גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד כמה העירייה אחראית למניעת סיכונים ומפגעים בתחומה?

אדם פוטר מעבודתו, ומצבו הנפשי הידרדר בעקבות נפילה שנגרמה ממדרכה שקועה, ולתושב אחר נפל ענף על הרכב ■ השופטים פסקו לטובתם ■ מדריכים בתחום

מדרכה כחול לבן / צילום: תמר מצפי
מדרכה כחול לבן / צילום: תמר מצפי

במקרים רבים נגרמים נזקים (הן נזקי גוף, הן נזקי רכוש) לאנשים המצויים בתחומי העיר, כתוצאה ממפגעים ציבוריים כגון ענף עץ שנפל, עמוד חשמל פגום, מרצפות שבורות או כל מפגע אחר. במסגרת מקרים אלה נפגע רכוש רב, והדבר עלול להגיע לעתים לפגיעות גוף ואף למוות. בתי המשפט דנו בחבותן של חברות הביטוח המבטחות את העיריות ובטענותיהן. נציג מקרים שבהם התרחשו נזקי גוף ורכוש בעקבות מפגעים בשטחי העיריות, ונבחן כיצד התייחסו בתי המשפט למצבים אלה.

מ', שהיה בשנות ה-60 לחייו, עבד כסוכן מכירות בתחום הצעצועים וכשכיר בחברת שיווק. כאשר היה בדרכו לחנות על מנת לערוך הזמנות, נתקל במרצפות שקועות שהיו במדרחוב שבו צעד, וכתוצאה מכך רגלו התעקמה, והוא נפל ונפגע ברגלו הימנית. בעקבות הפגיעה פונה לבית-החולים, שם נערכו לו בדיקות וטיפולים שונים. לאחר התאונה נעדר מ' מעבודתו במשך חצי שנה בקירוב. בתקופה זו הידרדר מצבו הנפשי, ולאחר כחצי שנה הוא פוטר מעבודתו. מאז ניסה מ' להשתלב בעבודות שונות, ואולם ניסיונות אלה לא צלחו.

התאונה הוכרה כ"תאונת עבודה" במוסד לביטוח לאומי ("המל"ל"), ובעקבות כך שולמו לתובע דמי פגיעה וגמלת נכות מעבודה. מ' הגיש תביעה נגד העירייה אשר בתחומה התרחש האירוע ("העירייה") ונגד חברת הביטוח שביטחה את העירייה במועד האירוע.

מ' טען כי העירייה אחראית להסרת מפגעים משטחה, ולכן התרשלה במילוי חובותיה כלפיו. לדבריו, העירייה אחראית להתקנתו הרשלנית של הריצוף במדרחוב ולתחזוקתו הלקויה - ולכן על חברת הביטוח המבטחת אותה לשאת באחריות. גם ביטוח לאומי הצטרף לטענותיו של מ', ודרש כי העירייה תשפה אותו בגין התשלומים שנאלץ לשלם לתובע כתוצאה ממחדליה של העירייה.

מ' טען כי בעבר תושבים שונים דווחו לעירייה על אודות המהמורות הקיימות במדרחוב, אך העירייה לא התייחסה ולא פעלה כלל בהתייחס אליהן. בהתאם לטענתו, צירף מ' תדפיסים המתעדים 3 פניות שונות מתושבי העיר למוקד העירוני של העירייה, שהתייחסו לרחוב שבו אירעה נפילתו.

העירייה הכחישה את טענותיו של מ' ואת נסיבות המקרה שתיאר, וטענה כי מ' מעד ונפל כתוצאה מרשלנותו בלבד. לדבריה, היא מתקצבת את תחזוקת הדרכים והמדרכות שבתחומה כנדרש, וכאשר היא מקבלת תלונה על ליקויים, היא פועלת מיד לתיקונם, ואף אין זה הגיוני שמדרכות העיר יהיו נקיות לגמרי מכל מהמורה.

העירייה הוסיפה כי פרישתו של מ' ממעגל העבודה היא תוצאה של בחירתו האישית, ואינה נובעת ממצבו הנפשי או הגופני, מאחר שאינו סובל ממגבלה שמונעת ממנו אפשרות לעבוד. האם היה קיים קשר סיבתי בין התאונה לבין מצבו הנפשי של מ', ובעקבותיו יציאתו ממעגל העבודה?

התברר כי הנזק הגופני שאירע ל-מ' היה קטן יחסית, והוא היה אמור להחלים כעבור כחצי שנה. ואולם, בסופו של דבר, נזק גופני זה גרם נזק נפשי חמור כתוצאה מנתונים אישיים, אשר היו קיימים ב-מ' לפני קרות התאונה. המומחה הפסיכיאטרי שאותו מינה בית המשפט הסביר כי הפיטורים מהעבודה והירידה ביכולת ההשתכרות גרמו לפגיעה קשה ב-מ', שהובילה להתפתחות של משבר דיכאוני.

בעקבות כך קבע בית המשפט כי על המזיקה (העירייה) לשאת בתוצאות המעשה או המחדל, גם אם התוצאה הוחמרה במידה בלתי צפויה בעקבות מצבו המיוחד של הנפגע. כאשר סוג הנזק צפוי, ורק התוצאה הנובעת ממנו היא גדולה וחמורה מהצפוי (בעקבות נתונים שונים השוכנים בגופו או בנפשו של הנפגע), אחראית המזיקה גם לנזק המוגדל והבלתי צפוי שנגרם.

בית המשפט קבע כי העירייה התרשלה בהתקנת המדרחוב שברשותה ובתחזוקתו. עוד נקבע כי התרשלותה של העירייה גרמה נזק ל-מ', וכתוצאה מכך חלה הידרדרות בכושר עבודתו, והוא פוטר.

מבחינת בית המשפט הוכח קשר סיבתי בין התאונה לנזקים שנגרמו ל-מ', ולכן העירייה אחראית למלוא הנזק שנגרם לתובע, יחד ולחוד עם חברת הביטוח אשר ביטחה אותה במועד האירוע. נפסק כי על חברת הביטוח אשר ביטחה את העירייה במועד האירוע לשלם ל-מ' ולביטוח לאומי את כל שווי הנזקים שאירעו לו.

דבר אל העצים

במקרה אחר נגרמו נזקים לרכבו של ר' עקב נפילתו של ענף עץ. לאור מצוקת חניה באזור מגוריו, החנה ר' את רכבו בשכונה סמוכה. כשהגיע למקום בשעות הבוקר, הבחין בענף העץ על גג מכוניתו. ר' טען כי הענף נפל מעץ הנטוע בשטח הרחוב המצוי בשליטת העירייה ובאחריותה, ולכן בא בטענות כלפי העירייה וחברת הביטוח שביטחה אותה במועד האירוע. הוא דרש כי ישפו אותו בגין הנזקים שאירעו לרכבו.

העירייה טענה בתגובה כי ר' לא ידע לציין את שם הרחוב שבו אירע האירוע, לא צילם את שבר העץ שממנו נפל הענף, ולכן לא הוכיח כי מדובר בענף שנפל מעץ המצוי במקום ציבורי. חברת הביטוח שביטחה את העירייה העלתה את האפשרות שלפיה ייתכן שהענף נפל מעץ המצוי בשטח פרטי או ממשאית חולפת שהכילה גזם. עוד טענה כי ר' לא דיווח על האירוע לעירייה בסמוך להתרחשותו.

חברת הביטוח אמנם העלתה את האפשרות שלפיה הענף נפל מעץ המצוי בבעלות פרטית, אך לא הביאה מטעמה שום עדות לכך. נוסף על כך, העירייה לא הציגה את דוח גיזום העצים ברחוב הרלוונטי, ואף לא כל עדות באשר להיערכות העירייה לימי החורף.

ר' אישר כי העירייה מטפחת את העצים במקום וכי לא יכול היה לצפות שענף העץ ייפול, כך שלא היו סימנים מקדימים שהיה בהם כדי להטיל חובת זהירות על העירייה. עוד הוסיף ר' כי מזג-אוויר היה סוער במיוחד במועד האירוע.

בהתייחס לתמונות שצילם ר' ולעדותו, נראה היה כי הענף נפל מעץ אשר נטוע בשטח המדרכה הסמוכה למקום חניית רכבו של ר', ולא מעץ כלשהו המצוי בחצר פרטית או שנפל ממשאית חולפת, כטענת העירייה. נוכח עמדתן של העירייה ושל חברת הביטוח שלה נאלץ ר' להגיש נגדן תביעה בבית המשפט.

במקרה זה קבע בית המשפט כי ל-ר' לא הייתה ידיעה או היכולת לדעת מה הנסיבות שהביאו לנפילת הענף, ולכן על העירייה ועל חברת הביטוח שלה לשפות את ר' בגין נזקיו. בית המשפט סבר כי די בכך ש-ר' הראה שהענף נפל מעץ המצוי בשליטת העירייה, וכי הנזק נגרם על ידי נכס המצוי בשטח ציבורי אשר חובת העירייה היא לתחזקו.

בית המשפט קבע כי העירייה לא עמדה בנטל להוכיח כי לא התרשלה. עוד הוסיף בית המשפט כי קיימת חובת זהירות של העירייה כלפי המבקרים בשטחה, כאשר עליה למנוע סיכונים ומפגעים בתחומה ולתחזק את העצים המצויים בתחום שיפוטה, וזאת לפי פקודת הנזיקין ופקודת העיריות.

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח. 

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם