טכנולוגיה. סביר להניח שגם ב-2020 תינוקות יאהבו במבה, מתבגרים יצרכו שוקולד, וגברים ישתו בירה. העניינים מסתבכים בתחומים שבהם האופנה משתנה - מכירות הג'ינס אולי יירדו בעוד 4 שנים ואולי לא, אבל העולם עדיין ילבש ג'ינס; הנתח של המכוניות הקטנות אולי יגדל על חשבון המשפחתיות, אבל העולם ימשיך לנסוע במכוניות.

העסק מסתבך בעולמות המוצרים שהם טכנולוגיה נטו. אין לנו מושג איזה סוג של מכשיר יהיה לנו בכיס ב-2020. מסך גדול יותר? אולי רך או מתקפל? ואולי זה בכלל לא יהיה מכשיר כיס - והשעון ילך ויתפוס נתח? אפליקציה או אתר רספונסיבי?

כצרכנים, כל מה שנדרש מאיתנו הוא להתרווח ולתת למציאות להפוך את חיינו למעניינים יותר. אבל מה אנחנו אמורים לעשות כיצרנים? מתי אנחנו יודעים שמוצר חדש הולך להיות הדבר הבא ולא נפילה או דשדוש, כמו הטאבלט? ואיך נדע במה להשקיע את המשאבים המוגבלים שלנו, כדי שנוכל לרכוב על הגל הבא ולא לטבוע מתחתיו?

סערה כל 5 שנים

ב-7 השנים האחרונות ynet הוא דוגמה לניהול סיכונים נכון, בסביבה שבה רמת השינוי היא הגבוהה ביותר. קצת רקע: במהלך העשור הראשון של המאה ה-21 עבר הציבור לצריכת תוכן מסיבית באינטרנט. ראשון היה הדור הצעיר, בני 35 ומטה, שעבר לצריכה דיגיטלית על חשבון הפרינט. זה היה מנוע הצמיחה העיקרי. הבוגרים יותר החלו לצרוך תוכן באינטרנט במקביל למוצרים הוותיקים - טלוויזיה בסלון ורדיו בכבישים.

ynet הגיע לנקודת המפנה של 2009 במצב סביר: הוא היה שחקן גדול בתוכן (גם אם לא הכי גדול), ממוצב נכון מבחינת אמינות, והוא היה האתר הגדול ביותר של מקומות עבודה. כלומר, חלק גדול מהישראלים נהג להגיע לעבודה בתשע בבוקר, להתחבר לאתר ולהשאיר אותו בטאב עד שמכבים את המחשב בשעה שש. סוג של יציבות.

ואז הגיעה סערה גדולה. הרוחות נשבו משני כיוונים ואיימו על המציאות האינטרנטית כפי שהכרנו אותה: מצד אחד, הופעת הדור השלישי (3G, שאיפשר צריכת וידאו מוגברת), ומהצד השני, עליית הסמארטפונים. עד כמה שני האירועים הללו לא היו צפויים באמת ולעומק, תעיד המצבה שנקראה היכל נוקיה - היכל הספורט שנקרא על שם ענקית הטלפונים הסלולריים שלא הצליחה להבין את המשמעות של השינויים הללו.

בעבר, סערה בסדר גודל כזה הייתה מתרחשת פעם ב-100 שנה. המצאת הנול המכאני בסוף המאה ה-18 או מנוע הקיטור במאה ה-19 היו מאורעות יחידניים של מאה. הקצב הפך לפעם בעשור, וככל הנראה אנחנו מגיעים במהירות לקצב של פעם ב-5 שנים. איך מתמודדים בהצלחה עם סערה שכזו? איך מקבלים החלטות תחת לחץ, בתנאי אי-ודאות מקסימליים, כשבידינו משאבים מוגבלים?

ראשית, נדרשות פעולות מקדימות. גוף עסקי שרוצה לקחת את הסיבוב הבא נכון חייב להיות מוכן נפשית לקחת סיבובים. מערכת ynet הגיעה לסיבוב 2009-2010 עם גמישות כמעט מקסימלית. רק כשנה לפני כן, החדרתי, מול התנגדות עוינת, לתודעת כל עורכי האתר את השימוש בנתוני גלישה. כל ראש ערוץ וכל ראש דסק הבינו שאין עוד מקום לאייטמים דלי-טראפיק. כל הומפייג'יסט ידע לקרוא צ'ארטביט ואנליטיקס, ואפילו לעשות סוג של A/B טסטינג לכותרות ולתמונות.

התוצאה של העמקת השימוש בסטטיסטיקות הובילה כמעט אוטומטית ליצירת טקסטים מהודקים יותר, לכותרות קליטות ולרעב לווידאו, שיודע לקדם אייטם במעלה ההומפייג'. מי שלא קיבל את ההכנה הזו למהפכה והתעקש לדבוק בניהול תוכן אינטואיטיבי - מצא את עצמו בחוץ.

הנחיה נוספת הייתה למיקוד, וקודם כל בניוז. מי שזה נשמע לו טריוויאלי, מוזמן לחזור אחורה אל האינטרנט של לפני עשור: הציפייה הייתה שהרשת תשאיר את הניוז לכלי תקשורת "רציניים" וזקנים - ותתמקד במגניב ולעתים גם בביזאר.

ynet של לפני עשור היה הרבה יותר רך. תכנים מגזיניים שלטו בו, ולערוצים כמו יהדות, קהילות ודעות היה מקום נרחב הרבה יותר מהיום. ההתמקדות בניוז, אם כך, הייתה ממש לא טריוויאלית. ההנחה שלי הייתה שככל שיותר ויותר יעזבו את הפרינט או יתעייפו מהטלוויזיה המיינסטרימית - כך יגבר הצורך בכלי תקשורת חדשותי מובהק בעולם הדיגיטלי.

המוכנות השלישית היה העירנות. היה ברור לי שסערה תפרוץ. מה שלא היה ברור היה מתי ומאיזה כיוון תתפרץ הרוח. בטעות, זיהיתי ברשתות החברתיות פוטנציאל להזיק ל-ynet. בתסריט הבלהות שלי הפכה פייסבוק לזירת התוכן הכמעט בלבדית. ושם אין למותג יתרון כלשהו על כל יצרן תוכן קטן או אזוטרי. משום כך ניסיתי לייצר באתר תפיסה שלפיה אנחנו לא עובדים בשביל עמוד הבית, כלומר לא מייצרים אתר, אלא עובדים בשביל האייטם הבודד.

בתסריט כזה, ynet לפייסבוק הוא כמו מתפרה בבנגלדש ל-H&M: יצרן חולצות בגרוש שימכור את מרכולתו לצרכנים על מדפים שאינם שלו. גם כאן, הנחתי, אנחנו יכולים לייצר יתרון על יצרנים אחרים. כל מה שצריך זה מקצוענות: להיות זריז מאוד, מהודק וברור. לייצר מוצרים פשוטים שיתחרו בזירת ה"לא ממותגים".

כך, עם כימות מקסימלי, גמישות וחידוד מסרים לפשטות - הגיע האתר לצומת הסוער של עידן המולטימדיה והסמארטפון. כדי להשלים את התמונה יש לציין שקדמו לפריצה קדימה כמה השקעות-סרק. ynet השיק שתי אפליקציות טאבלט מתוך מחשבה, מוטעית בדיעבד, שהטאבלט יהפוך למכשיר העיקרי בזירת התוכן הדיגיטלי, וכמה השקעות מינוריות אחרות שירדו לטמיון.

ישאל את עצמו כל בעל מניות

הציבור הישראלי עבר מפסח 2010 לשימוש הולך וגובר בניידים חכמים, והאפליקציה שסיפקה לו את המידע שהוא צריך בצורה הטובה ביותר ניצחה: מידע זמין, בהיר, קצר, מתחלף בקצב גבוה, מלווה בווידאו פשוט וקצר. ניוז, כפי שהוא צריך להיראות בעשור השני של המאה ה-21.

קצב השינויים, כאמור, הולך וגדל, וגם הצורך לגלות גמישות כדי לקחת את הסיבוב בזמן. בעלים ומנכ"לים של ארגונים חפצי חיים צריכים לגלות גמישות דיגיטלית ולהיזהר מקיבעון מחשבתי. מי שלא ישכיל לקפוץ בגמישות מעל התהום המתקרבת - במקרה הזה, התהום הדיגיטלית - יתרסק לתוכה, בדיוק כפי שקרה לנוקיה או לחברות הפילם הגדולות - אגפא וקודאק, שהתעקשו להמשיך לעבוד בקונספציות ישנות.

מישהו מכם יכול היה לדמיין לפני 20 שנה עולם בלעדיהן? אם הן היו משכילות להעמיד בראשן בזמן מנהלים דיגיטליים, ייתכן שהן היו עדיין איתנו. אבל בעלי המניות בחברות הללו נרדמו בשמירה ואיפשרו לעבר להשתלט על עתידן ולהרוס אותו. הכבדות, האיטיות וחוסר המעוף עלו להן ביוקר. מנוקיה אפילו היכל לא נותר.

ישאל את עצמו כל בעל מניות: אם לא אבצע את הקפיצה בזמן, אם אתן לאנשי העבר להשתלט על עתיד הארגון בשם הפחד משינוי - מה יישאר לי?

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"