גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות התרופות מימנו מחקרים בבתי"ח ב-560 מ' ש' ב-2015

מי החברה שהשקיעה פי 10 מטבע, מה שמה של הרופאה שהובילה בשנה אחת מחקרים ב-14 מיליון שקל, ומדוע בניגוד לארה"ב עדיין אי-אפשר להצליב בין חברת התרופות שמימנה לרופא שערך את המחקר?

מחקר רפואי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מחקר רפואי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ההשקעה של חברות התרופות במימון מחקרים רפואיים שמובילים רופאי בתי החולים בישראל ממשיכה לגדול באופן עקבי. על פי דוח של משרד הבריאות, המתפרסם כאן לראשונה, חברות התרופות השקיעו בשנת 2015 סכום כולל של כ-557 מיליון שקל במחקרים רפואיים שהתנהלו בבתי החולים הממשלתיים ובבתי החולים של שירותי בריאות כללית. לשם השוואה, המימון של חברות התרופות עמד בשנת 2014 על כ-468 מיליון שקל, ואילו בשנת 2012 עמד על כ-366 מיליון שקל. הנתונים אינם כוללים מימון שניתן לבתי חולים המוחזקים בידי עמותות כמו הדסה, שערי צדק, מעייני הישועה ועוד.

על פי הדוח, שחובר על ידי הוועדה להתקשרויות עם חברות מסחריות בראשות עוזי קרן, מזכיר ועדת ההתקשרויות במשרד הבריאות, מספר הבקשות להתקשרות בין קרנות המחקר של בתי החולים לחברות התרופות עמד בשנת 2015 על 1,671, זאת לעומת 1,521 בקשות בשנת 2012. למרבה הפלא, כששאלנו כמה בקשות נדחו על ידי הוועדה, השיבו במשרד הבריאות: "כל הבקשות אושרו". זאת, צריך לומר, כאשר הוועדה התכנסה לא פחות מ-23 פעמים בשנת 2015. במשרד מסבירים כי הוועדה דורשת לעתים מקרן המחקרים של בית החולים הסברים נוספים או תיקונים במבנה העלויות (כמו הגבלת מרכיב הטיסות לכדי 10% לכל היותר), אבל לא היו מקרים שהצדיקו פסילה גורפת. ניגוד עניינים כמו קשר עסקי בין הרופא החוקר לחברת התרופות? את זה אמורה לבדוק קרן המחקרים של בית החולים, טוענים במשרד - לא ועדת ההתקשרויות.

בעיה אחרת שעולה מן הדוח היא חוסר היכולת לקשור בין הגוף המממן לגוף שמקבל את המימון ומבצע את המחקר. הדוח מפרט כמה השקיעה במצטבר כל חברת תרופות במחקר רפואי, בלי לציין מי הם בתי החולים והרופאים שזכו למימון ולאיזו מטרה בדיוק (ראו פרשנות).

מהדוח עולה כי המימון הגבוה ביותר למחקרים רפואיים ניתן לבית החולים הממשלתי רמב"ם בחיפה, והוא עמד על כ-95 מיליון שקל באמצעות 209 התקשרויות שונות. כדי לסבר את האוזן, בשנת 2014 השקיעו חברות התרופות במחקרים של רופאי רמב"ם כ-68 מיליון שקל, ובשנת 2012 "רק" כ-38 מיליון שקל. בית החולים בילינסון של שירותי בריאות כללית ניצב במקום השני עם השקעה של כ-89 מיליון שקל מצד חברות התרופות, ב-250 מחקרים בשנת 2015. ביה"ח שיבא (תל השומר) הממשלתי במקום השלישי עם מימון של כ-69 מיליון שקל, מיד אחריו איכילוב עם כ-67 מיליון שקל, וסוגר את החמישייה הראשונה ביה"ח מאיר של הכללית עם מימון של כ-39 מיליון שקל. בתי חולים קטנים כמו זיו בצפת, הלל יפה בחדרה, פוריה שליד טבריה או השרון בפתח תקווה, הסתפקו במימון הנמוך מעשרת אלפים שקל בשנת 2015.

"למחקרים בארץ יש תוצאות טובות"

שיאנית ההשקעות במחקרים רפואיים מקרב חברות התרופות היא MSD, שמימנה 76 מחקרים בשנת 2015 בעלות כוללת של כ-40 מיליון שקל. מדובר בגידול דרמטי אך עקבי ביחס לשנים קודמות: כ-25 מיליון שקל בשנת 2014 וכ-14 מיליון שקל בלבד בשנת 2012.

"חברות התרופות השכילו להבין שלמחקרים בארץ יש תוצאות טובות", מסביר ל"גלובס" עוזי קרן. "היו שנים שהחברות ברחו למזרח אירופה, שם היה להן קל לאסוף חולים ולשלם פחות, אבל הן חזרו אלינו אחרי שהבינו כי תוצאות המחקרים בישראל אותנטיות ושאפשר להסתמך עליהן", הוא מוסיף.

מיד אחרי MSD ניצבת חברת התרופות באייר שמימנה 77 מחקרים בשנת 2015 בסך כולל של כ-37 מיליון שקל. במקום השלישי ניצבת חברת אסטרהזניקה שהשקיעה כ-36 מיליון שקל ב-78 מחקרים. במקום הרביעי נוברטיס עם השקעה של כ-33 מיליון שקל ב-91 מחקרים, ובמקום החמישי פייזר עם השקעה של כ-31 מיליון שקל ב-71 מחקרים. אל המקום העשירי ברשימה הגיעה חברת אלי לילי עם השקעה של כ-15 מיליון שקל ב-32 מחקרים. ענקית התרופות הישראלית טבע השקיעה בשנת 2015 סכום צנוע של כ-4.6 מיליון שקל בלבד, ב-25 מחקרים.

מי שחושש במידה סבירה של צדק מהתלות של עולם המחקר והרפואה בחברות התרופות, יתאכזב ודאי לגלות כי גופים שאינם מסחריים נעדרים כמעט לחלוטין מהרשימה הזאת, ודאי בכל הקשור למימון משמעותי. כך למשל, האגודה למלחמה בסרטן, שמופיעה השנה לראשונה ברשימת ההתקשרויות עם בתי החולים, השקיעה לפי הדוח סכום צנוע של כ-58 אלף שקל במחקר אחד בלבד. הקרן למחקר ותכנון מדיניות בריאות השקיעה כ-130 אלף שקל במחקר אחד לעומת 576 אלף שקל שהשקיעה בשנת 2014. קרן פרקינסון השקיעה כ-48 אלף שקל במחקר אחד לעומת 108 אלף שקל בשנת 2014, ואילו "הקבוצה לחקר דכאון עמיד", למשל, השקיעה 6,500 שקל בלבד במחקר אחד.

המדען הראשי של משרד הבריאות, שלא מימן מחקרים בשנים קודמות על פי הדוח, השקיע בשנת 2015 כ-450 אלף שקל בשני מחקרים. בגלל היעדר השקיפות לא ברור למי ועל מה, אבל מהדוח עולה כי קרן המחקרים של איגוד חברות הביטוח השקיעה בשנת 2015 סכום של 848 אלף שקל במחקר בודד. גם חברת שטראוס, שלא עוסקת כידוע ברפואה, מימנה מחקר אחד - אבל בסכום צנוע מאוד של 17 אלף שקל.

השיאנית: רופאה מבי"ח מאיר

את המימון הגבוה ביותר, על פי הדוח, קיבלה ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים מאיר של שירותי בריאות כללית. ד"ר גוטפריד, מומחית לטיפול בסרטן הריאה, קיבלה מחברות התרופות 13.9 מיליון שקל עבור 15 מחקרים שונים שהובילה בשנת 2015.

לשם השוואה, בשנת 2014 עמד המימון שקיבלה על 1.7 מיליון שקל בלבד עבור 6 מחקרים. גם במקום השני ניצבת מומחית לסרטן הריאה, ד"ר מירה וולנר מבית החולים רמב"ם, עם מימון בסך 12.1 מיליון שקל עבור 9 מחקרים שהובילה. במקום השלישי ניצבת ד"ר הילה מגן-נתיב, מנהלת מרפאה למיאלומה נפוצה במערך ההמטולוגי של ביה"ח בילינסון, עם מימון בסך 10.3 מיליון שקל עבור 7 מחקרים.

הכוכבים הגדולים שמוכרים יותר לציבור, בעיקר בתפקידי הכירורגיה, נמצאים במעמקי הרשימה ובסופה, עם מימון נמוך עבור מעט מאוד מחקרים. כך למשל, מנהל יחידת הצנתורים בביה"ח שיבא, פרופ' ויקטור גויטע, זכה למימון צנוע של כ-11 אלף שקל למחקר בודד. ב-2014, לעומת זאת, זכה למימון של 835 אלף שקל עבור 3 מחקרים שהוביל. פרופ' צביקה רם, מנהל המערך הנוירו-כירורגי באיכילוב, זכה למימון של 196 אלף שקל עבור שני מחקרים שהוביל. פרופ' יריב יוגב, כוכב הסדרה "בייבי בום" שעבר מבילינסון לניהול מחלקת היולדות באיכילוב, זכה למימון של 656 אלף שקל עבור 6 מחקרים שהוביל.

חברות התרופות: להפחית רגולציה

עידית צ'רנוביץ, מנכ"ל פארמה ישראל, הארגון שמייצג את חברות תרופות המקור שפועלות בישראל, סבורה כי משרד הבריאות צריך דווקא להפחית את הרגולציה על המחקרים הקליניים. לדבריה, "ההשקעות הנרחבות והמתמשכות של חברות הפארמה הרב-לאומיות במחקר ופיתוח  תרמו רבות למינופה של ישראל כמוקד בינלאומי אטרקטיבי של חדשנות ואיכות בתחום הרפואה ומדעי החיים. ואולם, בישראל ניכרת סטגנציה בכמות המחקרים הקליניים הנערכים מדי שנה. זאת, בשל ריבוי חסמים רגולטוריים המקשים על קיום המחקרים הנ"ל בישראל. מחקרים מבוטלים לשווא, מעוכבים או מוסטים למדינות מתחרות. 

"אנו מצויים בעידן מאתגר בו קצב ההתפתחויות הטכנולוגיות הרפואיות הוא דרמטי, ולכן מחייב שינוי תפיסה והערכות מתאימה של מדינות ורשויות בריאות בין השאר בכל הקשור למחקרים הקליניים... אנו סבורים כי אפשר גם אפשר להגדיל, שלא לומר להכפיל, את היקף הפעילות של המחקרים הקליניים בישראל".

10 בתי החולים המובילים בגיוס מימון למחקרים רפואיים מגופים מסחריים

השקעות חברות מסחריות בשנים 2015-2012 במחקרים רפואיים

10 הרופאים המובילים בגיוס מימון למחקר מחברות תרופות

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"