גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח גלאט-פרווה

וינשטיין ודודו זקן אמרו שיבדקו את הלבנת ההון בבנקים - בטוח שלא עשו כלום

דודו זקן / צילום: איל יצהר
דודו זקן / צילום: איל יצהר

רגולטור שומר על רגולטור, ששומר על רגולטור, ששומר ומשגיח מלמעלה על מרכזי הכוח הגדולים. זו המסקנה העולה מדוח מבקר המדינה בעניין "הליקויים" וה"התנהלות הלקויה" של הפיקוח על הבנקים, שכותרתו "הפיקוח על שלוחות בנקים ישראליים בחו"ל".

מסקנה זו נשענת על סדרת האירועים שבהם לקחו חלק - בעיקר התחמקו מלקחת חלק - הרגולטורים הישראלים, בעניין החקירות והחשדות האמריקאיים בפרשות לאומי, הפועלים ומזרחי-טפחות. בכלל זה, הרגולטור דודו זקן, המפקח על הבנקים הקודם, שבחר להתייחס למחדל המתמשך שנחשף בלאומי, ועלה עד היום מאות מיליוני דולרים מהכספים של בעלי המניות והצרכנים, רק בחלוף 4 שנים אחרי תחילת החקירה האמריקאית ורק בדוח מיוחד שנחתם דקה לפני שפרש. וגם זה אחרי סדרת ריכוך מוצלחת, לטעמם, שבנקאים העבירו אותו.

בדיוק כך גם מופע היחצ"נות הריקני של רגולטור-העל, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר יהודה וינשטיין, שלפני שנה וחצי הודיע ברוב הדר כי הוא מכנס את כל גורמי האכיפה, ויחד הם יבדקו את החשדות להלבנת ההון בבנק לאומי, שנמצא אשם בסיוע פעיל ללקוחותיו האמריקאים להעלים מס.

בשבוע הראשון של ינואר 2015 סופר לנו כי וינשטיין כינס אצלו את קודקודי הרגולציה: ראשי משטרה, רשות איסור הלבנת הון, רשות המסים, הפרקליטות ובנק ישראל. ומאז נעלמו עקבותיו. בטוח שהוא לא עשה משהו, ספק אם בכלל התכוון לעשות משהו, מעבר להצהרה שאין בה יותר ממריחה שנועדה להשתיק את ההמונים והתקשורת - לפחות עד שהוא יסיים את תפקידו ויחזור למשרד עורכי הדין הבכיר שלו.

והנה השיא: בתשובה לפנייה שלנו למשרד המשפטים בשאלה מה קרה/קורה עם הבדיקה ההיא, נמסר כך: "היועץ המשפטי לממשלה קיבל מאז כניסתו לתפקיד עדכון מצוות הבדיקה שמונה ומקיים התייעצויות, מעת לעת, בהתאם להתפתחויות".

בקיצור - היה כלום, נשאר כלום.

השאלות המכריעות מתחבאות

עכשיו, גם דוח מבקר המדינה. מי שניסח וכתב את הדוח נראה כמי כמשתוקק לגעת, בוער לו, למחות, להזהיר, להציג את הפיקוח על הבנקים בערוותו, בהתחמקותו מלעשות עבודתו, בהיותו למעשה "המפקח של הבנקים" - אבל לא באמת מעז.

מה שיצא זה מבקר כל-כך זהיר, כל-כך מאופק, כל-כך מרוחק ומבוהל - עד שזה מפחיד. כי אם לא המפקח על הבנקים, לא היועץ המשפטי לממשלה, לא הרשות לאיסור הלבנת הון, לא רשות המסים וגם לא מבקר המדינה שלא אמור לעשות חשבון לאף אחד - אז מי? מי ישים את אצבע האחריות על השולחן? מי יסמן את מחדלי הרגולטורים? מי יביא לתיקון?

ברכות פרטנית, זהירה, מנומסת, לא רוצה לזעזע ועתירת פרטי מידע מתאר המבקר איך הפיקוח על הבנקים - שאמור להיות קו ההגנה העליון והמכריע מפני שימוש לרעה בכוח הקרטל הבנקאי - התחמק וברח מהפיקוח, תוך שימוש בתירוצים נאים, משפטיים ורגולטוריים.

אבל המילים המפורשות לא נאמרות, אלה מסקנות שאפשר רק להעלות מהדוח - כשבמקביל אפשר גם להתחמק מהן. אם רוצים. הפיקוח על הבנקים מצא תירוצים, ומבקר המדינה אפשר לו להישען עליהם.

בין השורות מתחבאות-נסתרות השאלות המכריעות: למה לא עשה הפיקוח את מה שהוא צריך לעשות בזמן אמת? למה לא פיקח על פעילותם של בנקים מסחריים, שלוחות, חברות-בנות וסניפים של הבנקים הישראלים בחו"ל? איך קרה שחקיקת FATCA האמריקאית בשנת 2008 - ואפילו פתיחת החקירה נגד בנקים בשווייץ בשנת 2011 - לא הזיזו את שלוות הפיקוח? האם עכשיו המפקח באמת מפקח, או עדיין מורח?

הנה התשובות/התירוצים/המריחות של הפיקוח, כפי שהם מופיעים בדוח:

1. "הכלים הנתונים בידי הפיקוח, בכל הקשור לפעילות שלוחות שהן חברות-בת בחו"ל, מצומצמים".

2. "הפיקוח מנסה להגיע לידי הסכמים פורמליים עם מפקחים מקבילים בחו"ל..."

3. "אין לפיקוח על הבנקים סמכות לדרוש מידע פרטני מבנקים בחו"ל שהם חברות-בת של תאגידים בנקאיים בישראל ואף לבצע בהם ביקורת".

4. זה כבר שיא השיאים, שאומר שגם עכשיו ממשיך הפיקוח באדישותו: "בתשובת המפקח על הבנקים למשרד מבקר המדינה מאוגוסט 2015, צוין כי 'ביחס לסוגיית הסיוע האקטיבי להעלמת מס - הרי שהיא לא נבדקה ולא הייתה צריכה להיבדק על-ידי הפיקוח על הבנקים... הפיקוח על הבנקים אינו נדרש לבדוק, ואין בידיו כלים לבדוק אם תאגידים בנקאיים עומדים בהוראות דינים זרים, ובכלל זה מה נחשב על-פי הדין הזר לסיוע להעלמת מס ומתי קיים חשש שבנק ייחשב כאחראי לסיוע כאמור".

5. "...הפנמת המדיניות האמריקאית כרוכה באימוץ הסכם FATCA" - זה, כזכור, קורה 8 שנים תמימות אחרי החקיקה מעבר לים, כשכל העולם כבר נאלץ/אולץ להפנים את זה.

יותר מזה, המבקר כותב שחור-על-גבי-לבן - אבל במילים מדודות, אינפורמטיביות וכמה שפחות שיפוטיות - שהמפקח על הבנקים הסתיר במכוון, אולי אפילו העלים במכוון, מידע מרשות ניירות ערך, כלומר מחובת הגילוי הנאות לציבור בעלי המניות, שהיא בסיס קיומו של שוק הון.

"ביולי 2014 הנחה המפקח על הבנקים את בנק ב ובנק ג (הפועלים ומזרחי טפחות - ס.ק.) להפריש בדוחות הכספיים, החל ברבעון השני של 2014, סכומים שלא יפחתו מגובה הקנס על-פי הנוסחה של קטגוריה 2 על פי ההסכם מאוגוסט 2013 בין הרשויות בשווייץ לבין ה-DOJ (משרד המשפטים האמריקאי - ס.ק.)... נמצא כי המפקח על הבנקים לא עדכן את הרשות לניירות ערך על הנחיותיו לביצוע ההפרשה... אף שהן נרשמו תחת הפרשה להפסד בגין התחייבות תלויה... רק בשלהי 2014 עם הפרסומים בתקשורת הנוגעים לחקירה גילתה הרשות לניירות ערך, דרך פנייה יזומה לבנקים, את קיומן של ההפרשות..."

ומה יש למבקר לומר על כל זה? "הליקויים העולים מדוח זה מלמדים על התנהלות לקויה של בנק ישראל בנוגע לפיקוח על פעילותן של שלוחות הבנקים הישראליים בחו"ל..." וגם: "הפיקוח על הבנקים לא העריך באופן נאות את הסיכון הקיים לבנקים המסחריים..." - אלה שיאי התוכחה והביקורת שיש למבקר, השופט (בדימוס) יוסף שפירא. גלאט-פרווה. שלא לדבר על זה שהחשדות הפליליים (אלה שבגינם כבר נחתמה עסקה בלאומי, ונחקרים הפועלים ומזרחי-טפחות), מוגדרים "פעילות בלתי תקינה של בנקים ולקוחותיהם..."

מסקנה: שלא יהיו לכם ציפיות, גם לא ממבקר המדינה.

אגב, אפילו השמות המפורשים של הבנקים, שהם תאגידים ציבוריים - שמרבית מניותיהם, בלאומי כל המניות, מוחזקים בידי הציבור שהוא גם לקוח שבוי שלהם - נותרו אצל שפירא עלומי-שם. בנק א, בנק ב, בנק ג... למה? שאלנו. לא קיבלנו תשובה.

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית