גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות ריט: האם מדובר בתחליף מוסדי חדש לשוק השכירות?

הפאנל המסכם של ועידת שוק ההון של "גלובס" עסק בנושא קרנות הריט בישראל כמכשיר השקעה בתחום הנדל"ן המקומי, הן בנכסים מסחריים והן בדיור להשכרה

אלי כהן / צילום: תמר מצפי
אלי כהן / צילום: תמר מצפי

הפאנל המסכם של ועידת שוק ההון של "גלובס" עסק בנושא קרנות הריט בישראל כמכשיר השקעה בתחום הנדל"ן המקומי, הן בנכסים מסחריים והן בדיור להשכרה, והאם מדובר בתחליף מוסדי חדש ואמיתי לשוק השכירות בעקבות חקיקת חוק קרנות הריט לתחום הדיור בישראל.

לדברי עו"ד שריה אורגד, סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת האסטרטגיה ופיתוח עסקי בברוסה לני"ע, הרי שהשאלה מה הסיכוי שקרנות ריט לפעילות בתחום הדיור אכן יוקמו. "הסיכוי לכך הוא גבוה אם המדינה תעודד את המוסדיים להשקיע בהם. בגדול, האופן שבו החוק עוצב, נועד לאפשר את אותם תמריצים: להתמודד על מכרזים של המדינה ולהגדיל את שיעור המינוף. הגופים המוסדיים מצפים לתשואות של בין 5%-8% כשההשקעה בדיור להשכרה נותן כיום בין 3%-4.5%".

רו"ח צח אסף, שותף באשכול הפיננסי בפירמת BDO זיו האפט, ציין כי "לצערנו לא קמו הרבה קרנות ריט ואנחנו מקווים שהחוק החדש יהיה פתח לעוד קרנות. הוא כולל הקלות משמעותיות לקרנות קיימות שפועלות בתחומים המסורתיים וגם בתחום של דיור להשכרה. קרנות ריט יוכלו להיות יזמיות בתחום של נדלן למגורים, יש הקלות בתחום של דיבידנדים, הקלות במס רכישה ואפשרות למינוף של 80% שיאפשר בניית מודלים עסקיים יותר טובה".

עופר רז-דרור, סגן בפועל לראש המועצה הלאומית לכלכלה, הסביר כי "ראינו בזה דרך לשפר את שוק השכירות. כשמנתחים את שוק השכירות, מאפיין אחד בולט הוא שהמוצר הוא נחות ביחס למוצר הבעלות. וכשמנתחים את הסיבה לכך היא ששוק השכירות נשלט בידי משקי בית פרטיים שמשכירים ומציעים מוצר אחד בלבד שזה חוזה לשנה אחת. ולכן מי שיכול לעזוב את שוק השכירות, עוזב אותו, וזה כשהשוכרים רוצים יציבות. ראינו בקרנות הריט איזשהו כלי שיכול לשבור את האנומנליה הזאת."

מעין נשר, רכזת שיכון באגף התקציבים במשרד האוצר, סיפרה כי "בממשלה ראינו בקרנות הריט מכשיר חשוב בתחום ההשכרה ארוכת הטווח, כי יהיה להן אינטרס לממן פרויקטים חדשים וככה תהיה דחיפה של השוק הזה גם בצד הפרטי. לכן הכנסנו לשוק אפשרות להקים דירות גם על קרקע פרטית ולא רק על קרקע של המדינה. לחשוב שאפשר להתעסק בדיור בלי להתעסק בהשקעות ולהבין איך רוכשי הדירות מסתכלים על כך זה לא אפשרי. צריך להבין את רכישות הנדל"ן להשקעה כדי להבין את המשבר הזה. כעת עם הקמת קרנות הריט ניתן יהיה לקנות מניות של הקרן במקום לקנות דירה באופן ישיר, ויכולים להיות לכך הרבה יתרונות. אז המכשיר הזה שלא היה קיים בשוק הישראלי, ראינו בו מכשיר מאוד חשוב.

חיים פייגלין, מנכ"ל חברת הבניה צמח המרמן וסגן נשיא התאחדות בוני הארץ, הציג את עמדת המגזר העסקי בתום הבניה למגורים. "יש בישראל 2.5 מיליון דירות, מתוכן 600 אלף שמוחזקים על ידי משקיעים כדירות להשקעה בתשואות של עד 3%. והממשלה מגרשת עכשיו את המשקיעים האלה על ידי מס רכישה, כדי לחפש משקיעים מוסדיים שמחפשים השקעה בתשואה של שבעה אחוז. אז כדי לעשות את זה מחירי השכירות צריכים להיות מוכפלים. ובימים אלו ממש מחירי השכירות הולכים ועולים ומדביקים את העליות בשוק הדירות לרכישה.

"מה שקרה בשוק הדיור לרכישה, כשהמחירים הכפילו את עצמם מאז 2007, לא קרה בשוק השכירות, שם מחירי השכירות עלו אבל פחות. ועכשיו הפער הזה הולך ומצטמצם בגלל הצעדים האחרונים. כדי שזה יעשה תיאבון ליזמים להיכנס לשוק הזה, אנחנו צריכים להוכיח רווחיות מספיקה עוד לפני הטבות המס".

ח"כ אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות, הצביעה על הנקודה הכואבת של שוק ההון המקומי. "בקצב שאנחנו נמצאים יש לנו שוק הון גוסס ולא פעיל עם מחסור במוצרי השקעה. חקיקת קרנות הריט יצרה מוצר השקעה חשוב, גם בנדל"ן למגורים וגם בנדל"ן המניב. המכשיר הזה יכול להוות אלטרנטיבה ראויה לכל אגרות החוב המפוקפקות שמנפיקות כאן חברות זרות שבאו לגייס הלוואות מזנין. ב-2008 היו 700 חברות בבורסה בישראל, היום יש 450 שמתוכן 100 לא פעילות.

"בנוסף, בשוק פיננסי ריכוזי עם מערכת פיננסית ריכוזית, החיוניות של הבורסה עולה לאין שיעור. כי האלטרנטיבה שלך היא כאן. קרנות הריט הוא מכשיר נוסף שיביא הן לגיוסי הון והן לגיוסי חוב. ויש כאן העברה של הנכסים מהמגזר הפרטי לציבור".

משה ליכטמן, גלובס: "בסיבוב הקודם של הריט היו בעלי נכסים מניבים שהיו מוכנים להעביר את הנכסים לריט אבל מה שעצר אותם זה מס שבח. זה נפתר עכשיו אבל מאיפה יגיע עכשיו המוכרים?"

עו"ד שריה אורגד: "הכוונה היתה שקרנות הריט ישתתפו במכרזים של המדינה ודרך זאת יגיעו ההכנסות מכך לציבור".

רו"ח צח אסף: ב"מכרזים של המדינה יש חסמים גדולים והם יקשו על קרנות ריט חדשות להיכנס".

עופר דרור: "המחשבה הראשונית היתה שניתן לאפשר לקרנות הריט את התשואה המינימלית ההכרחית".

מעין נשר: "אם צח אסף אומר שיש הרבה חסמים אז שיגיד כי אני לא יודעת על איזה חסמים הוא מדבר. המכרזים של המדינה הולכים ומשתפרים וההצעות הולכות ומשתפרות. לראשונה גם הצבנו יעד לשווק השנה 2613 דירות ובארבע השנים הקרובות עוד יותר מ-11 אלף דירות. בסוף אני מקווה שזה לא יצור אנומנליה".

חיים פייגלין: "אם אני אחשוב להשתמש במכרז שזכיתי לצורך לדיור להשכרה, אז למה שאלך דווקא על אלטרנטיבת הריט?. הפחתת המס בחוק עידוד השקעות הון היא יותר משמעותית מאשר בחוק הריט, ולכן ברמת החברה האינטרס יהיה ללכת לפי חוק עידוד השקעות הון".

ח"כ אלי כהן: "תוכניות העבודה של דירה להשכיר מדברות על יותר מאלפיים דירות מדי שנה, ככה שמדובר על פוטנציאל השקעות של 2 מיליארד שקל. ולכן מבחינת הגופים המוסדיים מדובר בהשקעה טובה וראויה עם תשואה יותר גבוהה מזו של אג"ח מדינה. בשוק המוסדי הישראלי יש 1.4 טריליון שקל ולכן זה נכון שחלק ממנו ילך גם לשם".

"בנוסף, חלק מהבנקים מגיעים כבר לקצה גבול המימוש של הלוואות למגזר הנדלן ולכן זה כלי טוב למוסדיים. שוק המשכנתאות מתפוצץ ועולה על גדותיו".

"לסיכום, באופן כללי, מה שצריך לשפר זה עדיין במצב הקיים זה להגדיל את היעד מאלפיים דירות לחמשת אלפים דירות להשכרה. התשואות שהמוסדיים צריכים לראות בהשקעה מתחלקות לדעתי לשניים, ובסיבת הריבית הנוכחית מדובר על 2% תשואת חוב ו-6% תשואת הון. אני חושב שצריך לבוא ולזכור שקרנות הריט לא נועדו לרבעון הקרוב או לשנה הקרובה אלא כלי ארוך טווח וחשוב מאוד לשוק ההון הישראלי".

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ