גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ההגבלים לממשלה: להתייעץ איתנו לפני שנותנים רישיונות

הגופים שיחויבו בהתייעצות עם הממונה בטרם יעניקו רישיונות בתחום התשתיות: משרדי האוצר, התחבורה, התשתיות, האנרגיה, הבריאות, הרשות השנייה ומועצת הכבלים

מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר
מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר

משרד האוצר, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין ומשרד הבריאות - כל משרדים הממשלה הללו יחויבו מעתה להתייעץ עם הממונה על ההגבלים העסקיים, בטרם הם מעניקים רישיונות וחותמים על חוזים עם גופים עסקיים בתחום התשתיות במדינה.

רשות ההגבלים העסקיים בראשות עו"ד מיכל הלפרין פרסמה היום (ב') לראשונה את רשימת הזכויות - רישיונות וחוזים בתשתיות חיוניות - שיחייבו את משרדי הממשלה הרלבנטיים להתייעץ עם הממונה לפני ההקצאה שלהם.

הפרסום נעשה במסגרת יישום חוק הריכוזיות (החוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות) שנחקק בשנת 2013, אשר קבע כי הממונה יפרסם רשימה של זכויות, שבטרם הקצאתן על-ידי המדינה" יחויבו הרשויות המקצות להיוועץ בממונה על הגבלים עסקיים על-מנת להבטיח כי בהקצאת הזכויות יישקלו גם שיקולי תחרות.

פרסום הרשימה מתאפשר לאחר שרשות ההגבלים סיימה את השלב הראשון בעבודת מטה שנערכה בה, במסגרתה פנתה הרשות ל-11 רגולטורים שונים - ובהם משרד האנרגיה, משרד התקשורת, משרד התחבורה, משרד האוצר ומשרד הבריאות - על-מנת לשמוע את עמדתם ביחס להכללת זכויות שהם אחראים להקצאתם ברשימת הזכויות.

רשות ההגבלים בחנה היכן עלולות להתעורר שאלות של תחרות, אך עדיין אין לה דריסת רגל בהם. בהמשך לכך התגבשה רשימת זכויות המחייבות היוועצות עם הרשות, ובין היתר בתחום התקשורת יידרש משרד התקשורת להתייעץ עם הממונה בטרם הוא מקצה רישיונות לשידורי טלוויזיה לכלל הציבור, לדוגמה, הענקת רישיונות שידור לערוץ 10 וערוץ 2. בנוסף תידרש התייעצות בהענקת רישיון לתקשורת נייחת, רישיון לסלולר ורישיון לשידורי כבלים ולוויין.

בתחום התשתיות, כל הקצאת רישיונות להולכה וחלוקה בתחום הגז הטבעי וזיכיונות בים המלח תחייב התייעצות. כך גם רישיונות להקמת נמלים והחזקה והפעלה של כבישי אגרה בתחום התחבורה ועוד.

שיקולי תחרות ענפית

מדובר במהלך דרמטי בשוק, שמציב את רשות ההגבלים העסקיים בזירות בהן לא הייתה לה דריסת רגל קודם לכן. בעבר, עצם הקצאת רישיון על-ידי משרד ממשלתי לגוף עסקי לא נבחנה על-ידי רשות ההגבלים העסקיים. כעת, כל הקצאה כזאת, הכלולה ברשימה שפרסמה הרשות, תחייב קבלת עמדת הממונה.

בעבר לא נבחן שלב ההקצאה הראשונית של הרישיון או הזכויות על-ידי הרגולטור תחת זכוכית המגדלת של התחרות. ככלל, לרשות הייתה סמכות לבחון את הפגיעה בתחרות בשלבים מאוחרים יותר, בהם גופים בעלי רישיונות בתחום מסוים ביקשו להתמזג, למשל - אז לעתים היה קשה לשנות את המפה העסקית, והריכוזיות כבר הייתה עובדה קיימת, לאור ההקצאה הראשונית של הרישיונות. מעתה כבר בשלב הקצאת הרישיונות ייבחנו שיקולים של תחרות ענפית.

על-פי חוק, לממונה אין זכות וטו, והוא אינו יכול לעצור את ההקצאה, אולם חוות-דעתו תתפרסם באתר רשות ההגבלים ותאפשר למי שנפגע מהחלטת הרגולטור לתקוף את ההליך בבית המשפט. לעניין זה יש השפעה משמעותית על הסדרת השוק בתחומי התשתיות והענקת זכויות במשאבי המדינה. במקום לתקוף החלטות בדיעבד, לאחר שהשוק כבר מוסדר, והרישיונות ניתנו - שלב מאוחר מדי לעתים - ניתן יהיה לעצור את הענקת הרישיון בשלבים המוקדמים. בנוסף, עצם שקילת שיקולי התחרות מראש עשויה לסייע בצמצום הריכוזיות במשק.

הרשות הודיעה כי הרשימה שפורסמה היום אינה רשימה סגורה, וכי היא ממשיכה לבחון את הצורך בהכללת זכויות נוספות ברשימת הזכויות. "בהתחשב בראשוניותו של ההליך, הרשות תבחן בעתיד את הצורך בתיקונים נדרשים ברשימה, בין היתר בהתחשב בהיקף ובאופי המקרים שיגיעו להתייעצות עם הממונה כתוצאה מפרסומה", נכתב בהודעת הרשות.

קידום תחרותיות

חוק הריכוזיות העניק לרשות הגבלים עסקיים סמכויות בשני נושאים: האחד - הממונה על ההגבלים העסקיים משמשת כיו"ר ועדת ריכוזיות לבחינת הקצאת רישיונות וזכויות אחרות בתשתיות חיוניות לגופים שנמצאים ברשימת הגופים הריכוזיים, מתוך נקודת מבט של ריכוזיות כלל-משקית (כלומר האם יש למנוע הקצאה של זכות לגוף פרטי שהוא מאוד ריכוזי ברמה הכלל-משקית, למרות שהוא לא בהכרח משמעותי באותו תחום שבו הוא מבקש את הזכות); והנושא השני הוא בחינת הקצאת הזכות בראי של תחרות ענפית (כלומר, בחינת התחרות בתוך הענף שבו מתבקשת הזכות).

חוק הריכוזיות קבע כי הקצאה של זכויות מסוימות מחייבת את הרגולטור שמקצה אותן לשקול שיקולים של קידום תחרותיות ענפית, בנוסף לכל שיקול אחר. בנוסף החוק קובע כי במקרים שבהם הממונה סבורה כי להקצאת זכות עשויה להיות השפעה משמעותית על התחרות, היא רשאית לכלול אותה ב"רשימת הזכויות" (זאת הרשימה שמתפרסמת כעת לראשונה). המשמעות של הכללת זכות ברשימת הזכויות היא שהקצאתן מחייבת גם התייעצות עם הממונה בנוגע לשיקולי התחרות הענפית.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בפתיחת המסחר בוול סטריט; טסלה מזנקת ביותר מ-10%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל