גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קובי מימון, היועצת המשפטית וחלוקת האופציות הנדיבה

יממה לאחר ההכרזה על סימני גז ראשונים ב"תמר", קיבלה עו"ד נעה לנדנר חבילת אופציות נדיבה מחברת יואל ■ מימון, היו"ר דאז, דחה את הטענות לקשר אישי עמה. האמנם?

קובי מימון / צילום: שלומי יוסף
קובי מימון / צילום: שלומי יוסף

יממה בלבד לאחר ההכרזה על גילוים ראשונים של סימני גז במאגר "תמר" ב-2009, התקשרה החברה הציבורית יואל, המחזיקה (בשרשור) בנתח מהמאגר, בהסכם מול עו"ד נעה לנדנר, מזכירת החברה והיועצת המשפטית שלה. לפי ההסכם הוקצתה ללנדנר חבילת אופציות נאה ששוויה - כך הסתבר בהמשך - עשרות מיליוני שקלים.

מי שהשתתף בהצבעה על העסקה היה קובי מימון, יו"ר הדירקטוריון דאז ומי שנהוג לראות בו בעל השליטה בחברה בפועל (אף שהמחזיק הרשמי במניות השליטה הוא חיים צוף, חברו של מימון).

מימון הכחיש קשר אישי בינו לבין היועצת המשפטית לנדנר. הוא גם הכחיש את הטענה שעלתה בבקשה לאישור תביעה נגזרת שהוגשה בעניין אותה הקצאת אופציות, לפיה הוא פעל בניגוד עניינים כשהצביע בעד אישור חבילת האופציות.

ואולם, עם סיומו של הליך אחר - תביעה שהגישה כרמלה וילנסקי, הידועה בציבור לשעבר של מימון, נגד בן זוגה לשעבר - מסתבר כי בניגוד לטענת מימון, לנדנר הייתה מעורבת בענייניו האישיים של מימון, ואפילו נדרשה להעיד על כך בהרחבה בבית המשפט לענייני משפחה.

על דבר אחד קשה להתווכח - עו"ד לנדנר יצאה נשכרת מחבילת האופציות שניתנה לה ב-2009. מחיר המימוש של האופציה נקבע לפי ממוצע שווי המניה ב-30 הימים שלפני ההקצאה - כלומר, לפי מחיר מניה שכמעט אינו לוקח בחשבון את המידע אודות גילוי סימני הגז במאגר שבו הייתה שותפה החברה-הנינה של יואל - ישראמקו. כמה נשכרת? בחוות-דעת שהגיש המומחה הכלכלי, פרופ' אשר בלס, בתיק מטעם מבקש אישור התביעה הנגזרת, העריך בלס את שווי הנזק לחברה בעקבות ההקצאה בכ-37 מיליון שקל.

פרט מעניין נוסף הוא שחבילת האופציות שקיבלה לנדנר נוצרה כמה חודשים קודם לכן במסגרת החלטה להקצות אופציות לעובדי החברה. ואולם, בהמשך החליט הדירקטוריון להעניק ללנדנר את מלוא האופציות שיוחדו בתחילה, לכאורה, לכלל עובדי החברה.

יחסי קרבה מיוחדים?

הבקשה לאישור התביעה הנזגרת בעניין הוגשה ב-2015. מימון ולנדנר הגישו תגובה מטעמם לבקשה, במסגרתה הכחישו את קיומה של מערכת יחסים מיוחדת או אישית ביניהם, והכחישו את היותה של לנדנר אשת אמון קרובה של מימון.

"הטענות לקיומו של עניין אישי בקרב מי מהמשיבים לתביעה (מימון ולנדנר - ג'מ') הינן עורבא פרח, והן מבוססות אך ורק על טענה סתמית לקיומם של 'יחסי קרבה מיוחדים' בין עו"ד לנדנר לבין קובי מימון וחיים צוף, שלא נתמכה ולו בראיה ממשית אחת בבקשת האישור. המבקש לא טרח להסביר ולפרט, לא כל שכן להוכיח מהם אותם יחסי 'קרבה מיוחדים' מעבר ליחסי הקרבה הלגיטימיים (והמתבקשים) בין יועצת משפטית הממלאת את תפקידה במשך כשני עשורים לבין מי שמכהן כיו"ר הדירקטוריון" - כך נכתב בתגובה.

ואולם, מאז תגובתם של הנתבעים והכחשת הקשר האישי, הסתיים ההליך בבית המשפט לענייני משפחה, ובו ממצאים שונים לחלוטין לגבי עיסוקה של לנדנר בעניינים אישיים לחלוטין של יו"ר הדירקטוריון לשעבר.

עצם העובדה שבתיק המשפחה נמצאת עדות של היועצת המשפטית של חברת יואל מעלה תמיהה - אם אין קשר אישי בין מימון לבין עו"ד לנדנר, מדוע שזו תעיד בכלל בתיק אישי וחסוי של היו"ר?

גם נתונים לא חסויים וידועים על העדות מראים שלא מדובר באיזה בירור שבדרך-אגב. כך לדוגמה, מותר לפרסם כי פרוטוקול חקירתה הנגדית של לנדנר בהליך בין מימון לידועתו בציבור לשעבר מחזיק כ-100 עמודים - כלומר, היו ככל הנראה סוגיות רבות לבירור הנוגעות לעיסוק של לנדנר בחייו האישיים של מימון.

"אשת סודו של מימון"

עורכי הדין המייצגים את מבקש אישור התביעה הנגזרת טענו באחרונה כי "בהליך זה (בבית המשפט לענייני משפחה - ג'מ') קיימות ראיות חותכות המוכיחות כי נעה לנדנר היא אשת סודו ואמונו של מימון, כי היא פעלה עבורו בעניינים אישיים ורגישים ביותר העומדים במרכזו של אותו הליך רגיש, כי קיימים ביניהם יחסי קרבה מיוחדים; וכי היא שייכת למעגל האנשים הקרוב לו ביותר, באופן שמביא לסיווגו של מימון כנגוע בעניין אישי בהחלטה בעניין הקצאת האופציות ללנדנר".

מבקש התביעה הנגזרת מוסיף וטוען כי "לעובדות אלה חשיבות כפולה: ראשית, הן מסבירות את שלא הצליחו מימון ולנדנר להסביר באופן הגיוני בתגובותיהם - הכיצד יועצת משפטית ומזכירת חברה מקבלת הטבה בסכום-עתק, בדמות כל האופציות שיוחדו לעובדי החברה, זאת דווקא יום אחרי הדיווח של ישארמקו (על סימנים לגילוי גז - ג'מ'); שנית, מערכת היחסים המיוחדת בין לנדנר למימון הייתה חייבת להביא לסיווגם החד-משמעי של מימון ודירקטורים נוספים (הקשורים למימון - ג'מ') כנגועים בעניין אישי. מאחר שלא גילו את עניינם האישי ואף לא פסלו את עצמם מלאשר את העסקה, נפל פגם יסודי באישור העסקה והיא בטלה".

ביחס לגרסתם של מימון, לנדנר ושאר המשיבים בהליך הנגזרת, נכתב בתגובתו של מבקש אישור התביעה הנגזרת: "כל המשיבים בהליך, לרבות החברה, מימון ולנדנר, כפרו בכך שהגברת לנדנר היא אשת אמונו המובהקת של מימון, וכי קיימת ביניהם קרבה מיוחדת. בדל של הסתייגות או ספק קל שבקלים לא נשמע מפיהם. ואולם, מימון ולנדנר בחרו במפגיע שלא לצרף תצהיר שיתמוך בטענתם הכוזבת, וזאת בשל החשש להעמיד את גרסתם בפני חקירה נגדית".

בתגובתו של מבקש אישור התביעה הנגזרת, מובא גם ציטוט שאינו כולל פרטים חסויים מתוך תגובתה של הידועה בציבור לשעבר של מימון, כרמלה וילנסקי, לבקשתו לעיין בתיק המשפחה. כך כתב עו"ד בעז בן-צור בשמה של וילנסקי: "הנתבע (מימון) הכחיש בתוקף במסגרת התביעה הנגזרת כי עו"ד נעה לנדנר היא אשת אמונו... ואולם בתגובתו לבית המשפט לענייני משפחה הוא מציג את היחסים בינו לבין לנדנר כ'חבריים' בלבד... בפני בית המשפט נגלה בעל דין המהתל ומכזב לבית המשפט, בהתאם לצרכיו המשתנים".

מימון ולנדנר: "הטענה כי הדירקטוריון זיהה את מלוא הפוטנציאל בהודעה על גילוי סימני גז היא התחכמות בדיעבד"

בתגובתם של חברת יואל, קובי מימון ועו"ד נעה לנדנר לבקשה לאישור תביעה נגזרת בשם החברה בגין הקצאת האופציות ללנדנר - נטען כי בשלב שבה ניתנה חבילת האופציות, דירקטוריון החברה לא ידע עדיין את מהות הגילוי ועל היותו אירוע דרמטי כפי שהסתבר בדיעבד. לדירקטוריון הוצגו, כך נטען, אינדיקציות ראשוניות בלבד לפוטנציאל לגילוי גז, זאת בעוד ההכרזה על גילוי המאגר כתגלית מסחרית נעשתה כחודש לאחר מכן.

עוד נטען בתגובה כי האירוע לא היה נראה מהותי, שכן האחזקה של יואל במאגר היא באמצעות חברה-נינה, והיא אחזקה בשיעור שולי (כ-3%). הטענה כי הדירקטוריון זיהה את מלוא הפוטנציאל של הודעת ישראמקו - טוענים החברה, מימון ולנדנר - היא "התחכמות בדיעבד", משום שהיא "נסמכת על עובדות שנודעו רק לאחר קבלת ההחלטה, לפיה במועד קבלת ההחלטה היה ברור ליואל, מימון ולנדנר כי הודעת ישראמקו הייתה 'אירוע היסטורי'".

מבקש אישור הנגזרת העלה גם טענות לגבי השווי המוערך של האופציות שניתנו ללנדנר. עם הענקת האופציות העריכה החברה את שווי ההענקה במיליוני שקלים בודדים. הערכת שווי האופציות, שעליה הסתמכה החברה, התבסס על חישוב שנעשה תוך שימוש במודל החישוב המקובל בהערכת אופציות - מודל "בלאק אנד שולס". מדובר בנוסחה מתמטית-כלכלית, הנסמכת על משתנים שונים, בהם ערך המניה בהווה ושיעור התנודתיות שלה בעבר.

בחוות-הדעת שצירף מבקש אישור התביעה, מסביר פרופ' אשר בלס כי בנסיבות שבהן ידוע שצפויה הודעה על מידע חדש וחשוב שישפיע בטווח הזמן המיידי על ערך המניה (תוצאות בדיקות נוספות בנוגע לסיכויים למציאת גז טבעי שכבר היה ידוע שיתפרסמו ימים לאחר הענקת האופציה), לא ניתן להעריך את שוויה של האופציה באמצעות מודל זה - שאינו לוקח בחשבון את הצפי לאירוע דרמטי בטווח המיידי. 

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה