גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשש מגל פיטורים והפסקת הייצור בחברות שמייצרות שימורי טונה

כ-3 חודשים לאחר יישום הפעימה הרביעית להורדת מכסי המגן על יבוא הטונה, בחברות חוששים מסגירת מפעלים ומזהירים כי המהלך "פוגע בכדאיות לייצר בארץ" ■ חוות-דעת שגיבש הממונה לשעבר על התקציבים באוצר קוראת להפסיק את ההפחתה: "לא תהיה לצעד זה תרומה לרווחת הצרכן"

שוק טונה / צילום: shutterstock
שוק טונה / צילום: shutterstock

חשש מגל פיטורים של מאות עובדים בחברות הישראליות שמייצרות שימורי טונה: כ-3 חודשים לאחר יישום הפעימה הרביעית במסגרת המהלך להורדת מכסי המגן על יבוא של טונה, חלק מיצרני שימורי הטונה בארץ מדווחים על ירידות חדות ברווחים, בוחנים סגירה של מפעלים תוך פיטורי עובדים, וחלקם אף מדבר על מעבר מייצור ליבוא. "זו תוצאה ישירה של מדיניות הממשלה שגובשה באופן מודע, ומפני ההשלכות האלה בדיוק הזהרנו במהלך השנים האחרונות", אומר ל"גלובס" הבעלים של אחת מחברות הטונה המרכזיות בישראל. "הממשלה רצתה להוריד את יוקר המחיה, אבל בינתיים זה לא מצליח לה כי מחיר הטונה לא ירד בצורה משמעותית. מנגד, היבוא של מוצרי טונה התרחב והיצרנים מסיקים שאין כדאיות כלכלית להמשיך ולייצר כאן".

3 חברות מרכזיות עוסקות בישראל בעיבוד של טונה מיובאת ובאריזתה לקופסאות: "סטארקיסט", "ויליגר" ו"פילטונה", שמספקות כ-90% מהצריכה של שימורי הטונה בישראל. חלקה של סטארקיסט בשוק הטונה הישראלי הוא 46%, ויליגר 23% ופילטונה 21%. לדברי גורמים שפעילים בשוק, סטארקיסט, שנמצאת בבעלות משותפת של מיכאל מיטלמן ושל חברת דיפלומט, כבר צמצמה פעילות כשהפסיקה במהלך השנה האחרונה את פעילותה בתחום הסרדינים המשומרים והחלה לייבא סרדינים בקופסאות. בחברה בוחנים כעת אפשרות להפסקת כלל פעילות הייצור בישראל ומעבר ליבוא של טונה באריזות מחו"ל. "כולם יודעים ומבינים לאן הרכבת נוסעת לפי הכיוון של המסילה. ברור שבשלב מסוים סטארקיסט תסגור את פעילות הייצור שלה בישראל, שהיא כבר לא כדאית מבחינה כלכלית, ותעבור למצב שבו היא תייצר את אריזות הטונה בחו"ל ותייבא אותן לארץ. במקום יצרנים הם יהיו יבואנים", אמר ל"גלובס" יצרן מרכזי בתחום. סטארקיסט מעסיקה כ-125 עובדים בטירת הכרמל, ובמקרה של קבלת החלטה על הפסקת פעילות הייצור בישראל רבים מהם יפוטרו.

במכתב ששיגר לאחרונה למנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג, הזהיר קובי כהן, הבעלים של פילטונה שעוסק בייצור של שימורי טונה בבאר-שבע כי "התחלנו בהליך של פיטורי עובדים וצמצום פעילות". פילטונה מעסיקה כ-85 עובדים, ובעוד כ-3 חודשים אמורה לחנוך מפעל חדש ומתקדם בבאר-שבע בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. "לצערנו, עם פתיחת המפעל החדש נאלץ לסגור את המפעל הקיים למרות שזאת לא הייתה כוונתנו מלכתחילה. תקוותנו היא שנצליח בכלל לשמר את הפעילות של המפעל החדש ולהמשיך לייצר בארץ. התכנון המקורי שלנו היה להישאר עם שני מפעלים, שיתקיימו תוך תחרות הוגנת בשוק", הזהיר כהן בפנייתו ללנג.

"המחיר לצרכן ירד בשיעור מזערי"

ההחלטה על הורדת מכסי המגן על יבוא של טונה לישראל התקבלה בעקבות המלצות הוועדה בראשות פרופ' עמנואל טרכטנברג, שהוקמה בעקבות המחאה החברתית בקיץ 2011. הורדת מכסי המגן נועדה לפתוח את שוק הטונה המשומרת בארץ לתחרות עם טונה מיובאת ולאפשר את הורדת יוקר המחיה. עם זאת, חוות-דעת שגיבש הממונה לשעבר על התקציבים במשרד האוצר, דוד בועז, עבור יצרני הטונה בישראל, קובעת כי הפחתת מכסי המגן על יבוא שימורי טונה הובילה לירידה מזערית במחיר הטונה לצרכן.

לפי חוות-הדעת, צריכת שימורי הטונה בישראל נאמדת בכ-16,000 טון ובהיקף צריכה של כ-600 מיליון שקל בשנה. ההיקף של התעשייה התומכת לתעשיית הטונה הוערך בחוות-הדעת בכ-100-150 מיליון שקל.

בהתייחס לדעה ולפיה מחירי הטונה בישראל גבוהים מדי ביחס למדינות אחרות בעולם - מצב שהוביל למהלך של הפחתת מכסי המגן - קבע בועז כי "צרכן שימורי הטונה בישראל לא משלם מחיר גבוה יותר על מוצר זה בהשוואה למקומות אחרים בעולם. הפחתת המס על יבוא שימורי הטונה, שבוצעה בהדרגתיות החל מנובמבר 2013, הובילה לירידה מזערית במחיר לצרכן בשנת 2014, בעוד שיבוא הטונה הגולמית לישראל הוזל בשנה זו באופן משמעותי של כ-33%. נתון זה מעיד על כך שנוצרו אשתקד (חוות-הדעת נכתבה בנובמבר 2015 - י"א) רווחים גדולים בקרב היבואנים, רשתות השיווק וגורמי שיווק אחרים בענף שימורי הטונה - ובעיקר כי המחיר לצרכן לא ירד בשיעור הנדרש, אלא בשיעור מזערי בלבד ובניגוד לתחזיות של משרד האוצר".

בחוות-הדעת שחיבר, הזהיר בועז כי "אם ייסגרו המפעלים המקומיים, לא תהיה תחרות בין היבואנים ליצרנים המקומיים והדבר יהיה על חשבונם של הצרכנים. כתוצאה ממיקום המפעלים באזורי הפריפריה, סגירתם עלולה ליצור אבטלה מתמשכת בגלל היעדר פתרונות תעסוקתיים חלופיים ביישובים אלה, שהם בעלי דירוג סוציו-אקונומי נמוך של 4-5 מתוך 10".

באותו מכתב למנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, שעליו חתום גם אורי שי לוי, מנכ"ל פילטונה, טענו השניים כי הסרת מכסי המגן המאפשרת יבוא נרחב של טונה לישראל, חושפת את הצרכן למוצרים שלעתים איכותם מוטלת בספק. "עקב הפחתת המכסים, היבוא גדל בצורה משמעותית ובאופן שמשנה את התמונה לחלוטין. מבדיקות מעבדה שעשינו גילינו שנכנסות לארץ סחורות באיכויות נחותות שאינן עומדות בתקני איכות המזון, שבהם אנחנו, כיצרנים, נדרשים לעמוד. מדובר ביחס שבין נתחי טונה לפתיתי טונה, יחס בין שמן למים, הוספת חלבון צמחי, הפחתת משקלים ועוד. אלה מביאים לתחרות בלתי הוגנת בין יצרן מקומי שנתון לפיקוח הדוק של הרגולטור בישראל, לבין רמת הפיקוח על המוצרים המיובאים", נכתב. לטענתם, "כיצרנים מקומיים, אנחנו צריכים לעמוד בחוקי העבודה הנהוגים בישראל, לשלם מכס על יבוא של קופסאות ריקות, שמנים, לשלם ארנונה גבוהה לרשות המקומית, מחירי אנרגיה ומים גבוהים ורגולציה סביבתית. וכל זאת, כדי להתחרות ביצרנים מהמזרח הרחוק שלא עומדים אפילו בחלק מהמכשולים שאיתם אנחנו נדרשים להתמודד".

בשיחה עם "גלובס", אמרו כהן ושי לוי כי "ביטול הפעימה האחרונה מתחילת השנה של הורדת המכס יכול היה לאפשר לנו להמשיך להתמודד בתנאים תחרותיים עם היבוא הנרחב של טונה. אם מתעקשים על המשך היבוא של טונה בלי מכסי מגן, אז לפחות שהמדינה תאפשר לנו לקיים תחרות הוגנת בלי כל הרגולציה שמושתת עלינו".

על רקע הרחבת היבוא, בפילטונה מדווחים על ירידות דרמטיות בשיעור של יותר מ-30% ברווחים במהלך שנת 2015, ושנת 2016 צפויה לדבריהם להיות אף קשה יותר.

מנגד, יבואן ותיק בתחום שימורי הטונה טוען בהתייחס לטענות של הבעלים והמנכ"ל של פילטונה על יבוא של מוצרים באיכויות נמוכות לכאורה כי "ההפך הוא הנכון: יבואן לא יכול לייבא, בייחוד טונה שהיא מוצר רגיש, בלי לעבור דרך תחנות ההסגר של שירות המזון הארצי בנמלים. הפיקוח שנעשה על המוצרים המיובאים מוקפד. גם המחיר לצרכן ירד בעקבות הסרת המכסים וכל טענה אחרת אינה נכונה. טרם הורדת מכסי המגן מחיר הטונה בישראל היה גבוה בשיעור של 25%-30% ממחיר הטונה היום, וכיום מתאפשרת בנושא זה תחרות אמיתית. היום המחיר של הטונה בישראל כבר לא מהגבוהים בעולם, וניתן לרכוש כמעט בכל המרכולים מארז של רביעיית טונה במחיר שבין 16 שקל ל-19.90 שקל. לפני הורדת המכסים המחיר היה 30 שקל כמעט. מי שטוען אחרת הוא דמגוג, שכנראה בדק את מחירי הטונה באיזה מרכול ברמת-אביב ג'".

"פוגעים בתעשייה"

מחוות-הדעת של בועז עולה כי שני יצרנים בתחום שימורי הטונה הפסיקו לאחרונה את פעילותם בתחום. מדובר ב"שימורי המרכז" מבאקה אל גרבייה שהפסיקה לייצר שימורי טונה במהלך השנה שעברה; ו"פרי גליל", אם כי האחרון היה שחקן שולי בשוק זה. חוות-הדעת חוברה כחודשיים טרם יושמה הפעימה הרביעית והאחרונה להסרת מכסי המגן על יבוא טונה, ובה קרא בועז להפסיק את ההפחתה האמורה שכן "לא תהיה לצעד זה תרומה לרווחת הצרכן, וגם המשק הלאומי לא ירוויח מכך. יתרה מזאת, מומלץ להחזיר את מכסי המגן לרמתם המקורית של 3.51 שקלים לקילו".

שורה של מפגשים שקיימו בחודשים האחרונים בכירים בתעשיית הטונה המקומית עם הממונה על התעשייה במשרד הכלכלה והתעשייה, יאיר שירן, בניסיון לסכל את החלת הפעימה האחרונה של הסרת מכסי המגן, לא הובילו לשינוי המדיניות בנושא. לטענת גורם במשרד הכלכלה והתעשייה, "התרענו לפני משרד האוצר על כך שהורדת המכסים יכולה להסב נזק לתעשייה המקומית ולתעסוקה של מאות עובדים, אך הסמכות בנושא נתונה לשר האוצר. כנראה שבמצב שבו אין יתרון יחסי לתעשייה מסוימת - דינה להיסגר. יהיה קשה לראות כיצד האוצר הופך את הקערה על פיה ומחזיר את מכסי המגן על טונה", טען הגורם.

וכשתעשיית הטונה המקומית קורסת, יש גם פגיעות משניות: חברת "לגין אריזות" שפועלת מקיבוץ יגור ועוסקת בייצור של פחיות המשמשות לאריזת שימורי טונה, עשויה למצוא עצמה בתקופה הקרובה בפני גל פיטורים, עקב הצטמצמות תעשיית שימורי הטונה המקומית שכבר הובילה לירידה של כ-30% ממכירותיה. "אנחנו מחזיקים בציוד ייעודי לייצור של אריזות לטונה משומרת וחלק ממנו כבר מושבת. המשבר בתעשיית הטונה מקשה עלינו מאוד. כבר היינו במצב שבו צמצמנו את מספר העובדים וייתכן מאוד שנצמצם עוד. כל המצב הזה הוא פועל יוצא ממהלכי הממשלה להיטיב עם הצרכן, אבל בינתיים הצרכן לא נהנה מזה.

"אנחנו חווים ירידה חדה ברווח משנת 2015, ולגבי השנה הקרובה אנחנו צופים ירידה מאוד חזקה - מ-100 מיליון פחיות לשימורי טונה, כנראה שהשנה נידרש לייצר בין 10 ל-20 מיליון פחיות בלבד. זה מצב שבו כבר אין כדאיות לייצר, וכל מותגי הטונה המוכרים ימשיכו להיות על המדפים אבל ייובאו מחו"ל", אמר היו"ר של לגין אריזות, שלמה תירוש, בשיחה עם "גלובס". "עכשיו הממשלה פועלת להורדת המכסים על ירקות והחקלאות תספוג את המכה שספגה תעשיית הטונה. מנסים להוריד את יוקר המחיה, אבל בינתיים יוקר המחיה לא יורד ופוגעים בתעשייה ובחקלאות".

במשרד האוצר אמרו בתגובה כי "המשרד פועל להפחתת יוקר המחיה במקביל להעמדת כלי סיוע שונים לטובת התעשייה המקומית התחרותית. הפחתת המכסים בתעשיית הטונה התבצעה במספר פעימות במטרה לאפשר ליצרנים המקומיים זמן התארגנות לשינוי המדיניות. נציין כי מחירי הטונה בישראל נמצאים במגמת ירידה, וללא הפחתת המכסים ירידת המחירים לא הייתה מגיעה לצרכן. נדגיש כי הפעימה הרביעית תגדיל את התחרות בשוק ותביא להפחתת נוספת במחירים".

שוק הטונה במספרים

נתח השוק של יבואני הטונה

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן