גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאת דיור חדשה תופסת תאוצה בפייסבוק

עמוד פייסבוק בשם "המחאה הגדולה - יחד נוריד את מחירי הדיור" כבר צבר 10,000 "לייקים" ■ מפעיל העמוד: "הטעות של מחאת 2011 הייתה שהיא לא התמקדה בדיור"

ישן
ישן

קצת פחות מ-5 שנים מאז פרצה מחאת קיץ 2011, מחאת האוהלים שהוציאה ברגעי השיא מאות אלפי ישראלים להפגין כנגד יוקר המחיה בישראל, מחאה חדשה מנסה להתרומם על חורבותיה של הקודמת.

מדובר בדף פייסבוק בשם "המחאה הגדולה - יחד נוריד את מחירי הדיור" שמעלה בחודש האחרון אין סוף פוסטים תגובות וסרטונים העוסקים במחירי הדירות הגבוהים. היום (ד') חצה העמוד את עשרת אלפים ה"לייקים", ומייסדו מכוון גבוה ומקווה להגיע לתמיכה של עשרות אלפי איש נוספים. בשלב זה מסרב מפעיל הדף, צעיר בשנות ה-30 לחייו להיחשף, אך הוא טוען בתוקף שמדובר ביוזמה פרטית, ללא כוונה פוליטית וללא גוף פוליטי שעומד מאחוריה. בשיחה עם "גלובס" סיפר מפעיל העמוד כי החליט לפתוח את הדף בשל מחירי הדירות הגבוהים והופתע מקצב התמיכה הגבוה.

כזכור, גם מחאת 2011 התחילה מפוסט בפייסבוק, קריאה של דפני ליף, סתיו שפיר ונוספים לצאת למחות כנגד מחירי הדיור הגבוהים. הקריאה בפייסבוק הוציאה עשרות אנשים החוצה, לאחר מכן הוקמו מאות אוהלים בשדרות רוטשילד ובמקומות אחרים ברחבי תל-אביב וגם ברחבי הארץ, ונערכו הפגנות סוערות במספר מוקדים. עם זאת, המחאה שהחלה כמחאה שהתמקדה במחירי הדירות ודמי השכירות הגבוהים, התפזרה מהר מאוד לעוד שלל נושאים כך שסוגיית הדיור נותרה בסופו של דבר רק אחת מיני כמה.

"זו הייתה הטעות של המחאה. שלא הייתה ממוקדת בנושא הדיור", כך מפעיל העמוד בפייסבוק, "המחאה הזו שהולכת ותופסת תאוצה עוסקת ותעסוק רק בזה. לא הגיוני לקנות דירה מעופשת בבניין מתפורר בלי מעלית בלמעלה ממיליון שקל. מה שקורה כאן זו בועה שתתפוצץ בסוף. יש הרבה מאוד אינטרסנטים שטוענים שהמחירים לא יכולים לרדת ואני טוען שזה לא נכון. המחירים כבר ירדו בעבר והם יכולים וצריכים לרדת".

נכון להיום, מדובר רק בדף בפייסבוק שכאמור חצה את עשרת אלפים החברים, אבל כרגע מדובר רק בפעילות ברשת. על-פי מפעיל העמוד מדובר רק בעניין של זמן עד שבכוונתו ליזום מהלכים נוספים. "אני רוצה לאסוף עוד אנשים. שיהיה כוח משמעותי ואז נתחיל גם לצאת החוצה. יש כל מיני רעיונות. בגדול אני חושב ששינוי הציפיות של הצעירים ומחוסרי הדירה יכול להוביל לשינוי. אנחנו זוכרים את כל מה שהפוליטיקאים מבטיחים ולא נחשוש לתקוף אותם על דברים שלא התקיימו. מתי ראש הממשלה דיבר לאחרונה על משבר הדיור? אני לא זוכר אפילו מילה אחת מאז שנבחר בפעם האחרונה".

ליוזם דף המחאה משנה סדורה המפורטת בדף הפייסבוק: "בעצם המחאה פועלת במספר דרכים, חלקן רלוונטיות כבר עכשיו, וחלקן רלוונטיות לזמן בו נהיה קבוצה של מאות אלפים", כך בפוסט שעלה לפני מספר ימים. "דרך ראשונה - שינוי תודעת הציבור וטיפול בפרנויה שהוחדרה לציבור ע"י אינטרסנטים (פרנויה שמחירי הדיור יעלו לנצח..נו באמת!).... חלק ניכר מעליית המחירים הוא החרדה שיש בקרב הציבור ש"המחירים רק יעלו", היא גורמת לציבור לרוץ כעדר לשוחט ולהעלות בעצמו את המחירים. בסוף הבועה תתפוצץ, ואנחנו פה לומר/להזכיר לכם זאת. אנחנו גם פה להזכיר למשקיעים-אל תשקיעו במשהו שעתיד להתפוצץ".

"משבר הנדל"ן הוא המשבר החמור ביותר במדינה כיום, מדובר בדור שלם שלא יכול לקנות דירה, והדור הזה משלם הון על שכירות. יום אחד הדור הזה יהיה מבוגר יותר וישתכר נמוך משמעותית, כיצד ישלם את מחיר השכירות החודשי?!. מנגד, אלה שכן הצליחו לקנות, כיצד יתמודדו כאשר הבועה תתפוצץ ויכול בהחלט שיפשטו רגל".

הפוסט מתייחס גם לפוליטיקאים: "אין צורך להסביר לכם עד כמה רומינו על-ידי הממשלה במשך כמעט עשור, אנשים מתדרדרים לעוני ונבחרי הציבור מתעסקים בלהעלות פוסטים לפייסבוק כאילו שהיו אחרוני הסליברטאים... אנחנו פה כדי לעשות "שיימינג" ברשת לאותם פולטיקאים שרימו אותנו לפני הבחירות וגנבו לנו את הקול בקלפי. אנחנו נעלה לפה את כל ההבטחות שלהם ונעורר סלידה וגועל בקרב הציבור כלפי אותם פולטיקאים עד מצב שנגרום לפולטיקאים שהיו נערצים להפוך למעוררי בחילה בקרב אותם אלה שהעריצו אותם".

כאמור, נכון להיום מדובר רק בעמוד בפייסבוק. עוד מוקדם לקבוע האם מדובר ביוזמה שתתפוס תאוצה בהמשך כמו שקרה בקיץ 2011 או שמא מדובר במהלך שיגווע כפי שקרה ליוזמות רבות שקמו בפייסבוק או מחוצה לו לפני מחאת קיץ 2011 ולאחריה. מה שבטוח הוא שגם 5 שנים אחרי המחאה יש מי שעדיין מנסה להעיר אותה שוב ושמשבר הדיור ומחירי הדירות הגבוהים יוצרים מצוקה קשה בקרב חלקים גדולים באוכלוסייה.

עוד כתבות

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; המניה הקטנה בבורסה שמזנקת בכמעט 30%

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.2%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח