גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוו"ד באוצר: המכס על הטונה הגן על החברות הגדולות

בעוד שתעשייני הטונה מאיימים בסגירת מפעלים בפריפריה עקב הפחתת מכסי המגן, חוות-דעת של הכלכלנית גלית בן-נאים טוענת כי שיעור הרווחיות של החברות גבוה, וכי תרומתן לתעסוקה בפריפריה שולית

למרות ההפחתה ההדרגתית של מכסי המגן על יבוא של נתחי טונה לישראל, מפעלי הטונה המקומיים רשמו ב-2014 גידול שיא בשיעור הרווחיות - כך עולה מסקירה שחיברה בכירה באגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר.

מהסקירה עולה עוד כי חרף הרווחיות החריגה של חברות אלה בעשור האחרון, העובדים לא נהנו ממנה, ומכסי המגן שהטילה המדינה על טונה מיובאת הגנו בעיקר על שיעורי הרווח הגבוהים של שלוש יצרניות הטונה הגדולות.

את נייר העמדה חיברה הכלכלנית גלית בן-נאים, ואף שהוא מפורסם מזה כחודש באתר האינטרנט הרשמי של משרד האוצר, היא מבהירה כי "הדברים אינם מבטאים בהכרח את עמדת משרד האוצר".

מורת-רוח בתעשייה

מי שהוביל את המהלך להפחתת מכסי המגן על יבוא טונה משומרת לישראל הוא שר האוצר לשעבר, יאיר לפיד. המטרה הייתה ליצור תחרות בענף ולהוריד כך את מחיר הטונה לצרכן.

הורדת מכסי המגן נעשתה ב-3 פעימות, הראשונה ב-2013 והאחרונה ב-2015. כיום עדיין קיים מכס מינימלי על טונה מיובאת בשיעור של 12%.

הורדת מכסי המגן נעשתה למורת-רוחם של תעשייני הטונה בישראל, שהזהירו כי יסגרו מפעלים בשל היעדר כדאיות כלכלית ויפטרו את מאות העובדים המועסקים בהם. מחר (ד') צפויה ועדת הכספים של הכנסת לקיים דיון מיוחד בעקבות הקריאות להחזרת מכסי המגן על הטונה המיובאת.

נציין כי חלק מהגופים המעורבים בנושא אינם מתייחסים לתעשיית הטונה הישראלית כאל תעשייה גרידא שעוסקת בייצור - אלא כאל תעשייה שעוסקת בעיקר באריזה של נתחי טונה המיובאים לישראל מיעדים שונים בעולם, בעיקר מהמזרח הרחוק.

בעוד שחברות הטונה הישראליות מזהירות מפני "מכת פיטורים" בערים בפריפריה שבהן נמצאים מפעלי הטונה הגדולים, חוות-הדעת של בן-נאים טוענת כי "הממצאים מלמדים כי תרומתה של תעשייה זו לתעסוקה בפריפריה היא שולית. סך המועסקים במפעלים אלה עומד על כ-400 עובדים בלבד, כאשר עובדים אלה מאופיינים בניידות תעסוקתית גבוהה ותקופות אבטלה נמוכות יחסית".

עוד עולה מנייר העמדה כי "כחמישית ממי שהיו מועסקים בחברות הטונה הישראליות מאז שנת 2005 ולא 'שרדו' באותן חברות עד שנת 2014 לא היו מובטלים אף לא חודש אחד במהלך תקופה זו. שליש נוסף היה מובטל לא יותר מ-12 חודשים מאז עזב את החברה - וממוצע תקופת האבטלה שלהם עמדה על פחות מ-6 חודשים. דהיינו, למעלה מ-53% ממי שלא 'שרדו' בתעשיית הטונה מצאו מקום עבודה אחר בתוך פרק זמן של עד שנה".

עוד עולה מחוות-הדעת כי צמיחת השכר של אותם עובדים שלא המשיכו באחת משלוש חברות הטונה המרכזיות בישראל הייתה גבוהה באופן משמעותי מצמיחת השכר באותן חברות. "על רקע הממצאים בולט גידול ריאלי של 250% ברווחי וברווחיות יצרניות הטונה בעשור האחרון, שהגיעו לשיא ב-2014. גידול זה לא חלחל לשכר העובדים והביא לירידה חדה בחלקה של התמורה לעבודה מסך הערך המוסף של יצרניות הטונה, משיעור של 60% ב-2005 לשיעור של כשליש בלבד ב-2014. יש בממצאים אלה כדי להעיד כי מכסי המגן המוטלים על יבוא שימורי טונה 'מגינים' בעיקר על רווחי שלוש היצרניות הגדולות בענף ולא על התעסוקה בפריפריה", כותבת בן-נאים בנייר העמדה.

תחילתה של ירידה ברווחיות?

שלושת השחקנים המרכזיים בתעשיית הטונה הישראלית הן סטארקיסט, שנהנית מנתח של 46% בשוק הטונה; ויליגר (23%) ופילטונה (21%).

בפרק שעוסק ברווחיות של מפעלי הטונה בישראל נטען כי ב-2014 הסתכם הרווח של שלוש חברות הטונה הגדולות בישראל בכ-57 מיליון שקל - סכום שמשקף שיעור רווחיות של 11.3% ונחשב גבוה ביחס לתעשיות המסורתיות ובהשוואה היסטורית לענף תעשיות המזון. ערב המחאה החברתית היה שיעור הרווחיות של חברות המזון בשיאו, כ-9%.

מנייר העמדה עולה עוד כי שיעור הרווחיות של חברות הטונה עלה משמעותית משנת 2005 (אז הוא עמד על כ-5%) ועלה באופן רצוף עד שנת 2010. המחאה החברתית הובילה לירידה משמעותית ברווחיות זו בשנים 2011 ו-2012, אולם התעשייה התאוששה כבר ב-2013, ובשנת 2014 היא שברה את שיאי הרווחיות של עצמה.

בשנת 2014 כבר החלה הפעימה השנייה בהורדת מכסי המגן על טונה מיובאת - מהלך שנועד להגביר את התחרות בענף ומטבע הדברים גם להוביל לשחיקה ברווחיות היצרנים. מהנתונים המובאים בסקירה עולה כי "ממחזור מצרפי של 650 מיליון שקל בשנת 2013, ירד מחזור זה בשיעור חד של 22% בשנת 2014, וזאת לאחר גידול בשיעורים דו-ספרתיים בשלוש השנים הקודמות".

עוד עולה מהסקירה כי הגידול החד ברווחי חברות הטונה בעשור האחרון לא מצא ביטוי בגידול משמעותי בשכר העובדים והביא לירידה חדה בחלקה של התמורה לעובד: בשנת 2005 עמד חלקה של התמורה לעבודה בענף זה על כ-60%, וב-2014 היא ירדה לשפל של 34%.

הסקירה של בן-נאים מתבססת בעיקר על מאגר הנתונים של רשות המסים, ולפיכך היא אינה מכסה את הביצועים של חברות הטונה בשנת 2015. עם זאת, נתונים חלקיים על תשלומי המע"מ של אותן חברות באותה שנה מצביעים על התעצמות הירידה במחזור המכירות של היצרנים המקומיים.

על כך כותבת בן-נאים כי "ניתן להניח כי ככל שיגבר חלקו של היבוא בצריכה של מוצר זה, וככל שיבוא זה אינו מרוכז בידי מספר מצומצם של יבואנים - יביא הדבר להגברת התחרות בענף. התחרות תתבטא גם בשורה התחתונה של רווחיות היצרנית המקומיים".

בשנה שעברה, כך לפי בן-נאים, כבר התקבלו אינדיקציות על ירידה במחיר הממוצע של הטונה המשומרת: לפי הלמ"ס מדובר בירידת מחירים של 3.1%, לאחר שבמהלך 2014 ירידת המחירים הייתה מתונה יותר - בשיעור של 1.3%.

עם זאת, בן-נאים מסייגת ומציינת כי כדי לבחון באיזו מידה הפחתת המכס תרמה לירידת המחירים, יש לקיים ניתוח מקיף יותר, שמביא בחשבון שינויים במחירי התשומות בענף זה.

בהתייחס למצב תעשיית הטונה ב-2015, אמרו לפני כ-3 חודשים ל"גלובס" חלק מבעלי חברות הטונה בארץ כי בעקבות הורדת המכסים הם בוחנים סגירת פעילות בתוך פיטורי עובדים. "עקב הפחתת המכסים, היבוא של טונה גדל בצורה משמעותית ובאופן שמשנה את התמונה לחלוטין", טען הבעלים של חברת פילטונה מבאר-שבע, קובי כהן.

כך, גורמים הפעילים בשוק זה טענו כי גם חברת סטארקיסט, שנמצאת בבעלות משותפת של מיכאל מיטלמן ושל חברת דיפלומט, צמצמה בשנה האחרונה פעילות ובוחנת אפשרות להפסיק את פעילותה במתכונתה הנוכחית במפעל שלה שבטירת הכרמל. זאת, בתוך התמקדות ביבוא של טונה משומרת באריזות מחו"ל.

ענף הטונה

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית