גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכר המנהלים המנופח לא הועיל

ברקע כישלון ההנפקה של וונטייז, הוצאות השכר בחברה - 6.8 מ' ש'

נועם יוסיפידיס / צילום: אתר החברה
נועם יוסיפידיס / צילום: אתר החברה

מנהלי החברות הגדולות הנסחרות בבורסה בת"א הם אלו שסופגים בדרך כלל את עיקר האש, מצד אלו הטוענים כי השכר המשולם לבכירים בישראל הוא גבוה ומוגזם. אולם למנהלי החברות הגדולות אחריות להצלחתו של גוף עסקי, שמציג מכירות של מיליארדי שקלים מדי שנה ומעסיק אלפי עובדים בארץ ובעולם. לעומת זאת, דווקא בחברות הקטנות ניתן לעתים למצוא מדיניות שכר מרחיבה מדי - במיוחד כאשר בוחנים את שכר הבכירים בהן ביחס לגודל החברה ולהכנסותיה.

דוגמה לכך ניתן היה למצוא בתשקיף שהגישה חברת הסטארט-אפ וונטייז, לקראת הנפקה ראשונית של מניותיה (הנפקה שנכשלה בסוף השבוע). וונטייז ביקשה בתחילה לגייס 57 מיליון שקל לפי שווי של כ-200 מיליון שקל לפני הכסף, אולם בהמשך הנמיכה את דרישותיה לגיוס של כ-31 מיליון שקל לפי שווי חברה של 120 מיליון שקל.

וונטייז עוסקת בהפצת תכני וידאו לפי דרישה למכשירי טלוויזיה ולטלפונים חכמים. החברה, שמעסיקה 26 עובדים בישראל ובצפון אמריקה, רשמה ב-2015 הכנסות של כ-2 מיליון דולר, הפסד גולמי של 57 אלף דולר והפסד תפעולי של כ-3 מיליון דולר (כ-11.5 מיליון שקל).

אחת הסיבות להפסד התפעולי הגבוה נעוצה בהוצאות השכר שרושמת החברה, שהסתכמו אשתקד ב-1.7 מיליון דולר (6.8 מיליון שקל). את השכר הגבוה ביותר משלמת החברה לשניים מהמייסדים ומבעלי השליטה בה, נועם יוסיפידיס ואורן לוי, שמחזיקים בתפקידי הניהול הבכירים.

יוסיפידיס, שמחזיק ב-46.5% מהון החברה ומכהן בתפקידי המנכ"ל והיו"ר, נהנה בוונטייז משכר ברוטו של 62 אלף שקל בחודש, לצד החזר הוצאות רכב של 7,000 שקל בחודש, קרן השתלמות, פנסיה ותשלומים נוספים בגין הוצאות אחרות הנדרשות לתפקידו. כל אלו, הביאו את עלות שכרו של יוסיפידיס למיליון שקל ב-2015.

לאורן לוי, שמכהן כסמנכ"ל טכנולוגיות בוונטייז, אחזקה ב-14% מהחברה. הסכם ההעסקה שלו כולל שכר ברוטו של 16 אלף דולר בחודש (כ-62 אלף שקל), החזר הוצאות רכב של 1,100 דולר בחודש, כיסוי ביטוח בריאות לו ולמשפחתו ועוד. בסה"כ, עמדה עלות העסקתו של לוי ב-2015 על 183 אלף דולר (כ-714 אלף שקל).

קשה שלא להרים גבה לנוכח המספרים הללו. הם אולי נראים הגיוניים או אפילו מעט נמוכים עבור מנהלים בכירים בחברת היי-טק מבוססת עם הכנסות לרוב, אולם כאשר מדובר על חברת הזנק בסיכון גבוה, המשוואה צריכה להיות אחרת.

חברה שמציגה הכנסות שעדיין אינן מאפשרות את קיומה העצמאי, שסובלת מהפסדים מהותיים ומציגה תזרים מזומנים נקי שלילי של 2.6 מיליון דולר (10 מיליון שקל) ב-2015, ראוי שתתגמל את עובדיה בעיקר דרך תגמול הוני ופחות בדרך של תשלום במזומנים, במיוחד כאשר היא מבקשת לגייס הון מהציבור. כל עוד החברה נותרת בבעלות פרטית, זכאים בעלי מניותיה לתגמל את העובדים בכל רמת שכר שירצו, אולם כאשר החברה מבקשת לגייס הון מהציבור, ראוי לו לדירקטוריון לבחון מחדש את רמות השכר המשולמות בחברה.

הדבר נכון במיוחד בעת הנוכחית, לאחר חקיקתו של חוק שכר הבכירים בחברות הפיננסים, שחוקק לאחרונה בכנסת. החוק החדש מתייחס אומנם רק לבנקים, חברות ביטוח ובתי השקעות. עם זאת, החוק החדש כן מציב רף שראוי שיתייחסו אליו גם במגזר הריאלי, ובמיוחד בחברות קטנות שהיקף עסקיהן נמוך דרמטית מזה של חברות הפיננסים.

ביום חמישי בערב הכריזה וונטייז על ביטול הנפקתה, לאחר שנכשלה בניסיונה לגייס את היקף המשקיעים המינימלי לצורך הפיכתה לחברה ציבורית. אם צדקו או טעו המשקיעים בהחלטתם לוותר על השקעה בחברה, נדע כנראה רק בעוד פרק זמן. אולם בלי קשר לכך, ראוי שחברות המעוניינות להנפיק לראשונה את מניותיהן בבורסה, ידעו להתאים את מדיניות השכר שלהן למציאות החדשה עוד בטרם הן פותחות במהלך ההנפקה.

עוד כתבות

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

מה עומד מאחורי עסקת אינטל-אנבידיה, והמרוויחה הישראלית המפתיעה

קשה שלא לראות בהצהרת אנבידיה, לפיה תשקיע 5 מיליארד דולר באינטל, מעין מס נוסף מבית היוצר של הנשיא טראמפ ● יותר מאשר תוכנו של שיתוף הפעולה, חשובה הזרמת ההון הגדולה לאינטל, שתאפשר לה להימנע מהמשך פיטורים ומכירה בחסר של נכסים ● גם חברות הפורטפוליו של אינטל ירוויחו מהמהלך, ובראשן מובילאיי הישראלית

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

האם הסכמי מתנה קודמים לזכות הקדימה של בן זוג לפי חוק המקרקעין?

זוג הורים העניקו מחצית מגרש לבנם וכלתם, ובהסכם המתנה התחייבו הזוג כי להורים תהא זכות קדימה לרכישת הזכויות בעתיד במחיר שווי הבית, במקרה שזה יועמד למכירה ● בעת שפרץ סכסוך גירושים, הכלה ביקשה לממש את זכות הקדימה בחוק המקרקעין ● מה פסק ביהמ"ש?

הותר לפרסום: 4 לוחמים נהרגו בקרב בדרום רצועת עזה, לוחם נוסף במצב קשה

באירוע שבו נפלו ארבעת הלוחמים נפצע באורח קשה צוער בגדוד דקל, בבית הספר לקצינים ● הותר לפרסום: סא"ל יצחק הרוש, בן 68 מירושלים, וסמל אורן הרשקו, בן 20 מתל מונד, נפלו בפיגוע במעבר אלנבי בגבול ירדן ● חיל האוויר יירט טיל אחד ששוגר מתימן ● כטב"ם נפל בחצר מלון באילת: נזק נגרם למבנה ● 48 חטופים - 713 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

אחרי ספרד, גם יוון מאיימת לבטל עסקת נשק עם ישראל

טורקיה מתקדמת עם פיתוח מטוס הדור החמישי קאאן וצפויה להטיס אב־טיפוס ב־2026 ● הקרבות בעזה מאיימים על עסקה ביטחונית של מאות מיליונים עם יוון ● לוקהיד מרטין ו־BAE מפתחות מל"טים אוטונומיים שילוו מטוסי קרב ● וארה"ב חושפת פצצות ימיות חדשות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דוח פעילות קופות החולים: שלוש קופות הגיעו לאיזון תקציבי, ואחת לא

ממשרד הבריאות נמסר כי הגירעון של שירותי בריאות כללית בשנת 2024 הוא משמעותי ומחייב מתן מענה לטווח ארוך באופן שלא יפגע באיכות ובזמינות השירות למבוטחים ● ובכמה גדל סל הבריאות לפי הדוח?

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל בדרך לפער ריביות היסטורי מול ארה"ב: כך זה ישפיע על המשק

בצל חוסר הוודאות הביטחונית ורמת האינפלציה, ישראל מתקשה להצטרף למגמה הגלובלית של הורדות הריבית - ועפ"י ההערכות, לאחר הורדת ריבית הפד אתמול, הפער ביחס לארה"ב צפוי להתרחב אף יותר בהמשך השנה ● ההשלכות עשויות להיות דרמטיות: מהשקל ועד לאג"ח ונוטלי המשכנתאות

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

באופן חריג: בית המשפט הכלכלי פסק נגד רשות ני"ע והזהיר מפני עודף דיווחים לציבור

ביהמ"ש קבע כי חברת הנדל"ן דקמא והמנכ"ל נתנאל לורנצי לא היו צריכים לדווח על הפרה של הסכם הלוואה שהעניקה החברה בגובה 10 מיליון שקל, שכן ההפרה לא הייתה מהותית ● הרשות אף חויבה בתשלום הוצאות בגובה 20 אלף שקל ● רשות ני"ע: "לומדים את פסק הדין"

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה / צילום: יח''צ

נמוך מהציפיות: פורמולה חתכה את מחיר מניית מיכפל בהנפקה כדי לעמוד ביעד הגיוס

אחרי סדרת אקזיטים מרשימים, חברת התוכנה פורמולה בניהולו של גיא ברנשטיין נאלצה לדלל את עצמה כדי לעמוד בגודל הגיוס בהנפקת מיכפל שהושלמה הלילה ● מיכפל גייסה 300 מיליון שקל, בדיוק כפי שתכננה לגייס, אך שווייה ירד ל-770 מיליון שקל (לפני הכסף), חלף תכנון מקורי לשווי של 900 מיליון שקל

מאגר תמר. בעיגול: אהרון פרנקל / צילומים: מארק ישראל סלם, מורג ביטן

יומיים ברצף: אהרון פרנקל קונה עוד מניות תמר פטרוליום ב־52 מיליון שקל

יום אחד בלבד לאחר רכישת 9% ממניות תמר פטרוליום, איש העסקים אהרון פרנקל ממשיך להגדיל את החזקותיו ומוסיף 1.5% נוספים בסכום של 52 מיליון שקל ● הרכישה הנוכחית מעלה את פרנקל להחזקה של 17.5% ממניות תמר פטרוליום בשווי של 612 מיליון שקל

המשרוקית. על הפייקים סביב הירי בצ'ארלי קירק / צילום: ap, Alex Brandon

הלקח החשוב מהפייקים סביב הירי בצ'ארלי קירק - שהגיעו גם לארץ

דקות אחרי הירי ביוטה, היו כבר מי ש"ידעו" מי הרוצח ומה המניעים שלו ● עד כה תיאוריות שונות הופרכו שוב ושוב, אבל זה לא מפריע להן להמשיך ללוות אותנו ● הפרשה מלמדת אותנו שיעור קריטי בצריכת מידע בסביבה טכנולוגית

אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה בהשמנה, בשימוש בתרופות נוגדות דיכאון וברעב אצל ילדים: דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה

דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה ל-2024: המצב הסוציו-אקונומי והשיוך המגזרי ממשיכים ליצור פערים גבוהים בבריאות הציבור ● הפערים מתבטאים בין היתר ברזון של הילדים בשכבות החלשות ובפערים באיזון הסוכרת ● הציבור נראה חרד יותר ומדוכא יותר

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המניה שמשקיע העל הימר עליה: 3 הזדמנויות ליום שאחרי הריבית

הורדת ריבית נחשבת לבשורה טובה לשווקים, אבל יש מי שירוויחו במיוחד ● ניר אורגד מבנק לאומי מסמן מניות עם פוטנציאל גדול לעליות אחרי השינוי המוניטרי בארה"ב. אחת מהן נהנתה רק לאחרונה מהשקעת ענק מביל אקמן ● נתון בשבוע

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

בכירים ברשות שוק ההון: גמזו מתנהל בכוחנות ולא מתאים לתפקיד יו"ר חברת ביטוח

דירקטוריון מגדל אחזקות החליט למנות את פרופ' רוני גמזו לדירקטור במגדל ביטוח, בדרך למינוי אפשרי שלו כיו"ר החברה, בעוד שהדירקטור אבי דותן צפוי לסיים את תפקידו ● המהלך מנוגד לעמדת הממונה על שוק ההון, עמית גל, שהתריע מפני פגיעה בעצמאות מגדל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת תל אביב ננעלה בעליות בהובלת מניות הטכנולוגיה

מדד ת"א 35 עלה ב-1.2% ● ירידות חדות בת"א נרשמו אתמול על רקע "נאום ספרטה" והתמרון בעזה, בהובלת מדדי הביטוח והפיננסים ● הפד הוריד אמש את הריבית בארה"ב לרמה של 4.25%, צופה שתי הורדות נוספות עד סוף השנה ● השקל נחלש מול הדולר ומחירי הנפט ירדו לאחר ימים רצופים של עליות ● וגם: האם הורדת הריבית עלולה דווקא להגדיל את הסיכון בשוק המניות?

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

אילוסטרציה: Shutterstock, alexfan32

החברות שיבטחו את כל צי הרכב של המדינה

החשכ"ל הודיע כי WeSure ומגדל זכו במכרז לביטוח רכבי עובדי המדינה וגמלאיה לשנת 2026 ● שתי החברות יבטחו למעלה מ-70 אלף כלי רכב, בהיקף כספי מוערך של למעלה מ-350 מיליון שקל ● בעקבות המכרז, עובדי המדינה יזכו ברובם להוזלת הפרמיה בעת חידוש הפוליסה הקרוב

האם הורדת הריבית תכניס כסף חדש לוול סטריט? / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: לא תמיד השווקים עולים אחרי הורדות ריבית

וול סטריט מחכה להורדות ריבית מתחילת השנה, אבל ההיסטוריה מלמדת שלא תמיד הקלה מוניטרית משמעותה עליות בבורסה, במיוחד בטווח הקצר ● בזמן שבשוק מצפים שטריליוני דולרים יזרמו מהקרנות הכספיות לשוק המניות, יש מי שמצננים את ההתלהבות: "הכסף הזה לא יזוז"

פצצת MPR - 500 חודרת קירות בטון של אלביט / צילום: אלביט מערכות

"היינו צריכים מניות בשווי מיליארד שקל": למה הבורסה חיכתה שנתיים להשקת מדד ביטחוני?

מדד חדש שיושק בנובמבר יכלול כמה מהכוכבות הגדולות של הסקטור הביטחוני בבורסה בת"א - אלביט, נקסט ויז'ן וארית, שהניבו תשואה של מאות אחוזים ● בבורסה טוענים כי לא איחרו את הרכבת: "זה לא מדד ליום או יומיים. התפקיד שלו הוא לייצר מכשיר פיננסי בר־מעקב"

בחזית המדע. מלחמה או שלום? / צילום: Shutterstock

מלחמה או שלום? חוקר המוח שמנסה להיכנס לראש של מנהיגים ומייעץ לממשלות

ד"ר ניקולס רייט, חוקר מוח שמייעץ לפנטגון ולממשלת בריטניה בסוגיות ביטחון, משתמש בידע שנצבר על המוח האנושי כדי לפתח אסטרטגיות לדיפלומטיה ולמלחמה ● בראיון לגלובס, הוא אומר שאנחנו מחווטים לקונפליקטים, אבל אופטימי לגבי האפשרות לסיים אותם, או לפחות לשפר עמדות