גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבנר רונן הקדים את זמנו עם שני סטארט-אפים. והפעם?

רונן רצה להפוך את בוקסי ל"חברה של מיליארד דולר", אבל התעשייה לא הייתה בשלה לעולם הסטרימרים ■ כמו המיזם הראשון שלו, אודיגו, גם בוקסי דעכה ונמכרה בזול ■ ראיון

אבנר רונן / צילום: בלומברג
אבנר רונן / צילום: בלומברג

אם יש משהו שאבנר רונן מסרב ללמוד מניסיון העבר, זה לחשוב בקטן. רונן, נזכיר, היה חתום על שתי המצאות שהיכו גלים - המוכרת יותר היא בוקסי, מחלוצות מהפכת העברת תכני וידאו מהאינטרנט לטלוויזיה פיתוח שבזמנו טלטל את תעשיית התוכן ודיברו בו גדולות; ולפני כן אודיגו, תוכנת מסרים מיידיים, שבימי זוהרה שירתה לא פחות מ-8 מיליון גולשים. כעת רונן מאוהב עד כלות ברעיון החדש שלו: אפליקציה בשם פאבליק, שאם תתפתח כפי שהוא מדמיין, תהפוך למדיום תקשורת חדש בפני עצמו.

עצם העובדות - שאודיגו נמכרה לקומברס בנזיד עדשים ושם גוועה לאיטה, ובוקסי, שהוא עצמו ניבא לה שתהפוך לחברה של מיליארד דולר, נמכרה בסכום הלא מרגש של כ-30 מיליון דולר, נבלעה בחברת סמסונג ונעלמה - לא מרפות את ידיו. הן משום שהוא יזם ומהפכן חסר תקנה בנשמתו, אבל גם כי יש בעיניו יותר מדרך אחת להגדיר הצלחה.

"המדד שהשוק מעריך אותו הוא כמה גדולה החברה שיצרת", הוא אומר בראיון ל-G. "אבל בעיניי יש עוד אלמנטים ומדדים של הצלחה. האם בנית מוצר שאנשים אוהבים, האם אתה גאה במה שעשית, האם עזרת לתעשייה להשתנות. מישהו אמר פעם שהמכה המאה בסלע שוברת אותו, אבל הוא נשבר גם בגלל 99 המכות הקודמות. אני לא אומר שבוקסי היא זאת ששינתה את אופן צריכת התוכן, אבל האפקט שיצרנו היה מספיק כדי שכל החברות הגדולות בתחום יכירו אותנו, יעבדו איתנו או יכעסו עלינו ויחששו מאיתנו. לחלק מהמשתמשים זה נתן תיאבון לצרוך יותר תוכן מהאינטרנט על גבי מסך הטלוויזיה, וחלק ממה שעשינו הועתק על-ידי חברות אחרות, והוא עדיין בשימוש, כך שברור שהיה לנו אימפקט, שאינני יכול לומר מה עוצמתו".

בראייה לאחור, אתה כבר יודע לנתח מה השתבש בחלום של בוקסי?

"אחד האתגרים החיצוניים המשמעותיים שעמדו בפנינו היה שהתוכן שאנשים רצו לראות, נשלט על-ידי חברות שלא כל-כך רצו לראות שינוי במודל העסקי ולא רצו לעשות ניסיונות. הרשתות הגדולות (יצרניות התוכן) היו מאוד עצורות ומותנות לגבי האופן שהן מאפשרות לתוכן שלהן להגיע לאינטרנט. אלה היו הימים הראשונים של המעבר הזה והיה פחד מהלא נודע.

"והיה אתגר נוסף, שהיה יותר תלוי בנו - להפעיל חברה שעושה גם תוכנה וגם חומרה, ולהפיץ את החומרה בתמחור נכון ובשיווק נכון, ובזה לא עשינו עבודה טובה. המוצר היה טוב, אבל יקר ומתקדם מאוד טכנולוגית, והתאים יותר למשתמשים נלהבים מאשר לשוק הרחב. מכרנו כמה מאות אלפי קופסאות (סטרימרים) כאלה, שזה מצוין לסטארט-אפ, אבל לא מספיק משמעותי בשביל לשנות שוק. עשינו גם עסקה מאוד גדולה עם וולמארט שנראתה על הנייר טובה, אבל במציאות היה לנו קשה לתרגם למכירות את הנוכחות שלנו בחנויות, והיא עלתה לנו הרבה מאוד כסף כי היה צריך מלאי ונקודות מכירה בהרבה מאוד חנויות. זה היה הימור מאוד גדול, שלא באמת השתלם".

יכולתם להצליח לו פעלתם אחרת?

"בסופו של דבר, הכול היה בשליטתנו. אם היינו יותר חכמים וקשובים, היינו יכולים להפוך את בוקסי למשהו יותר משמעותי, אבל מסיבות שונות, לא תמיד קיבלנו את ההחלטות הנכונות. בנינו משהו שהיה מעניין לנו לבנות, ולא משהו שמעניין לציבור להשתמש בו. אלה טעויות של ילדים, ולא היינו ילדים".

וכעת, פאבליק אמור לנחם אותך על בוקסי?

"לא צריך לנחם אותי. אני גאה בצורה שבה התנהלנו, באיכות של המוצר ובאימפקט שהשאיר אחריו. אין לי טעם רע בפה מבוקסי".

"יותר נהנה מסובל"

הרעיון של פאבליק - תינוקת טרייה שהושקה לפני פחות משבועיים בגרסת ביתא - הוא לשלב בין הז'אנר הוותיק של תוכניות האירוח ברדיו או בטלוויזיה, שבהן הקהל הפאסיבי צופה או מקשיב לכמה דוברים, לבין שיחות הצ'אט, כלומר שיחות בווטסאפ או במסרונים. ההכלאה אמורה ליצור מדיום שידור חדש, שבו דוברים שמעניינים את הציבור ישוחחו ביניהם בצ'אט על נושא מסוים, והקהל יוכל לצפות בשיחה, להגיב, או לבקש להצטרף לשיחה בתור אורח. כך נוצר מעין טוק-שואו אינטראקטיבי על גבי האינטרנט. "חשבנו", מסביר רונן, "שכל-כך הרבה שיחות מעניינות קורות היום במסרים, למשל בווטסאפ, שהן משעשעות, עמוקות או מרגיזות, ומעצם פעולת השיחה נוצר משהו חדש, מעבר לסטטוס או ציוץ; ושאם הופכים את זה ל'שידור', אפשר לפתח מזה פורמט תקשורת חדש. אם פאבליק תצליח, זו הזדמנות לייצר את אחת מחברות המדיה הגדולות".

כרגע כולל צוות העובדים את שני היזמים - רונן ויובל טל, שגם היה סמנכ"ל פיתוח בבוקסי - ושבעה עובדים, ומשרדיו בניו יורק. התחומים המתבקשים לשיחות פאבליק שכאלה, הוא מסביר, הם פוליטיקה, בידור ותוכניות טלוויזיה פופולריות, וכמובן ספורט; כאשר הדוברים יכולים להיות אנשים שממילא ההתבטאויות שלהם מעוררות עניין ויש להם עוקבים בטוויטר ובפייסבוק, כמו שחקני עבר, מאמני עבר ופרשנים, שינהלו שיחה מובנית עם מפיק וקהל שיוכל לבקש להצטרף או להגיב.

פאבליק כבר יודעת להציע שתי תוכניות שכבר רצות על הרשת, אחת על הג'יאנטס (קבוצת הבייסבול) והשני על נוכחות של להט"בים בהוליווד. יש שיחות מתמשכות על "שקרניות קטנות" (pretty little liars, סדרת דרמה ותיקה ופופולרית לנוער), על הקרדשיאנס, על משחקי הכס ועל עקרות בית נחושות. בשיחות האלה מדברים בעיקר כותבי בלוגים שחולקים את מחשבותיהם על הפרק האחרון ששודר בסדרה. יש צ'אט על אסטרולוגיה ויש צ'אט סביב תוכנית הריאליטי לנוער סאמרברייק, שבו המשתתפים עצמם משוחחים, ולדברי רונן, האוהדים הצעירים מאוד נהנים מזה.

"יש לנו רעיונות לאן המדיום הזה יתפתח", אומר רונן, "אבל איך זה יהיה באמת, אנחנו לא באמת יודעים. בתחילת הטלוויזיה, לקחו תוכניות רדיו ושמו מולן מצלמות, ומעצם המדיום החדש התפתחו פורמטים חדשים. הפורמט של הצ'אט מוכר, אבל הוא חדש בתור בידור, ויהיה מעניין לראות איך יתפתח".

איך נולד הרעיון?

"התעשייה התמקדה סביב תקשורת מאובטחת במסרים על פרטיות, שאף אחד, כולל ממשלות, לא יוכל לקרוא או לחדור להודעות שלך. לנו כיזמים יש אינסטינקט לחשוב הפוך. אמרנו לעצמנו, נגיד שהייתה מערכת מסרים הכי פחות מאובטחת, שכל מה שאת כותבת הופך פומבי - מה הייתה המשמעות הפסיכולוגית של דבר כזה? ואז חשבנו שבעצם זה יכול לייצר ערוץ מדיה חדש.

"זה פרויקט מאוד כיפי כי לא לעיתים קרובות מנסים לייצר סוג חדש של מדיום. מאז תחילת ימי הרדיו נוצרו שניים - אודיו ו-וידיאו. ומכיוון שאנשים כבר באופן טבעי משתמשים הרבה במסרים מיידיים, למה שזה לא יהיה מדיום תקשורת שלישי?".

פאבליק יצאה לדרך באוקטובר 2015, כאשר בדצמבר גייסו היזמים שני מיליון דולר מאנג'לים ומקרנות סיד )לואר קייס קפיטל, הומברו ונצ'רס ומבלומברג דאטה, קרן של תאגיד בלומברג). מודל הרווח האפשרי יכול להיות, כמו בהרבה "מוצרי חינם", שחלק מהאינטראקציה תיחשב פרימיום ובו יוכלו לצפות רק חברים משלמים.

רונן מדגים: "אם אני עוקב אחרי ארבעה שחקני עבר בכדורסל שמדברים על מכבי תל אביב - רוב הזמן זה יהיה בחינם, אבל כשהם נותנים פרשנות בזמן משחק, יוכלו לצפות רק משתמשים רשומים". אפשרות אחרת היא פרסום, כגון מסר עם לינק להנחה שיאמר 'תוכנית זו נתמכת בידי נייקי או אדידס', ואולי זה ייכתב בידי אחד ממשתתפי הצ'אט ולא יופיע כבאנר.

אתה רק בהתחלת הדרך כאן. איך זה בהשוואה ליוזמות הקודמות שלך?

"נפלא לחזור חזרה ולהתחיל משהו ולהיות נרגש ולהאמין בו. בכל שלב של סטארט-אפ יש דברים כיפים ויש דברים שפחות. אנחנו עכשיו בשלב שאני הכי אוהב, לפני שהוצאנו את המוצר, שלב שכולו חלומות ואופוריה. כי ברגע שמוציאים את המוצר, מתחילים להתמודד עם המציאות, הבעיות וייצור הרווח. לעשות יזמות זה כמו רכבת הרים, מאוד נדיר שהכול הולך חלק, וכל מי שנכנס לתחום צריך להיות מוכן נפשית להתמודד עם זה, ואם כבר עברתי את זה בעבר ואני מוכן לחזור על זה, כנראה שאני יותר נהנה מסובל".

אתם כבר שנים בניו יורק. יש לחברה זווית ישראלית מלבד המוצא של היזמים?

"פאבליק היא אכן חברה אמריקאית, אבל היינו מאוד שמחים לראות אותה מצליחה בישראל, עם שיחות רלוונטיות בעברית לקהל הישראלי. כרגע הפוקוס מאוד אמריקאי, אבל זה בגלל שאנחנו פה, ושהשקנו רק גרסה לרשת ולאייפון. כשתהיה לנו גם גרסת אנדרואיד, נוכל לדבר עם החברים שלנו בישראל ולנסות".

"לא אידיאלי לארגונים גדולים"

רונן, בסך הכול בן 40, הוא כאמור יזם בנשמתו. לאחר השירות הצבאי בממר"ם הוא נמנה עם מקימי אודיגו - תוכנת מסרים מיידיים שהייתה סופר פופולרית בסוף שנות ה-90 בישראל, ויוחדה בכך שידעה למצוא חברים על בסיס פרופיל מדויק, עניין שהפך אות ליעילה מאוד בתחום ההיכרויות. לימים, עקפו אותה המתחרים הגדולים יותר, וסופה שנמכרה ב-2002 לקומברס (שקודם לכן השקיעה בחברה) תמורת כ-20 מיליון דולר, ושם נזנחה וגוועה.

רונן מסביר כי הרכישה דווקא נראתה הזדמנות טובה עבור אודיגו, בשל ההזדמנות לעבוד עם מפעילים סלולריים כגון הורייזן. זה גם הסיבה שהוא עצמו נשאר עם הקבוצה של אודיגו בקומברס תקופת-מה, אולם לאחר כארבע שנים, "ממש כאשר התחיל הבלגן בקומברס", עזב. "אבל לא לכן עזבתי", הוא מבקש להבהיר. "עזבתי כי היה לי ברור שמתישהו אעזוב ואתחיל משהו חדש. כשהציעו לי שם תפקיד בהובלת מיזוגים ורכישות, מצד אחד זה היה אתגר מעניין, ומצד שני לא רציתי להילכד במלכודת הדבש של התאגיד. לכן קיבלתי את התפקיד לזמן קצוב מראש, עד ינואר 2007".

עם היציאה מקומברס כבר התחיל רונן לעבוד על ההמצאה הבאה, ועם יזמים נוספים (תום סלע, עידן כהן, גדעון קזין ורועי וולקן) הקים את בוקסי. הרעיון, שהיום נראה חלק מחיינו, היה אז מהפכני וכמעט מחתרתי - להעביר את הצפייה מהטלוויזיה לאינטרנט. המוצר הראשון היה תוכנה למחשב האישי, שדרכה אפשר היה לנהל ולצפות בתכנים מהאינטרנט, כולל שירותי תוכן בתשלום (בסגנון נטפליקטס והולו). בשלב הבא, ב-2010, השיקה החברה את בוקסי בוקס, (בשיתוף עם היצרנית D-Link) - סטרימר שאיפשר לצפות בתכנים שעל המחשב בטלוויזיה, וכן התאפשרה גישה לתכנים מהרשת.

המוצר הזה, עיצובו והטכנולוגיה שלו עוררו הרבה עניין ורעש, ורונן הוכתר יותר מפעם אחת כאחד היזמים הבולטים והחשובים באמריקה. עם זאת, סופו של המוצר היה כאמור להימכר לסמסונג במחיר שלא דמה כלל לציפיות, ולהיעלם מהעולם, כאשר רונן ואנשיו עברו לעבוד באותה התקופה בתאגיד הקוריאני, תוך שהם שומרים על מקומם במשרד בניו יורק.

כמו במקרה של קומברס, נכנסת לתוך תאגיד ענק, וכמו אז, ברחת משם.

"אולי באישיות שלי אני לא אידיאלי לארגונים גדולים. כשנכנסנו לסמסונג, באנו עם הרבה מוטיבציה. הבנו שיש שם פלטפורמה שיכולה להגיע להרבה מיליוני אנשים וחשבנו שאנחנו יכולים להשתלב היטב. גם נתנו לנו הרבה עצמאות בניו יורק, רכשנו שלוש חברות והצלחנו לשמר איזו תרבות סטארט-אפית.

"מה שאולי פגע בנו היה העובדה שהיינו מרוחקים מהמטה, וגם היו לנו תרבות שונה, גישה שונה לחיים וסגנון עבודה שונה מכל חברה גדולה, ובטח תאגיד קוריאני. אבל למרות זאת, נתנו לנו לעבוד על דברים שהיו בליבת הפיתוח של סמסונג, ובטלוויזיות של סמסונג שיצאו עכשיו ב-2016, הרבה מחוויית המשתמש הם דברים שפותחו אצלנו בניו יורק, ואנשים שלנו עדיין מחזיקים עמדות מפתח שם".

ולמה לא אתה?

"אם הייתי יותר פוליטיקאי, ואם היה מעניין אותי לעסוק בפוליטיקה ארגונית, אולי הייתי יכול להשיג שם יותר - אבל הרבה יותר עניין אותי לצאת החוצה ולהתחיל משהו חדש".

על בוקסי:

"מישהו אמר פעם שהמכה המאה בסלע שוברת אותו, אבל הוא נשבר גם בגלל 99 המכות הקודמות. אני לא אומר שבוקסי היא זאת ששינתה את אופן צריכת התוכן, אבל האפקט שלנו היה מספיק לכך שכל החברות הגדולות בתחום הכירו אותנו, עבדו איתנו או כעסו עלינו וחששו מאיתנו"

"אחד האתגרים החיצוניים המשמעותיים שעמדו בפנינו, היה שהתוכן שאנשים רצו לראות, נשלט על-ידי חברות שלא כל-כך רצו לראות שינוי במודל העסקי ולא רצו לעשות ניסיונות. הרשתות הגדולות (יצרניות התוכן) היו מאוד עצורות. אלה היו הימים הראשונים של המעבר הזה והיה פחד מהלא נודע"

"בסופו של דבר, הכול היה בשליטתנו. אם היינו יותר חכמים וקשובים, היינו יכולים להפוך את בוקסי למשהו יותר משמעותי, אבל מסיבות שונות, לא תמיד קיבלנו את ההחלטות הנכונות. בנינו משהו שהיה מעניין לנו לבנות, ולא משהו שמעניין לציבור להשתמש בו. אלה טעויות של ילדים, ולא היינו ילדים"

על פאבליק:

"יש לנו רעיונות לאן המדיום הזה יתפתח, אבל איך זה יהיה באמת, אנחנו לא באמת יודעים. בתחילת הטלוויזיה, לקחו תוכניות רדיו ושמו מולן מצלמות, ומעצם המדיום החדש התפתחו פורמטים חדשים. הפורמט של הצ'אט מוכר, אבל הוא חדש בתור בידור, ויהיה מעניין לראות איך יתפתח"

"זה פרויקט מאוד כיפי כי לא לעיתים קרובות מנסים לייצר סוג חדש של מדיום. מאז תחילת ימי הרדיו נוצרו שניים - אודיו ו-וידיאו. ומכיוון שאנשים כבר באופן טבעי משתמשים הרבה במסרים מיידיים, למה שזה לא יהיה מדיום תקשורת שלישי?"

"זה נפלא לחזור חזרה ולהתחיל משהו ולהיות נרגש ולהאמין בו. בכל שלב של סטארט-אפ יש דברים כיפים ויש דברים שפחות. אנחנו עכשיו בשלב שאני הכי אוהב, לפני שהוצאנו את המוצר, שלב שכולו חלומות ואופוריה. כי ברגע שמוציאים את המוצר, מתחילים להתמודד עם המציאות"

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?