גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העברת מכון וולקני לצפון תהיה הרסנית לחקלאות בישראל"

פרופ' ג'ון המונד, מבכירי המכון למינהל מחקר חקלאי בארה"ב: "המהלך יפגע בניסיון המצטבר משום שרוב החוקרים לא יעברו לגור בצפון"

שר החקלאות אורי אריאל ("הבית היהודי") הכריז על כוונתו להעביר את מכון וולקני ממתחם בית דגן בראשל"צ לאיזור הצפון, והסביר זאת בפינוי קרקע יקרה למגורים במרכז הארץ, ובסיוע בפיתוח וייהוד הגליל. כנגד המטרות האלה עומד הצורך לשמר ולפתח את המחקר החקלאי דווקא עכשיו, כשמדעני החקלאות טוענים שהבעיות בחקלאות הולכות ומתרבות: מידבור, סחף קרקעות חקלאיות, המלחה וזיהום קרקע ומי תהום, בעיות הדברה והאבקה על ידי חרקים, בצורות ומזג אוויר משתגע.

למדעני המכון יש רשימה ארוכה של הישגים, וגם טיעונים טובים נגד המהלך: התוכנית יצאה לאוויר העולם ללא בדיקה יסודית של השלכות מהלך כזה על מכון וולקני, שפועל כבר 95 שנים בהצלחה בסביבה תומכת של משרד החקלאות, הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, מכון ויצמן ואוניברסיטאות בר אילן, תל אביב ובן גוריון. מכון וולקני מהווה למעשה את הציר המרכזי לביצוע מחקרים חקלאיים עם המוסדות האקדמיים הללו. ללא קשר יומיומי עם המוסדות האלה וללא פעילות מחקרים של סטודנטים, כולל לתארים הגבוהים - לא יתקיים מחקר חקלאי ולא יוכשר דור המשך.

עלות של מיליארדי שקלים למדינה

בפועל, רק מספר קטן ביותר של עובדי מכון וולקני יעתיקו את מגוריהם ועבודתם צפונה, לכן משמעות התוכנית היא פגיעה במקומות התעסוקה של מאות עובדים בדרוגים השונים, ולא מעבר המוסד צפונה כפי שהרעיון מוצג.

העברה צפונה של כל מכון וולקני, כולל התשתית הטכנולוגית והמחקרית של מרכז וולקני על כל מכוניו, לרבות המעבדות, חממות, בתי גידול והתשתית המחקרית - תעלה למדינה מיליארדי שקלים, ועל כן העלות מול התועלת תקטן משמעותית. מאידך תוכנית העברה כזו תשבית את המחקר למשך ההעברה. התוצאה מכך היא שמחקרים רבים ייעצרו ושיקומם יארך זמן רב, אם בכלל.

בהיבט הנדל"ני, לא התייעצו עם דב צור, ראש עיריית ראשל"צ, המתנגד בחריפות להעברת מעון וולקני וקורא לכוונה "מהלך הזוי". לדבריו, התשתיות הקיימות בבית דגן לא יעמדו ממילא בעומס של בנייה המסיבית על השטח שיתפנה, ויפגעו בריאות הירוקות של האזור, ולכן היעד האמיתי לתוספת יחידות דיור צריך להיות מחנה צריפין המתפנה. עוד לדבריו, ניתן לרכז את פעילות מכון וולקני על לא יותר מ-15% מהשטחים שעליהם הוא יושב כרגע, ללא צורך בפינוי של בניין אחד, ולבנות על יתרת השטח.

המועצה הלאומית לכלכלה שבראשה עמד יוג'ין קנדל, המליצה בזמנו לחזק את מכון וולקני בצפון ובדרום (ראו מסגרת על פעולות המכון) - אבל עמדת המועצה היתה ברורה: לא לפגוע בריכוז המחקר והפעילות באיזור הגיאוגרפי שבו היא מתקיימת כיום.

"הסיכון גדול והרווח יהיה קטן"

פרופ' ג'ון המונד, מבכירי המכון למינהל מחקר חקלאי בארה"ב (USDA), היה אחד מאלה שהצליחו למנוע ב-1983 את תוכנית ממשל רייגן להעביר את מכון המחקר המוביל בלצ'וויל במרילנד, כדי למכור את הקרקע ליזמי נדל"ן. המאבק הצליח.

"במהלך השנים קיימתי דיונים עם חוקרים רבים ממכון וולקני וביקרתי במרכז וולקני מספר רב של פעמים", אומר המונד, "וכמו כן כיהנתי כיו"ר הוועדה הטכנית המייעצת של BARD כך שאני בקיא באספקטים המגוונים של המחקר החקלאי באזורים השונים של הארץ. יש לי גם קשרי עבודה עם חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, מהפקולטה לחקלאות ברחובות, מאוניברסיטת תל אביב וממוסדות מחקר נוספים כך שאני בהחלט מודע לחשיבות הגיאוגרפית בקיום אינטראקציה בין חוקרי מכון וולקני לחוקרים ממוסדות המחקר השכנים.

"העברה של מרכז וולקני יכולה לגרום להשלכות הרסנית לחקלאות ישראל, לדוגמא, העברה של מעבדה אחת למקום אחר באותו מוסד פוגעת ברצף העבודה לחודשים רבים; העברה של מוסד שלם למקום אחר יכולה לפגוע ברצף העבודה למספר שנים רב.

"נוסף לכך, מעבר כזה יפגע בניסיון שהצטבר במחקרים השונים משום שחלק מהחוקרים הבכירים לא יעברו. מרכז החיים שלהם נמצא בסמוך למיקום הנוכחי. גם חלק עיקרי מכוח האדם הטכני המיומן שצבר ניסיון רב ערך לא יעבור למיקום החדש וההכשרה של עובדים טכניים חסרי ניסיון יכולה לקחת חודשים רבים.

"העברה של וולקני יכולה לשבש קשות ואולי אף להרוס את היחסיים הפרודוקטיביים של חוקרים רבים ממרכז וולקני עם חוקרים מהאוניברסיטאות הקרובות ובכך גם תיפגע היכולת לגייס סטודנטים מתאימים לביצוע של המחקרים השונים בתחומי החקלאות. למיטב ידיעתי אין בצפון אוניברסיטה העוסקת בתחומי המחקר החקלאי והקמה של אוניברסיטה כזו תיקח שנים רבות.

"המיקום הנוכחי בבית דגן הוא מיטבי מאחר שיש גישה תוך כמה שעות אל כל אזורי הגידול ברחבי ישראל. העתקה של וולקני לצפון הארץ תקשה מאוד על ההתנהלות באזורי הגידול הרחוקים שבנגב ובערבה ותבזבז שעות וימי עבודה על כל נסיעה לדרום.

"ההעתקה תפגע אנושות באחד ממוסדות המחקר החקלאי המובילים בעולם. הסיכון גדול מדי והרווח שיתקבל יהיה נמוך מאוד; לכן כדאי לבחון את הרעיון מחדש, ביתר רצינות ובמקצועיות".

 

מכון וולקני פועל בשלושה מרכזים ברחבי הארץ:

צפון - נווה יער ליד רמת ישי, 1,800 דונם, 1,500 מתוכם מעובדים השאר כבישים ומבנים. כ-100 עובדים, כולל מספר סטודנטים, מתוכם 25 חוקרים בתחומים אלה: בשר לבקר, צמחים ארומטים, תבלינים ורפואיים, דלועיים, מטעים, גנטיקה של הצמח, עשבים רעים, הדברה ביולוגית ואנטומולוגיה, קרקע, מים וסביבה, חקלאות אורגנית. מעבדת ריחות לאומית.

דרום - מושב גילת, 2,500 דונם, כ-60 עובדים כולל מספר סטודנטים, מתוכם 14 חוקרים בתחומים אלה: חקלאות על סף מדבר - פיתוח ממשקי גידול למגוון רחב של גידולים כולל מטעים. דגש מיוחד על זית, פלפל, עגבנייה ובזיל, מחלות, מזיקים, סוג הקרקע ואיכות המים בנגב ובערבה. מעבדה לאבחון מחלות צמחים, מעבדה לאיכות שמן, שיטה לניבוי וחיזוי תכולת חנקן וזרחן בקרקע, מעבדה לאיכות קמח, שימור והספקה של אוסף זני ההדרים בישראל.

מרכז - בית דגן, ראשון לציון, 3,200 דונם, כ-900 עובדים כולל משתלמים וסטודנטים, מתוכם כ- 140 חוקרים בכל תחומי החקלאות והסביבה.

הסיכון גדול מדי

מרכזי מחקר חקלאי ותיקים בעולם צמודים בדרך כלל לאוניברסיטה אחת או יותר, ולניסיונות להזיז אותם יש מחיר:

הולנד - מכון המחקר היוקרתי PTG בנאלדוויק אולץ ב-1995 להתמזג עם מרכז מחקר בעיר אלסמר, במרחק 60 ק"מ. מתוך 190 חוקרים נותרו במכון הממוזג רק 20 חוקרים. הולנד איבדה מעמד מוביל בתחום מחקר חקלאות בבתי צמיחה.

קנדה - מרכז המחקר הפדרלי a.c.v.r.c בעיר ונקובר הועבר לפריפריה בקולומביה הבריטית. מרבית המדענים והעובדים פרשו ולא עברו. מערכת מחקרים ותיקה נהרסה למעשה.

צרפת - לפני שש שנים הוחלט להעביר מחקר שבדק את עמידות החיטה למחלות מהמרכז המוביל בעיר רן (RENNES) למרכזים קטנים אחרים. כל החוקרים העדיפו לעבור הסבה מקצועית ולהישאר בעיר, ולא ללכת בעקבות המחקר ולעבור למקום מגורים חדש. המרכז נפגע קשות ואיבד את מעמדו כמוביל בתחום.

מכון וולקני - תעודת זהות

כ-1.2 מיליון דונם מסך 3.3 מיליון דונם הקרקע החקלאית בכל הארץ הם בנגב, 421 אלף בשפלה ובהרי יהודה ושומרון, 408 אלף במרכז הארץ, 740 אלף בעמקים, 300 אלף דונם בגליל המערבי, ורק 230 אלף דונם בגולן ובגליל המזרחי.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל