גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחוזי: עיכובו של עו"ד שלמה כהן במשטרה לא היה נחוץ

כהן, יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר, התווכח עם נהג מונית, וזה הזעיק את המשטרה, שעיכבה את כהן לחקירה ■ כהן תבע מהמשטרה חצי מיליון שקל, הפסיד בבימ"ש השלום וערער ■ המחוזי: "עיכובו חרף הרף הנמוך של חומרת האירוע מעורר תהייה שמא מישהו גמר אומר ללמדו לקח ולהשפילו"

שלמה כהן / צילום: איל יצהר
שלמה כהן / צילום: איל יצהר

בית המשפט המחוזי בתל-אביב קיבל לאחרונה באופן חלקי את ערעורו של עו"ד שלמה כהן, ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, על החלטת בית משפט השלום בעיר לדחות את התביעה הנזיקית בסך חצי מיליון שקל שהגיש כהן נגד משטרת ישראל, בטענה כי במהלך אירוע שהתרחש בשנת 2011, לאחר שכהן התעמת עם נהג מונית שהסיע אותו למשרדו, עוכב כהן על-ידי המשטרה באופן לא חוקי.

השופטים יהודית שבח, יצחק ענבר ועינת רביד ביטלו את פסק הדין של בית משפט השלום והורו לו לדון מחדש בשאלת הנזק שנגרם לכהן בשל העיכוב וכן בשאלת האשם התורם של כהן לנזק שנגרם לו בשל התנהגותו. כן חייבו השופטים את המדינה לשאת בהוצאות הערעור של כהן בסך 20 אלף שקל.

בפסק הדין העביר המחוזי ביקורת על התנהגות המשטרה, שעיכבה לדבריו את עו"ד כהן שלא לצורך בתחנת המשטרה למשך זמן ממושך מדי. "עיכובו של כהן בתחנה חרף הרף הנמוך של חומרת האירוע מעורר תהייה מעיקה שמא מישהו גמר אומר בדעתו ללמד את כהן לקח ולהשפילו, אם בשל דבריו המתנשאים כלפי השוטרים, אם בשל סירובו להצעת פתרון הסכסוך", נאמר בפסק הדין. 

לאחר שבחנו את המקרה לעומק ומצאו כי כהן עוכב על-ידי המשטרה מהשעה 12:23 ועד השעה 15:48, פסקו שופטי המחוזי בנוסף כי "מתחייבת המסקנה כי משך עיכובו של כהן על-ידי המשטרה לא היה סביר, בשים לב למהות העבירה והזמן הסביר הנדרש לחקירה בעניינה". 

ויכוח על עוצמת הקול ברדיו 

תחילת הפרשה המעט מוזרה ב-1 באוגוסט 2011, אז נסע עו"ד שלמה כהן במונית שהזמין מתחנת המוניות "קסטל". במהלך הנסיעה ביקש כהן מהנהג דוד אבוחצירא, שהסיעו למשרדו ברחוב אבן גבירול בתל-אביב, להנמיך את עוצמת הרדיו, שהפריעה לכהן לדבר בטלפון הנייד. הנהג סירב לבקשה, וכאשר כהן אמר לו כי הרדיו מפריע לו לשוחח בטלפון, ענה הנהג: "אתה מפריע לי לשמוע רדיו". לאחר זמן מה הנהג עצר את המונית וביקש מכהן לפנות את הרכב. כהן סירב, והנהג הזעיק את המשטרה. 

שני שוטרים הגיעו למקום, ועם הגעתם יצא הנהג ושוחח עמם. באותה עת שוחח כהן עם פקח המשמעת של תחנת "קסטל" והתלונן על הנהג. בהמשך דרש השוטר מכהן לפנות את חפציו מהמונית ולשלם לנהג. כהן בתגובה טען בפני השוטר כי על-פי החוק על הנהג להסיעו למחוז חפצו. במהלך המשפט הוא הוסיף וטען כי על-פי תקנות התעבורה קיים איסור על הפעלת מקלט בקול רם, וכי חובה על נהג להנמיך את קול הרמקולים לבקשת נוסע. 

בסופו של דבר, ולאחר שכהן ניסה להסביר לשוטר שהוא טועה, הודיע לו השוטר כי הוא מעוכב והורה לו להתלוות אליו לתחנת המשטרה, תוך שאמר לנהג: "בוא תגיש תלונה". 

בתחנת המשטרה הושב כהן במסדרון ולאחר זמן קצר הועבר לתא מעצר, ודלת הסורג ננעלה. לאחר זמן מה הציעו לו השוטרים לשלם לנהג המונית ו"לסגור את העניין", שאם לא כן יואשם בקבלת דבר במירמה, אך כהן סירב. לאחר מכן העובר כהן לחקירה בפני חוקר בשם יצחק אורנשטיין, ולטענתו הוא עוכב בתחנת המשטרה 4 שעות עד לשחרורו, שבמהלכן לא נערכה כל פעולת חקירה.

לאחר המקרה הגיש כהן תלונה ליחידה לתלונות הציבור במשטרה, שדחתה אותה לגופה. בנוסף הגיש כהן תלונה למח"ש, אשר דחתה אותה, מאחר שהמסגרת המתאימה לבירור תלונותיו היא היחידה לתלונות הציבור. בהמשך הגיש כהן גם ערר על דחיית תלונתו במח"ש לפרקליטות המדינה, אשר נדחה גם הוא, ולכן גם תבע את הגורמים הללו בטענות ל"טיוח" תלונותיו. 

בתביעה שהגיש לבית משפט השלום טען כהן, בין היתר, כי המשטרה והשוטר פעלו לא בסמכות ופגעו בחירותו, כי נכלא ללא סמכות, וכי נגרמו לו נזקים בסך 1.3 מיליון שקל. לצורכי אגרה כימת כהן את התביעה ותבע חצי מיליון שקל בלבד. 

המדינה: תביעה קנטרנית וטורדנית

המדינה טענה מנגד כי מדובר בתביעה קנטרנית וטורדנית, שהחלה בסכסוך של התובע עם הנהג על תשלום של 26.30 שקל ועל עוצמת הרדיו ברכב, ואלמלא התנהגות התובע במפגש עם השוטרים, האירוע היה מסתיים תוך דקות. אלא שהתובע התייחס לשוטר בזלזול, העליב אותו וסירב להישמע להוראותיו לפנות את המונית, ועל כך עוכב ונחקר.

השוטר שהעיד במשפט טען כי כהן התייחס אליו בכוחניות, דיבר בצורה מתלהמת ובוטה, הטיח בו עלבונות והאשמות לכל אורך האירוע וסירב להישמע להוראותיו. 

בפסק דינה המנומק דחתה שופט השלום אושרי פרוסט את טענות כהן אחת לאחת. ביחס לטענתו כי השוטרים התנהלו כלפיו בצורה לא תקינה, השופטת קבעה כי "העיכוב נבע מאי-ציות להוראות השוטר בעת מילוי תפקידו, מה שהצדיק את עיכובו של כהן". 

לגבי הטענות של כהן בדבר מקום ומשך העיכוב, פסקה השופטת: "לא מצאתי פגם בעיכובו של התובע בחדר המעוכבים לחקירתו. לשם כך נועד חדר זה, ובין היתר, השהייה בו מונעת מהיוצאים והבאים לתחנה לדעת אודות המעוכבים. גם לא מצאתי פגם בזמן שהיית התובע בחדר העיכוב, כאשר היה צורך בקבלת אישור קצין בכיר לחקירת התובע כעורך דין".

בית משפט השלום קבע בנוסף כי העיכוב של כהן על-ידי המשטרה "נבע מאי-ציות להוראות שוטר והעלבת שוטר בעת מילוי תפקידו, מה שהצדיק את עיכובו של כהן". 

המחוזי: העיכוב לא היה נחוץ 

כהן לא השלים עם פסק הדין, ובאמצעות עורכי הדין דרור ארד-איילון ולי גורן ערער עליו לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, שקיבל כאמור את ערעורו. שופטי המחוזי מצאו כי עד שכהן יצא מהמונית והזדהה בפני השוטרים - פעולת העיכוב הייתה כדין. ואולם, לדבריהם, הם פסקו כי לאחר מכן פעלו השופטים שלא כשורה.

לפי פסק הדין בערעור, ברירת המחדל בחוק המעצרים, בה צריכה הייתה לנהוג המשטרה בכהן במקרה זה, הייתה זימונו באופן מתואם לחקירה בתחנת המשטרה במועד מאוחר יותר, במקום לדרוש ממנו להתלוות באופן מיד לתחנה כפי שאירע.

"חקירתו של כהן הייתה אמורה להתבטא במספר מצומצם של שאלות קצרות ופשוטות ולהימשך לא יותר ממספר דקות ספורות, לא שונה מתשאול נהג ששוטר עוצר את נסיעתו על אם הדרך עקב חשד לביצוע עבירת תנועה", כתבה השופטת שבח.

"עיכובו של כהן בעיתוי זה לא היה נחוץ ולא שירת שום מטרה. עיכובו של כהן בשלב זה, חרף הרף הנמוך של חומרת האירוע, מעורר תהייה מעיקה שמא מישהו גמר אומר בדעתו ללמד את כהן לקח ולהשפילו, אם בשל דבריו המתנשאים כלפי השוטרים, אם בשל סירובו להצעת פתרון הסכסוך".

בהמשך, כאמור, נקבע כי גם משך העיכוב של כהן במשטרה היה מוגזם ובלתי סביר בנסיבות העניין. "העולה מכל האמור לעיל הוא שכהן היה זכאי לתבוע מהמדינה את נזקיו ואת עלבונו בגין העיכוב, שתחילתו בהכשר אך המשכו בעוולה, ואין אני מביעה עמדה מהו המשקל שיש לייחס, אם בכלל, להתנהגותו של כהן, המבוגר האחראי שבחבורה שהבעיר את אש המריבה, שלכך תיתן דעתה הערכאה הדיונית (בימ"ש השלום)", סיכמה השופטת שבח.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?