גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמישהו יקרא לוירג'יניה וולף

פעם כל מה שאישה הייתה צריכה כדי ליצור, היה חדר משלה. היום היא צריכה סטארט-אפ

ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל
ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל

1.

לפני שמונה שנים פגשתי אותו באיזשהו אירוע, יזם בתחום הפיננסי, שהסטארט-אפ שלו היה שווה כבר מיליארד שקל. 'תראי מה זה', הוא אמר לי, 'הכול פתוח היום בפני נשים, האינטרנט הוריד את חסם הכניסה בצורה דרמטית, אפשר להקים סטארט-אפ מהבית. ובכל זאת, נשים לא מקימות מיזמים טכנולוגיים. זה אומר עליהן משהו'. זו הייתה המסקנה הנחרצת שלו. מה אתן מקטרות שחוסמים אתכן, שמפלים אתכן, שמפילים אתכן על דעות קדומות. האינטרנט שחרר אתכן מכל זה, אז איפה הסטארט-אפ הגדול שהקימה אישה?

אז הדבר הראשון שאני מתכננת לעשות עם יציאת הגיליון הנוכחי, זה לשלוח אותו אליו. שיעדכן אצלו את התכנה.

2.

ב-1929 שאלה וירג'יניה וולף במסה הידועה מדוע ברור לכול, שיוצר גאוני כמו שייקספיר חייב להיות גבר. כל השנים נוח היה לייחס את זה, כמובן, לנחיתות האינטלקטואלית של נשים. אבל וולף לגלגה ואמרה שכאשר נשים ייחלצו מהכבלים החברתיים שסוגרים עליהן, זה ישתנה. הן ישנו את הספרות, הן ייצרו שפה חדשה. בשביל זה הן צריכות שני דברים: חדר עם מנעול והכנסה קבועה. שני דימויים שמייצגים מצב נפשי של עצמאות.

אלא, שאם פעם כל מה שהיה דרוש זה חדר משלהן, במציאות של המאה ה-12 הן יזדקקו, כנראה, לסטארט-אפ משלהן. זה מתחיל לקרות אצל נשים, אבל גם הרבה יותר גברים יגלו שהם צריכים לפתח את השריר הזה. לאו דווקא בטכנולוגיה, אלא בהסתכלות יותר יזמית על מקורות הכנסה.

בעולם שמשתנה בקצב מסחרר, האנושות כולה עוברת הרפתקה מטלטלת. הדיגיטציה הרימה את כל העסק, אבל גם הורידה ענפים שלמים על הגחון. תעשיות שהיו סמל ביטחון תעסוקתי קורסות לרגלי עריצות הרשת. הרבה מאוד עובדים צפויים למצוא את עצמם מחוץ לענפים שיהפכו לא רלוונטיים וייכחדו. מצד שני, עם חשיבה יזמית, 'המיותרים' יכולים לרכוב על אותה טכנולוגיה שייתרה אותם. בעולם כזה יהיה מאוד לא סתגלני לחשוב כמו שחשבנו עד עכשיו. זו פריבילגיה יקרה. העולם החדש מייצר אפשרויות עצומות, אבל רק למי שמצליח לראות אותן.

3.

השנה החולפת הייתה שנת שיא של השקעות בחברות סטארט-אפ ישראליות. 4.43 מיליארד דולר. עלייה של 30% לעומת השנה הקודמת. ישראל היא המדינה הצומחת ביותר בזירת הטכנולוגיה העולמית.

וגם נשים רוצות לקחת ביס מההייפ הזה. ההזדמנויות גדלות, החסמים יורדים, התיווך נחתך, הנגישות עולה, ויש יזמיות שיודעות לעשות עם כל זה משהו, שהולך ותופס נפח. הן אוהבות את זה, גם אם זה אומר שלפרק זמן מסוים הן גוזרות על עצמן חיים בלי הכנסות, עם לא מעט השפלות, דחיות, כאבי ראש, חרדות ודאגות. מה יש פה לא לאהוב?

4.

אני רואה מה זה עשה לחברה שנשאבה לזה חזק השנה. היא עלתה על רעיון מקורי, פיתוח אביזר שעונדים ומייצר פונקציה חדשה. היא לא פיתחה שום טכנולוגיה, רק הסבה אותה לשימוש חדש. היא לא מהנדסת, ולא אשת כספים, אבל רעיונות חדשים לא מפחידים אותה, אז היא קופצת באנג'י.

בשנה האחרונה אין לה חיים, הכול מתועל לסטארט-אפ שהקימה. אין חברות, אין ספורט, אין בילויים. גם מהחבר נפרדה. לפני זה הייתה שכירה וניהלה חברה. היום היא קמה בבוקר, וחוץ מזה שהיא צריכה לגדל ילד, היא צריכה להטעין את עצמה בעצמה. אין לה שום גנרטור חיצוני להתחבר אליו. פלא שהחרדות מפוצצות אותה? אם הייתה שועה לדאגות שמציפות כל דקה, כל שעה, כל יום, הייתה מתחרפנת, אבל הדיאלוג שלה עם החרדות שונה. היא עסוקה בלהשמיד אותן. 'אתה לא יכול להיות חרד וליצור', היא אומרת. אז מה אם כולם הזהירו אותה: 'את הולכת על חבל דק', 'את מסכנת כל מה שיש לך', 'זה דפוק, את מטורפת'. נראה אותם אחרי האקזיט.

5.

והיא לומדת כל הזמן, בעיקר מהטעויות שהיא עושה. בגלל שקודם לא התנסתה בגיוס השקעה, נפלה שלושה חודשים למו"מ עם מישהו שמאוד התלהב. שום דבר לא יצא מזה בסוף, חוץ מלקח. היום היא כבר לא נותנת למרוח את התהליך. מי שרוצה להשקיע, היא דוחקת בו: יש לך 72 שעות לקבל החלטה. רוצה? טוב. לא רוצה? היינו פה.

היום היא כבר יודעת שהיא לא רוצה כל משקיע. וזה עוד שיעור שלמדה. לא כל כסף לוקחים, היא צריכה כסף חכם שישים שחקן מהתעשייה שיביא לה ערך מוסף בתחום. "לפי הספר היינו צריכים למות כבר כמה פעמים", היא צוחקת, "הרעיון היום שונה מאוד מזה שהתחלתי איתו".

6.

לא כל אחד יכול, לא כל אחד מתאים לסטארט-אפ. רעיון פגז זה טוב, אבל אם אין לך את הנחישות והיכולת לחיות במצבי עמימות, אם אתה מתכווץ מגעגועים ועצב כשאתה נזכר במשכורת שדפקה לך כל חודש כמו שעון, תתרחק מכל זה.

ויש עוד חסם: להיות יזם זה להיות מחויב למשימה שאתה חי איתה 24 שעות ביממה. הייתי נשואה לזה, לסטארט-אפיסט טוטאלי. קשה לשרוד כזה אורח חיים.

סיפורה של חברתי יכול היה רק להעלות הרהור פילוסופי על הבחירה של רובנו בחיי נוחות וביטחון נעדרי אופק כלכלי, לעומת חיים עתירי סיכון, אך בעלי סיכוי לתוחלת אדירה, גירוי וחיות.

כי יכול להיות פרס ענק אחרי כל הדרך הזו. תהיה עצמאות ותהיה היצירה. היא הנכדה של סבא שלה שגם הקריב הרבה. הוא עלה לארץ, ייבש את הביצות, הקים עם החברים שלו את נהלל, וראה איך המדינה קמה. החלוצים ההם עשו את הדברים הכי מטורפים. וזה נראה כל כך הגיוני היום ממרחק. בדיוק כמוהו, היא מאמינה שעם המיזם שלה היא תביא לעולם משהו שיעשה למיליוני נשים הרגשה טובה. וזה מה שעושה לה הרגשה טובה.

אבל בינתיים, היא צריכה להתאמץ למצוא כל פעם מחדש את האור הקטן, שירים אותה. למזלה היא אישה, אז גם במקומות הכי קשים היא מצליחה למצוא סידור. תוך כמה דקות היא מאפסת את עצמה ועולה מחדש על המסלול. בזמן שהיא הולכת לגרד עוד משקיעים, היא כבר רואה בעיני רוחה את הרעיון שלה תופס בכל העולם.

'אבל עזבי', היא אומרת לי, 'תני לי קודם לייבש את הביצות'.

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

"לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל": ראש הממשלה שצפוי ללכת בדרכו של ארדואן

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר