גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ימונו לראשי הרשות להגנת הצרכן והמועצה לצרכנות?

תפקידי מנהל הרשות להגנת הצרכן ומנכ"ל המועצה לצרכנות התפנו - וזוהי הזדמנות להרים תחום ממשלתי כושל ■ ניתוח "גלובס"

קניות און ליין, צרכנות, נתח שוק עגלת קניות / צלם:  טינקסטוק
קניות און ליין, צרכנות, נתח שוק עגלת קניות / צלם: טינקסטוק

שוב עורכי דין. שני המועמדים שבחרה ועדת האיתור למנהל/ת הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, והובאו בימים האחרונים להכרעת ראש הממשלה ושר הכלכלה והתעשייה בנימין נתניהו, הם עורכי דין. בדיוק כמו המנהלת היוצאת.

אחד מהם הוא היועץ המשפטי של משרד הכלכלה והתעשייה, עו"ד מיכאל אטלן, שלפני כחצי שנה הציג מועמדות לבית הדין הארצי לעבודה. המועמדת השנייה היא עורכת דין ממשרד אגמון ושות', ששמה נשמר בסודיות מופלגת על-ידי משרד הכלכלה והתעשייה. המועמדת הנבחרת, כך אומרים, ייצגה כל שנות הקריירה שלה חברות עסקיות בנושאים צרכניים. אם זה בעד הצרכן או מולו ונגדו - זה כבר לא ברור.

בדיקה באתר משרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות' מעלה כי הוא מתמחה בנושאים הבאים: מסחרי, ליטיגציה, אנרגיה, תחרות והגבלים עסקיים, מימון ובנקאות, תכנון ובנייה, נדל"ן, רשויות מקומיות, איכות סביבה ורגולציה. באיזה מאלה מתמחה עורכת הדין המועמדת, ואיך זה קשור ל"תיאור העיסוק", כפי שפרסמה ועדת האיתור: להפעיל סמכויות בחוק הגנת הצרכן והחוק לקידום התחרות בענף המזון; את זה רק נתניהו, אם הוא בוחר לעשות מעשה של מנהיגות צרכנית אמיתית, חייב לשאול - ועל יו"ר ועדת האיתור, המנכ"ל עמית לנג, להשיב.

עוד שאלה חייב נתניהו לשאול: מדוע מובאים בפניו רק שני מועמדים? האם בין 63 המועמדים, וקרוב ל-20 המרואיינים, לא נמצאו 3-4 ראויים כדי לאפשר לו הרחבת אפשרויות וכיווני הבחירה?

ועוד שאלה: מדוע לחץ ודרש נציג נציבות שירות המדינה בוועדת האיתור, אילן רם, לתת רק שני מועמדים בלבד? זאת, כך נודע ל"גלובס", כאשר חברים בוועדה מצאו עוד כמה מועמדים ראויים, בהם אנשי צרכנות ולאו דווקא עורכי דין, שרצו להביא בפני השר להחלטתו. האם מדובר בהנחיה של הנציב משה דיין, יוזמה עצמית של רם או מעורבות כלשהי של גורמים פקידותיים/פוליטיים/עסקיים, שרצו להגדיל את הסיכוי של מי מהמועמדים?

עם זאת, על-פי הנציבות, מי שאחראי לענות לשאלה מדוע לא הובאו יותר מועמדים לבחירת השר הוא יו"ר הוועדה, לנג. נציין כי בדרישות המשרה לא מופיעה דרישה מחייבת לתואר וניסיון משפטי. עוד נציין כי חברי ועדת האיתור הם לנג (היו"ר), רם מהנציבות, יפעת ענבר מאגף החשבת הכללית, ד"ר שלומי פריזט נציג האקדמיה ואורלי גרטי סרוסי - נציגת ציבור.

האם לשני עורכי הדין המועמדים הסופיים יש את התודעה הצרכנית והלהט הנדרש בעבור המהפכה הגדולה העומדת, כך מקווים כולם, בפתח? זו שאלת השאלות. ניסיון ההווה והעבר מעלה כי היעדר מודעות צרכנית מוכחת וחוסר ניסיון ורצון למאבקים צרכניים לא מבטיחים טובות לתחום הממשלתי המוזנח הזה, למרות שעלה בשנים האחרונות לראש תשומת-הלב של הציבור.

מקריות מבורכת

מזל ומקריות נדירה נותנים לנתניהו ממש בימים אלה אפשרות יוצאת דופן להביא מהפך צרכני שיירשם לדורות וייזקף רק לזכותו. מדובר במינויים לשני התפקידים הצרכניים הבכירים והמרכזיים במיוחד. חשיבות זהות המנהלים הבאים מתגברת נוכח העובדה שמדובר בשני גופים עתירי סמכויות חוקיות - שנחשבים כושלים, שמנהליהם הפורשים אכזבו בשנות עבודתם, שבשנות פעילותם לא מילאו את החובות שבעבורם ניתנו להם סמכויות ותקציבים ובטח לא את הציפיות והתקוות הגדולות.

התפקיד הראשון: מנהל/ת הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן - במקום תמר פינקוס הפורשת, עורכת דין ותיקה במשרד הכלכלה והתעשייה על גלגוליו, שקודם שימשה כתובעת ראשית במשרד. הרשות מצויה תחת סמכות משרד הכלכלה ושר הכלכלה, כלומר נתניהו.

התפקיד השני: מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות - במקום עו"ד אהוד פלג שלפני שבוע, אחרי 9 שנים בתפקיד, הודיע על פרישה. המועצה היא חברה ממשלתית ש-75% ממניותיה בידי הממשלה ו-25% בידי מכון התקנים, שבפועל נשלט על-ידי התאחדות התעשיינים. גם המועצה כפופה וממומנת על-ידי משרד הכלכלה ושר הכלכלה, כלומר נתניהו.

באופן לגמרי מקרי קרה ששני התפקידים הללו פתוחים דווקא עכשיו, מה שאומר שעתיד הפיקוח הצרכני הממשלתי נתון כל-כולו בידי נתניהו - בתנאי שישגיח לא להיגרר אחר אינטרסים אחרים במשרד או אינטרסים זרים מחוצה לו.

ראוי לו ונכון לו - פוליטית, רעיונית ואישית, כמי שנשא את דגל הכלכלה התחרותית המהווה בסיס חד-משמעי לתנאים צרכניים נאותים - להוביל כאן את המהפכה הצרכנית, שנזנחה והופקרה משך כל-כך הרבה שנים.

יותר מביך מאשר מבדח

טיפת היסטוריה: בשנת 2001 החלו דיונים, בעיקר כותרות מפי שרים, להקמת רשות ממלכתית להגנה על הצרכן. זאת, נוכח הכישלון המתמשך ביישום החוק על-ידי הממונה על הגנת הצרכן במשרד הכלכלה, שאז קראו לו תמ"ת (יש אומרים שהממשלה נאלצה להקים רשות רק כי במשך שנים לא יכלה להזיז ממקומו את הממונה הכושל דאז נוכח הגנת האיגוד המקצועי וועד העובדים).

הכוחות שפעלו נגד חקיקה צרכנית הביאו לכך שרק ביוני 2006 תוקן החוק להגנת הצרכן. עם זאת, חלפו עוד כמה שנים, שרים מתחלפים, ממשלות משתנות, מועמדים בעייתיים, עתירות וערעורים - עד שמתוך המשרד, בסוג של פשרה לשמירת השקט, מונתה בשנת 2010 עו"ד תמר פינקוס, שלא הותירה את רישומה.

כמה סיבות יש לכישלון המתמשך של הרשות להגנת הצרכן; חלקם אובייקטיביים, חלקם נובעים מניגוד העניינים של מנהלי המשרד שצריכים לדאוג גם לתעשיינים, גם להשקעות וגם לתעסוקה - מה שייצר לעתים מצב של הפקרת הצרכנות והצרכנים למען טיעונים גבוהים, גם אם חסרי טעם או אמת.

עוד גורם לכישלון המתמשך, אומרים במשרד, נובע מחוסר התודעה הצרכנית של המנהלת. בכל מקרה, לא שר אחד ולא שניים ניסו לבצע שינוי ולהזיז את פינקוס מהתפקיד - אבל נחסמו על-ידי הוועד.

ממול, וזו כבר פעילות בניגוד אינטרסים מחריש אוזניים וצורם במיוחד, פועלת מאז שנת 1966 המועצה הישראלית לצרכנות. חברה ממשלתית בשליטה ומימון המשרד ושר הכלכלה, בשותפות עם מכון התקנים (אם זה לא היה כל-כך מביך, זה היה יכול להיות מבדח). כלומר, המשרד שכאמור מייצג אינטרסים שמתנגשים בצרכנות, ואליו מצטרפים האינטרסים של התעשיינים באמצעות פקידי מכון התקנים, אחד הגורמים האנטי-צרכניים החזקים במשק.

בניגוד העניינים הבולט הזה משתלבת דמותו של המנהל בשנים האחרונות - אהוד פלג, עורך דין. זה שלפני שבוע הודיע על פרישתו. ויש אומרים כי נדחף לעשות זאת על-ידי כמה דירקטורים חדשים שהתחילו, משום מה, לשאול על מאבקים צרכניים.

בשני התאגידים הללו, שלא ממלאים את הציפיות, יש שדרה ניהולית כבדה. הם מעסיקים עשרות רבות של עובדים מתוך המשרד ומבחוץ. תקציב הרשות 17.3 מיליון שקל בשנה, ומועסקים בה 50 עובדים ועוד עשרות סטודנטים. תקציב המועצה צמח ליותר מ-10 מיליון בשנה, כאשר מספר עובדיה זינק מ-12 טרום כניסת פלג ליותר מ-50 כיום, לא כולל יחצ"נים וסוקרים.

תגובות: "מקובל להמליץ על מועמד אחד"

מנציבות שירות המדינה נמסר בתגובה: "תפקיד ועדת האיתור הוא למצוא את המועמדים המתאימים ביותר לתפקיד ולהמליץ עליהם לשר הממונה. מסיבה זו נבחרו שני מועמדים שנראו לוועדה מצוינים. לגבי השאלה למה לא בחרו ב-3 מועמדים - זהו תפקידו של יו"ר הוועדה להסביר. יובהר כי הכלל הוא שממליצים על מועמד אחד, וניתן להמליץ על 3 במקרים של התאמה דומה. כלומר, ייתכן מצב של הגשת 2-3 מועמדים כאשר הם שווים בהתאמתם לתפקיד, אך כל אחד מביא תחום שונה - ולכן משאירים זאת לשר. כך בוצע במקרה זה".

ממשרד הכלכלה והתעשייה נמסר: "בהתאם לכללים הנהוגים בוועדות איתור, מקובל להמליץ על מועמד אחד. לפיכך, המלצה על שני מועמדים הנה הרחבה. במקרה שחברי הוועדה היו מסכימים על מועמד נוסף, היו מרחיבים עוד יותר את המלצתם. חברי הוועדה לא נטו לעורכי דין, אלא למועמדים המתאימים ביותר לתפקיד על דעת כל חברי הוועדה".

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול