"הבורסה ליהלומים אישרה כניסה לעבריין שעקץ יהלומנים"

27 יהלומנים תובעים את הבורסה ליהלומים בטענה כי התרשלה בהנפקת תג "דייר בורסה" לליאור ביטון, וזאת למרות שבעברו נעצר בארה"ב ■ לדבריהם, ביטון חתם על עסקאות עמם ונמלט לארה"ב כשהוא חייב 700 אלף דולר

בנין הבורסה ליהלומים / צילום: תמר מצפי
בנין הבורסה ליהלומים / צילום: תמר מצפי

יהלומים, תרגילי עוקץ, בריחה לחו"ל ותלונות במשטרה - כל אלה מופיעים בתביעה הנזיקית על סך 2.5 מיליון שקל שהוגשה נגד הבורסה ליהלומים הישראלית בסוף השבוע שעבר.

התביעה הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב על-ידי קבוצה של 27 יהלומנים - עוסקים מורשים, חברות ושותפויות רשומות - העוסקים בתחום היהלומים ואבני חן, בגין נזקים של מיליוני שקלים שנגרמו להם, לטענתם. זאת, עקב "רשלנות נפשעת של הבורסה, שהפרה את החובה המוטלת עליה לנקוט אמצעי זהירות לשמירת ביטחונם הכלכלי של התובעים מפני כניסתם של עבריינים למתחם הבורסה, ושבעקבות מחדליה נגרם לתובעים נזק של מיליוני שקלים".

הבורסה ליהלומים, הממוקמת באזור מתחם הבורסה ברמת-גן, נחשבת לאזור שמור ומאובטח במיוחד. אחד מהתובעים, רמי בירנבאום, שמכהן כיו"ר ועדת ביקורת על הבורסה וכיו"ר הנושים, מספר כי רק בשביל להיות במעמד "דייר" בבורסה, אדם נדרש לעבור מספר משוכות.

"אדם צריך בין היתר, רישיון עיסוק ביהלומים, ניתוח חשבון ביהלומים, ושלפחות 5 אנשים יהיו ערבים אליו בערבות של 150 אלף דולר. לאחר מכן הוא נשלח למכונת אמת, ואז בוחנת אותו ועדה של 4 דירקטורים, והיא יכולה להחליט אם לאשרו כדייר או לא", אומר בירנבאום.

בתביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד גל אראל, נטען כי הבורסה התרשלה בכך שהנפיקה ב-2013 לליאור ביטון ולחברת PDG שבבעלותו תג "דייר", וזאת למרות "עברו הבעייתי", הכולל מעצר של שבוע בכלא הפדרלי בארה"ב.

באמצעות תג ה"דייר", נכתב בתביעה, "נע ביטון בחופשיות במתחם הבורסה והחל להתקשר עם חברי הבורסה ליהלומים, וביניהם התובעים, בעסקאות יהלומים".

לדברי התובעים, ביטון התקשר עמם בעסקאות יהלומים בהיקפים גדולים, אך ברח לארה"ב מבלי שפרע את התחייבויותיו כלפיהם, המגיעות למעל 700 אלף דולר.

"רמה מוסרית נמוכה"

התובעים טוענים כי באמצעות היתר הכניסה שהנפיקה לו בורסה, התאפשר לביטון לבצע תרגילי עוקץ כלפיהם.

"במסגרת היחסים העסקיים שנוהלו בין ביטון והחברה שלו, PDG, לבין כל אחד מהתובעים, בוצעו טרנזקציות ביהלומים ואבני חן, כאשר במהלכן ביצעו ביטון ו-PDG שורה של מעשי תרמית וגניבה, שהתובעים היו קורבן להם, ובמסגרתם נטלו מהתובעים יהלומים ו/או אבני חן ו/או כספים בסכומים ניכרים ונעלמו עימם, כאשר לתובעים נודע כי ביטון עזב את הארץ לארה"ב".

התובעים מציינים בתביעה כי סכומי החוב של ביטון כלפיהם נתמכים בפסקי בוררות, שניתנו לטענתם בעבר. עוד צוין בתביעה כי בשל העובדה שתרגילי העוקץ מהווים "עבירות פליליות חמורות", חלק מהתובעים הגישו תלונות למשטרה.

התובעים מציינים גם כי ביטון אמנם ברח לחו"ל, אך לא נעלם לגמרי. לדבריהם, עד לא מזמן התראיין ביטון בכתבות רבות בתקשורת, כיוון שהחל לנהל קשר זוגי עם שחקנית הפורנו לשעבר ג'נה ג'ימסון. בכתבות צוטט ביטון בהרחבה והתראיין במשותף עם שחקנית העבר, מבלי להסתתר.

"זו לא פעם ראשונה שהבחור מסתבך", מציין בירנבאום. "בעבר הוא ישב בכלא פדרלי בארה"ב. הוא התלונן על שוד, וחברת הביטוח לא הייתה יכולה להוכיח שהתבצע שוד. ואולם, כאשר ביטון עלה לארץ, הייתה בידיו גם אחת מהאבנים שהוא טען שנשדדה. הוא ניסה למכור אותה, אבל 'עלו' עליו שזוהי בדיוק האבן שלטענתו נשדדה. הוא נעצר לשבוע. צריך להבין שעל העבירה הזו מוטל עונש בארה"ב של עד 5 שנות מאסר".

לטענת בירבנאום, "הטעות גדולה ביותר של הבורסה היא קבלת הבחור לבורסה. אם הייתה נעשית בדיקה יסודית על הבחור, אין ספק שלא היו מקבלים אותו. ארבעת הדירקטורים (שהניפקו לו תעודת "דייר" של הבורסה - ס'כ') פישלו בענק. הבורסה זה הבית שלי. אצלנו סוחרי סמים ועבריינים לא מתקבלים כדיירים. אתה לא יכול להיות בבורסה אם אתה מוכח ככזה".

בירבנאום מציין כי עם כניסתו של ביטון כ"דייר" לבורסה, 5 אנשים חתמו עליו כערבים, עד לסכום של 150 אלף דולר. ואולם, לדבריו, רק הכספים שהוא גנב בישראל מגיעים ל-700 אלף דולר.

"הרמה המוסרית שלו נמוכה. מדובר באדם שעזב אישה עם 3 ילדים ומצא אישה עם רקורד בעייתי", אומר בירבנאום. "הבחור לא שילם לירה אחת, גם אחרי שעברו שנתיים. לא כולם עשירים. יש חלק מהתובעים שהוא גרם להם להגיע לפת לחם. ואני נלחם בכל החזיתות כמה שאני יכול. אנחנו נמצאים בתקופה קשה. אנחנו חולמים שיהיה צדק".

מהבורסה ליהלומים נמסר בתגובה כי טרם התקבל כתב התביעה.