גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יהלומן תובע את הבורסה: "ניפקה אישור כניסה לנוכל שעקץ אותי"

מאיר יעקובוב, שתובע 3.6 מיליון שקל, טוען כי הבורסה ליהלומים אחראית לקריסתו הכלכלית בשל מחדלים בנוהלי הכניסה ומתן תגים למתחזה ■ הבורסה ליהלומים: "פעלנו כראוי" 

חדר מסחר בבורסה ליהלומים/ צילום: תמר מצפי
חדר מסחר בבורסה ליהלומים/ צילום: תמר מצפי

כל מי שמגיע לבורסה ליהלומים ברמת-גן יודע שלא פשוט להיכנס למבצר המנצנץ הזה. העובדה שמאות מיליוני שקלים ביהלומים ובכסף מחליפים שם ידיים, הובילה לסגירת השערים בפני העוברים ושבים ולמערך אבטחה שמותאם לאופיו המיוחד של המסחר במקום.

כך, בין היתר, נקבע על-ידי הנהלת הבורסה ליהלומים כי הכניסה למתחם אינה חופשית, אלא מוסדרת באמצעות היתרי כניסה אשר יונפקו על-ידה. לכל אורח, בהתאם לעניין שלו בבורסה ליהלומים, מונפק היתר כניסה אישי, תג, שבאמצעותו ניתן לזהות האם מדובר בעובד במתחם, יהלומן למשל, או אורח שמתעניין ברכישה.

כחלק מדרישות המבצר השמור הזה, בעלי תג "חבר בורסה", וכן מי שנושא "תג יצרן" או "תג פקיד" ומסתובב חופשי במתחם, מחויבים לעבור בדיקות פוליגרף על-פי בקשת הנהלת הבורסה.

אך האם נמצא סדק בחומות המבצר הזה אשר אפשר לנוכל לרמות חברי בורסה? כך טוען היהלומן לשעבר מאיר יעקובוב, בתביעה שהגיש נגד הבורסה הישראלית ליהלומים ונאמדת ב-3.6 מיליון שקל, בטענה כי היא אחראית לקריסתו הכלכלית והתמוטטות עסקיו, וזאת בשל מחדלים חמורים בנוהלי כניסה ומתן תגים למתחזה ש"עקץ" אותו ומספר יהלומנים נוספים.

לטענת יעקובוב, באמצעות עו"ד עזרא גולדמן, "למרות שהנהלת הבורסה ידעה על עברו, נוכלותו ומעשיו של הנוכל, היא התירה לו להיכנס לאולם הבורסה באופן חופשי, ובכך נתנה יד לפשעיו שבוצעו בתוך מתחם הבורסה".

בתביעה נטען כי הנוכל לכאורה הינו נחשון נחשונוב (35), בן לאחת החסידויות באשדוד המוכר בקהילה גם כתורם גדול. לטענת עו"ד גולדמן, אילו הנהלת הבורסה הייתה עושה מלאכתה נאמנה ולא מתרשלת, ניתן היה בקלות רבה לגלות, בין היתר, כי נגד נחשונוב הוצא צו עיכוב יציאה מן הארץ בגין חשדות לתרמית וגניבה, ובשל כך הייתה מונעת את כניסתו למתחם, תוך הטעיית יהלומנים חברי הבורסה.

יעקובוב טוען כי נגרם לו נזק של מיליוני שקלים עקב "רשלנות נפשעת של הבורסה ליהלומים, אשר תחילה במתן אישור לכניסת רמאי ונוכל - מר נחשונוב - למתחם הבורסה יום-יום במעמד של קניין או עוסק, וכתוצאה ישירה מכך אפשרה לו לבצע מעשי נוכלות, אשר בגינם, בין השאר, הסתבך גם הוא כלכלית ונתבע על-ידי יהלומנים אחרים לפרוע חוב שלא נוצר בגין עסקה שלא התקיימה, שאותו נוכל היה המתכנן והמבצע שלה".

נשיא הבורסה ליהלומים, יורם דבש, התייחס לאחרונה לתופעת הנוכלים המסתובבים באולמות המסחר, ובהודעה ששלח לחברי הבורסה בדצמבר 2015 כתב: "שוב ושוב אנו שומעים על אדם שקנה ביום חמישי סחורות ובשישי הודיע על פשיטת-רגל. אלה לא סוחרים, אלה גנבים".

דבש התחייב להקים ועדה שתבחן קריטריונים ברורים למתן תגי כניסה לאולמות המסחר על-מנת להתמודד עם תופעת הנוכלים. יעקובוב טוען כי עבורו זה כבר היה מאוחר מדי.

לטענת יעקובוב, הוא עסק בתחום ייצור היהלומים למעלה מ-30 שנה כעצמאי והיה בעל תג "יצרן" של הבורסה, אך לאחר שנפל קורבן למעשה תרמית מצד נחשונוב ונתבע לשלם סכום של מעל 1.2 מיליון שקל לחברי בורסה אחרים - סכום אשר לא היה ברשותו - הוא הוצא מהבורסה ליהלומים, ונאסר עליו לבצע כל מסחר ועסקי יהלומים בבניין.

יעקובוב טוען כי הוא נפל קורבן לעוקץ רק מאחר שהיה משוכנע כי הבורסה ביצעה את כל הבדיקות הנחוצות לצורך קבלת נחשונוב לבורסה, וכי אין לו עבר פלילי, והוא אינו מהווה סיכון עסקי. 

לפי התביעה, ביוני 2013 פנה נחשונוב ליעקובוב, יחד עם שני יהלומנים נוספים, והציע לו ליטול חלק בעסקה שעיקרה מסחר ביהלום צבעוני, שלטענת נחשונוב, כפי שמתואר בתביעה, שוויו עמד על מעל מיליון דולר.

שותפיו של נחשונוב ביקשו מיעקובוב למסור להם שני צ'קים על סך 300 אלף דולר כדי להוות ערבון עבור האבן, ויעקבוב עשה זאת. ואולם, נטען, העסקה עלתה על שרטון, כש"בעליה" של האבן, נחשונוב, הרוח החיה בעסק כהגדרת יעקובוב - נעלם.

בעקבות זאת הודיע יעקובוב לשותפיו כי לא יפרע את הצ'קים, ולטענתו, למרות שלא בוצעה עסקה - תבעו אותו השניים לבוררות בבית הדין הפנימי בבורסה.

בסיבוב הראשון בבוררות הפסיד יעקובוב וחויב לשלם למעלה מ-300 אלף דולר לתובעים, אך בסיבוב השני, בערעור שהגיש, כנטען בתביעה, התהפכה הקערה, ונקבע כי פסק הבוררות הראשון מבוטל.

לטענת יעקובוב, לבורסה ליהלומים וליועצת המשפטית שלה הגיע מידע כי האבן הייתה מזויפת, וכי מדובר בתרגיל עוקץ, אך בכל זאת הם לא הפסיקו את הליך הבוררות נגדו.

בינתיים, נטען, חלפו חודשים, שבהם הוא הורחק מאולמות המסחר בבורסה. לטענתו, כאשר חזר, עסקיו בענף היהלומים כבר קרסו, שמו הטוב נפגע באופן בלתי הפיך, איש לא היה מוכן לעסוק עימו ולבטח שלא לתת לו אשראי ויהלומים לייצור, והוא נאלץ לעזוב את הענף שהיווה את מטה לחמו ופרנסתו במשך עשרות שנים.

עסקת היהלום המזויף הנטענת אינה העסקה היחידה במסגרתה העביר יעקובוב, לטענתו, כספים לנחשונוב. באירוע אחר, כנטען בתביעה, בחודש ספטמבר 2013, מסר יעקובוב לנחשונוב יהלומים בשווי של יותר מחצי מיליון דולר בקונסיגנציה לשם מכירתם בחו"ל. ואולם, נטען, נחשונוב נעלם עם היהלומים, ולא החזיר אותם ואת כסף תמורתם.

עוד נטען כי בסגרת עסקיהם המשותפים יעקובוב העביר לנחשונוב סכום של כ-850 אלף שקל, אשר לימים התברר, לטענתו, כי נועדו למימון ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ שהוצא נגדו בגין מעשי תרמית וגניבה. על-פי התביעה, גם סכום זה לא הוחזר.

יעקובוב מעריך את נזקיו הכוללים בכ-6 מיליון שקל, אך לצורכי אגרה הועמדה התביעה על 3.6 מיליון שקל.

מנכ"ל בורסת היהלומים הישראלית, אלי אבידר, מסר בתגובה כי "התביעה שהוגשה היא חסרת כל בסיס ומסתירה מבית המשפט עובדות מהותיות שיפורטו בהרחבה בתגובת בורסת היהלומים לבית המשפט. בשלב זה ניתן לציין כי מר נחשונוב הוא קרוב משפחה של התובע (יעקובוב), וכי הפעילות הנטענת של התובע עם מר נחשונוב בוצעה מחוץ לבנייני בורסת היהלומים. יתרה מכך, העסקה המתוארת בכתב התביעה היא תמוהה ביותר. בורסת היהלומים פעלה במקרה זה כראוי, כפי שהיא פועלת ותמשיך לפעול בעתיד". 

בתגובה לטענות הבורסה ליהלומים, מסר עו"ד גולדמן בשמו של יעקובוב כי "מדובר בקרוב משפחה בדרגה שלישית או רביעית. עד לאירועים נשוא התביעה לא ידע עליו ולא הכיר אותו. הם נפגשו במפגש היכרות שקיים נחשונוב עם יעקובוב לצרכים עסקיים, ותוך כדי השיחה שהתגלגלה התבררה הקרבה הרחוקה. לדבריו, הם מעולם לא עבדו ביחד לפני פרשה זו".

את תגובתו של נחשונוב לא ניתן היה להשיג עד לפרסום הידיעה.

לא התביעה הראשונה

זו אינה התביעה הראשונה במסגרתה נתבעת הבורסה ליהלומים בגין רשלנות בעקבות הנפקת היתרי כניסה לאנשים שנטען כי ביצעו מעשה נוכלות כלפי חברי הבורסה. בתביעה נזיקית שהוגשה לפני כשנה כנגד הבורסה ליהלומים, על סך 2.5 מיליון שקל, טענה קבוצה של 27 יהלומנים כי הבורסה אחראית לנזקים של מיליוני שקלים שנגרמו להם, לטענתם, לאחר שהפרה את החובה המוטלת עליה לנקוט אמצעי זהירות לשמירת ביטחונם הכלכלי מפני כניסתם של עבריינים למתחם הבורסה.

בתביעה הקודמת, שהוגשה באמצעות עו"ד גל אראל, נטען כי הבורסה התרשלה בכך שהנפיקה ב-2013 לליאור ביטון ולחברת PDG שבבעלותו תג "דייר", וזאת למרות "עברו הבעייתי" הכולל מעצר של שבוע בכלא הפדרלי בארה"ב.

לדברי התובעים, ביטון התקשר עימם בעסקאות יהלומים בהיקפים גדולים, אך ברח לארה"ב מבלי שפרע את התחייבויותיו כלפיהם, המגיעות למעל 700 אלף דולר.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה