גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מכונת הכסף" - גרסת הבאנרים: האם הענף לקראת קריסה?

המצב בשוק פרסומות הבאנרים דומה באופן מדאיג לשוק המשכנתאות ערב משבר הסאב-פריים ב-2008 ■ האם גם בענף הזה זה צפויה לבסוף קריסה רבתי?

פרסום דיגיטלי אייפד טכנולוגיה / צילום: shutterstock
פרסום דיגיטלי אייפד טכנולוגיה / צילום: shutterstock

לאחרונה נהרו מיליונים רבים לבתי הקולנוע, לצפות בסרט זוכה האוסקר "מכונת הכסף". אם עדיין לא התעדכנתם, מדובר ב"ארבעה אנשי פיננסים מתוחכמים שמצליחים לצפות את ההתפוצצות של בועת האשראי והדיור באמצע העשור הראשון של המאה ה-21, ומחליטים להיאבק בבנקים הגדולים בגלל חמדנותם וכישלונם לצפות את הנולד", על-פי תיאורו הרשמי של הסרט.

אף שכולנו מכירים יותר מדי טוב את הקריסה הפיננסית של 2008, ראיית הסיפור מפרספקטיבה חדשה ממחישה את הדמיון בין משבר הסאב-פריים בשוק המשכנתאות לדיור, למצבה הנוכחי של המערכת האקולוגית בשוק מודעות הבאנרים. עיון מעמיק בספר שעליו מבוסס הסרט רק מחזק את הדעה הזאת. ואם הקשר הזה נשמע לכם מופרך, לפניכם 4 נקודות השוואה שכדאי לתת עליהן את הדעת.

תערובת של טוב ורע

לפני קריסת שוק הדיור, לקחו משקיעים את המשכנתאות שאיש לא רצה להשקיע בהן וארזו אותן מחדש עם משכנתאות בעלות דירוג גבוה, כדי שניתן יהיה למכור אותן. המשכנתאות בעלות הדירוג הנמוך נמכרו במחירים של המשכנתאות בעלות הדירוג הגבוה ביותר, ורוב המשקיעים שרכשו אותן לא היו מודעים לכך כלל.

האופן שבו נמכרות כיום מודעות הבאנר דומה באופן מדהים. מודעות אלה, המכונות גם "מודעות תמונה", מהוות 47.9% מסך הוצאות הפרסום הדיגיטלי בארה"ב, והיקפיהן צפויים לתפוח השנה ל-32.17 מיליארד דולר. אך 54% ממודעות התמונה אינן נצפות לעולם, ולפחות 7 מיליארד דולר מושקעים בהצגת מודעות לרובוטים.

בדומה לאריזת משכנתאות טובות ורעות לפני הקריסה של 2008, נארזת תעבורת המודעות הרעה יחד עם הטובה בפלטפורמות שיווק פרוגרמטי (SSP), שנסחרות בבורסות ונרכשות בידי מפרסמים באמצעות פלטפורמות ביקוש (DSP), כאמצעי להשגת כמות חשיפות בת-השקעה ורבת-ערך.

מערכת אקולוגית מורכבת

משבר המשכנתאות לא זוהה בשנים שקדמו ל-2008, והסיבה העיקרית לכך הייתה המערכת האקולוגית המורכבת באופן יוצא דופן של כסף וספקולציות. ניתן לומר זאת גם על המערכת האקולוגית של רכישת הבאנרים כיום, שבמסגרתה עוברים כספי השיווק ידיים רבות, שכל אחת מהן לוקחת לעצמה נתח קטן לפני שהיא מעבירה אותה ליד הבאה, עד שהכסף מגיע (ולעתים קרובות אינו מגיע) ליעדו הסופי.

"שוקי ההון הם אוסף של טיעונים", כתב מייקל לואיס בספר "מכונת הכסף". "ככל שהשוק פחות שקוף, וככל שניירות הערך מורכבים יותר - כך גדלים סכומי הכסף שיכולים חדרי העסקאות בחברות הגדולות בוול סטריט להרוויח מהטיעונים הללו".

יוצרים היצע שאינו קיים

לפני שבועת המשכנתאות הגיעה לנקודת ההתפוצצות, היו המשקיעים להוטים להשקיע באג"ח המשכנתאיות ההן, שנראו כבעלות מקדם סיכון נמוך ותשואה גבוהה. מבחינת הברוקרים, ככל שמספר המשכנתאות שיכלו לארוז היה גדול יותר, כך גדל גם הרווח - גם כשמספר המשכנתאות הטובות הלך והידלדל. זה המריץ את הבנקים לספק משכנתאות, בידיעה שכפי הנראה נוטליהן לא יוכלו לעמוד בתשלומים.

אותו דבר מתרחש כעת בתעשיית הפרסום הדיגיטלי, שבה הביקוש לחשיפות של באנרים ממשיך לגדול. כפי שהיה קשה ליצור מספיק משכנתאות בעלות דירוג AAA כדי לענות על הביקוש בקרב המשקיעים - כך קשה היום ליצור נדל"ן מודעות דיגיטלי בדירוג פרימיום.

יש כמות מוגבלת בלבד של אפשרויות חשיפה זמינות במקומות כגון "וול סטריט ג'ורנל" ודומיו, אבל המלאי הדומה שיוצרים הרובוטים הוא בלתי מוגבל. כפי שקרה לפני משבר הסאב-פריים, קיים תמריץ ליצור מלאי גדול יותר, והדרך הקלה והזולה ביותר לעשות זאת היא ליצור מלאי גרוע.

ה-X פקטור

נקודת השבירה של משבר הסאב-פריים הייתה המשכנתא בריבית משתנה, שריבית ה"טיזר" שלה זינקה באופן אוטומטי והגדילה משמעותית את ההחזר החודשי. כתוצאה מכך נרשמו גלים אדירים של אי-עמידה בתשלומי המשכנתא בקרב הלווים. לקח שנים רבות עד ששוק הדיור קרס, אך לקריסתה של תעשיית הפרסומות הדיגיטליות יהיה גורם נוסף שמאיים להאיץ את התהליך: חסימת הפרסומות.

חוסמי הפרסומות נגסו בנתח אדיר במספר חשיפות הפרסומות הזמינות. כ-16% מהגולשים בארה"ב משתמשים בחוסמי פרסומות, ומספרם רק הולך וגדל.

הבעיה היא שלא רק שחוסמי הפרסומות מסירים את מלאי הפרסומות באופן חד-צדדי, אלא שהם חוסמים אך ורק את מודעות הפרימיום. למה? מכיוון שהרובוטים והתוכנות המעמידות פנים שהם משתמשים אמיתיים אינם משתמשים בחוסמי פרסומות. רק אנשים אמיתיים משתמשים בחוסמים כאלה.

לכן, אם רוב הבאנרים אינם נצפים בידי אנשים, ואם המודעות בעלות הפוטנציאל האמיתי נחסמות באופן גובר באמצעות חוסמי פרסומות, אין מנוס מהשאלה - מה באמת קונים המפרסמים?

כל הגורמים האלה חוברים יחד ליצור תמונת מצב של שוק לרכישת פרסומות דיגיטליות שדומה מאוד לתמונת המצב בתקופה שלפני פרוץ משבר הסאב-פריים. המלאי הרע נארז ונמכר כמלאי טוב. הביקוש גובר. ההיצע מונפק, והרשת המורכבת של השחקנים כבר סבוכה מכדי שניתן יהיה להתיר אותה.

אנחנו יודעים מה קורה בסוף "מכונת הכסף", אנחנו יודעים מה קרה לשוק הדיור ב-2008. מה שאיננו יודעים עדיין זה אם גורל דומה צפוי לשוק הבאנרים.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית