גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשמית: השליטה ברשת מגה הועברה ליינות ביתן

נחום ביתן: "מאחל לעובדי מגה שנמשיך לשתף פעולה" ■ ניסנקורן: "מגה תהיה חברה מצליחה - זו התחייבות אישית שלי" ■ הנאמנים: "מעבירים את המושכות של מגה לידיים מצוינות"

יינות ביתן רכשה את רשת מגה / צילום: אביב חופי
יינות ביתן רכשה את רשת מגה / צילום: אביב חופי

אחרי סאגה של כחצי שנה הושלמה עסקת מגה, ומפתחות הרשת הועברו לבעליה החדש, נחום ביתן, בעלי רשת יינות ביתן. הטקס התקיים היום (ה') במשרדי מגה בראש-העין.

ביתן, ששמר על שתיקה לכל הליך הרכישה, לא הרבה במילים גם במעמד הטקס. ביתן השמיע שורה של תודות "לבורא עולם שמימן לנו את כל העסקה", לרעייתו, לבני משפחתו, לצוות המלווה אותו, לנאמנים ש"דחפו את העסקה" ולעובדי מגה. ביתן גם איחל לעובדי מגה "שנמשיך לשתף פעולה".

ביתן לא ענה לשאלות האם ישמור על מחירים נמוכים והאם ירכוש סחורה מחברת ביכורי השדה, בהמשך למה שקבעה רשות ההגבלים העסקיים. עוד נודע כי בינתיים ביתן שומר על סניפי הרשת בשם מגה, ולא מאחד בינם לבין סניפי יינות ביתן. 

ניסנקורן: מחויב להצלחת מגה

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, שהיה שותף מלא לעסקה, בירך עליה והביע התחייבות אישית "שמגה תהיה חברה מצליחה. העובדים, הוועד וההסתדרות מחויבים לכך, ונעשה הכול שזה יקרה. זו התחייבות אישית שלי", אמר.

לדבריו, "מגה היא חברה מפוארת עם עובדים מסורים, שנקלעה - שלא באשמת העובדים - למערבולת שהיה קשה להוציא אותה ממנה. הנאמנים עשו פה עבודה מדהימה להצלת החברה, דאגו לשכר ראוי לעובדים, ותחת מעטה לחצים ודיסאינפורמציה - הובילו את מגה למיקסום תנאי הרכישה".

ניסנקורן עקץ בעקיפין את רמי לוי, שעל אף הצעה כספית גבוהה מזו של יינות ביתן, לא קיבל גיבוי לביצוע העסקה - הן מההסתדרות, הן מהנאמנים והן מהממונה על ההגבלים העסקיים. לדברי ניסנקורן, "אנחנו חשבנו והאמנו בקבוצת ביתן מתחילת הדרך, כי שמו של אדם הולך לפניו, ושמו של נחום הולך לפניו כמעסיק הגון". בכך הוא שלח אולי עקיצה ללוי, שבשנה האחרונה התמודד עם טענות קשות מצד עובדיו על תנאי העבודה ברשת.

"כשמגיעים להסכם, צריך לדעת ששני הצדדים מקיימים את הדברים, ונדרשת הרבה הגינות", אמר ניסנקורן. "צריך שיהיה בעלים שיראה את הרצון להצליח ולהרוויח, אבל יידע שצריך לדאוג לעובדים. העובדים חיו תקופה ארוכה בחוסר ודאות, ויתרו על שכר בכל תקופת ההבראה והסכימו לתהליכי התייעלות להצלת החברה. הם אלה שהיו אחראים לפדיון, ועמדו בזה הצלחה. הרשת עברה לרווח תפעולי, והעובדים הם לא נטל אלא נכס אדיר לחברה, והם ימשיכו להיות. זה יום של חג שבו אנחנו מצילים את מגה". 

הנאמנים: שמחים שהצלחנו למכור כמקשה אחת

עו"ד אמיר ברטוב, שדיבר בשם הנאמנים, אמר כי "מגה נכנסת למשפחה חמה חדשה אחרי תקופת מוגדרת ומאתגרת שהצריכה החלטות אמיצות, עמידה איתנה על עקרונות הנאמנים ושיתוף-פעולה מצד כל הגורמים המנהלים, העובדים והספקים - ואלה נשאו פרי, והצלחנו".

לדברי עו"ד ברטוב, "היום הזה מלווה בתחושה אמביוולנטית. מצד אחד, אנחנו שמחים שהגענו לרגע ומעבירים את המושכות של מגה לידיים טובות ומצוינות של נחום ביתן והצוות. נהנינו לנהל משא-ומתן ולבצע את העסקה איתו, ראינו נחישות וענייניות ורצון ואמונה לכך שהוא יכול להצעיד את מגה עתיד טוב ומשותף עם יינות ביתן. ההסכם טוב לעובדים וללקוחות וליתר הגורמים.

"מצד שני, אנחנו נפרדים מחברה שהיינו בה יום ולילה במשך חצי שנה אינטנסיבית, ראינו כמה זה מורכב שהמלפפון יגיע לסניף וישכב במקום הנכון, שהוא לא מקומט לצד העגבנייה, עם המחיר הנכון במבצע נכון ובלי תקלות בדרך עם כמות נכונה - מה שנראה טריוויאלי לכל צרכן הוא מורכב ומסובך ולא יכול לקרות בלי עובדים טובים ומסורים כמו שיש במגה.

"אנו שמחים שהצלחנו, יחד עם העובדים, להשאיר את מגה על רגליה ולהימכר כמקשה אחת עם הסכם קיבוצי ותנאים טובים. אני בטוח שיהיה שיתוף-פעולה טוב בין העובדים והבעלים החדש, ובטוח שהחברה תצליח בענף התחרותי שהיא צריכה להילחם בו".

עו"ד ברטוב הוסיף כי "מגה התחילה את דרכה לפני 84 שנים בהחלטת דוד בן-גוריון, אז יו"ר ההסתדרות, להקים קואופרציה של חנויות. זו חברה עם ידע מדהים והיסטוריה לאורך חיי המדינה ולפני הקמתה, שניכרים גם כיום באופן המחויבות של העובדים ובמותג של מגה. שילוב הרשת עם רשת חדשה שנבנתה ב-10 שנים האחרונות על-ידי משפחת ביתן יהיה שילוב מנצח לרשת מובילה בישראל.

"ראינו שההסתדרות יודעת להיות גמישה ולעמוד על תנאי העובדים במקום שצריך. הצוות ברשות גבי טרבלסי הביאו את החברה לרווחיות בניגוד לכל ההערכות, וזה נתן כוח לנהל משא-ומתן טוב, ולא להקדים מדי את הליך המכירה עד למציאת הרוכש הראוי ובמחיר הראוי לרשת מגה". 

הכנ"ר: " צריך לומר שהחיינו" 

כונס הנכסים הראשי, פרופ' דוד האן, לא הסתיר את התרגשותו ואמר: "על פניו אפשר לשאול למה שרשות מינהלית תגיע לאירוע עסקי, אבל יש כאן אירוע משמעותי. להציל חברה בקשיים זה אתגר קשה, לא דבר של מה בכך. צריך לשנס מתניים.

"בתחילת הדרך הקושי היה שכולם היו בחשדנות וחוסר אמון, ולאורך התהליך היה צריך להפיג ולייצר אמון להתגייסות למטרה משותפת, להציל עסק ומקומות עבודה, לשמור על אספקה ללקוחות וקשרי מסחר ולנושים. תפקידנו הוא לפקח מלמעלה על תקינות ההליכים, למרות שבסוף הדברים נחתכים על-ידי בית המשפט".

לדברי האן, "באתי בעיקר כדי להכיר בטוב ולהגיד תודה למי שראוי לכך - לנאמנים, להסתדרות, להנהלת מגה ולעובדים. כולם נרתמו והבינו את צו השעה. אני לא מחלק ציון של המשמעויות מבחינת השוק הקמעונאי, אבל צריך לומר שהחיינו על הצלת עסק בישראל". 

יו"ר הוועד: נטפל בכל העובדים 

אלי אייל, יו"ר ועד עובדי מגה, הביע גם הוא את תמיכתו בנחום ביתן ואמר: "בערב שבת לפני חודש וחצי הגענו להסכם. נחום הוא היחידי שנתן לנו הסכם קיבוצי והסכים 'לקנות' את העובדים בתנאים מלאים. הוא בא בידיים נקיות מההתחלה והלך איתנו יד ביד. אנחנו נתנו לו גיבוי מלא מהרגע הראשון.

"לחלק מהעובדים היה קשה, אבל אם לא היינו מקבלים החלטות כואבות לסגור סניפים ולהיפרד מעובדים, לא היינו עומדים פה היום. נדרשת סבלנות, ואנחנו נטפל בכל העובדים. נחום רוצה לקנות עוד 400-500 'עובדים', הוא אמר את זה לי. אנחנו מברכים ומאחלים לייצב את הסירה של מגה".

לבסוף סיכמו הנאמנים ואמרו: "אנחנו שמחים שהצלחנו למכור את מגה כמקשה אחת. התחייבנו להסכם הקיבוצי שנשאר במלואו, וכולם אוכלים את הכובע, כי היו גורמים אינטרסנטיים שרצו שמגה תיפול, אבל לא נתנו לזה לקרות". 

עובדי מגה שנכחו היום בטקס העברת הבעלות לא הסתירו את התרגשותם. "הצילו לי את מקום העבודה", אמרה ל"גלובס" אחת מהן, כשדמעה זולגת על לחיה. "היינו במתח. אני עובדת תחזוקה, ופחדתי שלא אוכל למצוא עבודה חדשה בגילי. עכשיו ירדה לי אבן ענקית מהלב". 

ומה עם מכתבי הפיטורים?

נחום ביתן נראה כמושיע אמיתי עבור עובדי מגה, שנשאו אליו עיניים גאות. אולם האידיליה הזו לא גורפת ולא חלה על כולם: מוקדם יותר היום שיגר עובד של מגה מכתב למערכת "גלובס", בו הוא מלין כי עובדים שלא רוצים לעבוד תחת הנהלת יינות ביתן נדרשים להתייצב לעבודה ממחר, משום שהם לא יכולים לקבל מכתב פיטורים וטופס 161.

דבריו נסמכים על מכתב שקיבלו העובדים מיו"ר ועד עובדי מגה, אלי אייל, בו נכתב כי "לאחר העברת השליטה לידי יינות ביתן יחלו הנאמנים בהכנת טופסי 161, מכתבי שחרור לקופות גמל וקרנות השתלמות ומכתבי פיטורים לעובדים. הליך זה לוקח זמן, והצפי לקבלת המסמכים כפי שכבר הודענו לכם הוא לפחות חצי שנה". 

מוועד העובדים נמסר בתגובה: "ועד עובדי מגה פועל לכך שעובדים שלא יהיו מעוניינים להמשיך את עבודתם יקבלו מכתבי פיטורים וטפסי 161 בהקדם. כידוע, רשת מגה נמצאת בהליך של העברת בעלות, ומטבע הדברים ההליך עשוי לקחת יותר זמן מהרגיל. אנו נפנה לנאמנים ולאגף משאבי אנוש על-מנת לסייע ולזרז את ההליך כמה שניתן".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?